Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Βλαντιμίρ Σολόβιεφ - Η Ρωσία και η Παγκόσμια Εκκλησία (1)

 Γεώργιος Η. Μπόρας

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΘΡΟΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ.

Από το "Russia and the Universal Church" του Βλαντιμίρ Σολόβιεφ.


Ο Σολόβιεφ δημοσίευσε για πρώτη φορά το «Η Ρωσία και η Παγκόσμια Εκκλησία» στη Γαλλία το 1889.
Η εργασία χωρίζεται σε τρία μέρη, μετά από μία εκτενή παρουσίαση. Εμείς θα ασχοληθούμε με τα τρία μέρη της εργασίας. Στο πρώτο μέρος αυτής της εργασίας ο Σολόβιεφ αποπειράται να αποδείξει ότι η Ορθόδοξη Ανατολή δεν έχει καμία πραγματική θρησκευτική διοίκηση ή ότι η δομή της δεν είναι τέτοια που να παραπέμπει στην κατ'εξοχήν Παγκόσμια Εκκλησία. Στο δεύτερο μέρος δικαιολογεί τον εντοπισμό του διοικητικού κέντρου στον χώρο της Καθολικής Εκκλησίας με τον Πάπα και ως εκ τούτου δεν μπορεί παρά να είναι το νόμιμο όργανο και εκφραστής της Παγκόσμιας Εκκλησίας. Τέλος στο τρίτο μέρος του βιβλίου, "Η Τριαδική Αρχή", προσφέρει μια συνοπτική περιγραφή της ιδανικής ανθρώπινης κοινωνίας, την Παγκόσμια (εννοεί την Καθολική Εκκλησία. Αλλού την αναφέρει ως Οικουμενική. Εννοεί πάντα την Ρωμαιοκαθολική). Ο ίδιος αντιλαμβάνεται αυτή την κοινωνία ως ενσάρκωση της θείας Σοφίας και μια αντανάκλαση της Αγίας Τριάδας. Ο Αρχιερέας της Οικουμενικής Εκκλησίας, ο Πάπας της Ρώμης, αντιστοιχεί στο Θεό Πατέρα. Ο χριστιανός μονάρχης αντιστοιχεί στον Υιό και ο προφήτης αντιστοιχεί στο Άγιο Πνεύμα. Ο ρόλος του προφήτη είναι ενοποιητικός των δύο πρώτων που αναφέραμε.

Μεταφράστηκε από τον Herbert Rees το 1948. Η δική μας μετάφραση βασίζεται στην Αγγλική έκδοση του 1948.

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

I
Ο Ρωσικός θρύλος του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Κασσιανού. Η εφαρμογή του στις δύο χωρισμένες Εκκλησίες.

Ένας λαϊκός ρωσικός θρύλος λέει πως ο Άγιος Νικόλαος και ο Άγιος Κασσιανός κάποτε στάλθηκαν από τον Παράδεισο για μια επίσκεψη στη Γη. Στο ταξίδι τους συνάντησαν ένα φτωχό αγρότη που είχε με το κάρο του, φορτωμένο με σανό, κολλήσει βαθειά στη λάσπη και έκανε απελπισμένες προσπάθειες για να βοηθήσει τα άλογα του. "Ας πάει και να δώσει το καλό παιδί ένα χέρι", δήλωσε ο Άγιος Νικόλαος. «Όχι εγώ? Θα μείνω μακρυά από αυτό », απάντησε ο Άγιος Κασσιανός," δεν θέλω να βρωμίσω το παλτό μου». "Καλά, περίμενε εμένα", είπε ο Άγιος Νικόλαος, "ή συνέχισε χωρίς εμένα, αν θέλεις," και μπήκε χωρίς δισταγμό στη λάσπη και βοήθησε αποφασιστικά τον αγρότη βγάζοντας το κάρο από το τέλμα. Όταν τελείωσε τη δουλειά και επέστρεψε στην παρέα του, ήταν όλος καλυμμένος από τη βρωμιά. Το παλτό του ήταν σχισμένο και λερωμένο και έμοιαζε με κουρέλια ενός ζητιάνου. Ο Άγιος Πέτρος έκπληκτος τον είδε να φτάνει στην πύλη του Παραδείσου σε αυτή την κατάσταση.
-Ποιος σε έφερε σε αυτή την κατάσταση; " τον ρώτησε.
Ο Άγιος Νικόλαος είπε την ιστορία του.
"Και τι γίνεται με σένα;" ρώτησε ο Άγιος Πέτρος, στρεφόμενος προς τον Άγιο Κασσιανό. "Δεν ήσουν μαζί του σε αυτή τη συνάντηση;" "Ναι, αλλά εγώ δεν ανακατεύομαι με πράγματα που δεν με αφορούν, και ήμουν ιδιαίτερα ανήσυχος για να μην γεμίσει ακαθαρσίες το όμορφο καθαρό παλτό μου». "Πολύ καλά", είπε ο Άγιος Πέτρος, «Εσείς, Άγιε Νικόλαε, επειδή δεν φοβηθήκατε να λερωθείτε, βοηθώντας τον πλησίον σας σε μια δυσκολία, από εδώ και πέρα θα γιορτάζετε δύο φορές το χρόνο, και θα πρέπει να αναγνωρίζεστε ως ο μεγαλύτερος των αγίων μετά από μένα από όλους τους αγρότες της Αγίας Ρωσίας. Και εσείς, Άγιε Κασσιανέ, που είσαστε ικανοποιημένος με την κατοχή ενός ωραίου καθαρού παλτό, θα γιορτάζετε μόνο τα δίσεκτα έτη, μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια.
Μπορούμε κάλλιστα να συγχωρήσουμε τον Άγιο Κασσιανό για την αντιπάθειά του για χειρωνακτική εργασία στον λασπόδρομο. Αλλά θα ήταν μεγάλο λάθος να καταδικάσουμε το σύντροφό του για το γεγονός ότι έχει μια διαφορετική ιδέα των καθηκόντων των αγίων προς την ανθρωπότητα. Μπορούμε να έχουμε καθαρά και πεντακάθαρα ρούχα σαν του Αγίου Κασσιανού, αλλά δεδομένου ότι το κάρο μας εξακολουθεί να είναι βαθιά στη λάσπη, αυτό που χρειαζόμαστε πραγματικά είναι η στάση του Αγίου Νικολάου , ο γενναιόκαρδος Άγιος που είναι πάντα έτοιμος να πάει να εργαστεί και να βοηθήσει.
Η Δυτική Εκκλησία, πιστή στην αποστολική αποστολή, δεν φοβάται να βυθιστεί στον βούρκο της ιστορίας. Αφού επί αιώνες ήταν το μόνο στοιχείο της ηθικής τάξης και της πνευματικής κουλτούρας μεταξύ των βάρβαρων λαών της Ευρώπης, ανέλαβε το έργο όχι μόνο για την πνευματική μόρφωση αυτών των λαών με το ανεξάρτητο πνεύμα και τα απολίτιστα ένστικτα, αλλά τους έμαθε και τον τρόπο να κυβερνούν. Η ίδια είναι αφιερωμένη σε αυτό το επίπονο καθήκον, στον Παπισμό, όπως ο Άγιος Νικόλαος στο μύθο[ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΓΙΟΤΗΤΑ. ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΑΛΛΑ ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΚΑΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟΞΗΡΑΙΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ.]Δεν ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την καθαρότητα στη δική της εμφάνιση, όσο στο να προστρέχει στις επείγουσες ανάγκες της ανθρωπότητας. Η Ανατολική Εκκλησία, από την άλλη πλευρά, με το μοναχικό ασκητισμό της και τον στοχαστικό μυστικισμό της, την απόσυρσή της από την πολιτική ζωή και από όλα τα κοινωνικά προβλήματα που αφορούν την ανθρωπότητα στο σύνολό της, σκέφτεται κυρίως, όπως ο Άγιος Κασσιανός, για την επίτευξη του παραδείσου χωρίς ένα λεκέ στα ρούχα της.[ΗΤΑΝ ΗΔΗ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ. ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΑ ΔΥΣΕΚΤΑ ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΑΓΙΟΣ ΔΕΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ Η ΑΓΙΟΤΗΣ ΚΑΙ ΓΙΝΕΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ] Η Δυτική Εκκλησία, προς επίτευξη ενός οικουμενικού στόχου, επιστρατεύει όλες τις εξουσίες της, θεία και ανθρώπινη, ενώ η Ανατολική Εκκλησία ενδιαφέρεται μόνο για τη διατήρηση της καθαρότητάς της. Υπάρχει το καθοριστικό στοιχείο της διαφοράς και η βασική αιτία του σχίσματος μεταξύ των δύο Εκκλησιών.
Είναι ζήτημα μιας διαφορετικής προσέγγισης, ενός διαφορετικού ιδανικού, της ίδιας της θρησκευτικής ζωής. Η θρησκευτική προσέγγιση, το θρησκευτικό ιδανικό, του διαχωρισμένου Ανατολικού Χριστιανισμού δεν είναι ψευδής, είναι ελλιπής.
Στην ανατολική χριστιανοσύνη για τα τελευταία χίλια χρόνια, η θρησκεία έχει ταυτιστεί με την προσωπική ευσέβεια, και η προσευχή έχει θεωρηθεί ως η μία και μόνη θρησκευτική δραστηριότητα. Η Δυτική Εκκλησία, χωρίς να παραβλέπει την ατομική ευσέβεια ως την αληθινή φύτρα όλων των θρησκειών, επιδιώκει την ανάπτυξη της φύτρας και την άνθηση της μέσα από κοινωνικές δραστηριότητες που διοργανώνονται για τη δόξα του Θεού και το καθολικό καλό της ανθρωπότητας. Η Ανατολική προσεύχεται, η Δυτική προσεύχεται και εργάζεται. Ποιο από τα δύο είναι το σωστό;[Η ΑΓΙΟΤΗΣ, ΚΑΘΟΤΙ Η ΔΥΤΙΚΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΓΙΟΥΣ. ΖΗΤΕΙΣΤΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΕΠΟΝΤΑΙ]
Ο Ιησούς Χριστός ίδρυσε την ορατή Εκκλησία Του όχι απλώς να διαλογίζεται για τον Ουρανό, αλλά και για να εργάζεται πάνω στη Γη[ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ] και να αντέχει τις πύλες της κόλασης. Δεν έστειλε τους Αποστόλούς του στην μοναξιά της ερήμου, αλλά μέσα στον κόσμο για να τον κατακτήσουν και να τον υπαγάγουν στο Βασίλειο που δεν είναι αυτού του κόσμου, και Εκείνος τους έκανε κοινωνούς όχι μόνο στην αθωότητα των περιστεριών, αλλά και στη σοφία των φιδιών. Αν είναι απλώς ένα ζήτημα διατήρησης της καθαρότητας της χριστιανικής ψυχής, ποιος είναι ο σκοπός όλων των κοινωνικών οργανώσεων της Εκκλησίας και όλων εκείνων των κυρίαρχων και απόλυτων εξουσιών με τις οποίες ο Χριστός την έχει εξοπλίσει δίνοντας της την τελική εξουσία της να δεσμεύει και να λύνει στη Γη, καθώς και στον ουρανό;[ΝΑ ΝΙΚΗΘΕΙ Ο ΦΑΡΙΣΑΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ] Οι μοναχοί του Αγίου Όρους Άθω, πραγματικοί εκπρόσωποι της απομονωμένης Ανατολικής Εκκλησίας, έχουν εδώ και αιώνες ξοδέψει όλες τις ενέργειές τους στην προσευχή και την ενατένιση του ακτίστου φωτός του Θαβώρ.[ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΨΑΛΛΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΚΑΘΙΣΤΟ ΥΜΝΟ ΤΗΣ ΠΛΑΤΥΤΕΡΑΣ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ] Είναι απολύτως σωστό: η προσευχή και η ενατένιση του ακτίστου είναι απαραίτητα για τη χριστιανική ζωή. Αλλά μπορούμε να επιτρέψουμε αυτή η κατάληψη της ψυχής να αποτελεί το σύνολο της χριστιανικής ζωής; Γι' αυτό είναι που πρέπει να ενεργήσουμε αν θέλουμε να προσπαθήσουμε να θέσουμε την Ορθόδοξη Ανατολή, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της και τις ειδικές θρησκευτικές της τάσεις, στη θέση της Παγκόσμιας Εκκλησίας (Universal Church, αναφέρεται στο κείμενο). Έχουμε στην Ανατολή μια Εκκλησία σε προσευχή, αλλά πού ανάμεσά μας είναι η Εκκλησία σε δράση, όταν υποστηρίζει τον εαυτό της ως μια πνευματική δύναμη απολύτως ανεξάρτητη από τις εξουσίες αυτού του κόσμου; Που είναι η εκκλησία του ζωντανού Θεού στην Ανατολή, η Εκκλησία η οποία σε κάθε γενιά νομοθετεί για την ανθρωπότητα, που ιδρύει και αναπτύσσει τη διατύπωση της αιώνιας αλήθειας με την οποία αντιμετωπίζει τις συνεχώς μεταβαλλόμενες μορφές του ψεύδους; Πού είναι η Εκκλησία, η οποία μοχθεί να ξεμουχλιάσει την όλη κοινωνική ζωή των εθνών, σύμφωνα με το χριστιανικό ιδεώδες, και να τους καθοδηγήσει προς τον υπέρτατο στόχο της Δημιουργίας - ελεύθερη και τέλεια ένωση με το Δημιουργό;[ΠΟΙΟΝ ΟΔΗΓΗΣΕ;]
Οι υποστηρικτές ενός αποκλειστικού ασκητισμού πρέπει να θυμούνται ότι ο τέλειος άνθρωπος πέρασε μόνο σαράντα ημέρες στην έρημο. Εκείνοι που σκέφτονται το φως του Θαβώρ, δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι αυτό το φως εμφανίστηκε μόνο μία φορά στην επίγεια ζωή του Χριστού, ο οποίος απόδειξε με το δικό του παράδειγμα ότι η αληθινή προσευχή και αληθινή ενατένιση είναι απλά ένα θεμέλιο για τη ζωή της δράσης[ΔΙΟΤΙ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΦΟΡΕΣ Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΧΩΡΙΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΥΣ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟΥΣ ΛΟΦΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑΟΡΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΗΣ]. Εάν αυτή η μεγάλη Εκκλησία, η οποία επί αιώνες δεν έχει κάνει τίποτα, αλλά προσεύχεται, θέλει να δείξει ότι δεν έχει προσευχηθεί μάταια, θα πρέπει να δείξει από μόνη της μια ζωντανή Εκκλησία, που ενεργεί, που αγωνίζεται, που νικά. Όμως εμείς μόνοι μας πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα πράγματα είναι έτσι. Πρέπει, πάνω απ 'όλα, να αναγνωρίσουμε την ανεπάρκεια των παραδοσιακών θρησκευτικών ιδανικών μας, και να κάνουμε μια ειλικρινή προσπάθεια να αντιληφθούμε μια πιο ολοκληρωμένη σύλληψη του Χριστιανισμού.[ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ, ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ ΘΗΛΥ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΙΚΙΣΜΟΥ] Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να εφεύρουμε ή να δημιουργήσουμε κάτι νέο για το σκοπό αυτό. Έχουμε απλώς να αποκαταστήσουμε στη θρησκεία μας τον Καθολικό ή οικουμενικό χαρακτήρα της με την αναγνώριση της ενότητάς μας με το ενεργό τμήμα του χριστιανικού κόσμου, με την συγκεντρωτική και οργανωμένη δύση, για να πετύχουμε μια παγκόσμια δραστηριότητα και αποκτώντας αυτό το οποίο διαθέτει, αλλά μας λείπει. Δεν μας ζητείται να αλλάξουμε τη φύση μας, ως Ανατολική Εκκλησία ή να διαψεύσουμε τον ειδικό χαρακτήρα της θρησκευτικής μας ιδιοφυΐας. Δεν έχουμε παρά να αναγνωρίσουμε ανεπιφύλακτα τη στοιχειώδη αλήθεια, ότι εμείς είμαστε της Ανατολής, αλλά είμαστε ένα μέρος της Παγκόσμιας Εκκλησίας, ένα μέρος παρολαυτά που δεν έχει το κέντρο του στον εαυτό του, και άρα συνεπώς, επιβάλλεται σε μας να αποκαταστήσουμε τη σχέση, το σύνδεσμο, μεταξύ των επιμέρους περιφερειακών δυνάμεων μας και του μεγάλου παγκόσμιου κέντρου που η Θεία Πρόνοια έχει τοποθετήσει στη Δύση. Δεν υπάρχει καμία απαίτηση καταστολής της θρησκευτικής και ηθικής μας ιδιαιτερότητας, αλλά μάλλον να στεφανώσουμε και να εμπνεύσουμε αυτήν με μια παγκόσμια και προοδευτική[ΜΑΣΟΝΙΚΗ] ζωή. Αυτό που οφείλουμε στους εαυτούς μας συνίσταται απλώς στο να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι είμαστε στην πραγματικότητα, ένα οργανικό τμήμα του μεγάλου σώματος της Χριστιανοσύνης, επιβεβαιώνοντας την πνευματική αλληλεγγύη μας με τους Δυτικούς αδελφούς μας. Αυτή η ηθική πράξη δικαιοσύνης και φιλανθρωπίας θα είναι από μόνη της ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός από την πλευρά μας και η απαραίτητη προϋπόθεση για όλη την περαιτέρω πρόοδο.
Ο Άγιος Κασσιανός δεν χρειάζεται να γίνει ένα διαφορετικό πρόσωπο ή να πάψει να νοιάζεται να διατηρήσει τα ρούχα του πεντακάθαρα. Θα πρέπει απλώς να αναγνωρίσει ότι ο σύντροφός του έχει ορισμένες σημαντικές ιδιότητες που ο ίδιος δεν διαθέτει, και αντί να μουτρώνει απέναντι σε αυτόν τον ενεργητικό εργαζόμενο θα πρέπει ειλικρινά να τον δεχτεί ως σύντροφό του και να συνεχίσει το γήινο ταξίδι που εξακολουθεί να βρίσκεται μπροστά τους.[ΜΑΡΘΑ ΜΑΡΘΑ!!! ΗΡΘΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ]

ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: