Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

Η Biopower (βιοεξουσία) επιτίθεται στη ζωή

από τον Roberto Pecchioli


Η έννοια της βιοεξουσίας, μαζί με αυτήν της βιοπολιτικής, διατυπώθηκε από τον φιλόσοφο Michel Foucault σε ένα δοκίμιο του 1976. Σε εκείνο το σημείο καμπής του δυτικού πολιτισμού, ο Foucalt ανακάλυψε τη σύνδεση μεταξύ της σφαίρας των επιθυμιών και αυτής της εξουσίας. Για τον αμφιλεγόμενο Παριζιάνο διανοούμενο, βιοπολιτική σήμαινε την υποταγή της ζωτικής σφαίρας των ανθρώπινων όντων, ιδιαίτερα της σεξουαλικής διάστασης, στην εξουσία (πολιτική, οικονομική, τεχνοκρατική). Υπό αυτή την έννοια, ο νεομαρξιστής στοχαστής ήταν ο πρόδρομος των σημερινών παρεκκλίσεων του ριζοσπαστικού σχετικισμού και του διαφοροποιημένου νεοπροοδευτισμού που εμποτίζουν τον πνευματικό ορίζοντα της Δύσης στην τελική, μηδενιστική και υπερ-υποκειμενική στροφή της.

Σήμερα, είναι προφανές ότι η βιοεξουσία, η αυτοαναπαράσταση (αυτο-αντιπροσώπευση) των τεχνοεπιστημονικών, κοσμοπολίτικων και ναρκισσιστικών ελίτ, απειλεί με πολύ σοβαρό τρόπο ολόκληρο το παραδοσιακό ηθικό και νομοθετικό σύστημα των κρατών, καταρρίπτοντας όλες τις πολιτιστικές κατασκευές του πολιτισμού μας, παρασύροντάς το σε μια συγκεκριμένη μορφή ανομίας. Σύμφωνα με έναν από τους πατέρες της κοινωνιολογίας, τον Emile Durkheim, η ανομία, δηλαδή η απουσία ή η έλλειψη αξίας του νόμου, είναι χαρακτηριστική των περιόδων σοβαρής κρίσης ή κοινωνικών αλλαγών τόσο ραγδαίων που δεν επιτρέπει στους κανόνες να συμβαδίζουν με τίς πιέσεις και τά αιτήματα που αναδύονται σε τομείς του κοινωνικού φορέα, αφήνοντάς τους έτσι χωρίς κατεύθυνση ή σημεία αναφοράς. Ο κίνδυνος της βιοεξουσίας είναι επίσης τεράστιος από την πλευρά της ρυθμιστικής σταθερότητας των συνταγματικών συστημάτων που επεξεργάστηκαν με κόπο επί αιώνες σκέψης, δράσης και προσπαθειών.

Η βιοεξουσία, ή βιοπολιτική, μπορεί να γίνει κατανοητή ως ο έλεγχος που ασκεί η πραγματική εξουσία, δηλαδή από την κοινωνία της αγοράς, στη διαδικασία της γέννησης, της αναπαραγωγής, των γενετικών συνθηκών και του θανάτου – ή μάλλον του τέλους της ζωής, όπως ορίζεται από την υποχρεωτική εθιμοτυπία της πολιτικής ορθότητας – των ανθρώπων... Για να το θέσω ωμά, ο στρατηγικός στόχος της βιοεξουσίας είναι ο απόλυτος έλεγχος και η διαχείριση της ανθρώπινης ζωής και πάνω από αυτήν.

Στη βαριά πραγματεία του για τη βιοηθική, ο πρόσφατα αποθανών καρδινάλιος Elio Sgreccia, ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στον κόσμο στο θέμα, διδάσκει ότι η βιοεξουσία έχει δύο πρόσωπα. Ένα από αυτά είναι η ξεκάθαρη, αδιάλλακτη αξίωση της αξιοπρέπειας και της εγγενούς αξίας κάθε πτυχής και στιγμής της ύπαρξης του καθενός. Το δεύτερο είναι η σκοτεινή κλίση (ο σκοτεινός κατήφορος) του υλιστικού ωφελιμισμού, του οποίου η θεμελιώδης προϋπόθεση είναι ο απλός υπολογισμός των συνεπειών της ανθρώπινης δράσης με βάση την αναλογία κόστους-οφέλους, αποδεσμεύοντας το φυσικό γεγονός της ζωής από κάθε ηθική σκέψη και μεταφυσική υπόθεση (προϋπόθεση).

Η Biopower (βιοεξουσία) ενισχύεται μέρα με τη μέρα μέσω της άσκησης τριών τύπων ελέγχου. Ο πρώτος είναι ο ευγονικός έλεγχος. Αυτός ο κλάδος που συνδυάζει τις φυσικές επιστήμες, την ανθρωπολογία και την ωφελιμιστική ηθική γεννήθηκε τον 19ο αιώνα σε ένα θετικιστικό επιστημονικό περιβάλλον με βάση τις παραδοχές του βιολογικού και πνευματικού ρατσισμού. Τέτοιες θεωρίες διαδόθηκαν ευρέως, όπως αυτή του Cesare Lombroso (1835-1909), ενός Ιταλού επιστήμονα εβραϊκής καταγωγής, που βασίζονται στη γενετική προέλευση της εγκληματικής «κλήσης» και, στο αγγλοσαξονικό πλαίσιο, του ανθρωπολόγου Francis Galton (1822-1911), που συνδέθηκε με τους πιο μυστικοπαθείς κύκλους της βρετανικής αυτοκρατορικής εξουσίας, οι οποίοι εξήγγειλαν τις αρχές για μια «επιστήμη των καλογεννημένων».

Με βάση αυτές τις θεωρητικές προϋποθέσεις, η αμερικανική πολιτεία της Ιντιάνα εξέδωσε τον πρώτο ευγονικό νόμο το 1907, τον οποίο αργότερα μιμήθηκαν πολλές άλλες πολιτείες της Ένωσης. Ήταν κανόνες που εισήγαγαν τη στείρωση όσων θεωρούνταν ανώμαλοι, σύμφωνα με τα κριτήρια των ειδικών σε διάφορους κλάδους - επιστημονικούς και άλλους - που είχαν την απόλυτη εξουσία στις ζωές των άλλων.

Στην προοδευτική πολιτεία της Καλιφόρνια, η στείρωση ορίστηκε νομικά ως ένα προφυλακτικό μέτρο που αποσκοπούσε στην προάσπιση της δημόσιας υγείας και στην άμβλυνση της απειλής που θέτουν οι «κακοί, δυσπροσάρμοστοι» και οι «ψυχικά αδύναμοι». Από αυτή την άποψη, το 1927 το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών επιβεβαίωσε το καταστατικό για τη στείρωση της Βιρτζίνια στην υπόθεση Buck κατά Bell, αναγνωρίζοντας τη νομιμότητά του στο όνομα της «συλλογικής υγείας» των πολιτών. Έτσι ξεκίνησε μια εκστρατεία στείρωσης της οποίας οι κορυφές σημειώθηκαν μεταξύ της δεκαετίας του 1930 και του 1963, όπου στειρώθηκαν νόμιμα δεκάδες χιλιάδες άτυχοι ανθρώποι για ευγονικούς σκοπούς. Εκείνες τις δεκαετίες, η πάντα «προηγμένη» και πολύ πολιτισμένη σκανδιναβική σοσιαλδημοκρατία δεν συμπεριφέρθηκε διαφορετικά, με την ευρεία σουηδική ευγονική νομοθεσία να δικαιολογείται ιδεολογικά από τη συλλογική ευημερία και από τον περιορισμό του οικονομικού και κοινωνικού κόστους ορισμένων στιγματισμένων τύπων ανθρώπων.

Στο ίδιο μήκος κύματος εργάστηκε και η Margarita Sanger, εξέχουσα προσωπικότητα της αμερικανικής ευγονικής, πρωτοπόρος της αντισύλληψης και των λεγόμενων «αναπαραγωγικών δικαιωμάτων». Ήταν ο Sanger που επινόησε την έκφραση «έλεγχος των γεννήσεων» και ίδρυσε τους πρώτους οργανισμούς που στόχευαν σε αυτόν τον σκοπό, με το σύνθημα ότι η ζωή πρέπει να ευνοείται μεταξύ των «πιο προικισμένων» και να αποτρέπεται η γέννηση παιδιών με τη «χειρότερη γενετική κληρονομιά». Άνοιξε την πρώτη κλινική ελέγχου γεννήσεων ήδη από το 1916, με το σύνθημα «τα ανίκανα όντα πρέπει να απέχουν από την τεκνοποίηση».

Το ρατσιστικό και βαθιά ολοκληρωτικό υπόβαθρο των ιδεών του είναι εμφανές, το οποίο θα ήταν αντικείμενο καταδίκης χωρίς ένσταση μόνο όταν υιοθετούνταν από τη γερμανική εθνικοσοσιαλιστική κυβέρνηση. Η δραστηριότητά του επικεντρώθηκε σε εκστρατείες σε φτωχές γειτονιές μαύρων και Λατίνων φυλετικών μειονοτήτων, για τον έλεγχο των γεννήσεων αυτών των κοινοτήτων. Η επιχείρηση καθαρισμού γονιδίων ήταν επιτυχής, εξελίχθηκε τελικά στην πλουσιότερη, ισχυρότερη και ισχυρότερη αντιγεννητική οργάνωση στη γη, την Planned Parenthood. Η σημερινή πραγματικότητα είναι λοιπόν μόνο η συνέχιση, με καλύτερα τεχνικά μέσα και πιο υποκριτικά κίνητρα, των τάσεων που χρονολογούνται από την ωφελιμιστική σκέψη.

Ο δεύτερος τύπος επιρροής που ασκεί η βιοεξουσία είναι ο έλεγχος της ζωή από την αγοράς. Είναι απαίσιο να χρησιμοποιούμε τον όρο αγορά, αλλά η αλήθεια κρύβεται σε ευφημισμούς. Μιλάμε για εμπορικά βιώσιμες γενετικές και αναπαραγωγικές πρακτικές. Το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο σημειώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1993, όταν μια βιομηχανική εταιρεία υπέβαλε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα γενετικό χαρακτηριστικό που εξήχθη από μια γυναίκα τού Παναμά, επιπλέον χωρίς την άδεια της φτωχής γυναίκας. Η πρακτική της ιδιωτικής αγοράς και πώλησης προϊόντων, υπηρεσιών, τεχνικών που σχετίζονται με την τεκνοποίηση είναι πλέον κοινή, με συνέπεια μια ακμάζουσα κερδοσκοπική αγορά που αποτελείται από ιστοσελίδες, μεσάζοντες, προπαγανδιστές, πραγματικούς εμπορικούς πράκτορες και εξειδικευμένες κλινικές.

Πιο αμφιλεγόμενη, αλλά στα πρόθυρα της αποδοχής υπό το επαίσχυντο πρόσχημα του αλτρουισμού, είναι η πρακτική της τεχνητής γονιμοποίησης γυναικών –σχεδόν πάντα φτωχών και ζουν στον τρίτο κόσμο– η λεγόμενη παρένθετη μητρότητα, συνοδευόμενη από συμβάσεις παρένθετων μητέρων και την ανησυχητική ριζική εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου σώματος. Η παρένθετη μητέρα λαμβάνει το γονιμοποιημένο ωάριο ή δωρίζει το ωάριο που θα γονιμοποιηθεί με το σπέρμα κάποιου, μερικές φορές ο πελάτης, πιο συχνά ένας άθλιος πωλητής σπέρματος που επιλέγεται για τα γενετικά του χαρακτηριστικά.

Μέσω αυτών των πρακτικών, η γέννηση των ανθρώπινων όντων υποβιβάζεται σε παραγγελία και παραγωγή ανθρώπινων όντων, συντρίβοντας τήν φύση, τη βιολογία, τη ψυχολογία και την ηθική και κοινωνική αξία της γονεϊκότητας. Με τον ίδιο τρόπο, διακόπτει όχι μόνο τη γενετική αλυσίδα, αλλά τη συναισθηματική και κοινοτική αλυσίδα της γονεϊκότητας, της ύπαρξης παιδιών. Ο άνθρωπος αναδιατυπώνεται πλήρως με χρηστικά, οικονομικά κριτήρια και σύμφωνα με τις προθέσεις, τις επιθυμίες και τις εντολές αυτών που κατέχουν την εξουσία και καθοδηγούν το γούστο. Είναι φρικτό και μόνο το να εκφράζεται κανείς με αυτούς τους όρους για την ανθρώπινη ζωή.

Η ενοικίαση της μήτρας θα πρέπει να απαγορεύεται ως φυσική ηθική επιταγή· η «παρένθετη» μητέρα στον ευφημιστικό ορισμό της «εγκυμοσύνης για άλλους» μετατρέπεται σε εμπορικό περιουσιακό στοιχείο που προστατεύεται με συγκεκριμένους συμβατικούς κανόνες για τον χρόνο που είναι αυστηρά απαραίτητος για να πραγματοποιήσει το ατυχές ζωοτεχνικό έργο της και στη συνέχεια εγκαταλείπεται μόλις ολοκληρωθεί η εργασία, ή αφού το παιδί έχει γεννηθεί.

Το ίδιο το αγέννητο παιδί είναι ένα προϊόν που επιλέγεται σύμφωνα με τα προσωπικά κριτήρια ή τις ιδιοτροπίες οποιουδήποτε πληρώνει τον λογαριασμό, όχι διαφορετικά από ένα αυτοκίνητο ή ένα κοστούμι, ένα ον που δεν έχει εγγυημένη οικογενειακή και γενετική ταυτότητα, πολύ λιγότερο το μεγαλύτερο δικαίωμα όλων: να έχουν πατέρα και μάνα. Είναι μια βάναυση επίθεση, το απόλυτο όπλο κατά της ανθρώπινης κατάστασης όπως την έχουν γνωρίσει εκατοντάδες γενιές.

Ο τρίτος τύπος ελέγχου που ασκεί η βιοεξουσία αφορά την ανθρώπινη μακροζωία, δηλαδή τη φυσική διάρκεια της ύπαρξής μας. Η τάση να ελέγχει και να αποφασίζει τη μακροζωία των ανθρώπων, να ορίζει την ημερομηνία λήξης όπως για το γιαούρτι, να ενεργοποιεί ή να επιταχύνει τη διαδικασία του θανάτου έχει τις ρίζες της στη συμβολή δύο παραγόντων: των πολύ χαμηλών ποσοστών γεννήσεων στις πλούσιες χώρες της Ευρώπης και της λεγόμενης Δύσης, με τη δραματική μείωση του νεανικού πληθυσμού που κάποτε πλούτιζε, αντικαθιστούσε και αναπαρήγαγε τις κοινωνίες, καθώς και τη συνακόλουθη γήρανση του πληθυσμού. Η αλληλεπίδραση των δύο φαινομένων έχει δημιουργήσει μια κατάρρευση αυτού που ονομαζόταν κράτος πρόνοιας, με απώλεια της οικονομικής βιωσιμότητας των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, συντάξεων, ασφάλισης και υγείας.

Η απάντηση, στη λογική του ωφελιμισμού της κοινωνίας του νεκροτομείου, είναι η διάδοση, μέσω μαζικών εκστρατειών με επίκεντρο έννοιες όπως η ποιότητα ζωής, ο αξιοπρεπής θάνατος και άλλα παρόμοια, της ευθανασίας στην πιο αποκρουστική της μορφή, δηλαδή η ενθάρρυνση του θανάτου με τήν δική μας θέληση με υποβοηθούμενες κλινικές πρακτικές, για ασθενείς, ηλικιωμένους, καταθλιπτικούς (η υπόθεση Pethoven στην Ολλανδία ήταν μόνο η κορυφή ενός τραγικού παγόβουνου). Η θανατική ποινή εφαρμόζεται χωρίς τύψεις από ειδικούς σύμφωνα με στατιστικές παραμέτρους, αναλύσεις κόστους-οφέλους, ιστογράμματα κέρδους και στατιστικά στοιχεία για το προσδόκιμο ζωής σε περίπτωση ασθένειας ή αναπηρίας.

Είναι άχρηστο να ερευνήσουμε ποιος χρηματοδότησε τις εκστρατείες κοινής γνώμης: ο κατάλογος είναι μακρύς, οι ασφαλιστικές εταιρείες υγείας, τα επιστημονικά φαρμακολογικά ερευνητικά κέντρα, τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία και ολόκληρη η περιοδεύουσα εταιρεία που κυριαρχεί στην προοδευτική Δύση. Όλα αυτά, παρά την πρόοδο της παρηγορητικής ιατρικής, τη συνεχή διαμαρτυρία απέναντι στη βία, υπέρ της ανεκτικότητας και του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής. Απαγορεύεται, αποβάλλεται από το λεξιλόγιο η λέξη θάνατος, αν δεν συνοδεύεται από επίθετα όπως «άξιος», «γλυκός», «υποβοηθούμενος» και άλλα παρόμοια. Politically correct ακόμη και την τελευταία ώρα, δεν ακούμε τους πολυάριθμους ειδικούς της ιατρικής του τελικού σταδίου που αμφισβητούν σοβαρά τέτοιες πρακτικές με επιστημονικά επιχειρήματα.

Από φιλοσοφική, νομική και πολιτική σκοπιά, η βιοεξουσία της ευθανασίας είναι μια αποφασιστική επίθεση σε ό,τι έχει απομείνει από την παράδοση του δυτικού συνταγματισμού, που πάντα υπερασπιζόταν το δικαίωμα στη ζωή, η εγγενής αξία της οποίας είναι η αναφαίρετη κληρονομιά του πολιτισμού, έξω από τον έλεγχο του Κράτους και την ανθρώπινη ιδιοτροπία, δηλαδή ανεξάρτητη, ανώτερη από τη σφαίρα της εξουσίας. Η αντι-ανθρώπινη συστροφή του νεοπροοδευτικού ωφελιμισμού πιστεύει και μας οδηγεί να πιστεύουμε ότι ολόκληρη η ύπαρξη υπόκειται στην υποκειμενική σφαίρα λήψης αποφάσεων, ξεκινώντας από τη εξουσία της ζωής και του θανάτου που προσφέρεται σε ψυχολόγους, ψυχιάτρους, λειτουργούς υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς, σήμερα ακόμη και, έμμεσα, στους «influencers».

Η ουσιαστική ρίζα της ιδεολογίας της βιοεξουσίας είναι ότι η ζωή είναι ιδιοκτησία του αυτοπροσδιοριζόμενου (αυτοκαθοριζόμενου) ανθρώπου ή της δημόσιας εξουσίας. Το εκκρεμές ταλαντεύεται δραματικά ανάμεσα σε δύο άκρα, τόσο καταστροφικά και κανένας, στην Ευρώπη και στη Δύση, κανένας ουσιαστικός φορέας, ούτε καν η Καθολική Εκκλησία και οι άλλες χριστιανικές ομολογίες που έχουν οικοδομήσει την πνευματική ιστορία του λαού μας, τολμούν να επαναστατήσουν σοβαρά. Ατομική ευθανασία, ευθανασία ενός εξαντλημένου κόσμου ή, όπως έχουμε ήδη γράψει, το ανεξήγητο σύνδρομο της παραθαλάσσιας φάλαινας, το ένστικτο που οδηγεί τα υγιή κητώδη να αναζητούν τον θάνατο στη στεριά χωρίς προφανή βιολογικό λόγο.  


Εγκληματικότητα της σκέψης


Το Thoughtcrime (thinkcrime στα αγγλικά , crimethink στο Newspeak) είναι η ονομασία που δίνει ο George Orwell , στο μυθιστόρημά του 1984 (1948) στο πιο διάχυτο κατασταλτικό εργαλείο των ολοκληρωτικών θεσμών που περιγράφονται στο μυθιστόρημα. Ο όρος ψυχοέγκλημα σημαίνει το έγκλημα που διαπράττει οποιοσδήποτε πολίτης της Ωκεανίας όταν επεξεργάζεται, έστω και μόνο εσωτερικά στο μυαλό του, έστω και ακούσια και ασυνείδητα, σκέψεις ή/και λέξεις που έρχονται σε αντίθεση με τις θεωρίες του Ingsoc ή την εικόνα του Μεγάλου Αδερφού .

Για να τιμωρήσει κάθε μορφή εγκλήματος σκέψης, το Κόμμα έχει δημιουργήσει ένα ειδικό αστυνομικό τμήμα, την Αστυνομία Σκέψης. Γενικά, το έγκλημα της σκέψης αναφέρεται στην Αστυνομία Σκέψης σε τηλεοπτικές οθόνες που βρίσκονται σχεδόν σε όλη την Ωκεανία : ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί κανείς να ανακαλυφθεί απευθείας από έναν πράκτορα της Αστυνομίας Σκέψης με πολιτικά ρούχα ή ακόμα και να προδοθεί από φίλους, συναδέλφους, συγγενείς. Όποιος κατηγορείται για έγκλημα σκέψης "εξατμίζεται", δηλαδή συλλαμβάνεται από την Αστυνομία Σκέψης και οδηγείται στο Υπουργείο Αγάπης, όπου, μετά από βασανιστήρια και ταπείνωση, του πλένεται ο εγκέφαλος και του εμφυτεύεται η απόλυτη αγάπη για το Κόμμα και για τον Μεγάλο Αδελφό. Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος σκοτώνεται συνήθως με πυροβολισμό στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Όπως όλα τα κύρια στοιχεία του μυθιστορήματος του Όργουελ, το στοχαστικό έγκλημα είναι επίσης μια μεταφορά για πιθανές ή πραγματικές καταστάσεις σε μια ολοκληρωτική κοινωνία.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πέραν του ζητήματος της δημόσιας ασφάλειας, η εικόνα μας παραπέμπει και σε άλλους συμβολισμούς... https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/i-anyparkti-ennomi-taksi-tis-xoras-mesa-apo-mia-eikona-gynaika-xairetaei-ton-k-mitsotaki-mesa-apo-ta-kagkela-tou-parathyrou-tis/