Σάββατο 22 Απριλίου 2023

Η Συνοδικότητα, ως αγιοπνευματικός τρόπος οριοθετήσεως της Πίστεως και της Ζωής της Εκκλησίας και οι Θεολογικές προϋποθέσεις της.

   Δημήτριος Ι. Τσελεγγίδης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.

ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΟΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΠΝΕΙ ΟΧΙ ΟΠΟΥ ΘΕΛΩ

ΣΥΝΤΟΜΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗΝ ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΗ ΕΧΘΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΗΣΥΧΑΣΜΟΥ ΣΑΝ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΟΔΟ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΔΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΚΑΚΟΔΟΞΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ.

ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΑ ΣΗΜΕΙΑ. Η ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΒΑΠΤΙΣΗ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΚΑΙ Η ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΘΕΣΜΙΚΗ ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΗ ΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΗΡΟ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑΣ.

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΚΑΘΕΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΗΡΥΤΤΕΙ Ο ΑΠ. ΠΑΥΛΟΣ ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΔΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΥΜΠΟΡΕΥΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΖΗΖΙΟΥΛΑ Η ΟΠΟΙΑ ΣΤΡΩΝΕΙ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΑΛΙ ΤΗΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΠΟΤΗΡΙΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ  ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΜΙΑ ΤΕΡΑΤΩΔΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΘΕΙΣΜΟ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΜΑΤΟΣ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΚΟΔΟΞΙΑΣ ΟΤΙ Ο ΙΗΣΟΥΣ ΕΧΡΙΣΘΗ ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΒΑΠΤΙΣΗ ΤΟΥ. ΥΙΟΘΕΤΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΟΛΙΚΙΣΜΟ.[«Ο Θεός έχρισε με πνεύμα Άγιο και δύναμη τον Ιησού της Ναζαρέτ». Καί μάς έδωσε τόν Ιησού Χριστό.] ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑΣ Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΝΣΑΡΚΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΥΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΟΥ ΖΩΝΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΩΜΙΚΗ, ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΠΑΛΑΜΑ, ΙΔΕΑ ΟΤΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΔΙΔΟΝΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΔΕΣΜΕΙΝ ΚΑΙ ΛΥΕΙΝ ΤΙΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ, ΤΟΥΣ ΕΝΕΦΥΣΗΣΕ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ,[Στην Κ.Δ. δεν υπάρχει η αφήγηση μιάς μόνο Πεκτηκοστής, αλλά δύο: υπάρχει μία Πεντηκοστή του Λουκά, τών πράξεων, και μία τού Ιωάννη όταν ο Κύριος φύσηξε στους μαθητές λέγοντας: Λάβετε πνεύμα Άγιον!] ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΧΕ ΓΙΑ ΑΝΑΠΝΟΗ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ, ΔΗΛ. ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

ΜΠΟΡΕΙ Ο ΙΕΡΕΑΣ ΝΑ ΔΙΑΤΑΞΕΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ; ΕΙΝΑΙ Ο ΝΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ;

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΩΦΡΟΝΙΟΥ.

                                              Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο

Να είναι κάποιος χριστιανός σημαίνει να πιστεύει στη νίκη επάνω στον κόσμο και τίποτε λιγότερο.
Η αμαρτία υπερνικάτε μόνο και αποκλειστικά από τον Χριστό και το Άγιο Πνεύμα Ο άνθρωπος χωρίς τον Χριστό δεν είναι σε θέση να διακρίνει στον ίδιο τον εαυτό του την παρουσία της αμαρτίας ̇ αλλά και όταν την διακρίνει δεν είναι σε θέση να την υπερνικήσει.
Ο εγωισμός είναι η αιτία όλων των τραγωδιών της ζωής του ανθρώπου, της ανθρωπότητος, πάνω στη γη. Αποτελεί κατάσταση αντίθετη προς εκείνη στην οποία μας καλεί η εντολή του Θεού. Ο Θεός μας έδωσε εντολή να αγαπάμε τον πλησίον, τον κάθε συνάνθρωπό μας, όπως τον εαυτό μας.
Η ταπείνωσις του Χριστού είναι δύναμις τα πάντα νικώσα.
«Η αγάπη δεν αγαπάει υπεροπτικά αλλά πάντα ταπεινώνεται μπροστά στον άνθρωπο».
Ο ορθόδοξος μοναχός θέτει όλον το νόημα της ζωής αυτού εις την απόκτησιν της χάριτος του Αγίου Πνεύματος.

ΔΕΝ ΤΟ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΜΕ ΤΟ ΧΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ; Ο ΑΓΙΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΤΟΥ ΣΑΡΩΦ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΨΕΜΑΤΑ;. ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΜΑΘΗΤΗ ΤΟΥ ΑΚΙΝΑΤΗ Ή ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΑΊ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥΣ ΑΡΧΗΣ ΓΕΝΟΜΕΝΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΙΛΟΥΑΝΟ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: