Δευτέρα 17 Απριλίου 2023

Ν. Γ. ΑΥΓΕΛΗΣ - Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ (8)

 Συνέχεια από  Τετάρτη 12 Απριλίου 2023 

3. Τo oν εν δυνάμει και το ον εν ενεργεία.

Η αισθητή ουσία χαρακτηρίζεται, κατ’ αρχήν, από τη μεταβολή (1069 3-4), μια μεταβολή που συμβαίνει ανάμεσα στα ἀντικειμένα ἢ τὰ μεταξὺ (1069 4-8). Τα ενάντια δεν μεταβάλλονται, αλλά το ένα εμφανίζεται και το άλλο εξαφανίζεται. Γι’ αυτό και χρειάζεται ένα τρίτο που παραμένει στη μεταβολή, κι αυτό είναι η ύλη. Υπάρχουν τέσσερα είδη μεταβολής από το μη ον στο ον κατὰ τὸ τί ἢ κατὰ τὸ ποῖον ἢ πόσον ἢ ποῦ (1069 10-11), δηλαδή μεταβολή κατά την ουσία, την ποιότητα, την ποσότητα και τον τόπο. Η μεταβολή κατά την ουσία είναι η γένεσις και φθορὰ (1069 11 έπ.), η ποσοτική μεταβολή είναι η αὔξησις ή η φθίσις, η ποιοτική είναι η ἀλλοίωσις κατὰ τὸ πάθος και η κατά τόπο μεταβολή η φορὰ. Όλες αυτές οι κινήσεις είναι μεταβολές από μη ον στο ον. Αλλά πώς είναι δυνατή η μεταβολή από το μη ον στο ον; Γιατί αν το γίγνεσθαι προϋποθέτη ένα υποκείμενο, πώς μπορεί να είναι η μεταβολή από το μη ον στο ον με τη σημασία του ὄντως ᾖ ὅν;

Στη λύση του προβλήματος αυτού ο Αριστοτέλης οδηγείται μέσα από μια βασική οντολογική διάκριση ανάμεσα στο δυνάμει ὂν και το ἐνεργείᾳ ὂν (1069 15-20). Το δυνάμει ὂν είναι η ύλη και το ἐνεργείᾳ ὂν είναι το είδος. Αναλύοντας την οντολογική δομή του γίγνεσθαι αποκαλύπτομε τον τριπλό χαρακτήρα της : εἶδοςστέρησις και ὕλη, η οποία περνάει από τη στέρηση στο είδος (1069 34-36).

Στην περιοχή του όντος, καθώς είδαμε, η ουσία είναι το πρώτο, γιατί όλα τα άλλα οφείλουν την ύπαρξή τους στην ουσία. Αν λοιπόν οι ουσίες ήταν φθαρτές, τότε τα πάντα θα ήταν φθαρτά (1071 6-7). Είναι γι’ αυτό ανάγκη να υπάρχη μια αΐδιος ακίνητη ουσία (1071 5). Υπάρχει άραγε κάτι μέσα στη φύση που να έχη το χαρακτήρα του ἀϊδίουΟ Αριστοτέλης βρίσκει πως υπάρχει, κι αυτό είναι η κίνηση, γιατί η γένεση και φθορά της κίνησης είναι αδύνατη, αλλιώς δεν θα υπήρχε καν φύση (1071 7-8). Η κίνηση είναι πάντα κίνηση ενός όντος, γι’ αυτό και αν υπάρχη ἀΐδιος κίνηση, θα υπάρχη επίσης και αΐδιο ον. Είναι όμως η κίνηση πράγματι ἀΐδιος; Βέβαια παντού στη φύση διαπιστώνομε ότι υπάρχει κίνηση, αλλά η εμπειρική αυτή διαπίστωση δεν αρκεί, γιατί δεν έχει αναγκαιότητα. Ο Αριστοτέλης αποδεικνύει την ύπαρξη ἀϊδίου κινήσεως μέσα από τη σχέση κίνησης και χρόνου. Ο χρόνος ούτε γίνεται ούτε φθείρεται, είναι πάντα, γιατί αλλιώς δεν θα υπήρχε πρότερο και ύστερο. Αλλά ο χρόνος χωρίς κίνηση δεν μπορεί να είναι. Αν ο χρόνος είναι πάντα, τότε και η κίνηση είναι αΐδιος. Εφ’ όσον λοιπόν υπάρχει αΐδιος κίνηση, θα υπάρχη και ἀΐδιον ὄν.

Αλλά και η κίνηση είναι αδύνατη χωρίς το εν κινήσει ον : κίνηση είναι η μετάβαση από το ἐν δυνάμει ὂν στο ἐν ἐνεργείᾳ ὂν. Για να υπάρχη όμως κίνηση, παρατηρεί ο Αριστοτέλης, πρέπει το ον να μη έχη απλώς κινητική δυνατότητα, γιατί μπορεί αυτό που έχει μόνον δύναμη να μη ενεργή (1071 13-14). Δεν αρκεί γι’ αυτό να πλάσωμε «αΐδιες ουσίες», όπως είναι οι πλατωνικές ιδέες, πρέπει μέσα στις ουσίες αυτές να υπάρχη αρχή ικανή να προκαλή μεταβολή (1071 14-15). Ακόμη πρέπει η αρχή αυτή να ενεργή για να υπάρξη κίνηση, επομένως η ουσία της πρέπει να είναι ενέργεια (1070 20-21). Εφ’ όσον τώρα το δυνάμει ον είναι η ύλη, η αρχή της ἀϊδίου κινήσεως, πρέπει να μη έχη ύλη, πρέπει δηλαδή να είναι καθαρή ενέργεια. Υπάρχει όμως εδώ μια δυσκολία : σύμφωνα με μιαν άποψη ό,τι ενεργεί έχει δύναμη, καθετί όμως που έχει δύναμη δεν ενεργεί. Επομένως, η δύναμη προηγείται της ενέργειας. Αν αυτό συνέβαινε, συμπεραίνει ο Αριστοτέλης, όλα θα ήταν στην κατάσταση του δυνάμει και δεν θα υπήρχαν όντα. Γι’ αυτό όσο δύσκολο κι αν είναι να το σκεφτούμε, η αρχή της ἀϊδίου κινήσεως πρέπει να είναι αιώνια ενέργεια (1071 23 έπ.). Η αρχή τώρα αυτή ως αρχή είναι η ίδια αΐδιος και δεν χρειάζεται γι’ αυτό άλλη αιτία, αφού η ίδια είναι η πρώτη και τελευταία.

Συνεχίζεται και ολοκληρώνεται στην επόμενη ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: