Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Ηθικός Καπιταλισμός – Roberto Pecchioli

Κάθε ιδεολογικό σύστημα, κάθε όραμα του κόσμου εκφράζει τη δική του ηθική. Δεν έχει σημασία ποιες είναι οι παραδοχές και οι ιδέες που υποστηρίζει: αυτό που μετράει είναι η ύπαρξη και η διάχυση (διείσδυση) ενός ηθικού ορίζοντα. Λίγη σημασία έχει το γεγονός ότι η ηθική είναι αντίθετη με ό,τι έχουμε συνηθίσει εδώ και αιώνες και είναι, στην πραγματικότητα, μια υποκρισία: αυτή είναι η μοίρα όλων των ηθικών συστημάτων χωρίς πνευματικό υπόβαθρο. Ενισχυμένος από αυτή την πεποίθηση, ο Ισπανός φιλόσοφος Miguel Angel Quintana Paz, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα, ανέπτυξε μια ενδιαφέρουσα θεωρία. Το παρόν είναι για τον Κουιντάνα η εποχή του «ηθικού καπιταλισμού».
Τσάρλι Τσάπλιν: Τσάπλιν: Το ενεχυροδανειστήριο (1916)
Ένα πλεονέκτημα του Quintana είναι η ανατροπή μιας έννοιας που κυριαρχεί στη δυτική σκέψη για πάνω από δύο αιώνες, δηλαδή ότι το παγκόσμιο κίνητρο της ανθρώπινης δράσης είναι τα χρήματα, ο πλούτος. Μια αρχή που μοιράζονται ο μαρξισμός και ο φιλελευθερισμός, η αιτιολόγηση της εργαλειακής σκέψης που περιορίζει την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης δράσης. Υπάρχει κάτι που ελκύει με πολύ μεγαλύτερη δύναμη: η εξουσία, η κυριαρχία. Ο πλούτος είναι συχνά απλώς το μέσο για να αποκτήσετε αυτό που πραγματικά συναρπάζει, τη δύναμη, τον έλεγχο και την κυριαρχία πάνω στα άλλα ανθρώπινα όντα, καθώς και στα πράγματα και τη φύση. Όσοι έχουν όλα τα μέσα –οικονομικά, επενδυτικά, τεχνολογικά, πολιτιστικά– δεν χρειάζονται περισσότερα χρήματα. Τά έχουν ήδη: ο οικονομικός θόλος δημιουργεί χρήματα από το τίποτα και προσποιείται ότι τα δανείζει σε κράτη και λαούς. Η καθολική τοκογλυφική ​​εξαπάτηση του χρέους, το κέρας της Αμάλθειας που πνίγει τις μάζες. Οι ολιγαρχίες έχουν περάσει από καιρό τη φάση του εμπλουτισμού και έχουν κάνει πράξη μια διαίσθηση του Φρίντριχ Φον Χάγιεκ: όποιος έχει όλα τα μέσα καθορίζει όλους τους σκοπούς. Υποδεικνύει τι είναι καλό και κακό, σωστό και λάθος. Έχοντας τακτοποιήσει τους λογαριασμούς με τον πλούτο -μέχρι οι λαοί να ανακαλύψουν την απάτη και να φωνάξουν ότι ο βασιλιάς τού χρήματος είναι γυμνός- ο θόλος αποφάσισε να επιδιώξει κάτι άλλο: την εξουσία. Για το μυαλό μας, τα έθιμά μας, τα ήθη μας. Ήταν το τελευταίο σύνορο που έμενε να ξεπεραστεί για έναν καπιταλισμό που δεν σταματά ποτέ να διεισδύει σε όλους τους τομείς της ζωής. το σωστό και το λάθος. Έχοντας τακτοποιήσει τους λογαριασμούς με τον πλούτο -μέχρι οι λαοί να ανακαλύψουν την απάτη και να φωνάξουν ότι ο βασιλιάς του χρήματος είναι γυμνός- ο θόλος αποφάσισε να επιδιώξει κάτι άλλο: την εξουσία. Πάνω στο μυαλό μας, τα έθιμά μας, τα ήθη μας. Ήταν το τελευταίο σύνορο που έμενε να ξεπεραστεί για έναν καπιταλισμό που δεν σταματά ποτέ να διεισδύει σε όλους τους τομείς της ζωής.

Εμμέσως, ο Quintana μας προτρέπει να πάρουμε ένα μαρξιστικό μάθημα, την ύπαρξη και τη δύναμη της «δομής». Κάθε μεγάλη αλλαγή στα έθιμα και στην ηγεμονική γνώμη έχει πάντα την πρωταρχική της ρίζα στη «δομή», δηλαδή στην κυρίαρχη σφαίρα και στη διαχείριση της εξουσίας. «Εάν δεν υπάρχει επίγνωση αυτής της δομικής ρίζας, εάν δεν κατανοηθεί πώς θα πρέπει να τεθεί το υπό συζήτηση πρόβλημα σε σχέση με τους (συχνά συμπίπτοντες) μηχανισμούς κατανομής της οικονομίας και της εξουσίας, καταλήγουμε να χάνουμε από τα μάτια μας τήν σφαίρα όπου μπορούν να κινηθούν οι αιτιωδώς αποφασιστικοί μοχλοί», γράφει ο φιλόσοφος Andrea Zhok. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δομή, σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι η συστημική συμμαχία μεταξύ των οικονομικών, των πολυεθνικών και της τεχνολογίας, στη σκιά των αποκλειστικών δυνάμεων που έχουν τις ρίζες τους στο κέντρο της Δύσης. Με μαρξιστικούς όρους, η νέα ηθική -η κοινή λογική της εποχής- αποτελεί κεντρικό στοιχείο της υπερδομής.

Θέτοντας το θέμα με αυτούς τους όρους, η σκέψη του Quintana ξετυλίγεται μέσα από μια σειρά παρατηρήσεων που εξηγούν τη νέα κατηγορία του «ηθικού καπιταλισμού». Βρισκόμαστε σε μια φάση του καπιταλισμού στην οποία είναι δύσκολο να εντοπιστούν οικονομικές και πολιτικές κατηγορίες του περασμένου αιώνα λόγω του συμπαγούς συνδυασμού μεταξύ κρατικών και διεθνικών γραφειοκρατιών και μεγάλων εταιρειών, που ξεπερνούν έννοιες όπως ο ανταγωνισμός και το βραχυπρόθεσμο κέρδος. Σε αυτή τη φάση που κυριαρχείται από τον «καπιταλισμό των διαπλεκόμενων συμφερόντων» (crony capitalism), οι εταιρείες προωθούν μια ιδεολογική ατζέντα με την οποία αποδομούν και επανεφευρίσκουν τον καταναλωτή/πολίτη, χρησιμοποιώντας μια ατελείωτη σειρά κανονισμών και καταναγκασμών που επιβάλλονται από κυβερνήσεις, θεματοφύλακες της κοινωνικής και νομικής τους μηχανικής. Ένας καπιταλισμός που χρησιμοποιεί ηθικολογικά συνθήματα, που υποστηρίζονται, διαφημίζονται από την κατηγορία των «θυμάτων» χωρίς καμία σχέση με τα προϊόντα, αφού αυτό που προσφέρει ο ηθικολογικός καπιταλισμός δεν είναι η εμπειρία του προϊόντος αλλά η εμπειρία της αρετής και η θεραπεία από την ενοχή.

Η δύναμη του καπιταλισμού, όπως την αντιλαμβάνονται ο Μαρξ και ο Schumpeter («η δημιουργική καταστροφή») είναι ότι είναι ένας εξαιρετικός χαμαιλέων που μεταμορφώνεται συνεχώς, επιλέγοντας και τροποποιώντας βαθιά αντίθετες ιδέες και αρχές. Ο Quintana ξεκινά από μια σειρά από συγκεκριμένα παραδείγματα νεοκαπιταλιστικού ηθικισμού (και υποκρισίας). Πριν από λίγο καιρό είχε βγει μια διαφήμιση στην οποία η εταιρεία ξυραφιών Gillette κατηγόρησε το κοινό-στόχο της ότι έχει «τοξική αρρενωπότητα». Ο φιλόσοφος αναρωτιέται ποιο ήταν το νόημα μιας προσβλητικής στάσης απέναντι στους πελάτες, πολύ περισσότερο λόγω της πτώσης των κερδών αμέσως μετά τη διαφημιστική καμπάνια. Σε αυτές τις απώλειες, ο διαχειριστής Gary Coombe απάντησε ότι δεν τον ένοιαζε να χάσει χρήματα επειδή είχε επικρατήσει η ηθική δράση. Η μείωση των κερδών ήταν ένα τίμημα που άξιζε να πληρωθεί. Περίεργη δικαίωση, από αυτούς που δουλεύουν (πάνε) αποκλειστικά για το κέρδος. Πρόσφατα, μια διαφημιστική καμπάνια μπύρας Budweiser παρουσίασε έναν παράξενο εκπρόσωπο, τον Dylan Mulvaney, έναν influencer που μετασχηματίζει το φύλο του και γιορτάζει την «πρόοδο» της νέας του κατάστασης στο διαδίκτυο. Ταυτόχρονα, ο Mulvaney υπέγραψε για μια καμπάνια της Nike για μια σειρά σουτιέν. Περισσότερες αντιπαραθέσεις και νέα εμπορική χρεοκοπία. Στην Αμερική έχει διαδοθεί η έκφραση «get woke, go broke», υποστηρίξε την κουλτούρα τής ακύρωσης και θα αποτύχεις. Ωστόσο, η διοίκηση της Budweiser δεν γυρίζει πίσω: θέλει να αλλάξει την «απαρχαιωμένη» εικόνα της μάρκας για να γίνει «πιο περιεκτική», τόσο πολύ που δεν ενδιαφέρεται να χάσει την παλιά της πελατειακή βάση.

Αναδύεται μια ουσιαστική αλλαγή στην επιχειρηματική εστίαση, φαινομενικά μακριά από τον ανταγωνισμό και το κέρδος. Ένας βραχυπρόθεσμος στόχος (πώληση ξυραφιών και κουτιών μπύρας) θυσιάζεται για έναν μακροπρόθεσμο στόχο (την ηθική κατηγοριοποίηση της εταιρείας). Από οικονομική άποψη, αυτή η στρατηγική μπορεί να υποστηριχθεί μόνο από μεγάλες εταιρείες που ευθυγραμμίζονται με μια πολιτική ατζέντα, ικανές να αντέξουν μια προσωρινή πτώση των κερδών χωρίς να αλλάξουν πορεία, 
εξασφαλίζοντας σε αντάλλαγμα ένα πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών που είναι απρόθυμοι ή ανίκανοι να πληρώσουν το κόστος της ένταξης στην ατζέντα της αφύπνισης. Περαιτέρω, σούπερ γίγαντες όπως η Black Rock διαδίδουν την ίδια ατζέντα και μια επιστολή προς τους πελάτες είναι αρκετή για να μετατοπίσει τις ροές κεφαλαίων από τον έναν τομέα στον άλλο ή για να δικαιολογήσει δραστηριότητες που δεν συνάδουν με το άμεσο οικονομικό συμφέρον των μετόχων. Στην περίπτωση του Black Rock, μια παρέμβαση υπέρ των «πράσινων» επενδύσεων προκάλεσε την κρίση του ενεργειακού μοντέλου που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα. Και στην προκειμένη περίπτωση, με βάση νεοηθικούς λόγους (βασισμένη σε νεοηθικιστικά κίνητρα).

Κάθε κοινωνία έχει τη δική της αίσθηση ηθικής και οι νεοκαπιταλιστικές ελίτ δεν αποτελούν εξαίρεση. Ο προοδευτισμός - φτιαγμένος για να γίνεται αντιληπτός ως επαναστατικός και αντισυστημικός - είναι η ηγεμονική βάση που έχει διαμορφώσει την ηθική από τις αρχές του τρέχοντος αιώνα. Οι ιδέες αλλάζουν, ο αποικιοκρατικός ιμπεριαλισμός είναι ίδιος. Επιβάλλει πάντα «ηθικά» κριτήρια, ωστόσο αντίθετα με αυτά του παρελθόντος. Τήν Ισότητα τής ελεημοσύνης, τον φθηνό εξισωτισμό (τα αφεντικά παραμένουν τα ίδια και ολοένα και πιο ισχυρά), τον ηθικό σχετικισμό, τον ατομικισμό που βασίζεται στην αυτοαντίληψη, τις επιθυμίες, τα συναισθήματα, τον αποναταλιστικό μαλθουσιανικό (αποδόμηση τού τόπου γέννησης), τον κλιματικό συναγερμό και πολλούς άλλους «ισμούς». Η δαιμονοποίηση της χθεσινής κανονικότητας επιβάλλει μια νέα κανονιστικότητα. Είναι μια θεμελιώδης αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της αξίας ενός προϊόντος. Οι εικόνες που επιλέγονται ως εικόνες επωνυμίας είναι ασυνάρτητες σε μια ανταγωνιστική αγορά, αλλά αποτελεσματικές σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον πολιτικής ορθότητας, κουλτούρας ακύρωσης, αναδιαμόρφωσης αξιών. Οι μεγάλες εταιρίες προωθούν μια ηθική ατζέντα φουσκωμένη από υποκρισία: ένα προϊόν δεν αγοράζεται πλέον για τήν χρησιμότητά  του, αλλά για το γεγονός ότι με αυτό τοποθετούμαστε στο πλευρό του καλού. Γι' αυτό υπάρχει κάτι οργουελικό, ολοκληρωτικό σε αυτή την επιδίωξη επανεκπαίδευσης. Η διαίσθηση του Philippe Muray έχει εκπληρωθεί: ο δυτικός προοδευτισμός – που γεννήθηκε στα εργαστήρια μετά το 1968 και σύντομα συμμετείχε στον καπιταλισμό τού  χαμαιλέοντα– ισχυρίζεται ότι ενσαρκώνει τον πόλεμο ενάντια στο Κακό, ανακαλύπτοντας εκ νέου την ηθική.

Η αυξανόμενη εμμονή των ισχυρότερων τάξεων του οικονομικού συστήματος να επιβάλλουν ανάποδα τη δική τους ηθική σε σύγκριση με τους περασμένους αιώνες αποτελεί σαφή απειλή για την ελευθερία. Ο Quintana αναφέρει δύο συγγραφείς που έχουν αναλύσει τους μετασχηματισμούς του καπιταλισμού, τον Luc Boltanski και την Eve Chiapello. Η προτελευταία μετάλλαξη χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970: ένας καπιταλισμός στον οποίο πραγματοποιούνταν μονότονες δουλειές –στη γραμμή συναρμολόγησης, στο γραφείο, σε παρόμοιες εργασίες σε όλη τη διάρκεια της ζωής του– αλλά σε αντάλλαγμα είχες μια δουλειά που συχνά κρατούσε για πάντα. Το νέο πνεύμα προήλθε από την πρόσληψη στον καπιταλισμό των περισσότερων θεμάτων του 1968. Οι πρωταγωνιστές εκείνης της σεζόν νόμιζαν ότι ήταν αντικαπιταλιστές επαναστάτες, αλλά κατέληξαν να προμηθεύσουν τον αντίπαλο με τα πιο ισχυρά πολιτιστικά όπλα. Απαγορεύεται η απαγόρευση: κανένα σύνθημα δεν είναι πιο ευπρόσδεκτο στα νεοφιλελεύθερα «ζωώδη πνεύματα». Ο νέος καπιταλισμός, βάζοντας στο πατάρι τον φορντισμό, χρειαζόταν εργάτες ικανούς να προσαρμοστούν στις συνεχείς μεταμορφώσεις της οικονομίας, ευέλικτους, που δεν έπαιρναν τίποτα δεδομένο, ούτε καν τη δουλειά τους. Διαρκώς πρόθυμοι να καινοτομήσουν, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος που πίστευαν ότι μπορούσαν να επιτύχουν. Η άλλη πλευρά είναι η ανασφάλεια, η συνεχής αβεβαιότητα για το μέλλον, η συνακόλουθη ευθραυστότητα των οικογενειακών και προσωπικών σχέσεων. Το τελευταίο κοστούμι του χαμαιλέοντα είναι ηθικολογικό: το σύστημα δεν προωθεί πλέον απλώς αξίες όπως η κινητικότητα, η καινοτομία και η αλλαγή, αλλά επιβάλλει μια ολόκληρη «ηθική» ατζέντα. Παραδειγματική είναι η περίπτωση του James Damore, του αξιωματούχου της Google που απολύθηκε επειδή εξέφρασε σε ερωτηματολόγιο, μετά από ένα σεμινάριο για τις διαφορές των φύλων, ηθικές απόψεις που δεν συμπίπτουν με την εταιρική ιδεολογία. Μια περαιτέρω απειλή του ηθικολογικού καπιταλισμού: οι εταιρείες μπορούν να ερευνήσουν τον τρόπο σκέψης μας, να απολύσουν ή να κάνουν διακρίσεις εάν δεν συμφωνούμε με τις ιδέες των ιδιοκτητών

Σήμερα δεχόμαστε ηθικά μαθήματα που διδάσκουν οι ανήθικες ολιγαρχίες του χρήματος και της τεχνολογίας. Τους αφήνουμε να πάρουν τη θέση μας στην κρίση, στα λόγια, να δουν με τα μάτια μας και να κρίνουν για εμάς. Ακόμα και ο φόβος έχει γίνει αρετή για να αντικαταστήσει το θάρρος, στον κόσμο του αντεστραμμένου ηθικισμού! (James Damore)

Στην περίπτωση της Gillette και της Budweiser, υπήρξε μια ρήξη με την παραδοσιακή εταιρική σκέψη: προτίμησαν να χάσουν άμεσους πελάτες με αντάλλαγμα το «προοδευτικό» ηθικό κήρυγμα. Αυτό έρχεται σε ρήξη με την ιδέα ότι οι εταιρείες ενδιαφέρονται μόνο για τη δημιουργία κέρδους για τους μετόχους, όχι για την κατήχηση υποτιθέμενων ηθικών αληθειών. 

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η τύχη ενός (πολύ συζητήσιμου) νόμου στην πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ, ο οποίος απαγόρευε τη χρήση γυναικείων τουαλετών από τρανσέξουαλ. Ο νόμος καταργήθηκε όχι λόγω πίεσης της κοινής γνώμης, αλλά λόγω της «ηθικής» εξέγερσης δεκάδων μεγάλων εταιρειών, που απέσυραν τις επενδύσεις τους και ενεργοποίησαν οικονομικά μποϊκοτάζ. Η πίεση του ηθικολογικού καπιταλισμού άλλαξε τη νομοθεσία, επιφέροντας ένα σοβαρό πλήγμα στη δημοκρατική κυριαρχία και στο νομοθετικό σώμα. Ο εταιρικός κόσμος, το αδιαμφισβήτητο καταφύγιο του καπιταλισμού, επιβάλλει μια ακριβή «ηθική» ιδεολογία, που συμπίπτει με τον ελευθεριακό προοδευτισμό της μεταμοντέρνας αριστεράς. Φυσικά, οι εταιρείες δεν έχουν ηθική άποψη. Αυτοί που το έχουν είναι τα πρόσωπα που τους κατευθύνουν, τα δημιουργικά τους τμήματα, τα τμήματα διαφήμισης και μάρκετινγκ. Δεν είναι οι εταιρείες που προσπαθούν να εισαγάγουν ιδεολογία παντού. Δεν είναι το ξυράφι Gillette ή η μπύρα που έχει ιδεολογία ή ηθική πρόθεση, αλλά μια προνομιακή κοινωνική τάξη επιχειρηματιών, στελεχών, υψηλόβαθμων δημιουργικών, διαφημιστών και διανοουμένων, η τάξη των παγκοσμιοποιητών με υπερπόντιους αφέντες, κατοίκους εύπορων γειτονιών μητροπολιτών. Μια μειονοτική ανθρώπινη ομάδα τείνει να επιβάλλει μια «ηθική» άποψη στο κοινωνικό σύνολο στο όνομα μιας αυτοκρατορίας αυτοαναφορικού και αναπόδεικτου αγαθού. Η ψευδεπίγραφη «ηθική» επιβολή σε συνδυασμό με την τεράστια δύναμη πίεσης μιας προνομιούχου κοινωνικής τάξης, δεν είναι ανεκτή. 

Με χρονολογική σειρά, ο τελευταίος καρπός του ηθικολογικού καπιταλισμού είναι η ιστορία του Τάκερ Κάρλσον, του αστέρα του τηλεοπτικού δικτύου Fox. Ο δημοσιογράφος, συντηρητικός στον προσανατολισμό, επικριτικός στο αμερικανικό mainstream τόσο σε γεωπολιτικά όσο και σε ηθικά ζητήματα, απολύθηκε. Οι αντιδράσεις στο χρηματιστήριο ήταν έντονες, με μεγάλες απώλειες για την Fox. Εν τω μεταξύ, ένας αντίπαλος της «ηθικής» ατζέντας έχει εκδιωχθεί. Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι η παλιά φιλελεύθερη θέση ότι ο η αξία μετράει για τον καπιταλισμό είναι ένα γιγάντιο ψέμα: ο Carlson έβγαζε χρήματα γιά την Fox, όπως τα καλά ξυράφια κάνουν τη Gillette πλούσια. Επομένως, οι νόμοι της αγοράς - η τελευταία εναπομείνασα θρησκεία της Δύσης - παραιτούνται από τους ίδιους ανθρώπους που τους επιβάλλουν στο όνομα ενός οράματος του κόσμου που στοχεύει στη βαθιά αλλαγή των υποτελών λαών. Η ελευθερία μας απειλείται από νέους κινδύνους από τις κυρίαρχες ολιγαρχίες.

Απέναντί ​​τους δεν μπορούμε παρά να καταφύγουμε σε ένα παλιό καταφύγιο: να αγωνιστούμε για την ελευθερία. Πρέπει να σταματήσουμε να τους πιστεύουμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι οι άρχουσες τάξεις είναι οι εχθροί μας. Η εποχή του κλασικού φιλελευθερισμού φτάνει στο τέλος της, του κοινοβουλευτισμού που, ήδη στα σπάργανα, ο Ντονόζο Κορτές ονόμασε «αιώνια συζήτηση». Ένας καπιταλισμός, που δεν είναι μόνο ηθικολόγος, αλλά «κινέζικος» με την έννοια του βίαιου, αυταρχικού μέχρι ολοκληρωτισμού, κερδίζει. Στην περίπτωση του Damore, ο γίγαντας Google, αφού ανάγκασε τους υπαλλήλους να ακολουθήσουν ιδεολογικά προσανατολισμένα μαθήματα, διερεύνησε τις πεποιθήσεις τους και έδιωξε όσους - επικαλούμενοι την ελευθερία τους - εξέφρασαν απόψεις που δεν συνάδουν με τους εταιρικούς κώδικες. Στη Βόρεια Καρολίνα, στελέχη της Apple, της United Airlines, της Bank of America και της Goldman Sachs κατέβηκαν στόν αγώνα ενάντια σε έναν νόμο, υπογράφοντες επιστολή που ζητούσε την κατάργησή του. Η PayPal και η CoStar Group έχουν ακυρώσει τα επιχειρησιακά τους σχέδια σε αυτήν την πολιτεία. Το πρωτάθλημα μπάσκετ (το ΝΒΑ) ακύρωσε αγώνες, ο κόσμος της ψυχαγωγίας (το Hollywood) ακύρωσε την πολιτεία από τοποθεσίες γυρισμάτων ταινιών. Το περιοδικό Forbes υπολόγισε ότι ο νόμος κόστισε στη Βόρεια Καρολίνα εξακόσια εκατομμύρια σε επτά μήνες. Μια στρατηγική που ο επιχειρηματίας Τιμ Γκιλ έχει ονομάσει «τιμωρία των κακών» λειτούργησε. Αυτό δείχνει μια άλλη πτυχή του ηθικολογικού καπιταλισμού. Τα στελέχη του όχι μόνο συμφωνούν να χάσουν χρήματα για να κηρύξουν την ηθική τους, δεν απολύουν απλώς ανθρώπους των οποίων οι ηθικές απόψεις δεν ταιριάζουν με τις δικές τους. Είναι ένας καπιταλισμός στον οποίο αν η δημοκρατία περάσει έναν νόμο που δεν ικανοποιεί τις «ηθικές» ευαισθησίες των μεγάλων εταιρειών, αυτά έχουν τη δύναμη και τη συγκεκριμένη θέληση να τον ακυρώσουν. Είναι αυτός ο κόσμος στον οποίο θέλουμε να ζούμε; Ένα σύστημα όπου τα στελέχη επιχειρήσεων αποφασίζουν ποια ηθική πρέπει να τηρούμε, όπου μπορούν να μας απολύσουν ή να αλλάξουν τους νόμους εάν ξεφύγουν από τον σωστό δρόμο τους; Ας μην μας ξεγελούν οι λέξεις: ηθικολογικός καπιταλισμός, ναι. αλλά σίγουρα όχι ηθικός.


ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΗΔΗ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ. ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΑΠΩΓΕΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ, ΤΗΣ ΘΕΣΜΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ. ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΈΧΟΥΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ. ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΑΣΚΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΣΑΑΚ, ΕΝΝΟΟΥΝ ΟΤΙ Η ΕΠΑΡΣΗ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΟΜΑΝΙΑ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΤΩΝ ΦΟΒΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΕΙΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ. 
ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΒΗΜΑ, ΤΗΣ ΟΙΗΣΗΣ, ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ, ΑΡΧΙΖΟΝΤΑΣ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ. ΤΩΝ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΙΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΝΤΟΛΟΓΩΝ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟ ΠΛΗΡΗ ΚΑΤΟΧΗ ΛΟΓΩ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗΣ ΒΛΑΚΕΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: