Σάββατο 22 Απριλίου 2023

Άγιος Συμεών: Το «Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησόν με», είναι και προσευχή και ευχή και ομολογία της πίστεως!

                                      

                               Άγιος Συμεών Θεσσαλονίκης.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)


Αυτή λοιπόν η θεία προσευχή, η επίκληση του Σωτήρα μας, το «Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησόν με», είναι και προσευχή και ευχή και ομολογία της πίστεως· παρέχει το Άγιο Πνεύμα, είναι χορηγός θείων δωρεών, κάθαρση της καρδιάς, εκδίωξη των δαιμόνων, κατοίκηση μέσα μας του Ιησού Χριστού, πηγή πνευματικών εννοιών και θείων λογισμών, απολύτρωση από τις αμαρτίες, θεραπεία των ψυχών και των σωμάτων, χορηγός του θείου φωτισμού, βρύση του ελέους του Θεού, δωρητής θείων αποκαλύψεων και μυήσεων στον ταπεινό, και το μόνο σωτήριο, γιατί έχει το σωτήριο όνομα του Θεού μας, που είναι το μόνο όνομα που μας δόθηκε, το όνομα του Ιησού Χριστού, του υιού του Θεού, και δεν είναι δυνατό να σωθούμε με κανένα άλλο όνομα, όπως λέει ο Απόστολος.
Είναι εν πρώτοις προσευχή, γιατί με αυτή ζητούμε το θείο έλεος.
Και ευχή, γιατί παραδίνομε τον εαυτό μας στο Χριστό με την επίκλησή Του.
Και ομολογία, γιατί αυτό ομολόγησε ο Πέτρος και δέχτηκε το μακαρισμό του Κυρίου.
Και παρέχει το Πνεύμα, γιατί κανένας δε λέει Κύριο τον Ιησού παρά μόνο με το Άγιο Πνεύμα.
Είναι και χορηγός θείων δωρεών, αφού γι’ αυτή την ομολογία υποσχέθηκε ο Χριστός στον Πέτρο να του δώσει τα κλειδιά της βασιλείας των ουρανών.
Και κάθαρση της καρδιάς, γιατί βλέπει και καλεί το Θεό και καθαίρει αυτόν που Τον βλέπει.
Και εκδίωξη δαιμόνων, γιατί με το όνομα του Ιησού Χριστού εκδιώχθηκαν και εκδιώκονται όλοι οι δαίμονες.
Και κατοίκηση μέσα μας του Χριστού, γιατί με τη θύμησή Του ο Χριστός είναι μέσα μας και με αυτή είναι ένοικός μας και μας γεμίζει ευφροσύνη, όπως λέει και ο Ψαλμωδός: «Θυμήθηκα το Θεό και ένιωσα ευφροσύνη».
Και πηγή πνευματικών εννοιών και λογισμών, γιατί ο Χριστός είναι ο θησαυρός κάθε σοφίας και γνώσεως και τις χορηγεί σε όποιους κατοικεί.
Και απολύτρωση από τις αμαρτίες, επειδή γι’ αυτή την ομολογία είπε στον Πέτρο ο Κύριος: «Όσα θα λύσεις, θα είναι λυμένα στον ουρανό».
Και θεραπεία ψυχών και σωμάτων, γιατί ο Πέτρος είπε: «Στο όνομα του Ιησού Χριστού σήκω και βάδισε» και: «Αινέα, σε θεραπεύει ο Ιησούς Χριστός».
Και χορηγός θείου φωτισμού, γιατί ο Χριστός είναι το φως το αληθινό και μεταδίδει τη λαμπρότητα και τη χάρη Του σ’ εκείνους που τον επικαλούνται· όπως λέει και ο Ψαλμωδός: «Ας είναι η λαμπρότητα του Κυρίου και Θεού μας επάνω μας», και ο Κύριος: «Όποιος με ακολουθεί, θα έχει το φως της ζωής».
Και βρύση θείου ελέους, γιατί ζητούμε έλεος και ο Κύριος είναι ελεήμων και σπλαχνίζεται όλους όσοι τον επικαλούνται και αποδίδει το δίκαιο γρήγορα σ’ εκείνους που φωνάζουν προς Αυτόν.
Και δωρητής θείων αποκαλύψεων και μυήσεων στους ταπεινούς, γιατί και η ίδια δόθηκε με αποκάλυψη του ουράνιου Πατέρα στον Πέτρο που ήταν ένας ταπεινός ψαράς, και ο Παύλος ανυψώθηκε στο όνομα του Χριστού και άκουσε αποκαλύψεις, και πάντοτε ενεργεί με αυτό τον τρόπο.
Και το μόνο σωτήριο, γιατί στο όνομα κανενός άλλου δεν μπορούμε να σωθούμε, όπως λέει ο Απόστολος και Αυτός είναι ο σωτήρας του κόσμου, ο Χριστός· γι’ αυτό και κατά την έσχατη ημέρα όλοι θα ομολογήσουν και θα υμνήσουν θέλοντας μη θέλοντας, ότι Κύριος είναι ο Ιησούς Χριστός για τη δόξα του Θεού Πατέρα.
Τούτο είναι το σημείο της πίστεώς μας, αφού και είμαστε και ονομαζόμαστε Χριστιανοί, και είναι και η μαρτυρία ότι είμαστε του Θεού.
Γιατί λέει ο Απόστολος: «Κάθε πνεύμα που ομολογεί Κύριο τον Ιησού Χριστό που ήρθε με σάρκα ανθρώπου, είναι από το Θεό», όπως προείπαμε, και όποιο δεν το ομολογεί αυτό, δεν είναι από το Θεό· είναι από τον αντίχριστο όποιο δεν ομολογεί τον Ιησού Χριστό.
Γι’ αυτό πρέπει όλοι οι πιστοί να ομολογούμε αδιάλειπτα τούτο το όνομα και για τη διακήρυξη της πίστεως, και για την αγάπη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, από την οποία τίποτε ποτέ δεν πρέπει να μας χωρίσει, αλλά και γιατί το όνομά Του παρέχει χάρη και άφεση και απολύτρωση και θεραπεία, αγιασμό και φωτισμό και προπάντων τη σωτηρία.
Γιατί με αυτό το θείο όνομα οι Απόστολοι έκαναν και δίδαξαν μεγάλα και θαυμαστά.
Και ο θείος Ευαγγελιστής λέει: «Αυτά έχουν γραφεί για να πιστέψετε ότι ο Ιησούς είναι ο Χριστός, ο Υιός του Θεού» -ιδού η πίστη- «και πιστεύοντας να έχετε ζωή στο όνομά Του» -ιδού η σωτηρία και η ζωή.

Κεφάλαιο 297


Αυτή λοιπόν την ονομασία (του Ιησού Χριστού) ως προσευχή, ας λέει κάθε ευσεβής συνεχώς με το νου του και με τα χείλη, και όταν στέκεται και όταν βαδίζει και όταν κάθεται και όταν πλαγιάζει και ό,τι κι αν κάνει και λέει, και να βιάζει τον εαυτό του σε τούτο πάντοτε. Θα βρει έτσι πολύ μεγάλη γαλήνη και χαρά, όπως γνωρίζουν από την πείρα τους εκείνοι που φροντίζουν γι’ αυτή.

Επειδή όμως αυτό το έργο είναι ανώτερο από εκείνους που ζουν στον κόσμο, ακόμη και από τους μοναχούς που έχουν μέριμνες, γι’ αυτό όλοι αυτοί ας έχουν τουλάχιστον ορισμένο καιρό γι’ αυτό το έργο.

Και όλοι ας έχουν ως κανόνα να ασκούν αυτή την προσευχή όσο μπορούν, και οι ιερωμένοι και οι μοναχοί και οι λαϊκοί.
Οι μοναχοί λοιπόν ως ταγμένοι σ’ αυτό κι επειδή την έχουν χρέος τους απαραίτητο· κι αν είναι στη μέριμνα των διακονημάτων, όμως ας βιάζουν τον εαυτό τους, αφού οφείλουν να ασκούν αυτή την ευχή και να προσεύχονται προς τον Κύριο αδιάκοπα, ακόμα και αν βρίσκονται σε ρεμβασμό και σύγχυση και στην όνομα και πράγμα αιχμαλωσία του νου, και να μην αμελούν γελασμένοι από τον εχθρό, αλλά να επιστρέφουν στην προσευχή και να χαίρονται που επιστρέφουν.
Οι ιερωμένοι, ας την επιμελούνται ως αποστολικό έργο και θείο κήρυγμα κι επειδή η ευχή αυτή εκτελεί θεία ενεργήματα και παριστά την αγάπη του Χριστού.
Οι κοσμικοί ας ασκούν κατά δύναμη την ευχή σαν σφραγίδα του εαυτού τους και σημείο της πίστεως και φύλαξη και αγιασμό και αποδίωξη κάθε πειρασμού.
Όλοι επομένως, ιερωμένοι, λαϊκοί και μοναχοί, μόλις σηκωθούμε από τον ύπνο, πρέπει πρώτα να βάλομε στο νου μας το Χριστό και το Χριστό να θυμηθούμε πρώτα. Και αυτό ως απαρχή κάθε σκέψης και ως θυσία να προσφέρομε στο Χριστό.
Γιατί πριν από κάθε άλλη σκέψη, πρέπει να θυμηθούμε το Χριστό που μας έσωσε και τόσο μας αγάπησε, αφού και Χριστιανοί είμαστε και ονομαζόμαστε, και Αυτόν ντυθήκαμε κατά το θείο βάπτισμα, σφραγιστήκαμε με το μύρο Του κι έχομε κοινωνήσει και κοινωνούμε την αγία Του σάρκα και το αίμα Του και είμαστε μέλη Του και ναός και Αυτόν έχομε ντυθεί και κατοικεί μέσα μας. Και γι’ αυτό οφείλομε να Τον αγαπούμε και να Τον θυμόμαστε πάντα.
Γι’ αυτό και καθένας ας έχει ένα ορισμένο καιρό κατά τη δύναμή του και κάποιο μέτρο αυτής της προσευχής σαν χρέος. Ας σταθούμε ως εδώ γι’ αυτό το θέμα. Επειδή για όσους ζητούν να μάθουν για τούτο, υπάρχουν πάρα πολλά για κατατόπισή τους.

Άγιος Συμεών Θεσσαλονίκης, “Για την ιερή και θεοποιό προσευχή”, κεφάλαιο 296. Από το βιβλίο “Φιλοκαλία των Ιερών Νηπτικών, τόμος E’” των εκδόσεων το Περιβόλι της Παναγίας. Μετάφραση Αντώνιος Γαλίτης.

Iερωμένοι, λαϊκοί και μοναχοί, μόλις σηκωθούμε από τον ύπνο, πρέπει πρώτα να βάλομε στο νου μας το Χριστό! | Πεμπτουσία (pemptousia.gr)

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"αφού και Χριστιανοί είμαστε και ονομαζόμαστε, και Αυτόν ντυθήκαμε κατά το θείο βάπτισμα, σφραγιστήκαμε με το μύρο Του κι έχομε κοινωνήσει και κοινωνούμε την αγία Του σάρκα και το αίμα Του και είμαστε μέλη Του και ναός και Αυτόν έχομε ντυθεί και κατοικεί μέσα μας"

Και αυτόν τον άγιο ο άγιος Συμεών ο νέος Θεολόγος θα τον έβαζε στο "στόχαστρο "...μιας και λέει ότι κατά το βάπτισμα ενδυθηκαμε τον Κύριο πράγμα που ο Νέος Θεολόγος δέχεται μόνο για τους βεβαιόπιστους.
Αλλά κι εσύ θα τον κατέτασσες αντάμα με τον άγιο Νικόλαο τον Καβάσιλα και τον τσελεγγιδη...
Αντί να τα ξεδιαλύνεις τα μπερδεύεις περισσότερο

Γιώργος

amethystos είπε...

Γιατί θά;; Δέν κάνει λόγο γιά τό Αγιο Πνεύμα. Τά Μυστήρια είναι τού Κυρίου. ο Καβάσιλας πώς προκύπτει; Λέει ότι μέ τό Χρίσμα λαμβάνουμε τό Αγιο Πνεύμα; Ο Αγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος μάς προειδοποιεί ότι ασυνείδητα δέν λαμβάνεται τό Αγιο Πνεύμα. Εσύ πού διαφωνείς;

Ανώνυμος είπε...

Πώς προκύπτει ο Καβάσιλας; ;!!!

Ή είστε πολλοί και δεν ξέρει ο ένας τι ποιεί ο άλλος ή κάπου μπερδεύεσαι...
Φυσικά κι ο Άγιος Νικόλαος ο Καβάσιλας υποστηρίζει ότι μέ τό Χρίσμα λαμβάνουμε τό Αγιο Πνεύμα:

https://amethystosbooks.blogspot.com/2023/01/3_19.html?showComment=1674145082182#c5468699991993506692

Γιώργος

amethystos είπε...

Φαντάσου ότι ο Ουκρανός Επιφάνιος δήλωσε:ναί θά γίνουμε Πατριαρχείο καί θά φτιάχνουμε Μύρο.

Ανώνυμος είπε...

Τι σχέση έχουν οι Ουκρανοί με τον Καβάσιλα και το Χρίσμα;;
Επί του θέματος έχεις κάτι ή το ξέχασες κιόλας;;

Γιώργος

Ανώνυμος είπε...

ο Άγιος Σωφρόνιος λέει: "Ο ορθόδοξος μοναχός θέτει όλον το νόημα της ζωής αυτού εις την απόκτησιν της χάριτος του Αγίου Πνεύματος".

Δηλαδή φίλε του 5:54μμ μηνύματος πρέπει να αποκτήσει ο μοναχός κάτι που έχει από το Βάπτισμα; Γιατί να έλεγε κάτι τέτοιο ο άγιος αν ήταν έτσι;

amethystos είπε...

Περί τών ακτίστων ενεργειών, Γρ. Παλαμά

Εάν δε την ενέργεια αυτή, ως κάτι διαφορετικό από την φύσιν -διότι η φύσις είναι ενεργητική, όχι ενέργεια-
δεχόμεθα ευσεβώς ένα άκτιστο κατά την ουσία Θεόν, όχι δε μόνον κατά την ουσία άκτιστον, αλλά και καθ’ όλες τις φυσικές ενέργειες και τις υποστατικές ιδιότητες. Διότι ούτε οι υποστάσεις θα ήταν άκτιστες, αν δεν ήταν άκτιστες οι υποστατικές ιδιότητες, ούτε η φύσις και η ουσία θα είναι άκτιστος, αν δεν έχει ακτίστους τις φυσικές και ουσιώδεις ενέργειες.
«Διότι εκ των λεγομένων επί Θεού άλλα μεν σημαίνουν τι δεν είναι, όπως είναι όλα τα αφαιρετικά, άλλα δε παρέπονται στη θεία φύσιν, όπως είναι η αγαθότης, η απλότης, η ζωή και γενικώς παν είδος αρετής, άλλα δε έχουν την σημασία της δυνάμεως και ενεργείας, όπως είναι και η θεότης»˙ διότι ο Θεός έλαβε το όνομα αυτό «από το ότι θεάται τα πάντα», δηλαδή γνωρίζει.
Δεχόμεθα ευσεβώς ένα άκτιστο κατά την ουσία Θεόν, όχι δε μόνον κατά την ουσία άκτιστον, αλλά και καθ’ όλες τις φυσικές ενέργειες και τις υποστατικές ιδιότητες το αγέννητον, το γεννητόν, το εκπορευτόν... Διότι ούτε οι υποστάσεις θα ήταν άκτιστες, αν δεν ήταν άκτιστες οι υποστατικές ιδιότητες, ούτε η φύσις και η ουσία θα είναι άκτιστος, αν δεν έχει ακτίστους τις φυσικές και ουσιώδεις ενέργειες.
28. Επομένως, είτε έργα τα ονομάσει κανείς είτε ενέργειες, αφού είναι άλλα από την ουσία του Θεού (διότι, όπως ακούεις, δεν είναι από τα κατ’ αυτόν αλλά από τα περί αυτόν), όλα αυτά λοιπόν είναι κατώτερα του Πνεύματος, όπως και ο μέγας Βασίλειος διεκήρυξε λίγο παραπάνω, εφ' όσον (τούτο) υπερέχει κατά το άφραστο και απροσπέλαστο της ουσίας.

amethystos είπε...

«Του Πνεύματος την χάριν η Γραφή άλλοτε καλεί ύδωρ, άλλοτε δε πυρ, δεικνύουσα ότι τα ονόματα ταύτα δεν είναι της ουσίας αλλά της ενεργείας»
«δεν εκχέεται ο Θεός αλλά η χάρις»
36. Αλλά πάλι πώς δεν θα είναι υπερκείμενο το εκ του πληρώματος πλήρωμα, αν δεν είναι επίσης και οι μετασχόντες αυτού και κατά χάριν θεωθέντες ομόθεοι, καθώς άλλωστε και το φύραμα εκείνο της ημετέρας φύσεως, το οποίον ο Υιός του Θεού έχρισεν υπέρ ημών δι’ εαυτού; Δεν εννοώ όμως τους μερισμούς του Πνεύματος κατά τον Παύλον εδώ, αλλά την κοινήν μετάληψιν όλων, της οποίας επίσης υπέρκειται το θείον.
37. Αλλά πάλι ακούοντας ανώτερα και κατώτερα, μην εκλάβεις εκ νέου πολλούς θεούς· διότι τούτο συμβαίνει στους λέγοντες πολλές θείες ουσίες υπερκείμενες και υφείμενες, όπως γράφει ο μέγας Διονύσιος· «Θεόν δε ανούσιον ούτε κατά διάνοιαν δεν είναι δυνατόν να πλάσει κανείς». Επειδή λοιπόν οι ενέργειες αυτές δεν είναι αυθυπόστατοι, αλλά δυνάμεις δηλωτικές της υπάρξεως του Θεού, δεν υπάρχει εξ αιτίας αυτών άλλος δεύτερος Θεός

amethystos είπε...

39. Πώς δε είναι και άκτιστοι και άναρχοι λόγω της υπερουσίου ουσίας του Θεού οι άγιοι: Εάν είναι δια το ότι αυτή τους έκτισε, τότε θα πούμε και όλη την κτίσιν άκτιστον και άναρχον ως κτισθέντα υπό του ανάρχου Θεού· εάν δε είναι έτσι δια το ότι μετέδωσε εξ εαυτής, κατ' ουσίαν ο Θεός θα είναι μεθεκτός, πράγμα το όποιο είναι όχι λιγότερο άτοπο. Άκουσε σχετικώς πάλι τον ίδιο Μάξιμο λέγοντα, «ο υπάρχων σε όλους αμέθεκτος κατ’ ουσίαν, θέλων δε να μετέχεται κατ’ άλλον τρόπον υπό των δυναμένων δεν εξίσταται εντελώς από το κατ’ ουσίαν κρύφιον»· και τον μέγα Αθανάσιο, «δεν έβλεπον την ουσίαν του Θεού οι άγιοι, αλλά την δόξαν»· και τον μέγα Βασίλειο, «εμείς από τις ενέργειες του λέγουμε ότι γνωρίζομε τον Θεόν μας, αλλά δεν ισχυριζόμεθα ότι πλησιάζουμε την ουσίαν αυτού»· και πάλι «οι μεν ενέργειες αυτού καταβαίνουν προς εμάς, η δε ουσία αυτού μένει απρόσιτος». Πρόσεξε δε και περί των ενεργειών, ότι δεν είπε ότι αυτές γίνονται μέσα μας (εν ημίν), αλλά «καταβαίνουν προς εμάς», καθ’ όσον η προς εμάς προχωρούσα από εκεί ενέργεια είναι πάντοτε ανάρχως εν αυτώ και περί αυτόν· διότι η δύναμις του τεχνίτου είναι συνημμένη με τον τεχνίτην και φύσει φανερώνεται στα υπό της τέχνης επιτελεσθέντα, χωρίς πάντως να είναι αυτή το αποτέλεσμα, αλλά το μεθεκτόν του τεχνίτου υπό των τεχνητών.

Πώς τά απλοποιούμε καί μέ πόση ευκολία.

Ανώνυμος είπε...

Τα του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά δε βλέπω να έχουν σχέση με το αν μέ τό Χρίσμα λαμβάνουμε τό Αγιο Πνεύμα! Γιατί τα παρέθεσες; ;

Αν πιστέψουμε τον Άγιο Συμεών Θεσσαλονίκης και τον Άγιο Νικόλαο τον Καβάσιλα τότε η σωστή έκφραση θα ηταν:
"Ο ορθόδοξος μοναχός θέτει όλον το νόημα της ζωής αυτού εις την ενεργοποίηση της χάριτος του Αγίου Πνεύματος".

Δες τι λέει κι ο μακαριστός π. Συμεών Κραγιόπουλος περί τουτων:
"Όντως δηλαδή ενώ είναι κανείς ακόμη σ’ αυτό εδώ τον κόσμο –ο κόσμος είναι αυτό που είναι, πάνε έρχονται οι άνθρωποι και χάνονται μέσα στην αφροσύνη τους– εάν εργασθεί έτσι, βρίσκει μέσα στην ψυχή του τον παράδεισο. Γιατί εκεί μέσα είναι ο Χριστός. Γιατί εκεί είναι η βαπτισματική Χάρις. Προσέξτε, προσέξτε· είναι εκεί εν μυστηρίω, είναι δια του μυστηρίου του Βαπτίσματος. Είναι φοβερό πράγμα το Βάπτισμα. Μεγάλο μυστήριο. Ο Θεός βρήκε τρόπο και κόλλησε μέσα στην ψυχή μας τη Χάρι, η οποία δεν φεύγει, αλλά μένει εκεί!!!"

Όλο το κείμενο θα το βρεις εδω:
https://www.orthodoxtimes.gr/p-symeon-kragiopoulos-psachne-me-tin-efchi-na-vreis-ti-spitha/

Γιώργος

*
Δε μένουν πιθανότητες να έχεις δίκιο επί του θέματος

Ανώνυμος είπε...

Σημειωτέον το γεγονός ότι ο π. Συμεών Κραγιόπουλος αγαπούσε ιδιαιτέρως τον Άγιο Συμεών τον νέο θεολογο κι όμως εδώ βλέπουμε μια, τρόπον τινά, ασυμφωνία

Γιωργος

amethystos είπε...

Αυτά λέει καί ο Αγιος Γρηγόριος. Αλλο η χάρις άλλο η Υπόσταση καί η Υποστατική ενέργεια, τό ενυπόστατο. Λυπάμαι φίλε. Ο Κραγιόπουλος δέν είναι τής εμπειρίας.

Ανώνυμος είπε...

Να φανταστώ ότι για σένα μόνο ο άγιος Συμεών ο νέος Θεολόγος είναι της εμπειρίας;;;!!!
Όλοι οι άλλοι τα λένε, έτσι, λάθος, γιατί τους ήρθαν στο μυαλό.

Γιώργος

amethystos είπε...

Ανήκει στό σώμα Χριστού τού Εσταυρωμένου.Φυσικά όποι μας έχουμε τά βιώματά μας. Ακόμη καί Παραχωρήσεις τού Κυρίου. Η εμπειρία καί η γνώση τού Χριστού είναι άλλο πράγμα. Ο τρίτος Ουρανός. Άγιος Συμεών ο Ν. Θεολόγος: «Θα σας φανερώσω τώρα, όσο είναι δυνατόν, και με ποιον τρόπο ενώνονται με τον Χριστό όλοι οι Άγιοι και γίνονται ένα με αυτόν. Όλοι οι Άγιοι είναι κατά αλήθειαν μέλη Χριστού του Θεού, και ως μέλη πρέπει να είναι κολλημένοι με αυτόν και ενωμένοι με το σώμα του Χριστού, δια να είναι ο Χριστός κεφαλή, και όλοι οι Άγιοι ένας άνθρωπος. Και άλλοι από αυτούς απο­πληρούσι τάξιν χειρών εργαζόμενοι έως άρτι και κάνοντας το πανάγιόν του Θέλημα αναπλάττοντες εξ’ αναξίων αξίους και φέροντες αυτούς πάλιν εις αυτόν. άλλοι δε είναι εις τάξιν ώμων του σώματος του Χριστού, και βαστάζουν ο ένας του άλλου τα βάρη ή σηκώνουν επάνω τους το χαμένο πρόβατο όταν βρεθεί, το οποίον περιτριγύριζε εδώ κι εκεί, εις όρη και βουνά και σε τόπους που δεν τους επισκέπτεται ο Κύριος, και με τούτον τον τρόπον εκπληρώνουν τον νόμον του Χρι­στού. και άλλοι είναι εις τάξιν στήθους και αναβρύουν εις τους διψώντας και πεινώντας την δικαιοσύνην του Θεού, το καθαρώτατον ύδωρ του λόγου της απορρήτου σοφίας και γνώσεως, ήγουν τους διδάσκουν τον λόγον του Θεού και τους δίδουν τον άρτον τον νοητόν που τρώγουν οι Άγιοι οι Αγγέλοι, δηλ. την Θεολογία, καθώς είναι επιστήθιοι και αγαπημένοι του. και άλλοι είναι εις τόπον κοιλίας και βά­ζουν μέσα εις τον κόλπον τους όλους τους ανθρώπους δια της αγάπης και δέχονται μέσα στα σπλάχνα τους πνεύμα σωτηρίας και έχουν διάθεσιν χωρητικήν των απορρήτων και κεκρυμμένων μυστηρίων αυτού. άλλοι είναι ωσάν μηρία και έχουν μέσα εις τον εαυτόν τους το γεννητικόν των θείων νοημάτων της μυστικής θεολογίας και γεννούν πάνω στη γη πνεύμα σωτηρίας δηλ. τον καρπόν του Αγίου Πνεύματος και σπέρνουν τον σπόρο της ευσεβείας εις τας καρδίας των αν­θρώπων με τον λόγον της διδασκαλίας των. και άλλοι είναι ωσάν σκέλη και πόδια και δείχνουν ανδρείαν και υπομονήν εις τους πειρασμούς, σαν τον Ιώβ, και δεν σαλεύουν τελείως από την στάσιν που έχουν στα καλά, ούτε αποκάμουν αλλά βαστάζουν τα βάρη των χαρισμάτων αυτών, δηλ. των πει­ρασμών. Και τοιουτοτρόπως συναρμόζεται το σώμα της Εκκλησίας του Χριστού με τους απ’ αιώνος Αγίους του.»

Ανώνυμος είπε...

Δε ξέρω πώς τα έχετε στο νου σας αλλά το σίγουρο είναι ότι οι άγιοι έχουν νουν Χριστού και δε μπορεί να συμβαίνει ο ένας να τα λέει έτσι κι οι άλλοι αλλιώς...

Είναι ο Νέος Θεολόγος απέναντι στον Μάρκο τον ασκητή, στον Συμεών Θεσσαλονίκης, στον Καβάσιλα ..δε γίνεται οι τρεις τους να τα λένε λάθος κι ο άγιος Συμεών ο νέος Θεολόγος μόνος να τα λέει ορθά..

* Ο Παλαμάς δε μιλάει για το Χρίσμα και την απόκτηση της χάριτος.. περί ουσίας και ενεργειών μιλάει...
Γιώργος

amethystos είπε...

Ακριβώς οι ενέργειες είναι η χάρις. Τής θεαρχίας. Υπαρχουν τής ουσίας τής φύσεως καί Υποστατικές. Στά αποσπάσματα υπάρχουν οι διευκρινίσεις. Στήν Αγία Τριάδα υπάρχουν ενώσεις καί διακρίσεις. Ο Παλαμάς στόν οποίο αναφέρεσαι είναι κατασκεύασμα τών Ρώσων τής διασποράς.Ο Ορθόδοξος μάς περιμένει ανυπόμονα. Φίλε δέν καταλαβαίνεις τήν γλώσσα τών Αγίων. Είναι μιά σταθερή θέση στή Πατερική θεολογία η οποία δέν γνώρισε τήν sola scriptura,ούτε τήν οντολογία, η οποία είναι ακριβώς η ταύτιση τού Παλαμά μέ τίς άκτιστες ενέργειες. Ο Ασσος στό μανίκι τού Γιαγκάζογλου. Θέλει υπομονή καί η ζωή και η ορθοδοξία. Εξ άλλου δέν είναι μικρής σημασίας ο Λόγος Κυρίου, εν τώ οίκω τού Πατρός μου πολλαί Μοναί εισίν. Εχουμε μόνο τρείς Θεολόγους.

Ανώνυμος είπε...

"Στά αποσπάσματα υπάρχουν οι διευκρινίσεις"

Αν θέλεις να είσαι τίμιος με τον εαυτόν σου να μας υποδείξεις παραθέτοντάς τες αυτές τις διευκρινίσεις όπου θα φαίνεται ότι ο Παλαμάς δε δέχεται ότι με το Χρίσμα λαμβάνουμε τό Άγιο Πνεύμα!

Γιώργος

amethystos είπε...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΡΕ ΜΑΓΚΑ ΘΕΟΛΟΓΕ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

Είσαι η απόλυτη δυσφήμιση του χώρου στον οποίο νομίζεις ότι ανήκεις δλδ της Ορθοδοξίας!

Γιώργος

amethystos είπε...

Οσο υπάρχεις εσύ νά θεολογείς ότι ο Παλαμάς είναι ο θεολόγος τών ακτίστων ενεργειών, μικρό τό κακό.