Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

«Ο ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ» Charles Chevalier

 Σε ποιο βαθμό ο Διαφωτισμός ήταν μια ανθρώπινη χειραφέτηση;

Τόμας Πέιν

Ο ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ

Σε ποιο βαθμό ο Διαφωτισμός ήταν ανθρώπινη χειραφέτηση; Δεδομένου ότι ο Norman Hampson (1968) περιγράφει την περίοδο ως «μια αμηχανία πλούτου για τον ιστορικό και τον κίνδυνο να ταφεί κανείς κάτω από τον θησαυρό του», αυτό το δοκίμιο στην εξήγηση του θέματος κινδυνεύει όχι μόνο να ταφεί από θησαυρό αλλά και να ντρέπεται από περιορισμό.

Αρχικά, το δοκίμιο θα ορίσει την περίοδο και την έννοια του Διαφωτισμού, δείχνοντας τις προκλήσεις στις οποίες υποβλήθηκαν οι στοχαστές του Διαφωτισμού, εντός των ορίων μιας κοινωνικά πρωτόγονης κατάστασης με καινοτόμες ιδέες αντίθετες με τις σύγχρονες κατασκευές της εποχής.

Σκοπός τους ήταν να απελευθερώσουν την ανθρωπότητα από τους περιορισμούς της δεισιδαιμονίας, του μοναρχικού κράτους και των αντιφάσεων της χριστιανικής θεολογίας και συνεπώς τό καλό της ανθρωπότητας.
Charles Gabriel Lemonnier Διαβάζοντας την τραγωδία του Βολταίρου , εξόριστου τότε, The Orphan of China (1755), στο σαλόνι της Madame Geoffrin στη Rue Saint-Honoré. Οι πιο γνωστοί χαρακτήρες που συγκεντρώθηκαν γύρω από την προτομή του Βολταίρου είναι ο Ρουσώ, ο Μοντεσκιέ, ο Ντιντερό, ο Ντ' Αλμπέρ, ο Μπουφόν, ο Κεσνέ, ο Ρισελιέ και ο Κοντιλάκ.
Το κύριο σώμα περιγράφει βασικούς στοχαστές και τις προσπάθειές τους να χειραφετήσουν τον άνθρωπο μέσω της επιστήμης, της κριτικής λογικής και της πολιτικής σκέψης. Η τελευταία ενότητα του δοκιμίου θα περιγράψει τις αδυναμίες και τους περιορισμούς της περιόδου και θα προσπαθήσει να αποτυπώσει την κοινωνικοπολιτική διάθεση της εποχής και πώς αυτοί οι περιορισμοί εκδηλώθηκαν σε στάσεις απέναντι στο φύλο, την αποικιοκρατία και τη φυλή.

Συνοψίζοντας, το δοκίμιο θα υποστηρίξει ότι η περίοδος του Διαφωτισμού ήταν μια εποχή ανθρώπινης χειραφέτησης.

Ο Immanuel Kant όρισε τον Διαφωτισμό ως την απελευθέρωση του ανθρώπου από την αυτοκατευθυνόμενη ανωριμότητα του χρησιμοποιώντας τη λογική χωρίς την καθοδήγηση άλλων. Ο D. Alembert όρισε τον Διαφωτισμό ως χαρακτηριζόμενο από την πνευματική και επιστημονική πρόοδο της εποχής, αλλά και λόγω της προσδοκίας της εποχής ότι η φιλοσοφία θα βελτίωνε πολύ την ανθρώπινη ζωή.

Ο Διαφωτισμός μπορεί επομένως να οριστεί ότι γίνεται όλο και πιο ανεξάρτητος στον στοχασμό και τη διαδικασία μέσω της αφύπνισης των πνευματικών δυνάμεών κάποιου. Η χειραφέτηση είναι συνώνυμη με τον Διαφωτισμό καθώς ορίζεται ως η ικανότητα των ανθρώπων να απελευθερωθούν από τις δομές που τους κυριαρχούν και τους περιορίζουν, να ενδυναμωθούν και να απαλλαγούν από την εξουσία, με τον ίδιο τρόπο που ελευθερώνει κανείς το μυαλό του να πραγματοποιήσει τις διανοητικές του δυνάμεις.

Ο Διαφωτισμός ήταν μια εποχή που έφερε μαζί της έννοιες ανεξιθρησκίας, οικουμενικότητας και κοσμοπολιτισμού και μπορεί με βεβαιότητα να περιγραφεί ως μια εποχή ενεργητικής διανοητικής έρευνας. Οι φιλόσοφοι και οι άνθρωποι των γραμμάτων ως δήλωση της πρόθεσής τους είχαν σκοπό να φέρουν (Illumina) φως και πρόοδο στον κόσμο μέσω της εφαρμογής της λογικής και να προβληματιστούν για τη φύση του ανθρώπου.

Επομένως, η δήλωση ήταν μια δήλωση προθέσεων, και αυτή η πρόθεση ήταν να μεταφέρουν τις ιδέες τους, όχι μόνο στην προνομιούχα τάξη, αλλά και στο ευρύ αναγνωστικό κοινό. Αυτή η ιδέα ήταν νέα και η αρχή μιας ταραχώδους, συναρπαστικής και επικίνδυνης περιόδου στην ιστορία μας.
Η αλληγορία του Σπηλαίου του Πλάτωνα.
Η αλληγορία του Πλάτωνα για το σπήλαιο και η περιγραφή ενός δραπέτη από το σκοτάδι στο φως της αλήθειας και της γνώσης μπορεί να συγκριθεί, κατ' εξαίρεση, με το γεγονός ότι αυτή ήταν μια περίοδος μαζικής φυγής από πολλούς που επέστρεψαν και όχι μόνο έπεισαν τους κατοίκους των σπηλαίων τη νέα γνώση, αλλά τους ώθησε στη δράση.

Αυτή η δράση έλαβε τη μορφή υπέρβασης των αντιλήψεων για φανταστικές πραγματικότητες, μοναρχικά κράτη, εκκλησία και φεουδαρχία, και των εκτεταμένων φανταστικών τάξεων που αναπτύχθηκαν από αυτές τις κατασκευές, για παράδειγμα πολιτισμό, θρησκεία και παράδοση.

Ο Διαφωτισμός διευκόλυνε τη χειραφέτηση της ανθρωπότητας μέσω της αμφισβήτησης, της αποσυναρμολόγησης και του επαναπροσανατολισμού αυτών των φανταστικών πραγματικοτήτων και εντολών που για μεγάλες περιόδους της ιστορίας μας είχαν φανταστεί και εφαρμοστεί για τη δημιουργία συνεκτικών, σταθερών και επιτυχημένων κοινωνιών, ωστόσο, είχαν επίσης εμποδίσει τις ανθρωπιστικές επιστήμες». τήν ανάπτυξη μέσω της καταπίεσης και της υποταγής της ελεύθερης σκέψης και της ανισότητας που δημιουργείται από την τάξη, τη φυλή και την πίστη.

Η εκδήλωση αυτών των ενεργειών μπορεί να αναγνωριστεί από την ενίοτε άσεμνη βαρβαρότητα του Αγγλικού Εμφυλίου Πολέμου και της Αμερικανικής και Γαλλικής Επανάστασης.
Thomas Paine (Laurent Dabos) Για την κυβέρνηση, την ελευθερία και την εξουσία

Οι πόλεμοι διεξήχθησαν σε αντίθεση με τις κατασκευές του θεϊκού δικαιώματος των βασιλιάδων, του απολυταρχικού κράτους και της φεουδαρχίας. Ο Thomas Paine , μάρτυρας της Γαλλικής Επανάστασης και της ζέσης γύρω από την κατάργηση των φεουδαρχικών προνομίων, την εγκαθίδρυση συνταγματικής μοναρχίας και τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη, έγραψε με ενθουσιασμό στον Τζορτζ Ουάσιγκτον: «Ένα μέρος σε δύο επαναστάσεις ζει με σκοπό» .

Σε πολικότητα οι ενέργειες εκδηλώθηκαν με εξαιρετικές ανακαλύψεις, εννοιολογική και ανθρώπινη κατανόηση από Άγγλους όπως ο Francis Bacon και ο Thomas Hobbes και ο René Descartes της Γαλλίας.

Επιπλέον, οι κορυφαίοι φυσικοί φιλόσοφοι της επιστημονικής επανάστασης Galileo Galilei - η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο, τα έργα του Johannes Kepler παρείχαν τη βάση για τη θεωρία της παγκόσμιας έλξης του Newton και ο Gottfried Willhelm Leibniz - τελειοποίησε το δυαδικό σύστημα αριθμών.

Η δημοσίευση του Principia Mathematica 1686 του Isaac Newton και του δοκιμίου του John Locke Concerning Human Understanding 1689 – και τα δύο έργα γίνονται κεντρικά και καθοριστικά για την επιστημονική, φιλοσοφική και μαθηματική πρόοδο για τους στοχαστές του Διαφωτισμού και τη χειραφέτηση της ανθρωπότητας μέσω της επιστήμης και της πολιτικής σκέψης.

Η χειραφέτηση από τη θρησκευτική τυραννία και τον φανατισμό της χριστιανικής θεολογίας ήταν μια εκστρατεία που ξεκίνησε από πολλούς στοχαστές του Διαφωτισμού όχι μόνο για να απελευθερώσει τους ανθρώπους από την κυριαρχική επιρροή και την παρέμβαση στη ζωή της ανθρωπότητας από την εκκλησία, αλλά και για να απελευθερώσει το μυαλό τους με τήν τυφλή πίστη, από τον φόβο ενός εκδικητικού Θεού στον ουρανό, που επιδεινώθηκε από την αφέλεια και την έλλειψη παιδείας, όπως προτείνουν οι Boulanger και άλλοι.

Οι στοχαστές του Διαφωτισμού και οι απόψεις και οι ιδέες τους για τον Θεό και τη θρησκεία και τις απόψεις για την Εκκλησία-Θεό και τη θρησκεία μπορούν να περιγραφούν ως παραλλαγή, και μάλιστα από τη διανόηση του Διαφωτισμού ως δονκιχωτικές, αν και στερούνται τα χαρακτηριστικά του ιπποτισμού και του ρομαντισμού.
Η φιλοσοφία του Διαφωτισμού - Βολταίρος, Ρουσσώ, Μοντεσκιέ


Ο Βολταίρος ήταν αξιοσημείωτος στην άγρια ​​περιφρόνησή του για την εκκλησία και ο τίτλος «αντίχριστος του Διαφωτισμού» ήταν από όλες τις απόψεις άξιος, όπως αποδεικνύεται από τη δια βίου σταυροφορία του ενάντια στην ψεύτικη θρησκεία. Χρησιμοποίησε χλεύη με τη μορφή χιούμορ που απευθυνόταν στους κληρικούς της εκκλησίας και στους θρησκευτικούς φανατικούς στις πρώτες του μάχες για ανοχή.

Επιπλέον, οι επιθέσεις του δεν προορίζονταν μόνο στις κατώτερες τάξεις της εκκλησίας, αλλά καί εναντίον του Πάπα και του στρατιωτικού θρησκευτικού τάγματος των Ιησουιτών. Πρέπει να υποθέσουμε ότι το θάρρος του τροφοδοτήθηκε από μια σταθερή ηθική πυξίδα που στρέφεται στα κακά που διαπράττονται στο όνομα του Χριστιανισμού, για παράδειγμα θρησκευτικούς πολέμους, κάψιμο αιρετικών και εκτελέσεις γυναικών που κατηγορούνται για μαγεία.

Ο Jean-Jacques Rousseau , ελβετικής καταγωγής φιλόσοφος και συγγραφέας των πραγματειών The Origins of Inequality and the Social Contract, ήταν μια φιγούρα του Διαφωτισμού του οποίου το έργο έδωσε έμπνευση στους ηγέτες της Γαλλικής Επανάστασης που τερμάτισε το απόλυτο κράτος και επιτάχυνε τη δημοκρατία, τη σύμβαση κοινωνική , πολιτικές ελευθερίες και πολιτικά δικαιώματα στη σύγχρονη Ευρώπη.

Το θεμελιώδες χαρακτηριστικό του κοινωνικού συμβολαίου είναι ότι το κράτος αντλεί το δικαίωμά του να κυβερνά από τη συναίνεση του διοικούμενου.

Δημοσιεύοντας το κοινωνικό συμβόλαιο, «Ο άνθρωπος γεννιέται ελεύθερος», «και είναι παντού αλυσοδεμένος», ο Ρουσό απέρριψε την ιδέα ότι ο άνθρωπος παραδίδει την ελευθερία του σε έναν κυρίαρχο με αντάλλαγμα την ασφάλεια και την προστασία που πρότεινε ο Χομπς και το δυστοπικό του μοντέλο.

Ο Rousseau πρότεινε ότι κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να εγκαταλείψει την ελευθερία του χωρίς να χάσει την ανθρωπιά του, διαβρώνοντας έτσι την ηθική. Πίστευε ότι η εξουσία και η αρχή δεν θα μπορούσαν να ανήκουν στην ψυχή ενός ηγεμόνα, καθώς αυτό θα μετέτρεπε την ισότητα των ανθρωπιστικών επιστημών σε πολιτική ανισότητα. Θεώρησε αυτή την ιδέα μια μορφή φάρσας που διαπράττεται στους φτωχούς. Ο μεταγενέστερος φιλόσοφος Καρλ Μαρξ απηχούσε παρόμοια συναισθήματα στα γραπτά του σχετικά με την ψεύτικη συνείδηση ​​που ενστάλαξαν στους φτωχούς οι πλούσιοι και τους δομικούς θεσμούς που εξυπηρετούσαν τα συμφέροντά τους.

Ο Hobbes, ο Locke και ο Rousseau χρησιμοποίησαν τη θεωρία των κοινωνικών συμβολαίων για να παρουσιάσουν καθολικές θεωρίες για το κράτος και τα ατομικά δικαιώματα που απέρριπταν παραδοσιακές μορφές θρησκευτικής ή εθνικής ταυτότητας για τα συμφέροντα όλης της ανθρωπότητας.

Οι στοχαστές του Διαφωτισμού και οι βασικοί τους στόχοι της ανεκτικότητας και της ισότητας δεν ήταν απρόσβλητοι από αντιφάσεις μέσω των ιδεών μιας δίκαιης και ισότιμης κοινωνίας.

Οι έννοιες του ορθολογισμού και του κριτικού συλλογισμού είχαν μερικές φορές την ίδια μοίρα αντίφασης, καί αναστέλλονταν σε μια κοινωνικά πρωτόγονη εξελικτική κατάσταση. Υπήρχε μικρή ανάγκη για αλλαγή των παραδοσιακών ρόλων των φύλων κατά την πρώιμη σύγχρονη περίοδο. Παρά τις ισότιμες αρχές των στοχαστών του Διαφωτισμού για καθολική ψηφοφορία για όλους τους άνδρες, αυτό δεν περιελάμβανε τις γυναίκες, τους σκλάβους ή ακόμα και όλους τους άνδρες, μόνο την ιδιοκτήτρια τάξη.

Για παράδειγμα, οι γυναίκες θεωρούνταν ως μη ίσες με τους άνδρες στη διάνοια και στο γάμο θεωρούνταν περιουσιακά στοιχεία και όχι ίσοι σύντροφοι. Ο καταμερισμός της εργασίας στο γάμο ήταν ένα μακρινό σημείο στον ορίζοντα της ισότητας των φύλων.

Οι σκλάβοι θεωρούνταν ανίκανοι να χρησιμοποιήσουν τη λογική, και τα θηρία και οι άνθρωποι που δεν είχαν ιδιοκτησία δεν μπορούσαν να ψηφίσουν μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα.

Αν και πολλοί στοχαστές του Διαφωτισμού δήλωναν ιδέες ισότητας και ανεκτικότητας, αυτές τέθηκαν εντός καθορισμένων παραμέτρων.

Για παράδειγμα, τα πάντα διφορούμενα γραπτά του Rousseau στην πολιτική για τη δημοκρατία είναι διφορούμενα εν μέρει λόγω του θεωρητικού πολιτικού του μοντέλου και της εφαρμογής ενός πρακτικού μοντέλου και ήταν εξίσου διφορούμενα στις απόψεις του για την ισότητα των φύλων. Ο Rousseau θεωρούσε τις γυναίκες ίσες σε μια φυσική κατάσταση. Ωστόσο, αυτό το όραμα έγινε με την προσθήκη, μέσω του πολιτισμού και της φύσης, καθιστώντας την υποταγή και την ιδιωτικοποίηση των γυναικών την ιδανική μορφή πολιτικής τάξης.

Επομένως, η φύση και η ανάπτυξη της γυναίκας γίνεται τότε αυτό που είναι χρήσιμο στον άνδρα και έρχεται σε αντίθεση με τις απόψεις του για την ισότητα των φύλων.

Η Mary Wollstonecraft (1759-1797) αμφισβήτησε τις ιδέες του για τις διαφορές των φύλων, υποστηρίζοντας ότι αυτές οι διαφορές ήταν προϊόν κοινωνικοποίησης και έλλειψης εκπαίδευσης. Στον Τζον Λοκ βρίσκουμε παρόμοιες αντιφάσεις στίς δικές του 
John Opie, Mary Wollstonecraft, 1797
απόψεις για την ισότητα των φύλων, αν και έτρεφε μεγάλη εκτίμηση για τις γυναίκες, όπως γράφτηκε σε πραγματείες, με ενθαρρυντικά λόγια προς τις γυναίκες, για παράδειγμα η ιεροκήρυκας Rebecca Collier και τόσο η Βασίλισσα Μαρία όσο και η Ελισάβετ αναφέρονταν σε αυτές με σεβασμό.

Τελικά, αν και οι απόψεις του επηρέασαν την αλλαγή και το καθεστώς του ρόλου της γυναίκας μέσα στην οικογένεια, η εξουσία σύμφωνα με τον Locke ήταν με τον σύζυγο, αναφερόμενος εκεί πού συναντώνται οι θελήσεις, ο άνδρας που είναι ο ισχυρότερος και ικανότερος κατέχει αυστηρή εξουσία. Ο Λοκ μπορεί να θεωρηθεί ως πρώιμος προοδευτικός, αν και δύσκολα υποστηρικτής της ισότητας μεταξύ των φύλων.

Η Wollstonecraft απέρριψε τις υποκειμενικές ιδέες των συγγραφέων αυτής της εποχής και το μοναδικό τους κριτήριο δύναμης για να δικαιολογήσουν την ανωτερότητα του ανθρώπου. Αντίθετα, επέμεινε να εφαρμόζεται η λογική και οι γυναίκες να κρίνονται με βάση τη διάνοια και τις αρετές τους με τους ίδιους όρους με τους άνδρες.

« Είναι καιρός να επιφέρουμε μια επανάσταση στον τρόπο ύπαρξης των γυναικών - είναι καιρός να τους δώσουμε πίσω τη χαμένη τους αξιοπρέπεια - και να διασφαλίσουμε ότι, ως μέρος του ανθρώπινου είδους, θα εργαστούν, θα μεταρρυθμίσουν τον εαυτό τους, για να μεταρρυθμίσουν τον κόσμο». Mary Wollstonecraft

Το ζήτημα της δουλείας σε ένα πλαίσιο του Σκωτσέζικου Διαφωτισμού είναι περίπλοκο καθώς δεν υπήρχαν νόμοι στη Σκωτία που να επιτρέπουν την ιδιοκτησία ενός σκλάβου και ωστόσο ανά πάσα στιγμή υπήρχαν 70 μέ 80 σκλάβοι στη Σκωτία κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα.

Επιπλέον, όταν ένας σκλάβος έμπαινε στη Σκωτία, βαφτιζόταν, δηλαδή αναγνωριζόταν ως άνθρωπος ζωντανής σάρκας και αίματος με ψυχή, καθώς από τον ίδιο τον ορισμό των φυσικών δικαιωμάτων του ανθρώπου, ήταν αυτονόητα. Δείκτης των ορίων της εκκλησίας, του νόμου και ενώ οι ιστορικοί έχουν σημειώσει την ενθουσιώδη συμμετοχή στην κατάργηση του δουλεμπορίου στη δημόσια σφαίρα, που τεκμηριώνεται από τις εκατοντάδες χιλιάδες υπογράφοντες την αναφορά.

Η περιορισμένη και παράξενη ησυχία της φιλοσοφικής ελίτ της Σκωτίας, χωρίς καμία κυριολεκτική ή φωνητική υποστήριξη, ήταν εκκωφαντική με ιστορική έννοια. Με περιορισμένες παραμέτρους και περιεχόμενο, υπήρχαν εξαιρέσεις, κυρίως από τον εθνικό βάρδο, Robbie Burns, που έδειξε τον συγγραφέα του ποιήματός του, A Slaves Lament .

Ο Adam Ferguson και ο Adam Smith επέκριναν το δουλεμπόριο αλλά όχι την ηθική του, απλώς τις οικονομικές συνθήκες της επιχείρησης ή την πτυχή του ρωμαϊκού δικαίου. Λαμβάνοντας υπόψη την αντίθεση των στοχαστών του Διαφωτισμού στην εξουσία της εκκλησίας και τις ιδέες τους περί ισότητας και ανεκτικότητας, στη Σκωτία ο κλήρος ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για το κίνημα της κατάργησης στο κίνητρο των Σκωτσέζων Πρεσβυτεριανών Καλβινιστών σε δράση  βοηθώντας τον Joseph Knight στο αίτημά του για ελευθερία το δικαστήριο.

Η ιδιοκτησία ενός σκλάβου έγινε παράνομη στη Σκωτία το 1778. Ένας σκλάβος, ο Joseph Knight , έγινε ο καταλύτης για μια δικαστική απόφαση που οδήγησε στο τέλος της ιδιοκτησίας σκλάβων στη Σκωτία. Με τον Λόρδο Auchinleck να δηλώνει:

« Μπορεί στην Τζαμάικα να είναι συνηθισμένο να υποδουλώνουν φτωχούς μαύρους [αλλά] δεν νομίζω ότι είναι ευχάριστο για την ανθρωπότητα ή τη χριστιανική θρησκεία […] Είναι αδερφός μας και είναι άνθρωπος.

Όπου η θρησκεία θα μπορούσε να ευνοήσει το χειρότερο της ανθρώπινης φύσης και να το φέρει στο προσκήνιο, θα μπορούσε εξίσου να παρουσιάσει και να ενθαρρύνει το καλύτερο της φύσης της ανθρωπότητας στο προσκήνιο. Ο Hobbes και ο Rousseau και οι δύο περιγράφουν τα αντίθετα παραδείγματα ως κεντρικά για τις πολιτικές, ιστορικές και ανθρωπολογικές επιρροές τους μέσω της ανθρώπινης κατάστασης που επηρεάζει και κατευθύνει την εννοιολόγηση της κοινωνικοπολιτικής σκέψης και τις αντιπαρατιθέμενες θέσεις τους.

Ο Διαφωτισμός και η χειραφέτηση της ανθρωπότητας παρουσιάζονται σε όλο το δοκίμιο ως χαρακτηριστικά της εποχής. Το τέλος του απολυταρχικού κράτους, η φεουδαρχία και η εκκλησιαστική ηγεμονία πρόσφεραν μεγαλύτερη ελευθερία στην ανθρωπότητα στη γένεση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των πολιτικών ελευθεριών, των πολιτικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας του νου από τους περιορισμούς αυτών των κατασκευών.

Η επιστήμη απελευθερώθηκε από τα δεσμά της θεολογίας επιτρέποντας σε φιγούρες του Διαφωτισμού να περιγράψουν τη γνώση με όρους ανθρώπινης εμπειρίας και όχι βιβλικών αρχών και έθεσε την υπεροχή της αλλαγής στην ανθρωπότητα και όχι στους βιβλικούς θεούς.

Η περίοδος του Διαφωτισμού ήταν περίοδος μετάβασης και σταδιακής εξέλιξης μεταξύ δύο κόσμων, μετάβασης από την παλιά τάξη πραγμάτων στη νέα, όπου η νόηση, η λογική και ο εμπειρισμός τοποθετήθηκαν στο νέο βωμό όπου κάποτε βρισκόταν η θρησκεία. Λαμβάνοντας υπόψη την εποχή και την εφαρμογή των νέων εννοιών της θεωρίας του κοινωνικού συμβολαίου, της δημοκρατικής διακυβέρνησης, των πολιτικών ελευθεριών, των πολιτικών και θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κοινωνικοπολιτική σφαίρα και της επιστημονικής εφαρμογής του εμπειρισμού σε νέες ανακαλύψεις, εφευρέσεις και έννοιες.

Μπορεί να υποστηριχθεί με πλήρη σιγουριά ότι αυτή ήταν μια μοναδική περίοδος στην ιστορία μας που είχε βαθιά και διαρκή αποτελέσματα. Με τον Διαφωτισμό, η ανθρωπότητα φαντάστηκε και συνειδητοποίησε τη χειραφέτηση τής νοήσεως, του πνεύματος και του σώματος της ανθρωπότητας.

Η περίοδος του Διαφωτισμού υπήρξε εξαιρετική στο ιστορικό ταξίδι της ανθρωπότητας, δίνοντάς μας τις πολλές κληρονομιές που απολαμβάνουμε σήμερα, όπως η δημοκρατική κυβέρνηση, τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, οι πολιτικές ελευθερίες και τα πολιτικά δικαιώματα. Οι δυτικές δημοκρατίες κινούνται επί του παρόντος προς μια αυταρχική θέση, υποδηλώνοντας μια διολίσθηση προς τα πίσω από αυτές τις κληρονομιές.
Επιστρέφουμε στο φεουδαρχικό μοντέλο;
Η σύγχρονη περίοδος κινδυνεύει να τροφοδοτήσει με σιωπηρή συμφωνία μια νέα μορφή φεουδαρχίας, μια ελίτ που απομακρύνεται από τον λαό από μια ανανεωμένη απολυταρχική μοναρχία όπως μαρτυρεί η κλίκα του Νταβός στο G20, με έναν ενδυματολογικό κώδικα που παραπέμπει σε εικόνες μιας οικογένειας Dune royal.

Οι νέες πραγματικότητες που φαντάζονται να αντικαταστήσουν την τρέχουσα τάξη πραγμάτων κατασκευάζονται με την επιστήμη που έχει μετατραπεί σε επιστημονισμό, η νέα θρησκεία μειώνεται από τον νεοφιλελευθερισμό σε ένα εμπόρευμα που δεν βασίζεται στη λογική, τον εμπειρισμό και την ηθική, αλλά διατίθεται στο εμπόριο ως προϊόν κέρδους και ελέγχου. Η καθολικότητα γίνεται ολοένα και περισσότερο μια περίεργη έννοια και ο κοσμοπολιτισμός επιστρατεύεται ως διχαστικός και πολωτικός μηχανισμός.

Η σύγχρονη περίοδος λερώνεται από την ύπουλη ριζοβολία τής εταιρικοκρατίας από μια αχαλίνωτη ψευδο-διανοητική ελίτ που μοιάζει με τις φανταστικές παλιές τάξεις με τις φιλοδοξίες της Παγκόσμιας Αυτοκρατορίας. Το πνεύμα του διαφωτισμού πρέπει για άλλη μια φορά να απελευθερωθεί. Οι κάτοικοι των σπηλαίων του Πλάτωνα έχουν ηρεμήσει και πρέπει να αφυπνιστούν αγενώς και να ανακινηθούν σε δράση, εάν θέλουμε να επιφέρουμε συνθήκες που εξυπηρετούν όλη την ανθρωπότητα.
Γελοιογραφία που απεικονίζει το καπιταλιστικό σύστημα που συλλαμβάνεται ως μια κοινωνία από πάνω προς τα κάτω, όπου - στην κορυφή - υπάρχει η καπιταλιστική ελίτ

Η μικροσκοπική, αποκλίνουσα φατρία των διεφθαρμένων ατόμων που απέκτησαν πλούτο μέσω του νεοφιλελευθερισμού και μιας παγκόσμιας οικονομίας που τους έδωσε de facto εξουσία πάνω σε κυρίαρχα έθνη-κράτη, υπονομεύοντας τη δημοκρατία και μειώνοντας την κυριαρχία. Το de jure δικαίωμα ψήφου είναι βασιλιάς στη δημοκρατική διακυβέρνηση εάν αφήσουμε αυτή την αρχή της δημοκρατίας να εξαφανιστεί από την de facto εξουσία αυτών των μη εκλεγμένων και αλαζονικών νεοαφιχθέντων.

Ο Διαφωτισμός και η χειραφέτηση απαιτούν το καθήκον σας να αντισταθείτε.

Charles Chevalier

«L'ILLUMINISMO E L'EMANCIPAZIONE DELL'UMANITÀ» - Inchiostronero (www-inchiostronero-it.translate.goog)

Δεν υπάρχουν σχόλια: