Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Roberto Pecchioli - Ο Τζορτζ Σόρος και η Ανοιχτή Κοινωνία (37)

 Συνέχεια από: Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

KATA ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ (ΤΟ ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ)

Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΚΟΥΡΣΑΡΟΣ 

"Η μανία της κυριαρχίας είναι από όλες τις ασθένειες του ανθρώπινου πνεύματος η πιο τρομερή".

VOLTAIRE

ΤΟ ΜΟΝΟ ΑΤΟΜΟ ΜΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουβαλάω μέσα μου από την παιδική μου ηλικία ορισμένες ισχυρές μεσσιανικές φαντασιώσεις. Φαντασιώσεις που πάντα ένιωθα την υποχρέωση να ελέγχω για να μην κινδυνεύσω να καταλήξω σε ψυχιατρική κλινική. Έχοντας όμως κατακτήσει μια θέση στον κόσμο, ήθελα να τους δώσω ελεύθερη διέξοδο στο βαθμό που μπορούσα να το αντέξω.

Μεσσιανικός είναι το επίθετο που περιγράφει καλύτερα τον άνθρωπο Τζορτζ Σόρος, γεννημένο ως Gyorgy Schwartz. Μεσσιανισμός είναι η προσδοκία και η δέσμευση για την ανανέωση και τη ριζική μεταμόρφωση της κοινωνίας. Του Σόρος είναι ένας παράξενος μεσσιανισμός, μια πυρετώδης επιδίωξη να επιτύχει μεγάλους προσωπικούς στόχους -πλουτισμό σε συνδυασμό με το αίσθημα εξουσίας που παρέχει το χρήμα- και ταυτόχρονα να αλλάξει τον κόσμο προς την κατεύθυνση της ανοιχτής κοινωνίας, της νεανικής γοητείας που διαμόρφωσε ολόκληρη τη ζωή του. 

Μοιάζει με έναν Ρισελιέ με ανεξάντλητο πορτοφόλι, που κινεί τα πιόνια και παίζει το προσωπικό του παιχνίδι, όπως ο μεγάλος καρδινάλιος, αλλά στο πλαίσιο των συμφερόντων των οποίων είναι μέρος. 

Ίσως είναι ένας μεταμοντέρνος κουρσάρος, ένας παγκόσμιος Σερ Φράνσις Ντρέικ. Οι κουρσάροι του παρελθόντος ήταν επιχειρηματίες της λεηλασίας στη θάλασσα. Οπλισμένοι από την κυβέρνηση της πατρίδας τους -κυρίως τη Γαλλία και την Αγγλία- με μια επίσημη εξουσιοδότηση, την "επιστολή διέλευσης", μπορούσαν να επιτίθενται και να ληστεύουν τα εμπορικά πλοία των εχθρικών δυνάμεων. Σε αντάλλαγμα, μέρος της λείας πήγαινε στην κυρίαρχη χώρα που εξέδιδε την επιστολή πορείας. Ενεργούσαν στο πλαίσιο του νόμου του κράτους του οποίου ήταν πράκτορες. 

Ο πεντηκονταετής ρόλος του μεγάλου χρηματοδότη, πάντα έτοιμου να επιτεθεί στις οικονομίες και τα νομίσματα διαφόρων κρατών, εξυπηρετώντας, μαζί με τα δικά του, τα συμφέροντα της αμερικανικής αυτοκρατορίας, δεν διαφέρει. Ακόμη και όσον αφορά το εγχείρημα που του χάρισε φήμη και τεράστια κέρδη, την επίθεση στη στερλίνα το 1992, υπάρχουν εκείνοι που υπέθεσαν μια απερίσκεπτη σκακιστική παρτίδα υπό την καθοδήγηση του θόλου του χρηματοπιστωτικού κόσμου με τελικό στόχο -που επιτεύχθηκε- την απομάκρυνση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ολοκλήρωση με την Ευρώπη, επαναφέροντάς το σε υπερατλαντικό, θαλασσοκρατικό ρόλο, έστω και υποταγμένο στην πρώην αποικία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η ιδέα ενός κουρσάρου ιδιώτη Σόρος, ενός υψηλού αξιωματούχου της δυτικής αυτοκρατορίας που έχει επιφορτιστεί με την αποστολή να αλλάξει την κοσμοθεωρία μεγάλων μαζών ανθρώπων σύμφωνα με τη βούληση του απόλυτου καπιταλισμού (δηλαδή ελεύθερου και απαλλαγμένου από κάθε όριο και περιορισμό) είναι μια υποβλητική υπόθεση, που βγαίνει σιγά σιγά από την "εργαλειοθήκη" της σκέψης μας. Γι' αυτό και αφιερώνουμε ένα κεφάλαιο στα οικονομικά κατορθώματα του Τζορτζ Σόρος, για να ανιχνεύσουμε -αν υπάρχει- μια σχέση, μια σύνδεση με τον ιδεολογικό πολιτικό μεσσιανισμό του και την αμείλικτη αγωνία του να αφήσει ένα διαρκές αποτύπωμα στον κόσμο. 

Ο παγκόσμιος κουρσάρος-ιδιώτης επιδιώκει και επιτυγχάνει πλούτο, αλλά πρωτίστως λαχταρά μια θέση στην ιστορία, που θα κατακτήσει χρησιμοποιώντας τα κέρδη μισού αιώνα "αγωνιστικών πολέμων".

Και είναι, όπως σημείωσαν οι Financial Times απονέμοντάς του τον τίτλο του προσώπου της χρονιάς το 2018, το μοναδικό άτομο με τη δική του εξωτερική πολιτική. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: