Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Πάπας: «Το σπίτι και ο μισθός του καρδινάλιου Μπερκ αφαιρούνται»

του Riccardo Cascioli



Καρδινάλιος Raymond L. Burke

Πηγές του Βατικανού στην "Πυξίδα": Σε ανακοίνωση που έγινε στους επικεφαλής των Δικαστηρίων της Ρωμαϊκής Κουρίας, ο Μπερκ ορίσθηκε ως «εχθρός». Ο καρδινάλιος δεν έχει λάβει ακόμη επίσημο έγγραφο, αλλά τα προηγούμενα μας κάνουν να πιστεύουμε ότι δεν είναι απλώς μια απειλή, η οποία θα ήταν ήδη σοβαρή σε κάθε περίπτωση.

«Ο καρδινάλιος Μπερκ είναι εχθρός μου, οπότε του αφαιρώ το διαμέρισμα και τον μισθό του».

Αυτό  φέρεται να είπε ο Πάπας Φραγκίσκος στη συνάντηση με τους Προϊστάμενους των Δικαστηρίου της Ρωμαϊκής Κουρίας τον περασμένο Νοέμβριο 20 Νοεμβρίου και το οποίο αποκάλυψε πηγή του Βατικανού στον Μπουσόλα. Η αδιακρισία επιβεβαιώθηκε αργότερα και από άλλες πηγές. Από ό,τι καταλαβαίνουμε, ο καρδινάλιος Raymond L. Burke, που βρίσκεται επί του παρόντος στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν έχει λάβει ακόμη επίσημο έγγραφο που να επιβεβαιώνει τα λόγια του Πάπα, ωστόσο δεδομένων των προηγούμενων – πιο πρόσφατη η περίπτωση του Monsignor Georg Ganswein, πρώην προσωπικού γραμματέα του Πάπα Βενέδικτου XVI – δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα λόγια ακολουθούνται από πράξεις. Ούτε θα αποτελούσε εμπόδιο η δυσκολία κανονικής δικαιολόγησης ενός τέτοιου μέτρου, δεδομένης της περιφρόνησης για τους νόμους της Εκκλησίας που επέδειξε ο Πάπας Φραγκίσκος και με την ευκαιρία της απομάκρυνσης των επισκόπων από τις επισκοπές τους (δείτε εδώ) 

Η υποτιθέμενη εχθρότητα του Καρδινάλιου Μπερκ έγινε πρόσφατα μια πραγματική εμμονή για τον Πάπα Φραγκίσκο, αλλά στην πραγματικότητα ο Αμερικανός καρδινάλιος βρισκόταν στο στόχαστρο από την αρχή της θητείας του, πιθανώς επειδή ενσωματώνει ορισμένα από τα στοιχεία που τον ενοχλούν περισσότερο: είναι Αμερικανός και αντιπροσωπεύει μια συνεχή υπενθύμιση του δόγματος και της παράδοσης της Εκκλησίας. Και επιπλέον κατοικεί στη Ρώμη, σε απόσταση αναπνοής από την πλατεία του Αγίου Πέτρου, από όπου -θα σκεφτεί ο Πάπας- μπορεί να «συνωμοτήσει» εναντίον του.

Φυσικά, ο Burke επέκρινε πολύ ξεκάθαρα την έννοια της συνοδικότητας, η οποία έχει γίνει πλέον μάντρα που σκοπεύει να αλλάξει τη φύση της Εκκλησίας. Και στο συνέδριο «Η Συνοδική Βαβέλ» τον περασμένο Οκτώβριο, που διοργάνωσε στη Ρώμη η "Πυξίδα" ακριβώς την παραμονή της έναρξης της Συνόδου για τη συνοδικότητα, η ευθεία πολεμική του 
Burke με τον νέο Έπαρχο του Δικαστικού για το Δόγμα της Πίστεως, Βίκτορ «Τούχο» Φερνάντεζ, είχαν κάνει πολύ θόρυβο. Ο Victor "Tucho" Fernandez είχε αναστατωθεί μέ τα επιχειρήματά του Burke και την ευθεία διαμάχη μέ τόν Πάπα χαρακτηριζοντάς (τον Burke) αιρετικό και σχισματικό στήν προσπάθειά του να «προστατέψει και να προάγει το depositum fidei».

Άλλωστε, το να καλούν τον Πάπα στο καθήκον του είναι μέρος του καθήκοντος των καρδιναλίων και ο ίδιος ο Φραγκίσκος έχει επανειλημμένα ενθαρρύνει (με λόγια) την παρρησία. 

Και ο καρδινάλιος Μπερκ πάντα απέρριπτε σθεναρά την ταμπέλα του «εχθρού του Πάπα» που ήθελαν να του κολλήσουν από την αρχή του ποντιφικιού του, ειδικά από τότε που επέκρινε τη θέση του καρδινάλιου Walter Kasper, ο οποίος προετοιμάζοντας τη Σύνοδο για την οικογένεια του 2014, ζήτησε ρητά την πρόσβαση στην κοινωνία για τους διαζευγμένους και τους ξαναπαντρεμένους. Ο Μπερκ είχε καλή παρέα, αλλά πάνω απ' όλα δημιουργήθηκε μια πραγματική εκστρατεία δαιμονοποίησης, ζωγραφίζοντάς τον ως διευθυντή απόκρυφων συνωμοσιών κατά του Πάπα Φραγκίσκου (εδώ είναι η μεγάλη συνέντευξη στην ''Πυξίδα" στην οποία ο Μπερκ αρνείται αυτές τις κατηγορίες και εξηγεί τη σχέση του με τον Πάπα ).

Ωστόσο, ήδη πριν από αυτό, τον Δεκέμβριο του 2013, ο Πάπας τον είχε αφαιρέσει από μέλος της Εκκλησίας των Επισκόπων, αντικαθιστώντας τον με τον καρδινάλιο Donald Wuerl, αναμφισβήτητα φιλελεύθερο και, συμπτωματικά, συνδεδεμένο με τον πρώην κατά συρροή κακοποιό καρδινάλιο Theodore McCarrick.

Και αφού συμμετείχε στο βιβλίο " Permanere nella storia di Cristo: Παραμένοντας στην Αλήθεια του Χριστού" (στο οποίο συμμετείχαν επίσης οι καρδινάλιοι Caffarra, Brandmüller, Müller και De Paolis), ο Burke, ο οποίος είναι ένας ταλαντούχος κανονικολόγος, απομακρύνθηκε επίσης από τη θέση του Νομάρχη της Signatura  Apostolica 
το Νοέμβριο 2014 στην οποία είχε κληθεί από τον Βενέδικτο XVI το 2008.
Αντ' αυτού, του ανατέθηκε η θέση του Προστάτη του Κυρίαρχου Τάγματος της Μάλτας, ένας δευτερεύοντας ρόλος για έναν καρδινάλιο που ήταν ακόμη νέος και δραστήριος. Ωστόσο, μετά την υπογραφή της Dubia μετά τη μετασυνοδική προτροπή Amoris Laetitia (2016), τα «αντίποινα» συνεχίζονται κατά του καρδινάλιου Μπερκ, ο οποίος, το 2017, αποβλήθηκε de facto από τον ρόλο του ως Προστάτης του Τάγματος της Μάλτας, με τον διορισμό ειδικού εκπροσώπου του Πάπα: πρώτα τον καρδινάλιο Becciu και στη συνέχεια το 2020 τον καρδινάλιο Tomasi. Παρά το γεγονός ότι δεν είχε καμία περαιτέρω επαφή με τα μέλη του Τάγματος και κανένα ρόλο σε ολόκληρη την προβληματική ανανέωση του Καταστατικού, ο Καρδινάλιος Μπερκ παραιτήθηκε επισήμως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, στα μοιραία 75α γενέθλιά του, και αντικαταστάθηκε αμέσως από τον 81χρονο Καρδινάλιο Ghirlanda: απλώς για να προσθέσει την προσβολή στην κοροϊδία.

Εν τω μεταξύ, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ο Πάπας Φραγκίσκος δεν έχασε ποτέ την ευκαιρία να εξαπολύει προσωπικές αιχμές στον Καρδινάλιο Μπερκ, φτάνοντας στο αποκορύφωμά του με το ατυχές (για να το πούμε ήπια) αστείο που ειπώθηκε ενώ ο Καρδινάλιος Μπερκ πάλευε μεταξύ ζωής και θανάτου μέ τόν Covid. Ο λόγος για τη διαμάχη ήταν το εμβόλιο, μια «πράξη αγάπης» για τον Πάπα, την οποία ο Μπερκ απέρριψε για ηθικούς λόγους: «Ακόμη και στο Κολλέγιο των Καρδιναλίων υπάρχουν ορισμένοι αρνητές -είπε ο Πάπας με ένα ικανοποιημένο χαμόγελο στη συνέντευξη Τύπου στο αεροπλάνο, επιστρέφοντας από το ταξίδι στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία στις 15 Σεπτεμβρίου 2021 - και ένας από αυτούς, ο καημένος, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με τον ιό».

Ο δεύτερος γύρος της Dubia, που παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιούλιο μαζί με τους καρδινάλιους Brandmüller, Sarah, Zen και Sandoval, αλλά δημοσιοποιήθηκε μόλις στις 2 Οκτωβρίου, αναμφίβολα θα έχει εκνευρίσει ακόμη περισσότερο τον Πάπα, ο οποίος, μετά τον θάνατο του Βενέδικτου XVI τον περασμένο Ιανουάριο, φαίνεται να έχει αφήσει τις αναστολές του. Έτσι, ο νέος νομάρχης του Δικαστηρίου για το Δόγμα της Πίστεως, Φερνάντεζ, μπόρεσε να στοχοποιήσει προσωπικά τον Καρδινάλιο Μπερκ στην προαναφερθείσα συνέντευξη στο Εθνικό Καθολικό Μητρώο τον Σεπτέμβριο, κάτι που, εκ των υστέρων, μπορεί να θεωρηθεί ως προειδοποίηση.

Και τώρα βρισκόμαστε με την απόφαση που ανακοίνωσε ο Πάπας να χτυπήσει απευθείας τον Καρδινάλιο Μπερκ, αφαιρώντας το διαμέρισμα και τον μισθό του, ένα σοβαρό και πρωτοφανές μέτρο, κατά παράβαση κάθε νομικής και εκκλησιαστικής αρχής. Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι ο πραγματικός στόχος είναι να απομακρυνθεί ο Μπερκ από τη Ρώμη, αποδυναμώνοντας το στρατόπεδο όσων αντιστέκονται στη συνεχιζόμενη επανάσταση, καθώς πλησιάζει ένα Κονκλάβιο, αλλά είναι επίσης μια προειδοποίηση για όσους εργάζονται στη Ρωμαϊκή Κουρία.
Γεγονός είναι ότι το τέλος αυτού του ποντίφικα θυμίζει ολοένα και περισσότερο μια νοτιοαμερικανική δικτατορία στις μεθόδους της.


Δεν υπάρχουν σχόλια: