Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Βαρθολομαίος: Τα προνόμιά μας τα ζήλεψε η Δύση και τώρα η Ανατολή

 Συγγραφέας: Olena Konstantinova

Πατριάρχης Βαρθολομαίος.  Φωτογραφία: orthodoxianewsagency.grΠατριάρχης Βαρθολομαίος. Φωτογραφία: orthodoxianewsagency.gr
Ο επικεφαλής του Φαναρίου πιστεύει ότι στην Ανατολή, μετά τη Σύνοδο της Χαλκηδόνας, άρχισαν να ζηλεύουν το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Στις 21 Νοεμβρίου 2023, ο προϊστάμενος του Φαναρίου , Πατριάρχης Βαρθολομαίος , είπε ότι τα προνόμια της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης ζηλεύτηκαν πρώτα στη Δύση και μετά στην Ανατολή, σύμφωνα με την ιστοσελίδα orthodoxianewsagency.gr . .

Απευθυνόμενος στον νεοχειροτονηθέντα διάκονο, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σημείωσε ότι «η Σύνοδος της Χαλκηδόνας, εκτός από τις δογματικές διατάξεις, εξέδωσε 30 κανόνες για την εκκλησιαστική τάξη και απένειμε στην Έδρα της Κωνσταντινούπολης τιμές και προνόμια υπηρεσίας και ευθύνης».

Αυτό, είπε, «προκάλεσε τον φθόνο της Δύσης τότε, και αργότερα μέχρι σήμερα, της Ανατολής».

Στο προηγούμενο, νωρίτερα, το SPJ έγραψε ότι, σύμφωνα με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, πολύ συχνά ζητάμε προνόμια .


ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΑΥΤΙΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΟΙ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΜΕΝΟΙ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημερα . Αυτα τα προνομια απεδειχθησαν κιβδηλα . Απο τα 5 Πατριαρχεια το ενα κατεληφθη απο τους Φραγκους ηδη απο τον 8ο αιωνα και το καταεξεφτελισαν πολλες φορες απο την μεταφορα της εδρας στην Αβινιον μεχρι την σφαγη των καρδιναλιων απο τον Καρολο Ε μεχρι την αιχμαλωσια του Παπα απο τον Ναπολεοντα . Τα δε αλλα 4 που εμειναν τυπικα Ορθοδοξα τα μεν τρια επεσαν στους Αραβες και απο τοτε φυτοζωουν { το Ιεροσολυμων απο το 1948 εχει δυο αλλοθρησκους νταβατζηδες την Σκυλα των Σιωνιστων και την Χαρυβδη των Αραβων } το δε Οικουμενικο αργησε αλλα ειχε την χειροτερη τυχη ολων . Επεσε στον βαρβαροτερο λαο που ειδε ποτε η ανθρωπινη ιστορια . Ακομη και σημερα αν οι Τουρκοι το θελησουν μπορουν να κρεμασουν ολους τους επισκοπους του Φαναριου και κανεις να μην νιαστει . Εκτος του Ελπιδοφορου που μια που θα μεινει χωρις προισταμενο θα ανοιξει κρυφα σαμπανιες . Καλυτερα λοιπον να μην ζητουσαν ποτε οι επισκοπες Ρωμης Νεας Ρωμης Αλεξανδρειας Ιεροσολυμων και Αντιοχειας προνομια και να εμεναν στην ευαγγελικη και πρωτοχριστιανικη απλοτητα . Η ιστορια εδειξε οτι επιβεβαιωθηκ ο τρομερος λογος του Χριστου που ειπωθηκε για το Ιουδαικο ιερατειο αλλα εχει και προφητικη ισχυ οτι ο Οικος τους εμεινε ερημος . ΑΜ

amethystos είπε...

Φοβερό φίλε. Γιά νά πατήσουμε στή γή τής ιστορίας. Ευχαριστούμε φίλε.