Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Τρόποι αποφυγής της μόλυνσης με το EHEC (Enterohemorrhagic E.coli, μορφή κολοβακτηριδίου που προκαλεί εντερική αιμορραγία)


Τρόποι αποφυγής της μόλυνσης με το EHEC (Enterohemorrhagic E. coli, μορφή κολοβακτηριδίου που προκαλεί εντερική αιμορραγία)

 Το βακτήριο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για παιδιά κάτω των 9 και για ενήλικες πάνω από 60.

 Ακόμα  και 200 βακτήρια αρκούν για να προκαλέσουν την αρρώστια.

 Στην Γερμανία προσβάλλονται κάθε χρόνο γύρω στους 1000 ανθρώπους. Τα συμπτώματα είναι εντερική αιμορραγία, νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχές της θρόμβωσης του αίματος.... Στην προκειμένη περίπτωση όμως, μερικά από τα συμπτώματα είναι πρωτοφανή (επιληπτικές κρίσεις, και άλλα νευρολογικά παθολογικά συμπτώματα).

 Μετά την κατάρριψη της υπόθεσης πως τα βακτήρια εισήχθησαν με ισπανικά βιολογικά αγγούρια, τίποτα δεν μπορεί να ειπωθεί ακόμα για την προέλευση τους.

 Το  Ινστιτούτο Robert Koch προειδοποιεί: δεν υπάρχει λόγος για εφησυχασμό.

Το Ινστιτούτο Robert Koch, συμβουλεύει την λήψη των παρακάτω μέτρων:

 -πλύσιμο χεριών πριν την προετοιμασία του φαγητού

 -πλύσιμο χεριών πριν την λήψη φαγητού

 -πλύσιμο χεριών μετά την επαφή με ωμό κρέας

 -το ωμό κρέας να μην έρχεται σε επαφή με τρόφιμα που δε θα μαγειρευθούν ή ζεσταθούν αμέσως μετά

 -τα αντικείμενα και επιφάνειες που ήρθαν σε επαφή με ωμό κρέας να μην έρθουν σε επαφή με τρόφιμα που θα φαγωθούν ωμά, πριν πλυθούν (τα αντικείμενα και επιφάνειες) με καυτό νερό και απολυμανθούν

-πετσέτες που ήρθαν σε επαφή με ωμό κρέας να πλένονται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60°C

 -τα βακτήρια πεθαίνουν εάν βρεθούν για πάνω από δυο λεπτά σε θερμοκρασία πάνω από 70°C. Για να είναι βέβαιο πως τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ασφαλή, πρέπει η θερμοκρασία στο εσωτερικό τους να έχει φτάσει τους  70°C.

-τα βιολογικά (Organic) είναι πιθανόν πιο επικίνδυνα, αφού λιπαίνονται με κοπριά. Το βακτήριο μεταφέρεται στην κοπριά από βοοειδή, κατσίκια, πρόβατα....(χωρίς να βλάπτει τα ζώα)

-τα ωμά φρούτα και λαχανικά να πλένονται για τουλάχιστο 30 δευτερόλεπτα σε ζεστό νερό με γερό τρίψιμο. Βοηθά και η αφαίρεση της φλούδας. Και οι δυο μέθοδοι όμως δεν είναι 100% ασφαλείς.

-τα μικρά παιδιά ιδιαιτέρως, να πλένονται πολύ καλά μετά από επαφή με ζώα

-η κατάψυξη, η ξήρανση, το αλάτι... δεν σκοτώνουν τα βακτήρια

-το οινόπνευμα και άλλα απολυμαντικά σκοτώνουν το βακτήριο

-οι κονσέρβες είναι ασφαλείς

Aμέθυστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: