Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

BITCOIN, Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ

Μπορώ να μετρήσω τις κινήσεις των σωμάτων, αλλά δεν μπορώ να μετρήσω την απερισκεψία των ανθρώπων’

ΙΣΣΑΚ ΝΕΥΤΩΝ

Εάν λάβουμε υπόψη μας ότι το 1824 υπήρξε εταιρεία που προσπαθούσε να προωθήσει τις μετοχές της στην αγορά του Λονδίνου με αντικείμενο δραστηριότητας την απομάκρυνση του υδάτινου όγκου της Ερυθράς Θάλασσας με προοπτική να ανασύρει το θησαυρό που είχαν εγκαταλείψει οι Εβραίοι κατά την διέλευση τους, τότε κανένα κερδοσκοπικό παιχνίδι δεν πρέπει να μας εντυπωσιάζει.

Όλα είναι δυνατά, όλα μπορούν να συμβούν, αρκεί να υπάρχουν τρία στοιχεία.

Οι άνθρωποι που μπορούν να ασπαστούν οποιαδήποτε αληθοφανή αφήγηση, οι άνθρωποι που διαμορφώνουν τα αληθοφανή γεγονότα και ο συνδετικός κρίκος αυτών η απληστία.

Εφόσον το αφήγημα έλκει τους πρώτους επενδυτές τότε η αλληλουχία των γεγονότων είναι πανομοιότυπη σε όλα τα κερδοσκοπικά επεισόδια που γνωρίζουμε από την δεκαετία του 1630 με τους βολβούς της Τουλίπας στην Ολλανδία μέχρι και τα δάνεια χαμηλής φερεγγυότητας των αμερικανικών τραπεζών  το 2008.

Βολβοί, οικόπεδα, πολύτιμα μέταλλα, ομόλογα, μετοχές, νομίσματα, διαμορφώνουν κατά διαστήματα εδώ και περίπου 400 χρόνια το υπόβαθρο των κερδοσκοπικών παιχνιδιών.

Πάντα τα αφηγήματα έλκουν, καταρχάς τους ευκολόπιστους και στην συνέχεια τους άπληστους, τους επαγγελματίες κερδοσκόπους και φυσικά τους έχοντες άγνοια κινδύνου αλλά λανθάνουσα πίστη στον εύκολο πλουτισμό.

Όλοι οι συμμετέχοντες πιστεύουν στο αλάθητο τους στηρίζοντας την αυξητική τάση των τιμών και της εξ αυτής προσέλκυσης νέων επενδυτών .

Αδιαφορούν για το γεγονός ότι συνεχώς απομακρύνονται από την υγιή πραγματικότητα και ότι η συνεχή αυξητική τάση δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον.

Γίνονται θιασώτες της αέναης διαδικασίας πλουτισμού κάτι που στα στάδια μέχρι και την αντιστροφή της τάσης επιβεβαιώνεται από την αποκομιδή λογιστικών κερδών αφού οι αυξανόμενες αποδόσεις πείθουν συνεχώς νέους επενδυτές και άρα οι προηγούμενοι νιώθουν πλουσιότεροι και πανευτυχείς από την διορατικότητα τους.

Νιώθουν ότι έχουν το ιδιαίτερο χάρισμα της οξυδέρκειας σε τέτοιο βαθμό που μπορούν να δαμάσουν κάθε αρνητική έκβαση της πορείας προς τον πλουτισμό.

Όσο νέοι πιστοί συνεισφέρουν στην διόγκωση των τιμών όλοι δικαιώνονται, κανένας δεν μπορεί να τους αλλάξει τα πιστεύω τους και κανένας δεν μπορεί να μεταβάλει το όραμα τους.

Αμφιβολίες και διαφωνίες θεωρούνται αιρετικές προσεγγίσεις και εκτός του κύκλου αυτών που μετρούν καθημερινά τα κέρδη τους.

Φυσικά αυτό συμβαίνει σε όλα τα κερδοσκοπικά επεισόδια εδώ και 400 χρόνια και φυσικά το τέλος είναι πάντα το ίδιο.

Επέρχεται όταν κάποιοι διαπιστώνουν ότι τα λογιστικά κέρδη πρέπει να μετατραπούν σε πραγματικά, όταν κάποιοι νιώθουν ότι πρέπει να στραφούν σε άλλες δραστηριότητες όταν κάποιοι διαισθάνονται ότι πλησιάζει το τέλους της ανοδικής πορείας.

Μετά ο πανικός, οι πωλήσεις χωρίς αύριο και η κατάρρευση, όπου η επαφή με την πραγματικότητα δείχνει ότι οι πωλήσεις είναι τέτοιας μορφής που θα  είναι τυχεροί όσοι έχουν το ίδιο βιοτικό επίπεδο με αυτό που είχαν πριν την αναζήτηση του εύκολου πλουτισμού.

Όταν τα λογιστικά βιβλία ισοσκελιστούν διαπιστώνεται ότι οι απώλειες αντιπροσωπεύουν ότι χτίστηκε πάνω στην ματαιοδοξία και στην απουσία μνήμης ανάλογων κερδοσκοπικών παιχνιδιών.

Το όλο τελετουργικό κλείνει με την αναζήτηση ευθυνών με την οργή και την αγανάκτηση των θυμάτων και με την δυσπιστία για κάποιο ορατό χρονικό διάστημα σε ανάλογα εγχειρήματα.

Όμως η ιστορία θα επαναληφθεί όταν κάποια ευφάνταστη υποτιθέμενη καινοτομία εμφανιστεί και προσελκύσει τους πρώτους αφελείς.

Η ενθουσιώδης διάθεση με την ψευδαίσθηση της διορατικότητας θα ανοίξουν μια νέα κερδοσκοπική σελίδα.

Οι πιστοί της θα στηρίξουν την επιλογή τους στο φερόμενο ως κάτι καινούργιο, νέο, πρωτοποριακό, όμως θα κάνουν το ίδιο λάθος με τα προηγούμενα θύματα της κερδοσκοπίας.

Η βιασύνη τους είναι τέτοιας μορφής που αρνούνται να πιστέψουν ότι δεν υπάρχει κάτι καινούργιο, απλά ο νεοτερισμός είναι αντιγραφή ή παραπλήσια προσέγγιση παλαιότερων εκδοχών.

Οι βολβοί της δεκαετίας του 1630, σήμερα αφορούν το bitcoin, το κρυπτονόμισμα που έχει διαμορφώσει το υπόβαθρο του νέου κερδοσκοπικού επεισοδίου.

Και εάν οι επενδυτές της τουλίπας έμειναν στο τέλος με τους βολβούς και με την ικανοποίηση ότι θα μπορούσαν να απολαύσουν τα όμορφα και πλούσια χρώματα ενός σπάνιου λουλουδιού οι επενδυτές του bitcoin μόλις επέλθει η νομοτελειακή κατάρρευση δεν θα έχουν ούτε αυτή την ικανοποίηση πλην του κοπανιστού αέρα, τον οποίο βέβαια η φύση παρέχει πλουσιοπάροχα και φυσικά δωρεάν.

Το bitcoin ξεκίνησε την ώρα που έσκαγε η φούσκα των δανείων χαμηλής φερεγγυότητας στις ΗΠΑ το 2008 από έναν μυστηριώδη κρυπτογράφο ορμώμενο από την Ιαπωνία σύμφωνα με το ψευδώνυμο του.

Είναι ένα αποκεντρωμένο σύστημα που βασίζεται στην κρυπτογράφηση χωρίς υποτίθεται κεντρική λειτουργία.

Οι υποστηριχτές του ισχυρίζονται πως πρόκειται για τεχνολογικό χρήμα, ως ένα νέο μέσο αποθήκευσης αξίας, την ώρα που οι κεντρικές τράπεζες έχουν γεμίσει τον κόσμο με λογιστικά χρήματα χωρίς αντίκρισμα.

Αυτοαναιρούνται διότι εάν η εκτύπωση χρημάτων από τις κεντρικές τράπεζες δεν αντικρίζεται με συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία, τότε το bitcoin αποτελεί τον ορισμό της κερδοσκοπίας μιας και πίσω του δεν έχει ούτε της αξιοπιστία μιας κεντρικής τράπεζας.

Το bitcoin έχει διαμορφώσει μια αξία χωρίς κανένα απολύτως αντίκρυσμα πάρα μόνο με την ελκυστικότητα που στηρίζεται  στην σπανιότητα του, αφού καταληκτικά και στην βάση του τρέχοντα σχεδιασμού μπορούν να δημιουργηθούν 21 εκατ. Bitcoin, ενώ μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί περίπου 15, 5 εκατ.

Η στήριξη του προϋποθέτει την υπερβολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η παραγωγή του μειώνεται στο μισό κάθε τέσσερα χρόνια.

Η σπανιότητα του ενισχύει την αξία του στην βάση της πολλαπλασιαζόμενης ζήτησης με αποτέλεσμα σήμερα να ξεπερνά τα 60 χιλ. δολάρια.

Όταν το 2009 ξεκινούσε την κερδοσκοπική του πορεία άξιζε 0,0008 δολάρια το ένα, το 2010 έφθασε στα 0,8 δολάρια , στα τέλη του 2015 ξεπερνούσε τα 327 δολάρια ενώ την  Άνοιξη του 2020 είχε φθάσει τα 6.200 δολάρια .

Τον Ιανουάριο του 2021 η Τesla επένδυσε 1,5 δις δολάρια με την τιμή του να εκτοξεύεται πάνω από 44.000 δολάρια.

Εξωπραγματικές αποδόσεις που ενδεχόμενα δίνουν λύσεις κάλυψης των προβλημάτων στους συνειδητοποιημένους παίχτες, όπως για παράδειγμα για την Τesla  που ακούγεται ότι μέσω αυτής της τοποθέτησης  προσπαθεί να καλύψει το εισπρακτικό κενό που έχει με την Κίνα.

Ενώ το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες των αρχικών bitcoin δεν προχωρούν σε πωλήσεις ίσως αποδειχθεί ότι εάν οι σχεδιαστές του αποτελούν μια κρατική οντότητα τότε η υψηλή κεφαλαιοποίηση του bitcoin ίσως λύνει μέρος της υπερχρέωσης τους .

Όπως και να έχει όμως κάθε απομάκρυνση από την πραγματικότητα νομοτελειακά οδηγεί στην άβυσσο της απληστίας.

Το bitcoin θυμίζει έντονα το κερδοσκοπικό επεισόδιο με τις τουλίπες.

Έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη σύγχρονη φούσκα, κυριολεκτικά από το μηδέν.

Οι διαμορφωτές του τεχνο-καπιταλισμού προπαγανδίζουν υπέρ του δείχνοντας για μια ακόμη φορά ότι κάθε κερδοσκοπικό επεισόδιο εδώ και 400 χρόνια απαιτεί ένα νέο αφήγημα ικανό να συνεπάρει όσους αρέσκονται σε παραμύθια.

Στηριζόμενοι στην ασθενή μνήμη αδιαφορούν για το πάθημα των μετοχών υψηλής τεχνολογίας και της φρενίτιδας των dotcom μετοχών που έληξε με το σπάσιμο της φούσκας τον Μάρτιο του 2000, βάζοντας τέλος στο πρώτο τεχνολογικό όνειρο της ιστορίας προκαλώντας τεράστιες ζημίες στους επενδυτές με την εξαφάνιση ταυτόχρονα πολλών εταιρειών τεχνολογίας .

Τώρα βιώνουμε το δεύτερο κερδοσκοπικό επεισόδιο  του τεχνο–καπιταλισμού με πρωταγωνιστή το bitcoin.

 TO ΒΙTCOIN THN TEΛEYTAIA 5ETIA

Μέχρι και το φθινόπωρο του 2020 η αξία του δεν ξεπερνούσε τα 10.000 δολάρια, η φρενίτιδα που ακολούθησε είναι η συνήθη όταν το όνειρο που διαμορφώνει η κλιμακωτή αύξηση οδηγεί νέους επενδυτές σε ένα παιχνίδι από το οποίο νομοτελειακά θα βγουν ηττημένοι.

Η  φούσκα του θα σκάσει και όπως συμβαίνει εδώ και 400 χρόνια με ανάλογα προϊόντα φαντασίας  το bitcoin θα επιστρέψει στο μηδέν από όπου και ξεκίνησε.

Το μόνο ερώτημα που παραμένει προς το παρόν αναπάντητο είναι το πότε θα σκάσει.

Το πότε  ορίζει την μαγεία κάθε κερδοσκοπικού επεισοδίου.

ΛΕΚΚΑΣ    ΣΑΡΑΝΤΟΣ  Σαράντος Λέκκας

 ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ


Bitcoin, Η μαγεία της κερδοσκοπίας – The Analyst

Δεν υπάρχουν σχόλια: