Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Μύθοι και πραγματικότητα περί "παραγωγικής ανεπάρκειας" στην Ελλάδα (2)


Διατροφική επάρκεια και στα μούτρα σου
7 Σεπ, ’15

Ειμαι γεωπόνος, και μάλιστα απο εκείνους του χωραφιού όχι του γραφείου.

Ειναι μεγάλη προσβολή για τους γεωπόνους -αλλά και για τους αγρότες αυτής της χώρας- όταν διάφορα πολιτικά σκουπίδια – συγγνώμη δεν βρίσκω άλλον όρο πιο πολιτικά ορθό- βγαίνουν στο γυαλί και απευθύνονται στον ελληνικό λαό και του λένε 

«Οι πολιτικές που ακολουθούμε ειναι μονόδρομος γιατί δεν παράγουμε τίποτα».
Ακομα και ο πολύς Μιχαλολιάκος, ο φυρερίσκος της ΧΑ, μας ειπε προ ημερών ότι δεν πρεπει να φύγουμε απο το ευρώ γιατι η παραγωγή μας ειναι διαλυμένη. Μόλις την φτιάξουμε εντός ευρώ, τότε εντάξει, φεύγουμε….τι βλάκας!

Θελω να βάλω τα πράγματα στην σωστή τους διάσταση.

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο φίλος που αφορούν την διατροφική επάρκεια της Ελλάδας, όποιος θέλει να ψάξει είναι εκεί, αλλά ειναι αδύνατον να πειστούν ορισμενοι ότι η Ελλάδα παράγει, ακόμα και όταν τους πετάς γιαούρτια με 100% ελληνικό γάλα.

Είναι αδύνατο γιατί υπάρχουν Έλληνες που πράγματι δεν παράγουν τίποτα, που ζουν με άδεια και κατεβασμένα χέρια, που είναι παράσιτα στην ελληνική κοινωνία, που και παράγει και εξάγει τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα.

Είναι αδύνατο γιατί κρίνουν εξ ιδίων – επειδή είμαι, για παράδειγμα, ενας τηλεβιβιλιοπώλης που δεν έχω δει ποτε μου χωράφι, και φυσικά δεν εχω ουδεμία σχέση με οποιαδήποτε παραγωγική διαδικασία σε όλη την χώρα, έτσι θα είναι όλοι.

Κοιταζει στον καθρέφτη του και δηλώνει «Οι Έλληνες ειναι τεμπέληδες και ανεπρόκοποι.»

Πράγματι, η παραγωγή μας φθίνει και καταστρέφεται χρόνο με τον χρόνο, εντός και εξαιτίας της ΕΕ και του ευρώ.

Αξίζει να δει κανεις την πορεία του γάλακτος λχ.το 1994-1995: για δυο χρονιές η ΕλλΆδα πλήρωσε σχεδόν τέσσερα δισ. δραχμές πρόστιμα στην ΕΕ για υπέρβαση των ποσοστώσεων στην παραγωγή γάλακτος.

Με απλά λογια, είχαμε μεγαλύτερη παραγωγή σε ενα βασικό τρόφιμο εν δύναμει εξαγώγιμο σε ολο τον πλανήτη και η ΕΕ μας τιμώρησε.

Τα χρονια του μνημονίου, η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος έχει μειωθεί τριάντα τα εκατό.

Ειναι πρακτικά ασύμφορο οικονομικά, όπως διαμορφώνουν την οικονομία μας Γερμανοί και γερμανοτσολιάδες, να παράγουμε γάλα.

Ξέρουμε να το κανουμε, οι αγελάδες «ευδοκιμούν» στην χώρα -δεν ειμαστε στην βόρεια Γροιλανδία- αλλα ειναι οικονομικότερο να εισάγουμε παγωμένες κολώνες γάλακτος απο την Ολλανδία και την Γερμανία. Έτυχε…

Ήδη, πριν τέσσερα χρόνια, όταν μας εκβίαζε,ποιος ηταν τοτε; Σαμαράς; Παπαδήμος; Τέλος πάντων, εγώ ήδη μιλούσα δημόσια ως επαμίτης για εθνικό νόμισμα κτλ.

Εκείνο το πρωί λοιπόν, στο μίνι μάρκετ του χωριού, βαριόμουν την ώρα που πλήρωνα και δεν ήμουν για πολλά πολλά.

Καθώς πλήρωνα, με ευρώ πάντα, ένα κουτί νες καφέ, πέταξα στον μπακάλη «πάρε αυτά τα κωλοευρώ να δούμε ποτε επιτέλους θα γυρίσουμε στην δραχμούλα μας.»

Ο προηγούμενος πελάτης, γνωστός συγχωριανός, σήκωσε το γάντι.

-Χωρις ευρω να δω πως θα εισάγουμε τρόφιμα,αφου δεν παράγουμε τιποτα.θα πεθάνουμε της πείνας!

-Τι εννοείς δεν παράγουμε τιποτα; Εσύ ή η Ελλάδα;

-Η Ελλάδα, ορίστε ο καφές που αγοράζεις ειναι εισαγωγής.

-Μα ο καφές παράγεται σε δυο τρεις χώρες του κόσμου, και οι υπόλοιπες διακόσιες χώρες τον εισάγουν. Είμαι δε βέβαιος οτι ¨τεχνικα¨ θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε και καφέ.Στην Ελλάδα ευδοκιμούν τα πάντα.

-Προς το παρόν εισάγουμε τα πάντα, δεν παράγουμε τίποτα.

-Άφησα τα ψώνια στο ταμείο και κινήθηκα απειλητικά προς το μέρος του.

-Ειμαστε μεσα σε σουπερ μάρκετ, εδώ ειναι τα ελληνικά τυριά εδώ ειναι τα ελληνικά αυγά εδω ειναι τα αλλαντικά μας.

Συγχρόνως, το χέρι μου έδειχνε στον χώρο.

Αυτά ειναι τα λαχανικά μας, εδω ειναι τα ελληνικά μπισκότα, εδώ τα ελληνικά αναψυκτικά, γάλατα, γιαούρτια, οι σοκολάτες μας, εδώ έχουμε κοτόπουλο Άρτας, ψωμί, φρυγανιές, όσπρια, ζυμαρικά, σαπούνια, απορρυπαντικά….Όλα μπροστά μας! Μπροστά στα μάτια του!

Εδώ ειναι οι τσίχλες, είπα και έδειξα το σταντ με τις τσίχλες που συνήθως έχουν κοντά στο ταμείο τα μπακάλικα. Αυτές, πράγματι, είναι όλες εισαγωγής! Έχεις δικιο! Στην μοναδική χώρα στον πλανήτη που ευδοκιμεί ειδικό δέντρο που παράγει μαστίχα, εμείς κοιτάζουμε αυτόν είπα -και του έδειξα το αστραφτερό χαμόγελο του Σάκη Ρούβα που μας πρότεινε απο το πόστερ του να αγοράσουμε μια εισαγόμενη τσίχλα- και αγοράζουμε τσίχλες αντί για μαστίχα!

-Ποτέ να μην μπερδεύεις αυτά που παράγουμε, με αυτά που έχουμε την δυνατότητα να παράγουμε με αυτά που μας επιτρέπει η ΕΕ να παράγουμε και αυτά που η έλλειψη πατριωτισμού και ορθολογισμού μας επιτρέπει να καταναλώνουμε.

Και τοτε συνέβη το αδιανόητο: Μετά από όλο αυτό το σόου, μετά από αυτό το ξέσπασμα , άκουσα εμβρόντητος το εξής επιμύθιο:

-Δεν ξέρω τι λες εσύ! Εγώ ξέρω οτι δεν παράγουμε τίποτα, και, αν πάμε στην δραχμή, θα πεινάσουμε.

Δεν είπα τίποτα άλλο, πιτσιρίκο. Πήρα τον γαμημένο εισαγόμενο φραπέ μου, και πήγα στο θερμοκήπιο για δέκα τουλάχιστον ώρες δουλειά, όπου θα φύγω χωρίς να παράγω τίποτα.

Πιτσιρίκο, να ξέρεις, το πρόβλημα δεν ήταν ποτε η διατροφική επάρκεια και τα ελλείμματα, αλλά τα πλεονάσματα ραγιαδισμού και εθελοδουλείας.

Μ. Βασιλογιώργης

Γεωπόνος Ρόδος

Υ.Γ. Η διατροφική επάρκεια στην Ισλανδία ειναι 2%, δηλαδη εισάγουν 98% τα είδη διατροφής τους. Δεν είδα να τους εμπόδισε να ειναι αξιοπρεπείς.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παρόλο που συμφωνώ, γιατί λέει μόνο αλήθειες, και μάλιστα θα μπορούσαμε να πούμε πάρα πολλά ακόμα, έχω όμως να κάνω κάποιες παρατηρήσεις. Η χώρα μας έχει το τέλειο κλίμα, και τα κατάλληλα εδάφη (κυρίως ασβεστολιθικά), για παραγωγή άριστων προϊόντων και μάλιστα με Π.Ο.Π. Ακόμα και μπανάνες που είπε ότι δεν παράγονται, μπορούν να παραχθούν άνετα, εντός και εκτός θερμοκηπίου όπως και πολλά τροπικά φρούτα. Έχουμε άριστο μέλι, άριστο ελαιόλαδο, βότανα που δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο. Η χώρα μας είναι ιδανική για όλες τις καλλιέργειες και για παραγωγή όλων των κτηνοτροφικών προϊόντων. Μπορούμε να πούμε πολλά.
Όμως το μεγάλο μας πρόβλημα είναι οι εισαγόμενες πρώτες ύλες δηλ. λιπάσματα, φάρμακα, πολλαπλασιαστικό υλικό, πετρέλαιο, πρώτες ύλες (παράγωγα πετρελαίου) που χρησιμοποιούνται για πλαστικά κάλυψης θερμοκηπίων, ή για είδη συσκευασίας για τυποποίηση, ακόμα υλικά κατασκευής εγκαταστάσεων, αγροτικά εργαλεία και μηχανήματα κτλ.. Μέχρι και τα ωφέλιμα έντομα που χρησιμοποιούνται σε βιολογικές καλλιέργειες αντί για εντομοκτόνα, είναι εισαγόμενα από Ολλανδία (παρόλο που είναι ελληνικής προέλευσης, αλλά δεν είμαστε ικανοί ούτε να τα πολλαπλασιάσουμε, δεν έχουμε την κατάλληλη τεχνογνωσία, και γι΄αυτο τα εισάγουμε).
Είμαστε αναγκασμένοι να εισάγουμε υβρίδια μεγάλων αποδόσεων από τα οποία δεν μπορούμε να κρατήσουμε σπόρο. Είναι μόνο για μία παραγωγή. Εκεί εμπλέκονται οι μεγάλες πολυεθνικές όπως Μonsanto, Syngenta κτλ.. Υπάρχει απόλυτος έλεγχος.
Όλα αυτα σημαίνουν ότι αν πάμε σε υποτιμημένο νόμισμα το κόστος των εισαγόμενων αναγκαίων πρώτων υλών θα γίνει τεράστιο και θα μεταφερθεί στα προϊόντα. Άρα το πρόβλημα μας είναι αυτό. Είναι οι εισαγόμενες πρώτες ύλες και όχι τα εισαγόμενα τρόφιμα.
Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι έχουμε πετρέλαιο, φυσικό αέριο κτλ.. Το θέμα είναι ότι αυτή την στιγμή είναι υποθηκευμένος ακόμα και ο αέρας που αναπνέουμε για τα δάνεια που πήραμε. Επιπλέον δεν έχουμε τα μέσα να κάνουμε οτιδήποτε.Αυτά ανατίθενται σε μεγάλες εταιρείες από ελεύθερα κράτη και όχι από προτεκτοράτα. Εμείς ελπίζουμε πια μόνο στην ελεημοσύνη των νταβατζήδων μας..
Βέβαια αν τα πράγματα φτάσουν στα άκρα, δηλ. άτακτη χρεοκοπία, και στάση πληρωμών, πιστεύω ότι σε σύντομο διάστημα θα έφευγαν οι ξένοι και οι Έλληνες θα επιβίωναν καλλιεργώντας και εκτρέφοντας με πιο παραδοσιακούς ίσως τρόπους και με περιορισμένη λίπανση, κυρίως οργανική (απόβλητα κτηνοτροφίας)..
Τώρα αυτά είναι σενάρια.. Η περιοχή μας είναι στο μάτι του κυκλώνα. Το καζάνι βράζει και σε μια ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση μπορεί να δούμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Όλοι μισούμε την υποδούλωσή μας στην Ευρώπη, το απατηλό όνειρο της ευημερίας μας.. Αλλά και όλοι φοβόμαστε την εθνική τραγωδία όχι λόγω πείνας αλλά λόγω βρώμικων στημένων παιχνιδιών που παίζονται κατά καιρούς στην πλάτη μας με πρωτεργάτες τους γείτονές μας..

amethystos είπε...

Κάποια στιγμή καταστρέψαμε μέ σχέδιο καί μέ απόφαση τήν βιομηχανική μας ανάπτυξη.

Ανώνυμος είπε...

Ακριβώς, με σχέδιο και απόφαση.Η οργάνωση και η κατανομή παραγωγής της Ε.Ε. σχεδιαζόταν στις Βρυξέλλες, και η υλοποίηση γινόταν από τους δικούς μας πρόθυμους, που είτε δεν ήξεραν είτε δεν τους ενδιέφεραν οι συνέπειες..Όλα με ακρίβεια με βάση το συμφέρον των ισχυρών βιομηχανικών χωρών. Εμείς γίναμε μια φτωχή επαρχία του Νότου, ένας ακόμα καταναλωτής των βιομηχανικών προϊοντων τους. Μας τιμωρούσαν επειδή παράγαμε. Αλλά τώρα που ο καταναλωτής χρεοκόπησε (όλος ο ευρωπαϊκός Νότος), να δούμε που θα πουλάνε τα πανάκριβα αυτοκίνητα, τα οικοδομικά υλικά, τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη κτλ... Στην Β. Αφρική, Μέση Ανατολή και Τουρκία που υποστηρίζουν με τις εισαγωγές προϊόντων, και την κατάργηση δασμών και περιορισμών; Αργά ή γρήγορα θα μπουν και αυτοί σε ύφεση..Ήδη υπάρχουν τα πρώτα δείγματα.
Ήξεραν φυσικά ότι κάπως έτσι θα πάει το έργο.. τα δανεικά κάποια στιγμή θα τέλειωναν.. Ήταν η χρυσή δεκαετία της αρπαχτής. Η κλοπή του αιώνα. Όλα τα κράτη και όλοι οι πολίτες αλυσοδεμένοι με δάνεια και χρεοκοπημένοι.. Όλος ο πλούτος συσσωρευμένος στους μεγάλους βιομηχανικούς κολοσσούς και στις πολυεθνικές. Οι οποίες επίσης ελέγχονται από συγκεκριμένους λίγους ανθρώπους στον πλανήτη.Τα παγκόσμια αφεντικά.. Και δεν πρόκειται για συνωμοσιολογία..

Ανώνυμος είπε...

Να συμπληρώσω κάτι στο πρώτο σχόλιο. Παρόλο που στην Ελλάδα παράγονται λιπάσματα και φάρμακα γεωργικά και ανθρώπινα, όμως οι χημικές ουσίες εισάγονται. Συγκεκριμένα για τα λιπάσματα, ο παγκόσμιος προμηθευτής-κολοσσός είναι η Haifa με έδρα το Ισραήλ, η οποία εξαγόρασε τους ανταγωνιστές της και έχει σχεδόν το μονοπώλιο στον πλανήτη. Αυτή καθορίζει τις παγκόσμιες τιμές και φυσικά επηρεάζει τις τιμές των τροφίμων. Γι΄αυτό παρόλο που πρώτη ύλη θεωρείται αυτό που θα μεταποιηθεί, ουσιαστικά και τα ελληνικά λιπάσματα είναι μεταποιημένα προϊόντα αφού παράγονται μετά από σύνθεση και επεξεργασία των εισαγόμενων (τα οποία στην βιομηχανία χαρακτηρίζονται πρώτες ύλες).Τα υπόλοιπα αγροτικά-κτηνοτροφικά εφόδια και εργαλεία είναι επίσης σχεδόν κατά 100% εισαγόμενα. Μετά τα γεγονότα του Ιουλίου με το κλείσιμο των Τραπεζών, δεν εισάγονταν ούτε ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Δυστυχώς υπάρχει τεράστια αλληλεξάρτηση στη σύγχρονη μορφή του κόσμου, και ο κλοιός στενεύει όλο και περισσότερο.