Enrico Berti
(ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ -- ΚΑΤΑ ΖΗΖΙΟΥΛΑ)
(ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ -- ΚΑΤΑ ΖΗΖΙΟΥΛΑ)
Ένα απο τα δόγματα στα οποία φανερώνεται πιό έντονα η στοχαστική πρωτοτυπία του Θωμά Ακινάτη σε σχέση με τον Αριστοτέλη, είναι χωρίς αμφιβολία η έννοια του Θεού σαν Esse ipsum subsistens, δηλ. σαν ένα ens per essentiam (ένα κατεξοχήν όν, ένα ουσιωδώς όν), του οποίου η ουσία είναι το ίδιο το Είναι. Πραγματικά αυτή η θεωρία δέν υποστηρίζεται καθόλου από τον Αριστοτέλη, για τον οποίο ο Θεός, δηλ. το πρώτο ακίνητο, δέν είναι το ίδιο το Είναι, αλλά είναι ένα κάποιο όν, του οποίου η ουσία δέν είναι το Είναι αλλά η σκέψη. Για να πούμε την αλήθεια, αυτό το δόγμα δέν μπορούμε να το καταχωρήσουμε εντελώς σαν μία πρωτότυπη προσφορά του Ακινάτη, διότι είναι ήδη παρόν, όπως και ο Ακινάτης εξάλλου θυμάται, σε πάρα πολλούς χριστιανούς στοχαστές της πατριστικής περιόδου, συμπεριλαμβανόμενου του Αυγουστίνου. Διότι όλοι αυτοί οι συγγραφείς αναφέρουν, για επιβεβαίωση της συλλήψεως του Θεού σαν το υπέρτατο Είναι, το ipsum esse, το διάσημο χωρίο της Εξόδου, στο οποίο ο Κύριος ξεκαθαρίζει στον Μωυσή ότι είναι «Αυτός που είναι» (Έξ. III,14). Ο Ετιέν Ζιλσόν ισχυριστηκε πως το συγκεκριμένο δόγμα δέν κατάγεται από την ελληνική φιλοσοφία, στην οποία ήταν απολύτως άγνωστο, αλλά από την Βίβλο, και συνιστά την λεγόμενη «μεταφυσική της Εξόδου». Αλλά ο πατήρ Κορνήλιος Φάμπρο έδειξε πως η έννοια του Ακινάτη, του απόλυτου Είναι ή του ουσιωδώς Είναι, είναι παρούσα, εάν όχι στον Πλάτωνα και στον Αριστοτέλη, οπωσδήποτε στον Παρμενίδη. Έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε ενάντια στον Χάϊντεγκερ, πως το Είναι με την πιό αληθινή έννοια του όρου, το οποίο ανεκαλύφθη από τον Ελεάτη, δέν έχει εντελώς ξεχαστεί κατά την διάρκεια της δυτικής σκέψεως, αλλά παρέμεινε παρόν, παρ’ όλα αυτά, σε έναν άλλον Χριστιανό στοχαστή, δηλ. στον Θωμά Ακινάτη.
Ένα ακόμη μεγαλύτερο ξεκαθάρισμα του θέματος έγινε απο την Cornelia de Vogel, η οποία αντέστρεψε εντελώς την θέση του Ζιλσόν και απέδειξε πως η αντίληψη του Θεού σαν ουσιωδώς είναι, την οποία εξέφρασαν οι Χριστιανοί στοχαστές, δέν προέρχεται απο την Έξοδο, στην οποία αγνοείται παντελώς, αλλά από την Ελληνική φιλοσοφία και συγκεκριμένα απο τον Παρμενίδη, τον Πλάτωνα και τον Νεοπλατωνισμό. Για τους Εβραίους ο τύπος της Εξόδου σημαίνει απλώς «Εγώ είμαι αυτό που είμαι», δηλ. «αυτό δέν σας αφορά, να έχετε μόνον εμπιστοσύνη και θα μάθετε ποιός είμαι». Και τελικώς οι εβδομήκοντα, οι οποίοι επηρεασμένοι από την Ελληνική φιλοσοφία, μετέφρασαν το χωρίο με τέτοιον τρόπο, ώστε να προτείνουν τελικώς στους Χριστιανούς την ταυτότητα του Θεού με το απόλυτο Είναι της Ελληνικής φιλοσοφίας, δηλ. με το Εόν του Παρμενίδη και το παντελώς Όν του Πλάτωνος. Η διάδοση αυτού του δόγματος στον Ακινάτη συμβαίνει, όπως επιβεβαίωσε ο Klaus Kremer, μέσω του Νεοπλατωνισμού, δηλ. του Πρόκλου και του ψευτο-Διονυσίου, σύμφωνα με τον οποίον, ανάμεσα σε όλα τα ονόματα που βρίσκονται στα κτίσματα, το Είναι (esse) είναι το πρώτο και το καταλληλότερο στον Θεό.
Μία επιβεβαίωση της θέσεως η οποία βλέπει και στον Πλάτωνα την έννοια ενός ουσιωδώς Είναι, συνίσταται και από μία ακόμη άγνωστη πολεμική αντιπλατωνική του Αριστοτέλη, η οποία αποδεικνύει επιπλέον πως, εάν χωρίς καμμία αμφιβολία η προκείμενη έννοια δέν έγινε αποδεκτή από τον Σταγειρίτη, αυτό δέν εξαρτήθηκε από μία άγνοιά του, όπως πίστεψαν μερικοί, αλλά από μία συνειδητή και ξεκάθαρη απόρριψή του. Αναφερόμαστε στην εξερεύνηση της ενδέκατης απορίας του IIIου βιβλίου της Μεταφυσικής, στην οποία ο Αριστοτέλης αποδίδει ανοιχτά στον Πλάτωνα την Θεωρία, σύμφωνα με την οποία το Όν και το Έν θα έπρεπε να είναι ουσίες, και θα υπάρχει επομένως οπωσδήποτε ένα υφιστάμενο καθ’ αυτό και το οποίο δέν διαθέτει άλλη ουσία από το ίδιο το Είναι, ακριβώς δηλ. ένα ουσιωδώς Είναι (Μεταφ.III4,1001 α 4-12,27-29) Αυτό το Είναι -πάντοτε κατά τον Αριστοτέλη- δέν είναι άλλο απο το Ένα ή το αγαθό, το οποίο στα λεγόμενα άγραφα δόγματα ο Πλάτων είχε τοποθετήσει σαν Αρχή των ιδεών και όλων των πραγμάτων (Μεταφ. Ι 6,987 α32b 18 και 988 α 7-14).Αυτή η ίδια η έκφραση εξάλλου, η οποία αποδίδεται από τον Αριστοτέλη στον Πλάτωνα σαν να σκιτσάρει αυτό το Είναι, δηλ. αυτό το Όν, αντιστοιχεί απολύτως και τελείως στο ipsum ens ή ipsum esse, για το οποίο μάς μιλά ο Ακινάτης.
Ο Αριστοτέλης, όπως έχουμε ξαναπεί, αποκρούει ξεκάθαρα αυτή την θεωρία, συνάγοντας εναντίον της πάρα πολλά επιχειρήματα, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει εκείνο σύμφωνα με το οποίο, εάν υπήρχε ένα ipsum ens (τι αυτό όν), δέν θα μπορούσε να υπάρχει κανένα άλλο όν έξω απο αυτό, διότι ένα άλλο ενδεχόμενο όν διαφορετικό από αυτό θα ήταν διαφορετικό από το ίδιο το Είναι, και επομένως δέν θα ήταν Είναι και τοιουτοτρόπως θα επιστρέφαμε απολύτως στον μονισμό του Παρμενίδη (Μεταφ. ΙΙΙ 4,1001 α 29b 4). [Αυτό το ίδιο επιχείρημα, του οποίου γίνεται εδώ μόνο η διαλεκτική του επεξεργασία, το επεξεργάζεται ο ίδιος ο Αριστοτέλης στην Μεταφ. VII 16.1040b 16-19.]
Με αυτόν τον τρόπο ο Αριστοτέλης επιβεβαιώνει και την καταγωγή της θεωρίας αυτής από τον Παρμενίδη, αυτού του ουσιωδώς Είναι, και μάλιστα αιτιολογεί την απόρριψή της ακριβώς με τις συνέπειες, παρανοϊκές κατά την κρίση του, στις οποίες οδηγούσε στον Παρμενίδη.
Σχόλιο: Εδώ βρισκόμαστε επιτέλους στην πηγή της θεολογίας του προσώπου, διότι αυτό το Είναι (τί αυτό όν) είναι ο σύγχρονος Θεός, ο Πατήρ, του Ζηζιούλα και του Γιανναρά. Καταγωγής σχολαστικής και πέρα για πέρα πρωτόγονης, εφόσον επαναλαμβάνει την διδασκαλία του Παρμενίδη. Θα δούμε στην συνέχεια περισσότερες λεπτομέρειες. Ας σημειώσουμε για άλλη μία φορά τον άμεσο επηρεασμό αυτής της θεολογίας από τον Ετιέν Ζιλσόν και συγκεκριμένα από το κείμενο «Το όν και η ουσία», το οποίο είναι ήδη μεταφρασμένο στα ελληνικά από τον Θάνο Σαμαρτζή. Έναν επηρεασμό τον οποίο έχει ομολογήσει και ο ίδιος ο Γιανναράς. Με συνέπεια να διαλύεται σιγά-σιγά η θεολογία μας και η Εκκλησία μας απο μία φιλοσοφική προχειρότητα.
Πραγματικά λοιπόν δέν μπορεί να υπάρχει άλλο όν πέραν του Ενός και γι’ αυτό ο Χριστός είναι δεύτερος Θεός και το Άγιο Πνεύμα τρίτος. Το πρόσωπο Πατήρ-Θεός στηρίζεται επικίνδυνα στην θεολογία του Μεγάλου Αθανασίου, η οποία διδάσκει την Γένεση και εκπόρευση εκ της ουσίας του Πατρός, κάτι που καταργήθηκε στην Σύνοδο της Κων/πόλεως για να επικρατήσει το αληθινό ομοούσιο. Το οποίο καταργούν σήμερα Ζηζιούλας και Γιανναράς. Όπως είπαμε, θα επανέλθουμε σ’ ένα θέμα τόσο σοβαρό, το οποίο αποδέχθηκαν άκριτα όλοι και το οποίο δέν διαθέτει ούτε λογική βάση, σε ένα θέμα όπως είναι το θέμα του προσώπου.
Αμέθυστος
27 σχόλια:
Παρερμηνεύεις εντελώς τον Γιανναρά. Τον διαστρεβλώνεις ολοκληρωτικά.
Αν μπορείς και αν θέλεις να παραθέσεις και να ανασκευάσεις κατευθείαν τον Γιανναρά , παραθέτοντας συνεκτικά δικά του κείμενα , όχι από σπόντα μέσω τρίτων ή εντελώς αποσπασματικά .
Ο Γιανναράς δεν εφεύρε την θεολογία του προσώπου. Αυτή υπάρχει πλήρης και καθαρή στους Πατέρες της Εκκλησίας και πάνω σε αυτήν εδράζεται η διαφορά μας με την παπική και λουθηρανή πίστη.
-= =-
Σάς ακούμε. Άς ξεκινήσουμε από τούς Πατέρες.
Μπορείτε νά μάς πείτε ποιός από τούς Πατέρες ισχυρίστηκε ότι ο άνθρωπος είναι πρόσωπο;
Ότι ο Πατήρ μέ τή θέλησή Του γεννά τόν ΥΙό;
Άς ξεκινήσουμε από αυτά!
Γιά νά μήν σάς κατηγορήσουμε ότι ο λόγος σας είναι λίγο αεράτος. Περιμένουμε!
Αμέθυστε, είσαι Ορθόδοξος, ή Πεντηκοστιανός;Ρωτώ διότι ακούγεται ότι εκεί στην ξένη γη που μένεις,έγινες Πεντηκοστιανός και το κρύβεις για λόγους τακτικής, προκειμένου να διαδώσεις τις πλάνες του Πεντηκοστιανισμού, ασφαλέστερα. Εξάλλου διαφημίζεις και μπλογκ Πεντηκοστιανών στις επιλογές σου.Το σημείωσε και ο πατήρ Παντελεήμων Κρούσκος. Αν θες, απάντησε.
Πριν από αυτό πρέπει εσείς να μου δείξετε που ο Γιανναράς γράφει ότι «ο άνθρωπος είναι πρόσωπο» . Ετσι ακριβώς όπως το διατυπώνεις . Και επίσης που «ο Πατήρ μέ τή θέλησή Του γεννά τόν ΥΙό».
Εχετε ποτέ διαβάσει έστω και μία σειρά από το έργο του Γιανναρά ;
-=+=-
Δεν απαντάς στην ερώτηση αν είσαι Πεντηκοστιανός.Λοιπόν είσαι! Έχουν δίκιο αυτοί που το υποστηρίζουν!!!
Δημοσιεύουμε όλα αυτά τά σχόλια, τά οποία ξεκίνησαν από ένα τραγικό λάθος τού παπά, διότι ο παπούλης ισχυρίστηκε σέ έναν διάλογο πού είχαμε περί κληρικαλισμού, ότι ο ιερεύς έχει συγκεκριμένα ποιμαντικά καθήκοντα.
Μέσω τών σχολίων σας, τόν ρωτάμε : πού είναι αυτά τά "ποιμαντικά καθήκοντα" παπούλη;; Δέν μάς δείχνεις ότι τά λόγια σου είναι αληθινά. Γιά νά δούμε τώρα!
Διότι κι ο παπούλης έχει στά προτεινόμενα παλαιοημερολογίτες. Ποιός τόν κατηγόρησε ότι είναι παλαιοημερολογίτης;; Διότι αυτοί οι ίδιοι παλαιοημερολογίτες κατηγορούν εμάς τώρα , όχι τόν παπά.
παπούλη πολύ λίγοι κατόρθωσαν νά αντισταθούν στήν κολακεία.
@ 11/12/11 1:46 μμ
Ο Γιανναράς αναφέρεται Παντού στά θέματα αυτά!
Αλλά θά ακολουθήσουμε τόν χρυσό κανόνα : ΣΤΟΝ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟ, ΚΑΚΟΒΟΥΛΟ ΚΑΙ ΚΑΚΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΡΑΙΤΟΥ.
Αχταρμάς.
Διαστρεβλώνεις τσαλαβουτώντας με προχειρότητα .
Γραφε με προσοχή και ακρίβεια ώστε αυτό το μπλογκ να γίνει πραγματικά χρήσιμο για όλους μας.
Μετα την πρώτη απάντηση αλλά εσύ δεν έδωσες καμία.
Πού ο Γιανναράς γράφει ότι « ο Πατηρ με την θέλησή του γεννα τον Υιό» όπως ισχυρίζεσαι ;
Περιμένουμε ...
-=+=-
Aν ήμουν όντως εθισμένος στην κολακεία Αμέθυστε θα χάιδευα και πολλά αυτιά. Είδες πώς δεν το κάνω. Υπήρξαμε άντρες και μετά ιερωθήκαμε και παραμείναμε άντρες, δεν ανακαλύψαμε την " ανδρεία " διά του ράσου και εκ του ασφαλούς .
Μ'αρέσουν ορισμενες αναρτήσεις του ιστολογίου της υποφαινομένης κυρίας, αλλά δεν εγκρίνω και δεν αντέχω τον παλαιοημερολογητισμό. Γιατί θα έπρεπε να απολογηθώ. Επίσης και η δική σου σελίδα μ'αρέσει αρκετά,χωρίς να συμφωνώ με πολλές αναρτήσεις και χωρίς να κρίνω την συχνή ονειροκριτική σου διάθεση. Έχω τις καλύτερες προθέσεις έναντι όλων χωρίς να ταυτίζομαι πάντα με αυτούς. Ποιόν αδικώ;
Όσο για την επισήμανση περί αιρετικού μπλογκ δεν έπρεπε να την κάνω;
Βεβαίως ο ιερεύς έχει συγκεκριμένα ποιμαντικά καθήκοντα. Αυτό δεν τον καθιστά χριστιανό πρώτης ταξεως, ηθικά,νομικά,κανονιστικά ή οντολογικά(έκφραση πού σε προβληματίζει εδω συχνά,χεχε) αλλά ο ρόλος του είναι διακριτός στην κοινωνία της Εκκλησίας. Που είναι το ψέμα ή η αστοχία; Ας ανεβαίνει στο θυσιαστήριο και ο λαικός λοιπόν ή ας μεταδίδει ο αναγνώστης από το Ποτήριο τον Χριστό στον αρχιερέα και ας κάθεται ο ιεροκήρυκας να ακούει τον νεωκόρο και ο πυλωρός ας στέκεται στο σύνθρονο την ώρα πού ο πρεσβύτερος θα φυλά τις πύλες. Πού η αστοχία μου; Δεν είμαι κατανοητός;
πάντως για την περί ιστολογίου επισήμανση ομολογώ πώς έγινε λίγο άκομψα και ούτε είμαι σιγουρος για τον συντάκτη του
ή αν προκειται περί φήμης, ας τον ρωτησουμε ευθεως να μας πει αν θέλει
ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΨΑ; παπούλη, καί ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ;;;
Σπατάλησες τόσο σχόλιο γιά νά υπερασπιστείς τόν εαυτό σου! Αυτό λέγεται ποιμαντική;;
Μόνον ο άνθρωπος τών αρετών αντέχει στήν κολακεία παπούλη.
Δηλ. τί θές νά πείς, ότι ο άντρας αντιστέκεται στήν κολακεία;
Άσε τίς δικαιολογίες παπούλη.
Εμείς πιστεύουμε ότι τό σχόλιό σου έγινε επίτηδες!
@ 11/12/11 2:50 μμ
Xρ. Γιανναράς,"Εξι φιλοσοφικές ζωγραφιές" σελ. 47 ένα απόσπασμα από τά εκετοντάδες.
"...Θεό ο οποίος θέλει να υπάρχη και η ελεύθερη θέλησή του «υποστασιάζει» τον τρόπο της ύπαρξής του ως ελευθερία αγάπης – Θεό ο οποίος είναι ο Πατήρ. Αχρόνως και αγαπητικώς, υποστασιάζει ελεύθερα την ύπαρξή του, τη συγκροτεί ως αγαπητική κοινωνία υποστάσεων...."
Δεν έγινε επίτηδες,γιατί πολύ απλά δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνει επίτηδες. Αλλά τώρα πού το σκέφτομαι δεν με νοιάζει. Πιστέψτε ότι θέλετε και σείς και όποιος άλλος.Ήταν λάθος μου πού ανακατεύτηκα στην ιστορία αυτή από την αρχή ούτως ή άλλως και αυτή η βλακεία μου σίγουρα δεν με καθιστά άνθρωπο των αρετών, απ'ότι καταλαβαίνω.Δεν το συνεχίζω λοιπόν.
Πάρε καί δυό σωστές λέξεις νά έχεις μαζί σου στήν αποχώρησή σου παπούλη.
Είσαι συνεχώς αυτοαναφερόμενος καί γι αυτό μέχρι τήν τελευταία στιγμή πονάς επειδή έμπλεξες, όχι επειδή μάς έμπλεξες!
Ο Γιούνγκ ονειροκρίτης παπούλη;;
Έτσι τό λέμε χωρίς ντροπή; !!!
Δηλ. τί θές νά πείς, ότι είσαι μόνο ορθόδοξος; Δείξτο μας!
Δέν σ'ενδιαφέρει νά μάθεις τά λιγα σκοτάδια πού φώτισε ο Γιούνγκ στήν ψυχή τού συγχρόνου ανθρώπου;
Μόνο μέ τούς κανόνες θά κάνεις ποιμαντική;
Δικαίωμα σου να βάζεις ότι ανάρτηση θέλεις. Αλλά δεν θυμάμαι να σου είπα πώς με λένε Ρογήρο Βάκωνα.
Μάλιστα. Μόνο με το Ευαγγέλιο και τους κανόνες θα κάνει ποιμαντική! Τι ζόρι τραβάς; Ο άγιος Νεκτάριος μόνο με τους κανόνες και το Ευαγγέλιο,την ταπείνωση και την αγάπη του έκανε ποιμαντική. Αυτό δα έλειπε να περιμέναμε τον αποκρυφιστή γερο Γιουνγκ για να μας σώσει!
Ο Άγιος Νεκτάριος είχε τεράστια μόρφωση και προσφάτως είχαμε μιά ανάρτηση όπου μάς προέτρεπε νά σπουδάσουμε τήν φιλοσοφία καί μάλιστα τήν Ελληνική φιλοσοφία.
Εσύ απλώς διαθέτεις τό θράσσος τού χωριάτη.
....προφανώς οι Πατέρες είχαν ευρεία ακαδημαική γνώση την οποία αξιοποιούσαν στην ποιμαντική τους
Πού 'βρίσκεται και 'σε τι συνίσταται το πρόβλημά σας,πάτερ;Δεν έχω καταλάβη ακριβώς τι ακριβώς 'θέλετε να μας 'πήτε και να μας (απο/κατα)δείξετε με τις παρεμβάσεις σας αυτές κατά καιρούς.Το πρόβλημά σας είναι ο Αμέθυστος ή οι Θεοφόροι Πατέρες μας;
Για κάποιον που παρακολουθεί το blog του Αμέθυστου είναι αστείο να κατηγορείται ότι είναι πεντηκοστιανός. Την προηγούμενη φορά που τα έβαλε με τους παλαιοημερολογίτες και τον κληρικαλισμό τον κατηγόρησαν για δαιμονισμένο. Πρόκειται για μεγάλο μίσος και έχει καταντήσει βαρετό.
Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από μέρους μου. Τί εννοείται αν το πρόβλημα μου είναι ο Αμέθυστος ή οι Πατέρες;;; Μἀρέσει και περνάω από δω.
Δεν αρέσκομαι σε ιντερνετικές διενέξεις. Είναι για τους αργόσχολους. Τέρμα.
π Παντελεήμων
Θα προσπαθήσω να σας παραθέσω,εδώ,σεβόμενος την τιτάνια καταβολή προσπάθειας και συμβολή διακρίσεων και κονιορτοποίησης της θεολογικής κ α ι φιλοσοφικής αχλύος μας,του Αμεθύστου,δύο σχήματα,όσο 'μπορώ καλύτερα 'σχεδιασμένα,για τους αναγνώστες και αδελφούς του ιστολογίου που επιθυμούν να μάθουν,να κρίνουν και να διακρίνουν.Προέρχονται από το βιβλιάριο ''Οι Ύστεροι Νεοπλατωνικοί'' του A.C.Lloyd,'σε μετάφραση από τα αγγλικά του Νίκου Παπαδάκη και της Martina Κόφφας και υπό την επιμέλεια της Ελένης Κεκροπούλου,από τις εκδόσεις Ενάλιος,σελίδες 75 και 95:
α'.Η ΒΑΣΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΙΑΜΒΛΙΧΕΙΑΣ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗΣ
Τα βέλη δηλώνουν εκπόρευση ή ακτινοβολία,το σύμβολο > σημαίνει <>
Αμέθεκτος νους -> {(Μετεχόμενος νους>Αμέθεκτη ψυχή)=Μετέχων νους } -> Εκπορευόμενος νους
*->{(Μετεχόμενη ψυχή>υλικό σώμα)=Μετέχουσα ψυχή}
->Εκπορευόμενη ψυχή
**ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Το διάγραμμα αυτό δεν περιλαμβάνει την εκπόρευση της Ψυχής ως υπόσταση από τον Νου ως υπόσταση,δραστηριότητα η οποία αποτελεί μια συμπληρωματική άποψη που περιγράφει αυτό που ο Πλωτίνος χαρακτήριζε ως <>(VI 2[43]22,26-8).Βάσει αυτής της άποψης,ο εκπορευόμενος νους είναι το intellectus in habitu και possibilis(Σιμπλίκιος,Εις το Α των περί ψυχής Αριστοτέλους Υπόμνημα 311,29),ενώ η εκπορευόμενη ψυχή είναι η μη πνευματική ψυχή.
*Από την εξίσωση 'βγαίνει,από το(ν) και 'στο ''Μετέχοντα νου'' πηγαίνει και κατευθύνεται εδώ το βέλος,επειδή αδυνατούσα να αναποδογυρίσω το σημειωματάριό μου,εδώ,που το έγραφα για να το επικολλήσω!
**Με τη σημείωση ως έχει από το βιβλίο 'στο τέλος,'στο κάτω μέρος της σελίδας.
Όλα είναι 'γραμμένα 'σε ημισυμπυκνωμένο λοξό στυλ γραμματοσειράς.Ελπίζω να έχουν εμφανισθή άριστα.
β'.ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΡΙΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ'Ι'ΚΗ ΣΧΟΛΗ(εκδηλώσεις επιπέδων πραγματικότητας των νεοπλατωνικών της εποχής των Αθηνών εκείνων χωρίς να υπάρχουν δύο έννοιες που να είναι αναγκαστικά ταυτόσημες καθώς κάποιες <> κάποιες άλλες επί παραδείγματι και με τον κατάλογο των τριάδων να μ η ν είναι πλήρης)
1.
Α.Ον,Ουσία
Β.Ύπαρξις
Γ.Μονή(σταθερότητα)
Δ.Νοητόν(αντικείμενο νόησης ή <>)
Ε.Πατήρ
ΣΤ.Εν ον(Μία οντότητα)
Ζ.Πέρας
Η.Συμμετρία
2.
Ζωή
Δύναμις
Πρόοδος(προοδευτική εκπόρευση)
Νοητόν και νόησις,Νοητόν και νοερόν
Πατήρ και Μήτηρ
Όλον εκ μερών(Ένα σύνολο από πολλά μέρη)
Απειρία(Άπειρο)
Αλήθεια
3.
Νους
Νους·επίσης ενέργεια
Επιστροφή
Νόησις ή Νοερόν·επίσης Ειδοποίησις
Μήτηρ
Άπειρον πλήθος
Μεικτόν
Κάλλος
'Μικρές αλλά απαραίτητες συμπληρώσεις εδώ καθώς δεν έχουν εμφανισθή με αυτά τα εισαγωγικά που είχα χρησιμοποιήση τα πάντα:
-''με τη συμμετοχή...''.
-''εξωτερική δραστηριότητα του Νοός''.
-''χαρακτηρίζουν''.
-''νοερού''.
Για να μην αντιγράφουμε άλλο,εδώ,με κίνδυνο και πιθανότητα να γίνουμε κουραστικοί και μη αντιληπτοί,εξαιρετικότατα ενδιαφέρον και ωφέλιμο ενδέχεται να σας φανή για την κατανόηση της σκέψης του Γιανναρά αλλά και άλλων,και το βιβλίο που 'βρίσκεται ανά χείρας μου,της εμβριθούς Sarah Rappe,τιτλοφορούμενο ''Μελετώντας τον Νεοπλατωνισμό'' και υποτιτλιζόμενο ''Η Ουσία των Πραγμάτων στα κείμενα των ΠΛΩΤΙΝΟΥ,ΠΡΟΚΛΟΥ ΚΑΙ ΔΑΜΑΣΚΙΟΥ'',που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ''Ενάλιος''.
Aποχριστιανοποίηση των Ελλήνων και του Ελληνισμού ισοδυναμεί και εξισούται αυτομάτως και αμέσως με αποφιλοσόφησή των και αποποίησή των κατ'αναγκαίο,συνεπή τρόπο και κατ'απαρέγκλιτον,απαράβατο όρο.
Δημοσίευση σχολίου