Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Πάλι Μπαρούφες πρότειναν στο Eurogroup. Έχουμε γίνει ρεζίλι.


Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη
Κάθε μέρα τις “τρώνε” και αλλάζουν προτάσεις. Δεν μπορώ άλλο με αυτούς. Μου κάνουν κακό στην υγεία. Αει σιχτήρι.
Να πάνε να  χαθούν οι κοπρίτες.
Θα σας αναλύσω πάλι τις μπαρούφες τους.
Προτάσεις Μπαρουφάκη
  1. Σε σχέση με το χρηματοδοτικό σκέλος, «όχι» στη δόση από τον ΕΣΜ καθώς δεν είναι επιθυμία οι Ευρωπαϊκοί λαοί να πληρώνουν άλλο για  μια πολιτική που επιβαρύνει (τα 7,5 δις)
  2. τα 1,9 δις από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα Ελληνικά ομόλογα,
  3. να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων για να  αναχρηματοδοτήσουμε εμείς την αύξηση των ορίων εντόκων πάνω από 10 δις.
  4. Ζητάμε τα 11,4 δις από το ΤΧΣ να κατευθυνθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυγιανθούν οι τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια
  5. Εξορθολογισμό του δημοσιονομικού πλαισίου ώστε το πρωτογενές πλεόνασμα να μείνει σταθερό σε αυτό που πέτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση στο 1,49%
  6. Eθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων (φορολογικό σύστημα, κτηματολόγιο, περιουσιολόγιο, ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης κα)
  7. «Οχι» στην ολοκλήρωση του προγράμματος. Ναι σε άλλη συμφωνία (αρκεί να μη λέγεται μνημόνιο).
Γενικές παρατηρήσεις
  1. Δεν μπορώ να ξέρω τί υπόλοιπα έχει να εκτελσθούν στο προηγούμενο μνημόνιο. Γιατί δεν ρωτάει κανείς ποιά είναι τα μέτρα; Tί κρύβεται απο πίσω;
  2. Oι προτάσεις Μπαρούφ ήταν γενικόλογες. Δεν είναι προτάσεις αυτές. Δεν γίνονται οι προτάσεις αυτές έτσι χωρίς μελέτη.
  3. Οι προτάσεις είναι εκ του προχείρου. Είναι πονηρές και δεν μπορύν να περάσουν.
  4. Κάποιος χαζός που τους ακολουθούσε σαν βαλίτσα, θα πρότεινε στην Ελληνική αντιπροσωπεία να παρουσιάσει γενικές προτάσεις για να είναι αρεστοί. Μπούρδες προπολεμιικές.
Αντιρρήσεις
  1. Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι η πρώτη πρόταση υποβλήθηκε για άλλους λόγους, περισσότερο νομικής φύσης, για να φανεί ότι η νέα κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει το προηγούμενο μνημόνιο. Αυτό δεν κάθεται. Δεν κάθεται γιατί στο πολιτισμένο κόσμο υπάρχει συνέχεια στη παράδοση της εξουσίας. Δεν φταίει ο λαός και οι Γερμανοί για αυτούς που υπογράφουν. Αυτοί που υπέγραψαν φταίνε αρχίζοντας απο τον Παπαδήμο. Αυτός έκανε τεράστιο σφάλμα και έβαλε την Ελλάδα στη δύνη που είναι τώρα. Δεν υπογράφεις συνθήκες χωρίς δικλείδες ασφαλείας. Να ήταν μόνο αυτός. Το κράτος αυτό το γκρεμίζουν συνέχεια ο ένας μετά τον άλλο. Απο πολιτική διαχείριση του θέματος δεν πρέπει να περνάς τον συνομιλητή σου για κουτό προτείνοντας μπαρούφες.Για μερικούς είναι βρισιά στο εξωτερικό να τους συμπεριφέρεσαι σαν ηλίθιους.
  2. Ούτε αυτό είναι εντάξει. Αφού το 1,9 δις ευρώ προήλθε απο το δημοσιονομικό σύμφωνο δηλαδή από τα μνημόνια δεν μπορεί να το ακουμπήσει κανείς. Μπαρούφα να το προτείνει κάποιος. Τί να προτείνεις τότε; Δεν είμαι εγώ Πρωθυπουργός. Σίγουρα υπάρχουν λύσεις και πολλές. Αλλά μερικοί κάνουν τον μάγκα και επειδή δεν μπορούν να πηδήξουν κρύβουν αυτούς που μπορούν… για να μη φανεί πόσο ζώα και άσχετοι είναι.
  3. Η πρόταση είναι ασαφής. Δεν εξηγείται ο μηχανισμός αλλά επιδεικνύεται η ανάγκη. Φοβερή εξυπνάδα. Η δουλειά θα γίνει με Ιδιωτικοποιήσεις αλλά ΤΑΙΠΕΔ; Με κρατικοποιήσεις και μετά SWAPS; Με φορολογία; Με τί εγγυήσεις; O μηχανισμός και το αποτέλεσμα χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση και διορθώσεις. Ποιός θα τα κάνει αυτά; Είναι ανίκανοι. Δεν βλέπετε τί προτάσεις κάνουν; Η τρόικα δεν είδε τα χάλια του κράτους; Ένας που πληρώνει θα αφήνει το Τσίμπλα να κάνει πολιτική με τα λεφτά του; Θα θέλει να δεί πρώτα. Προσέξετε κάτι άλλο, για κάποιους έμπειρους ανθρώπους είναι εύκολο να δούν αν κάτι μπορεί να γίνει ή όχι. Αν κάποιος θέλει ένα χρόνο να περάσει 10 μεταρρυθμίσεις χρησιμοποιώντας τις παρούσες υποδομές γιατί ο επόμενος να μπορεί. Τέλος πάντων, Πατάτα η πρόταση αυτή, όπως και η άρνηση για ελέγχους απο τη Τρόικα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα μοντέλο δεν έχει επιτυχία. Υπάρχει π.χ. η αδυναμία προσαρμογής στον έλεγχο, η βραδεία απονομή της δικαιοσύνης, η κακή παιδεία και η αντιπληροφόρηση. Η Ελλάδα δεν είναι κάν δημοκρατική χώρα. Δεν υπήρξε ποτέ ως κράτος. Η διαφορά με τη Γερμανία είναι ότι η Ελλάδα δεν παράγει. Οι εφόπλσιτές στην Ελλάδα δεν πληρώνουν φόρους δις ευρώ όπως και πολλοί άλλοι. Είναι οι λάθος επιλογές και πολλά άλλα.
  4. Αυτά τα χρήματα είναι για τη προστασία των καταθέσεων και για τη προστασία των επενδύσεων των τραπεζών. Παληά ήταν μόνο για τις καταθέσεις. Αν χρησιμοποιηθούν για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, θα μειωθεί η ασφάλεια των καταθέσεων. Η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών τώρα δεν έχει νόημα αφού οι μετοχές τους είναι σκουπίδια. Αλήθεια τι ποσοστά διαθέτει ακόμη το κράτος; Μπαρούφα και αυτή η πρόταση.
  5. Μια τέτοια πρόταση θα κάνει το χρέος της Ελλάδας περισσότερο μη βιώσιμο στο υπάρχον μνημόνιο. Χρειάζεται ένα νέο μοντέλο. Αυτά τα μοντέλα θέλουν μήνες για να δημιουργηθούν και χρόνια για να δοκιμασθούν. Αρα μόνο αλλαγές μπορούν να γίνουν στο παρόν μνημόνιο που θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα. Κατά σύμπτωση το ίδιο λέει και Δρ. Σόιμπλε. Αυτοί που έγιναν υπουργοί Οικονομικών και Πρωθυπουργοί στην Ελλάδα ήταν καλοί μόνο για ζήτω και WOW. Τα χρόνια που πέρασαν η αντιπολίτευση αλλά και η συμπολίτευση έπρεπε να είχαν κάνει μελέτες. Επειδή το μυαλό τους είναι αδύνατο και η ψυχή τους άδεια δεν μπόρεσαν να σκεφτούν στη ώρα του τίποτα. Υπάρχουν προτάσεις εδώ αλλά δεν είμαι Πρωθυπουργός και για κάτι λιγότερο δεν παίζω. Sorry.
  6. Αυτά τα Εθνικά σχέδια και τα χρονοτούλαπα έφαγαν την Ελλάδα. Δεν ξέρουν πολλά πράγματα απο οικονομία. Δεν θα τους τα μάθω εδώ και τώρα. Ο Δρ. Σόιμπλε άργησε να φύγει απο το meating. Eγώ δεν θα είχα πάει…όχι επειδή είναι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ αλλά επειδή λένε μαλακίες και έχει ξεφτυλισθεί διεθνώς το διανοητικό επίπεδο όλων των ΜΜΕ. Και εκεί έχουν Λαγούμια αλλά δεν είναι προδότες και τόσο ανίκανοι ούτε κοιτούν μόνο τη τσέπη τους. Εδώ δεν μπορούν να αρθρώσουν μια πρόταση. Ζητούν μονο λεφτά και το πρόβλημα να τους το λύσει άλλος. Αυτό δεν γίνεται. Σας έχω πεί ότι όλα τα πράγματα έχουν τεχνολογία και η οικονομία και πολλά άλλα. Κανείς δεν τη χαρίζει τη τεχνογνωσία του, Ούτε και εγώ. Λύσεις υπάρχουν. Η Θεωρία παιγνίων δουλεύει σε συγκεκριμένα συστήματα. Στη περίπτωση μας οι προυποθέσεις δεν υπάρχουν. Λυπάμαι που δεν μπορώ να μιλήσω καθαρότερα.
  7. Αυτή η πρόταση είναι το κερασάκι στη τούρτα. Συνήθως στο τέλος μιας παρουσίασης βάζουμε τα καλύτερα για να κερδίσουμε τις εντυπώσεις. Εδώ έγινε το αντίθετο.Δεν μπορούν. Τί άλλο να πώ. Θα καταστρέψουν την Ελλάδα
  8.  zcode-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: