Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ

Έχει ξεσπάσει αυτό το ασύλληπτο σκάνδαλο εις βάρος των Χριστιανών, αυτή η ύβρις εναντίoν του Κυρίου, γέμισε τις αποθήκες του χρυσάφι ο Μπράουν και η “Εκκλησία” βουβή. Οι πιστοί βουβοί. Και καλά η Εκκλησία, αυτό το νηπιαγωγείο που παίζει θέατρο δίπλα μας, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ! Δεν υπήρξε μέχρι τώρα ούτε ένας πιστός στο ύψος των περιστάσεων; Να πει την αλήθεια στον Μπράουν; Για να μάθει και ο ίδιος τί γράφει;

Ας κάνουμε μια προσπάθεια λοιπόν: Η αλήθεια είναι πως πραγματικά ο Κύριος παντρεύτηκε την αγία Μαγδαληνή και απέκτησε παιδί μαζί της. Η αλήθεια είναι πως όλοι οι Χριστιανοί ποθούν να συμβεί και με αυτούς αυτή η Δωρεά! Γνωρίζουμε ήδη για τον αρραβώνα του Κυρίου με την Αγία Αικατερίνη του Σινά. Ψέλνουμε τον ύμνο: Τον Νυμφώνα σου βλέπω Σωτήρ Κεκοσμημένο... Αλλά αγνοούμε απολύτως τα Χριστιανικά μυστήρια ασχολούμενοι περισσότερο από όσο χρειάζεται με τους ρασοφόρους νηπιαγωγούς: Ας διαβάσουμε προσεκτικά τί γράφει ο Άγιος Συμεών ο Ν. Θεολόγος.

Λόγος 45ος από την αρχαία έκδοση του Ζαγοραίου εκδ. Ρηγοπούλου! Δυστυχώς αυτή τη στιγμή μας λείπει η κριτική έκδοση!

«Λέγει λοιπόν το Ιερόν ευαγγέλιον: “Ωμοιώθη η βασιλεία τών ουρανών βασιλεί όστις εποίησε γάμους τώ υιώ αυτού και εκάλεσε πολλούς”.

Δια ποιάν αιτίαν δέν είπεν εποίησε γάμον τώ υιώ αυτού, αλλά γάμους; Διατί; Επειδή ο αυτός γάμος γίνεται πάντοτε παρόμοια και απαράλλακτα και με κάθε πιστόν, και υιόν της ημέρας, διατί ο Θεός ενώνεται και με ήμας με γάμον υπεράμωμον και υπεραγίον και προξενεί εις ημάς κάποιον μυστήριον μεγαλήτερον από την ανθρωπίνην δύναμιν.

Διότι κάθε ένας από ημάς τους ανθρώπους εάν πιστεύομεν είς αυτόν τον Υιόν του Θεού, δεχόμεθα πιστώς είς τας καρδίας μας τόν περί αυτού λόγον. Τόν οποίον ομολογούντες και με το στόμα και μετανοούντες για τα προτήτερά μας αμαρτήματα εξ’ όλης ψυχής, παρευθύς αυτός ο Θεός Λόγος του Πατρός εμβαίνει και είς ημάς, καθώς και είς την κοιλίαν της Αειπαρθένου και ευρίσκεται μέσα εις ημάς ωσάν σπόρος. Λοιπόν και ημείς συλλαμβάνομεν αυτόν όχι σωματικώς καθώς συνέλαβεν αυτόν η Παρθένος και Θεοτόκος Μαρία, αλλά πνευματικώς μέν, ουσιωδώς δέ και έχομεν μέσα εις τας ψυχάς μας αυτόν τον ίδιον όπου συνέλαβε και η Αγνή Παρθένος [Ουσιωδώς λοιπόν. Αυτή είναι η Χριστιανική θέωσις. Δεν είναι μέσω των ακτίστων ενεργειών]. Κατοικώντας είς ημάς δέν γνωρίζεται πώς είναι μέσα μας κατά την σάρκα ωσάν βρέφος, καθώς ήταν είς την Παναγίαν. Αλλά είναι ασωμάτως εν σώματι και ενώνεται με τας ουσίας και φύσεις ημών ανεκδιηγήτως και μας θεοποιεί, ωσάν όπου γινόμασθε σύσσωμοι με αυτόν, και είμεθα σάρξ εκ της σαρκός αυτού και οστούν εκ τών οστέων αυτού. Τούτο είναι το μέγα αποτέλεσμα της ανεκδιηγήτου οικονομίας και συγκαταβάσεως όπου έκαμεν είς ημάς ο Κύριος».

Δυστυχώς για μάς όταν ο Λόγος του Κυρίου απουσιάζει, τότε η ανθρωπότης κυριεύεται από ποντικούς και αρουραίους, όπως ακριβώς τα ακατοίκητα σπίτια! Και οι κάθε Μπράουν κάνουν παιχνίδι μόνοι τους.

Αμέθυστος

13 σχόλια:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Τα θερμότερα συγχαρητήρια γι΄ αυτή την τόσο εύστοχη πατερική παραπομπή.

(Παρενθετικά. Μήπως το "ουσιώδες" δεν είναι και το "άκτιστο";)

amethystos είπε...

Αγαπητέ μας κ.Κυπριανέ χαιρετούμε,

Ο Άγιος γράφει “ουσιωδώς”. Μάλιστα ο Ζαγοραίος εχει και μία σημείωση στο συγκεκριμένο:
«ο Μάρκος ο Εφέσου εξηγώντας το ουσιωδώς λέγει εις το τριακοστόν κεφάλεον περί τών πνευματικών χαρισμάτων. Λέγεται ότι το Πνεύμα το Άγιον κατέβη εις τους Αποστόλους την πεντηκοστήν ουσιωδώς, διότι δέν εξεχύθη μέρος τί της ενέργειας ως πρότερον, αλλ’ όλη η ενέργεια του Αγίου Πνεύματος, η οποία είναι αχώριστος τη ουσία, και κοινή τών τριών υποστάσεων».

Καλά Χριστούγεννα

Ανώνυμος είπε...

Εδώ Αμέθυστε μας τα χαλάς και παρερμηνεύεις τους αγίους μας. Σύνελθε και πρόσεχε. Η θεολογία δεν είναι παιχνίδι αγαπητέ.

Το ουσιωδώς σίγουρα έχει άλλη έννοια απο αυτή που δίδεις. Σε καμμια περίπτωση δεν είναι ένωση με την θεία ουσία.

Κρίσπος

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Καλά Χριστούγεννα, Αμέθυστε.

amethystos είπε...

Αγαπητέ σ' ευχαριστούμε για το πατρικό σου ενδιαφέρον αλλά στην προκειμένη περίπτωση μήπως θα έπρεπε να διαβάσεις προσεκτικότερα τί λέει ο Άγιος Μάρκος Εφέσου;!

Το ουσιωδώς δεν είναι το ουσιώδες.

Ανώνυμος είπε...

Aγαπητέ μην παίζεις με τις λέξεις ούτε με την θεολογία. Στο κείμενο σου αφήνεις να εννοηθεί καθαρά ότι ο άνθρωπος δεν ενώνεται, μέσω των ακτίστων θείων ενεργειών, με τον Θεό, όπως διδάσκει η Ορθόδοξη Εκκλησία μας αλλά ουσιωδώς!

Απαιτούμε σοβαρότητα πολύ περισσότερη όταν ασχολήσαι με τα θεολογικά.

Και στην αρχή που έγραψες ότι δέχεσαι τις βλασφημίες του Ντα Μπράουν, δεν ήταν ορθό. Έστω και αν μετά έδωσες άλλη έννοια, ορθή. Δεν πρέπει να αφήνουμε ότι για δευτερόλεπτα να αποδεχθούμε ΒΛΑΣΦΗΜΕΣ απόψεις!

Με τον Θεό δεν παίζουμε!

Κρίσπος

amethystos είπε...

Φίλε το κείμενο στο οποίο αναφέρεσαι ανήκει στον Άγιο Συμεών τον Νέο Θεολόγο και πρέπει να του δείξουμε περισσότερο σεβασμό απ' όσον του δείξαμε μέχρι σήμερα. Μάθε να διαβάζεις καλύτερα.

Καλά Χριστούγεννα!

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

"Λοιπόν και ημείς συλλαμβάνομεν αυτόν όχι σωματικώς καθώς συνέλαβεν αυτόν η Παρθένος και Θεοτόκος Μαρία, αλλά πνευματικώς μέν, ουσιωδώς δέ και έχομεν μέσα εις τας ψυχάς μας αυτόν τον ίδιον όπου συνέλαβε και η Αγνή Παρθένος. Κατοικώντας είς ημάς δέν γνωρίζεται πώς είναι μέσα μας κατά την σάρκα ωσάν βρέφος, καθώς ήταν είς την Παναγίαν. Αλλά είναι ασωμάτως εν σώματι και ενώνεται με τας ουσίας και φύσεις ημών ανεκδιηγήτως και μας θεοποιεί, ωσάν όπου γινόμασθε σύσσωμοι με αυτόν, και είμεθα σάρξ εκ της σαρκός αυτού και οστούν εκ τών οστέων αυτού."

Ο άγιος Συμεών αναφέρεται στο "τι" συντελείται, όχι στο "πώς" συντελείται (: "ενώνεται ανεκδιηγήτως").

"Αλλά είναι ασωμάτως εν σώματι και ενώνεται με τας ουσίας και φύσεις ημών ανεκδιηγήτως και μας θεοποιεί, ωσάν όπου γινόμασθε σύσσωμοι με αυτόν, και είμεθα σάρξ εκ της σαρκός αυτού και οστούν εκ τών οστέων αυτού."

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Αμέθυστε και πάλι ανοηταίνεις προσπαθώντας να δικαιολογηθείς. Μάθε να παραδέχεσαι τα λάθη σου πριν καταντήσεις αιρετικός.

Ο άγιος Συμεών λέγοντας ουσιωδώς εννοεί σαφώς, πραγματικώς. Ουδιωδώς=πραγματικώς. Μας λέει δηλαδή "ναι μεν κατοικεί ο Θεός πνευματικώς αλλά μην νομίσετε ότι είναι αφηρημένα και θεωρητικά λόγια και ανύπαρκτη κατοίκηση. Είναι ουσιωδώς δηλαδή πραγματικώς".

Εσύ ΠΡΟΣΘΕΤΕΙΣ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΦΡΑΣΗ και αντιδιαστέλλεις το "ουσιωδώς" με το ότι κοινωνούμε μέσω των θείων ενεργειών. Και εκεί έγκειται η αίρεση σου. Λάθος η ερμηνεία του ουσιωδώς ως κοινωνία με την θεία ουσία. Αίρεση μεγάλη.

Λοιπόν περισσότερη σοβαρότητα. Το λάθος είναι ΔΙΚΟ ΣΟΥ, ΣΕ ΔΙΚΗ ΣΟΥ φράση και ερμηνεία εντοπίζεται και όχι στον άγιο Συμεών, τον οποίο με καλείς να διαβάσω καλύτερα και με περισσότερο σεβασμό.

Καλά Χριστούγεννα!

Κρίσπος

Ανώνυμος είπε...

Στο σχόλιο 3:22 μμ έγραψα ΛΑΘΟΣ: "Δεν πρέπει να αφήνουμε ότι για δευτερόλεπτα να αποδεχθούμε ΒΛΑΣΦΗΜΕΣ απόψεις!"

Το σωστό είναι "Δεν πρέπει να αφήνουμε ΟΥΤΕ για δευτερόλεπτα να αποδεχθούμε ΒΛΑΣΦΗΜΕΣ απόψεις!"

amethystos είπε...

Ακούστε λοιπόν τη σύγχρονη θεολογία περί θεώσεως η οποία κατάγεται από τον Μέγιεντορφ και λοιπούς Ρωσόφιλους.
Βεβαίως ξέρουμε όλοι μας ελπίζω πως ο Κύριος ενώθηκε μαζί μας με την Υπόστασή Του. Και η Υπόσταση διακρίνεται και από την ουσία και από τις άκτιστες ενέργειες.
Λένε λοιπόν οι Ρωσόφιλοι ότι τα Πρόσωπα της Αγίας Τριάδος τα οποία πραγματοποίησαν την Οικονομία της Σωτηρίας είναι απλώς μέσα τα οποία επιτρέπουν στις άκτιστες ενέργειες να περάσουν στον άνθρωπο. Αυτό δεν το υποστηρίζει ο Άγιος Συμεών. Η παραδοσίς μας λέει άλλα πράγματα εντελώς.
Στην Πεντηκοστή έχουμε την φανέρωση της Υποστάσεως του Αγίου Πνεύματος. Θα έπρεπε ίσως να διαβάσουμε προσεκτικότερα για άλλη μια φορά αυτά που γράφει ο Άγιος Μάρκος Εφέσου.
Φυσικά δεν ενωνόμαστε με την ουσία αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ μας ότι ενσαρκώθηκε η Υπόστασις του Υιού.
Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε πως η Πεντηκοστή έγινε μετά το Θαβώρ. Και πως ο Άγιος Πέτρος παρότι παρών στο Θαβώρ πρόδωσε τον Κύριο.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί στο Θαβώρ δεν έχουμε την φανέρωση και της Υποστάσεως του Αγίου Πνεύματος;

Γιατί αντιδιαστέλλεις το Θαβώρ με την Πεντηκοστή; Και στα δύο έχουμε φανερώσεις και του Αγίου Πνεύματος.

Αγαπητέ μου, δεν είναι Ρώσσων το ότι θεωνόμαστε με την κοινωνία των ακτίστων ενεργειών. Είναι Πατερική Διδασκαλία.

Και όσοι λένε ότι τα Πρόσωπα είναι μέσα όπως λες, αυτοί είναι λάθος. Όχι εγώ, ούτε οι Πατέρες.

Κρίσπος

amethystos είπε...

Αγαπητέ είναι ανούσιες ερωτήσεις ανθρώπου ο οποίος όχι μόνον αγνοεί την θεολογία αλλά και δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτή. Ανθρώπου ο οποίος δεν έχει διαβάσει ακόμη τα Ευαγγέλια. Αφού δεν ενδιαφέρεσαι γιατί μας παιδεύεις;
Ότι στο Θαβώρ αποκαλύφθηκε η Δόξα του Κυρίου το ξέρουν και οι Μωαμεθανοί πλέον. Το ίδιο γνωστό είναι και το τι συνέβη στην Πεντηκοστή. Οι καθολικοί μπέρδεψαν τις δύο Υποστάσεις!
Χαρήκαμε για την γνωριμία. Καλό παράδεισο.