Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

AVATAR

Η ΝΕΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΦΑΝΕΡΩΝΕΤΑΙ

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του James Cameron στο περιοδικό "Spiegel"

Spiegel: Είναι η ταινία "Avatar", ταινία φτιαγμένη από ένα σκηνοθέτη; Δεν είναι μήπως έργο ενός δημιουργού; Δημιουργήσατε ένα δικό σας κόσμο με ιθαγενείς που έχουν μπλε δέρμα, παράξενα ζώα και χλωρίδα σαν σε δάσος που ζουν νεράϊδες.

Cameron: Κάθε σκηνοθέτης φτιάχνει τον δικό του κόσμο.[Εκ του μηδενός; Σαν Θεός;]

Spiegel: Όχι όμως ένα ολόκληρο κόσμο στο computer. Γυρίσατε κάτι στην φύση;

Cameron: Δεν χρησιμοποιήσαμε ούτε ένα πραγματικό φυτό! ...Σίγουρα υπάρχει ειρωνεία στο ότι εκθειάζουμε την φύση στην ταινία, με το να έχουμε φτιάξει μια τεχνητή φύση στον υπολογιστή. Δείχνουμε όμως τον σεβασμό μας για την φύση, με το να βασανιζόμαστε χιλιάδες ώρες μπροστά σε δεκάδες υπολογιστές, για να φτιάξουμε φυτά και ζώα που να δείχνουν αληθινά...

Spiegel: Πριν πάνω από 25 χρόνια, ο Werner Herzog έδειξε στην ταινία "Fitzcarraldo" μια πραγματική κοπή ενός γιγάντιου δένδρου στα τροπικά δάση. Το ψηφιακό δένδρο στο "Avatar" είναι πολύ πιο ψηλό, και φαίνεται να φτάνει μέχρι τον ουρανό. Και όμως όταν πέφτει στο έδαφος, δεν είναι τόσο εντυπωσιακό και συνταρακτικό το γεγονός όσο στον Herzog.

Cameron:Τι θέλετε να πείτε με αυτό;

Spiegel: Πως στον κινηματογράφο μας είναι πιο δύσκολο να αποδεχτούμε ένα ψηφιακό φυτό παρά ένα ψηφιακό διαστημόπλοιο. Τα διαστημόπλοια είναι κατασκευάσματα, τα φυτά όχι.

Cameron: Αυτή είναι μια φιλοσοφική ερώτηση. Προσπάθησα να δημιουργήσω μια φύση όπως δεν την είδε ακόμα άνθρωπος. Η οποία όμως βασίζεται σε εικόνες τις οποίες ο ίδιος έχω δει. Το ότι πολλοί οργανισμοί στην ταινία είναι φωτεινοί το βράδυ, στηρίζεται στην εμπειρία μου ως δύτης. Στα βάθη του ωκεανού υπάρχουν πολλά αυτόφωτα ψάρια και μέδουσες.

Spiegel: Όταν πριν μερικά χρόνια μιλούσαμε μαζί σας για την ταινία "Ghosts of the Abyss", είπατε ότι είχατε το αίσθημα πως τα χέρια σας είχαν "επεκταθεί σε άπειρο βαθμό", την ώρα που χειριζόσασταν τις τηλεκατευθυνόμενες κάμερες. Δεν είναι ένα όνειρό σας, να υπερβείτε τα όρια του σώματος; [Ας θυμηθούμε πως ο Χριστιανός δεν έχει χέρια]

Cameron: Η εμπειρία του να γίνεις ένα με την τεχνολογία είναι άπειρα συναρπαστική, αλλά και πολύ ανησυχητική. Ο ήρωας στην ταινία αποδομείται σωματικά, γιατί ζει σε ένα ξένο σώμα. Όμως ακριβώς αυτό συμβαίνει στην σύγχρονη κοινωνία μας: Πολλοί σημερινοί νέοι αισθάνονται το κοντρόλ του Playstation ως ένα επιπλέον μέλος του σώματος τους. Παχαίνουν όμως εμφανώς. Πάμε προς μια κοινωνία όπου η σωματικότης χάνει όλο και περισσότερο τη σημασία της.

Spiegel: Τώρα είστε πάνω από πενήντα. Βρίσκετε ελκυστική την φαντασίωση να εκκόλαφθείτε σε ένα νέο, αχρησιμοποίητο σώμα, όπως ο ήρωας σας; [Τα νέα και σύγχρονα Χριστούγεννα. Avatar είναι το όνομα του Μεσσία]

Cameron: Αν μάθαινα πως είμαι ανίατα άρρωστος από καρκίνο, θα πήγαινα να μεταφυτέψουν το πνεύμα μου σε ένα Cyborg, αν κάτι τέτοιο ήταν δυνατό.


    Για την αγάπη και μόνον δεν θα μπορούσαμε να αρνηθούμε τις ευχές μας και στους άθεους συμπατριώτες μας, οικουμενιστές και εκσυγχρονιστές πάσης φύσεως. Η νέα τάξη εορτάζει και αυτή τα δικά της Χριστούγεννα όπως βλέπουμε, την δική της αθανασία. Παγκοσμιοποίησις σημαίνει νέα ειδωλολατρεία έχοντας όμως στο πηδάλιο της τον Ινδουισμό. Την νέα κυρίαρχη θρησκεία που παίρνει την θέση του Χριστιανισμού.

    Όπως βλέπουμε ζούμε σε μία φανταστική εξέλιξη, η οποία είναι στην πραγματικότητα μία αβυσσαλέα οπισθοδρόμηση. Ο Θεός βοηθός!

    Δεν πρέπει να μας μπερδεύει η σύγχρονη ύπαρξη της τεχνολογίας. Η μετενσάρκωση στον Ινδουισμό στηρίζεται σε μία λεπτή τεχνική η οποία τελειοποιήθηκε στους αιώνες, σε μία μηχανή εσωτερικής καύσεως, όπως είναι η αναπνοή και η οποία ονομάζεται Γιόγκα!


    Η νέο-ειδωλολατρεία διαφέρει από την αρχαία στο ότι στην θέση των Θεών υπάρχει ο άνθρωπος, σαν πρόσωπο! Τα Πρόσωπα!


Καλή αθανασία λοιπόν, στους αδελφούς οικουμενιστές.
Το cyborg περιμένει!

Αμέθυστος

Μια περιεκτική παρουσίαση του “Avatar” υπάρχει στο blog Κόκκινος Ουρανός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: