Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Παιχνίδια αρπαγής των ελληνικών υδρογονανθράκων από Γερμανία και Τουρκία – Πώς συνδέονται οι έρευνες του «Meteor» στο Αιγαίο με το Κατοχικό Ταμείο

Το επεισόδιο με το γερμανικό ερευνητικό πλοίο «Meteor» στο Αιγαίο, το οποίο ζήτησε άδεια από την Τουρκία να κάνει έρευνες ανοιχτά της Λήμνου, δίδοντας το δικαίωμα στην Άγκυρα να αμφισβητήσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας φθάνοντας μέχρι τα Κύθηρα, κάθε άλλο παρά τυχαίο ήταν. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πώς όλο το σκηνικό που στήθηκε συνδέεται με το «Κατοχικό Ταμείο» που έχουν απαιτήσει οι Γερμανοί και την αξίωση που κατάφεραν να περάσουν μέσω μνημονίου να πηγαίνουν σε αυτό τα χρήματα της μελλοντικής αξιοποίησης των ελληνικών υδρογονανθράκων.
Οι Γερμανοί θέλησαν μέσω του ύποπτου ρόλου του «Meteor» και του Πανεπιστημίου του Αμβούργου να κάνουν σεισμικές έρευνες και να καταγράψουν τυχόν κοιτάσματα υδρογονανθράκων και να πάρουν από το χέρι την Τουρκία βάζοντας την στο Αιγαίο. Αυτό ακριβώς το ρόλο εξυπηρετούσε και η παρουσία του ΝΑΤΟ στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας δήθεν για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, αλλά λόγω πολιτικής των ΗΠΑ δεν βγήκε τελικά στην Μέρκελ και τον Ερντογάν.
Χθες λοιπόν έγινε γνωστό πώς η ελληνική κυβέρνηση ανακάλεσε την άδεια που είχε δώσει στο πλοίο «Meteor» για έρευνες στο Αιγαίο και συγκεκριμένα βόρεια της Λήμνου, εκεί που εκτιμάται πώς υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου. Κατ’ αρχήν τί έρευνες έκανε το εν λόγω πλοίο που βρίσκονταν για μία εβδομάδα στο βορειοανατολικό Αιγαίο; Πίσω από την 
λέξη «επιστημονικές» κρύβονται οι σεισμικές έρευνες που είναι συνδεδεμένες με αυτές για τον εντοπισμό και την καταγραφή κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Το σκάφος δε, ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και πιθανόν αυτό να είναι ένα ακόμη προπέτασμα καπνού, αφού πολλά ερευνητικά σκάφη ξένων χωρών, ακόμη και της Τουρκίας λειτουργούν δήθεν για λογαριασμό Πανεπιστημίων.
Αντιλαμβανόμενη προφανώς η ελληνική κυβέρνηση πώς ο σκοπός των Γερμανών ξεφεύγει των συμφωνημένων, ιδίως όταν ο κυβερνήτης του «Meteor» και ενώ το πλοίο έπλεε ανοιχτά της Λήμνου ζήτησε άδεια από την Τουρκία για να συνεχίσει τις έρευνες του ανέλαβε πιο δραστικά μέτρα.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συγκεκριμένα διέταξε την φρεγάτα «Έλλη» να σπεύσει στο πλευρό του γερμανικού ερευνητικού και να παρακολουθεί τις κινήσεις του, κάτι που έγινε στις 29 Δεκεμβρίου 2017, ενώ χθες που ήρθη η άδεια ζητήθηκε από σκάφος του Λιμενικού Σώματος να πλεύσει κοντά στο «Meteor» (βρίσκονταν στη Λέσβο) προκειμένου να διαπιστώσει αν σταμάτησε τις έρευνες. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος έχει και την εξουσιοδότηση να προχωρήσει ακόμη και σε συλλήψεις αν δεν εφαρμοστεί η διαταγή της ελληνικής κυβέρνησης που κοινοποιήθηκε μέσω του πανεπιστημίου του Αμβούργου στον κυβερνήτη του πλοίου.
Η άδεια ήρθη καθώς επιβεβαιώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο οι φόβοι της Ελλάδας για γερμανο-τουρκική μπαμπεσιά. Συγκεκριμένα η Τουρκία προχώρησε χθες στην έκδοση δύο Navtex (0020/18 και 0021/18) με τις οποίες «οικειοποιούμενη» το FIR Αθηνών χορήγησε παράνομα άδεια στο «Meteor» να προχωρήσει σε έρευνες και σε άλλες περιοχές του Αιγαίου, στο κεντρικό, αλλά κυρίως στο νότιο που είναι καταγεγραμμένα μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, τα οποία διεκδικεί η Άγκυρα.
Οι Navtex των Τούρκων έφτασαν έως και την περιοχή ανατολικά των Κυθήρων. Σε περιοχή «εκτός ξένων χωρικών υδάτων» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και χωρίς καμία αρμοδιότητα η Τουρκία επέτρεψε στο «Meteor» να κάνει επιστημονικές έρευνες.
Στην παρούσα φάση η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο έχουν βάλει μπροστά ένα σχέδιο αξιοποίησης των ενεργειακών κοιτασμάτων που βρίσκονται στην ΑΟΖ τους και αυτό φαίνεται πώς προκαλεί εκνευρισμό σε πολλούς ή πολλοί θέλουν να πάρουν μερίδιο. Μην ξεχνάμε πώς το φυσικό αέριο της Κύπρου και της Ελλάδας, όπως και το πετρέλαιο, όταν βγουν θα τροφοδοτήσουν την κεντρική Ευρώπη με την Γερμανία να έχει τεράστιες ανάγκες και να θέλει να απεγκλωβιστεί από την Ρωσία.
Έχει λοιπόν κάθε λόγο η Γερμανία θα θέλει να έχει λόγο και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι έβαλε την μπότα της στο λαιμό των κυβερνήσεων, των προηγούμενων και της σημερινής, έτσι ώστε τα έσοδα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων να περνούν μέσα από το Κατοχικό Ταμείο το οποίο ελέγχει πλήρως το Βερολίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: