Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ – Συμφώνησαν στο όνομα Κοτζιάς-Νίμιτς με Σκόπια – Δείτε το νέο όνομα- Iδρύεται «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος»

Χαμόγελα από Κοτζιά-Νίμιτς-ΗΠΑ. Το θέμα της ονομασίες «έχει κλείσει» λένε έγκυρες πηγές και το όνομα που δίνει το «εισιτήριο» στους Σκοπιανούς για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι Republika GornaMakedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας). Ο λόγος που προκρίνεται η ονομασία αυτή είναι γιατί, είναι σλαβική,  εκφωνείται σε μια λέξη και δεν θα υπάρχει (λένε στην Κυβέρνηση) ποτέ η λέξη «Μακεδονία» σκέτη στο όνομα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η σκοπιανή πλευρά είχε αρχικά ζητήσει την ονομασία Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), ενώ η ελληνική πλευρά είχε προτείνει η γειτονική χώρα να ονομάζεται Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη).
Από την δέσμη προτάσεων του Νίμιτς επελέγη τελικά η τρίτη λύση το Republika GornaMakedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας) στην οποία συμφώνησαν και οι δύο χώρες.
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι το σύμφωνο Ελλάδας-πΓΔΜ έχουν ήδη επεξεργαστεί και οι δύο χώρες και έχουν συμφωνήσει σε όλα:
Στο επόμενο διάστημα θα υπογραφεί συμφωνία που θα αφορά στο όνομα, στην αλλαγή του συντάγματος και στα αλυτρωτικά.
Στη συμφωνία θα αναφέρεται ρητά ότι η πΓΔΜ θα αλλάξει το Σύνταγμα και τα αλυτρωτικά άρθρα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Η συμφωνία θα περιγράφει αναλυτικά και τις οικονομικές και αναπτυξιακές σχέσεις των δύο χωρών.
Πηγές που έχουν γνώση του φακέλου αναφέρουν, μάλιστα, ότι «η πΓΔΜ θα εξελιχθεί σε ένα είδος καντονίου για την Ελλάδα, με ειδικές αναπτυξιακές ρήτρες, οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών».
Ως τις 20 Μαρτίου η συμφωνία θα κατατεθεί στον ΟΗΕ, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
«Αρχιεπισκοπή Αχρίδος»
Η αυτοαποκαλούμενη και μη αναγνωρισμένη «Μακεδονική» Εκκλησία, η οποία στο παρελθόν είχε επιχειρήσει να ζητήσει να αναγνωριστεί από άλλες ορθόδοξες Εκκλησίες, θα ονομάζεται στο εξής «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος», εγκαταλείποντας έτσι κάθε αλυτρωτική επιδίωξη.
Η λύση αυτή έχει συζητηθεί μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, και βρίσκει σύμφωνο τον κ. Ιερώνυμο.
Κοτζιάς για Σκοπιανό: Με καλή πίστη μπορούμε να οδηγηθούμε σε λύση –
Δημιουργική και παραγωγική χαρακτήρισε την συνάντηση με τον ειδικό διαμεσολαβητή του Μάθιου Νίμιτς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος υπογράμμισε ότι καλή τη πίστει οι δύο πλευρές μπορούν να οδηγηθούν σε μια λύση του ονοματολογικού.
Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η ελληνική πλευρά θα υποβάλει ένα σχέδιο συμφώνου προς τη γείτονα χώρα και σημείωσε ότι εξήγησε στον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ τι μπορεί και πρέπει να εμπεριέχει η ονομασία.
Επίσης, όπως είπε, στα σημεία όπου υπάρχουν διαφωνίες του πρότεινε εναλλακτικές λύσεις και μεθόδους.
«Πρότεινα εναλλακτικές λύσεις και μεθόδους. Νομίζω ότι καλή τη πίστει πρέπει να δουλέψουμε σε αυτή τη κατεύθυνση. Τα άλλα τα αφήνω σε αυτούς που θέλουν να κάνουν κριτική χωρίς λόγο» τόνισε ο κ. Κοτζιάς και συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει αυστηρό χρονοδιάγραμμα.
Μήνυμα Νίμιτς μετά τη συνάντηση με Κοτζιά: Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων για το Σκοπιανό
«Είναι ώρα των αποφάσεων και πιστεύω ότι βρισκόμαστε εκεί. Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια είναι τα ζητήματα», τόνισε ο ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών με τον υπουργό, Νίκο Κοτζιά.
Ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση και ανέφερε ότι σήμερα έλαβε γνώση των απόψεων της ελληνικής πλευράς, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ειλικρινής και ενεργητική προς τη λύση του πρόβληματος». «Υπάρχουν διάφορα δύσκολα ζητήματα, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά υπάρχει βούληση και εδώ και πιστεύω επίσης και στα Σκόπια» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «υπάρχει μία δυναμική». Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του για τις ελληνικές θέσεις δηλώνοντας «θετικός» ως προς αυτές.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, εξήγησε ότι έχει δώσει κάποιες ιδέες και στις δύο κυβερνήσεις, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε αυτές. «Υπήρξαν κάποιες διαρροές ορισμένων ιδεών, όμως δεν θεωρώ ότι πρέπει να λέω δημόσια αυτές τις ιδέες» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας:
«Και οι δύο κυβερνήσεις μπορεί να έχουν τις δικές τους ιδέες και μπορούν να χρησιμοποιήσουν, ελπίζω, κάποιες από τις δικές μου. Ποτέ δεν δίνω τελικές ιδέες, είμαι μεσολαβητής, δεν είμαι δικαστής, έδωσα τις καλύτερες ιδέες μου που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή. «Σε ό,τι αφορά τις απόψεις μου πιστεύω ότι οι επόμενες είναι εβδομάδες διαβουλεύσεων για να δούμε πού πάμε και να επανεκτιμήσουμε στη συνέχεια την κατάσταση» κατέληξε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.
Αξιωματούχος του ΟΗΕ : Αμερόληπτος διαπραγματευτής ο Νίμιτς – Τι φέρνει στην Αθήνα
Ο ίδιος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του για τις ελληνικές θέσεις δηλώνοντας «θετικός» ως προς αυτές.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, εξήγησε ότι έχει δώσει κάποιες ιδέες και στις δύο κυβερνήσεις, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε αυτές.
«Υπήρξαν κάποιες διαρροές ορισμένων ιδεών, όμως δεν θεωρώ ότι πρέπει να λέω δημόσια αυτές τις ιδέες» είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Νίμιτς επισημαίνοντας:
«Και οι δύο κυβερνήσεις μπορεί να έχουν τις δικές τους ιδέες και μπορούν να χρησιμοποιήσουν, ελπίζω, κάποιες από τις δικές μου. Ποτέ δεν δίνω τελικές ιδέες, είμαι μεσολαβητής, δεν είμαι δικαστής, έδωσα τις καλύτερες ιδέες μου που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή. Σε ό,τι αφορά τις απόψεις μου πιστεύω ότι οι επόμενες είναι εβδομάδες διαβουλεύσεων για να δούμε πού πάμε και να επανεκτιμήσουμε στη συνέχεια την κατάσταση» κατέληξε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.

ΠΡΟΣΟΧΗ Ο ΙΠΠΟΠΟΤΑΜΟΣ ΛΟΓΩ ΕΠΙΒΙΩΣΕΩΣ ΣΕ ΣΑΠΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΛΑΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ.


pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια: