Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Φτιαχτή η αμερικανοτουρκική ένταση: σύμπραξη για τη δημιουργία »ασφαλούς ζώνης » στο Β Συρίας όπου οι ΗΠΑ θα κάνουν μεγάλη διαρκή στρατιωτική βάση.

Αποτέλεσμα εικόνας για usa syria
Tην Τετάρτη λίγες μόνο ώρες μετά την τηλεφωνική συνομιλία του τoύρκου προέδρου με τον αμερικάνο ομόλογό του ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε ένα ανακοινωθέν  όπου ανακοινώνει ότι είναι συντονισμένος με την Τουρκία στην πιθανότητα δημιουργίας μιας  « zone tampon » στη Β Συρία. Και όλως  »παραδόξως » είναι αυτή η ζώνη που οι ΗΠΑ θέλουν να δημιουργήσουν μια διαρκή βάση τους. Πρέπει να πιστέψουμε τις εντάσεις μεταξύ των 2 συμμάχων Τουρκίας -ΗΠΑ;
Aντίθετα με τις διακηρύξεις των μεν και των δε οι αμερικανοί δεν αναζητούν αληθοφανώς να δημιουργήσουν ένα κράτος κυριάρχο και ανεξάρτητο στο βορρά της Συρίας αλλά περισσότερο ένα ημι-κράτος όχι αναγνωρισμένο όπως για π.χ το σομαλιακό Puntland ή το ιρακινό Κουρδιστάν. Για τις ΗΠΑ το ουσιαστικό έγκειται στο να δημιουργήσουν μια zone tampon στο βορρά για να μπορέσουν να δομήσουν μια διαρκή στρατιωτική βάση και το Manbij όπου έχουν ήδη 2000 στρατιώτες είναι ο καλύτερος υποψήφιος γι αυτήν την αποστολή : η συγκέντρωση των αμερικανικών δυνάμεων,η γειτνίαση με τον τουρκικό νότο και επομένως με τη βάση του Incirlik συνθέτουν μια ιδανική επιλογή. Ο Erdogan για μια ακόμη φορά αποφάσισε να τους εξυπηρετήσει καταλυτικά.
H κουρδική απειλή φαίνεται να διοχετεύει στον πρόεδρο Erdogan το απαραίτητο πλαίσιο για να παρέμβει στρατιωτικά στη Β Συρία ίσως όχι για να την καταλάβει οριστικά όπως η ίδια είπε αλλά για να καθαρίσει το έδαφος υπέρ των αμερικανών. Πρόκειται κυρίως η Τουρκία να κοντράρει μια επιστροφή της αρχής του συριακού κράτους σε αυτήν την περιοχή.Η ιδέα της no fly zone τόσο αγαπητή σε Erdogan και ΗΠΑ σε όλη τη διάρκεια του πολέμου κατά της Δαμασκού επανέρχεται ενισχυμένη με τη διαφορά ότι τώρα η Τουρκία ενδέχεται να πείσει τη Ρωσία να την υποστηρίξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: