Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Λειτουργώ μόνο στη δημοτική (Μητρ. Σισανίου Παύλος)


 ΗΛ. ΛΙΑΜΗΣ: Πως αντιμετωπίζουμε το θέμα της γλώσσας  και γενικά ενός τελετουργικού, λιγάκι εκτός εποχής για τα παιδιά; Συχνά διχαζόμαστε ανάμεσα στην ανάγκη των παιδιών για κατανόηση του κειμένου και την ανάγκη να κρατήσουμε κάτι όπως το παραλάβαμε. Πώς βαδίζουμε;
 ΜΗΤΡ. ΣΙΣΑΝΙΟΥ: Πρέπει να κάνουμε βήματα. Τώρα, εγώ λειτουργώ πάντα στη δημοτική.
 Λ.: Ά,ναι;
 Μ. Σ.: Και τις ευχές όλες..
 Λ. Και στην κανονική λειτουργία; Όχι μόνο σ΄εκείνη για τους μαθητές;
 Μ. Σ..: Όχι, μόνο στην κανονική λειτουργία.
   Λ.: Με ποιό κείμενο;
 Μ. Σ.: Ουσιαστικά περίπου το ίδιο με του Μακαριστού Μητροπολίτη Κοζάνης, κυρού Διονυσίου.
Θυμάμαι. πήγα σ΄ένα χωριό, και λειτούργησα και μου λέει ο γιός του παπά που είναι δάσκαλος:
" Σεβασμιώτατε, σήμερα ξαφνιάστηκα"
Λέω:
 "Γιατί;"
"Συνηθισμένος να μην καταλαβαίνω την λειτουργία, ξαφνιάστηκα γιατί τα κατάλαβα όλα!".
 "Συνηθισμένος να μην καταλαβαίνω"! Και δάσκαλος, και γιος ιερέα! Δηλαδή όλα αυτά τα χρόνια είνα σαν να μου έλεγε: "Παρακολουθώ τυπικά. Στέκομαι εκεί".

 Από τήν άλλη μεριά, ακούω και νέα παιδιά αλλά και μεγάλους, που μου λένε: 
 Συνέχισε να κάνεις αυτό που κάνεις".
 Γιατί; Γιατί είναι σημαντικό.
Σκεφτόμουν μερικές απλές λέξεις:" Σοί παρακατιθέμεθα την ζωήν ημών άπασαν και την ελπίδα". Ποιός κατάλαβε τί είπα. Όταν λέω όμως:" Σ΄Εσένα εμπιστευόμαστε όλη μας την ζωή και την ελπίδα"...Διότι το θέμα δεν είναι να καταλάβει την λέξη ή να θυμηθεί τί θα ειπεί αυτό, τί θα πεί εκείνο, την ώρα εκείνη, αλλά την ώρα που λειτουργείται να νιώθει ότι συμμετέχει. Δεν προσπαθεί να ερμηνεύσει και να καταλάβει, αλλά λειτουργείται συμμετέχει και καταλαβαίνει αυτά που ακούει. Πάρα πολύ σημαντικό αυτό το πράγμα. Και, βέβαια από τη μια μεριά λες για τη γλώσσα και όλα αυτά. Και από την άλλη, ένα παιδί σήμερα θα μπει στην Εκκλησία, θα μείνει για λίγο, δεν θα καταλάβει τίποτα, θα σηκωθεί να φύγει.
Λ.: Ναι, και ίσως δεν θα δώσει άλλη ευκαιρία.
Μ.Σ.: Ναι.
Λ.: Και θα κάνει οικογένεια και τα παιδιά του δεν θα έχουν ούτε καν την πρώτη ευκαιρία.
Μ.Σ.:  Ακριβώς. Νομίζω ότι είναι κάτι που πρέπει να το δούμε αυτό το πράγμα πάρα πολύ σοβαρά σαν Εκκλησία. Λέγονται πολλά, υπάρχουν επιχειρήματα, αλλά υπάρχει η ποιμαντική πραγματικότητα που δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε. Και ΄όλα όσα λέμε, να πάρει, ξέρω κι εγώ, ένα βιβλιαράκι και να το έχει, πού ΄ντο; Δηλαδή κι αυτοί που το λένε το κάνουν στις ενορίες τους; Όχι!
Λ.: Αλλά εγώ που το κάνω στο σχολείο είναι διάσπαση. Δηλαδή ασχολούνται σαν να κάνουν αρχαίο κείμενο. Δεν είναι λατρευτική πράξη εκείνη την ώρα.
Μ.Σ.:. Όχι.
Λ.: Το κατανοούν, αλλά όπως βλέπουν το λυσάρι για να εξεταστούν για την μετάφραση της " Αντιγόνης". 
Μ.Σ.: Έτσι, ακριβώς έτσι.

 (Από το βιβλίο: "Άκουσε, καλό μου παιδί..". Εκδόσεις "Αρχονταρίκι". Σελ.40-43).

 ΒΥΖΑΝΤΙΟΣ
Αναστάσιος

ΕΥΧΆΡΙΣΤΟ. ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΛΉ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ.
ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ, ΝΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ.
ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ, ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΤΑΙ. ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ; ΘΕΩΣΗ;!!! ΑΓΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΩΡΑ. ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ.
ΟΙ ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ ΑΥΤΟΑΝΑΚΗΡΥΣΣΟΝΤΑΙ ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΠΡΟΟΔΟΣ. ΣΧΕΔΟΝ ΕΞΕΛΙΞΗ.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλο ειναι να λειπουν αυτοι οι νεωτερισμοι...ΑΠ..

χαλαρωσε είπε...

ο σισανιου ειχε θεματα. Αμα τον ακουσεις να μιλαει τον εχει καταπιει το ζηζιουλογιανναρα. Ταυτοχρονα ειχε και λιγο από Κονανο. Τεσπα. Αγιοκαταταχθηκε απο τα μπλογκοκαναλα.

amethystos είπε...

Ηταν γεμάτος αντιφάσεις.Λαικιστής μέ στύλ.

Ανώνυμος είπε...

Τον εχω ακουσει,πιο πολυ π.Γιαγκου μου θυμιζει αν εχετε ακουστα παρα απο Κονανο..εχω ακουσει απο γνωστους μου,οχι απο εκδοτικους οικους και blogs παντως πως ειχε βοηθησει πολυ κοσμο..οχι και στη δημοτικη ρε σεις,το φανταζεστε;;λετε να το δουμε κι αυτο στα επομενα χρονια..;;ΑΠ...

amethystos είπε...

Είχε γνωρίσει τόν Αγιο Ιάκωβο, λέει. Τόν θαύμασε, σάν τοπίο. Αλλά δέν επιθύμησε τήν αγιότητα, δέν τού ζητούσε πληροφορία.Εμεινε πιστός, όπως όλοι μας, στήν άρρωστη λογική του, η οποία εργάζεται γιά τήν δόξα μας. Η καινοτομία είναι ο πιό ένδοξος δρόμος τής κενοδοξίας μας. Βοήθησε λόγω τής εξουσίας του. Αν έχεις ακούσει ο καπιταλισμός στό ξεκίνημά του, όπως τό επιβεβαιώνει ο Φόρντ τής γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας, σκέφτονταν τήν ευτυχία καί τήν σιγουριά τών αγοραστών του καί τών εργατών του. Επειδή ήταν κυρίαρχος, μόνος. Οταν εμφανίστηκε ο ανταγωνισμός, εμφανίστηκε η μεγαλομανία. Αυτή τήν διαδρομή ακολούθησαν καί οι ΗΠΑ. Ομως εκεί παίζεται η ποιότης. Θά μείνουμε πιστοί στόν εαυτό μας ή θά τόν προδώσουμε μπαίνοντας στήν μάχη τού ανταγωνισμού.

Ανώνυμος είπε...

Σε σχέση με τη γλώσσα και τη Θ. Λειτουργία στη δημοτική, Ο Μητρ. Σισανίου Παύλος δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το αυτονόητο, αυτό που κάνει η Ορθόδοξη Εκκλησία σε όλο τον κόσμο και προσεύχεται και κηρύττει και λειτουργεί στην καθομιλουμένη γλώσσα του τόπου. Η Ελλάδα είναι μια θλιβερή εξαίρεση. Η αρχαί δεν είναι η γλώσσα μας, αν και είναι άμεση η συγγένεια. Κανείς δεν είπε να καταργηθεί το ένα και να γίνει το άλλο. Αν η Ελλαδική Εκκλησία είχε την ελάχιστη ποιμαντική φροντίδα θα φροντιζε να υπάρχουν και τα δύο.

Ν.

amethystos είπε...

Τό εφάρμοσε πρώτη η παπική θρησκεία λόγω λατινικών αλλά μέ καταστροφικά αποτελέσματα. Λειτουργεί μέν μέ τήν γλώσσα τού τόπου αλλά δέν γεννά χριστιανούς αλλά εκκλησιαζόμενους, ίσως.
Η γλώσσα τών ευαγγελίων δέν είναι η αρχαία. Πώς θά τόλεγες στόν Αγιο Ιωάννη τόν Χρυσόστομο; Καταλαβαίνεται τό Ευαγγέλιο; Δέν περιέχει λέξεις γνωστές ή άγνωστες τό ευαγγέλιο. Εκφράζει μέ τόν καλύτερο δυνατό τρόπο, μέ τήν γλώσσα πού δοξάστηκε ο Κύριος, τό άφατο Μυστήριο τής ενανθρωπήσεως.Μέ τίς μεταφράσεις νομίζουμε ότι καταλαβαίνουμε. Καί πουλάμε καί όνομα. Πλησιάζουμε τόν λαό καί τήν πραγματικότητά του. Η εκκλησία δέν είναι εκ τού κόσμου τούτου.