Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ / Συμπτώσεις…..κάηκε το σέρβικο Χιλανδάρι μετά την επίθεση ΝΑΤΟ στη Σερβία και τώρα μεγάλη πυρκαγιά έπληξε τη ρώσικη Μονή Αγ. Παντελεήμονος εν μέσω σχίσματος που επέβαλαν οι ΗΠΑ….

Photo: afonit.info
Συμπτώσεις…..κάηκε το σέρβικο Χιλανδάρι μετά την επίθεση ΝΑΤΟ στη Σερβία και τώρα μεγάλη πυρκαγιά έπληξε τη ρώσικη Μονή Αγ. Παντελεήμονος εν μέσω σχίσματος που επέβαλαν οι ΗΠΑ. (dimpenews.com)
Μια πυρκαγιά ξέσπασε στο ρωσικό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα στο όρος Άθως την Κυριακή, προκαλώντας σοβαρές ζημιές που δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί πλήρως. Ευτυχώς, δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα και κανένα από τα ιερά λείψανα ή εικόνες της Μονής δεν υπέστη βλάβη, αναφέρει τοTsargrad. .
Ωστόσο, η έκταση της ζημίας είναι μάλλον σοβαρή και η υλική ζημία είναι αρκετά μεγάλη.Σε συνέντευξή του στο Tsargrad , ο ηγούμενος του μοναστηριού, ο Αρχιμανδρίτης Ευλόγιος (Ιβανόφ) εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς την Κυριακή, στο δωμάτιο που στεγάζονται οι γεννήτριες του μοναστηριού και λοιπός τεχνικός εξοπλισμός εκδηλώθηκε φωτιά και κάηκε ολοσχερώς. Δεν είναι σαφές τι προκάλεσε τη φωτιά. Μόνο μία μικρή γεννήτρια επιβίωσε, με την οποία τροφοδοτούν την κουζίνα. Ακόμα και τα φώτα στην εκκλησία είναι όλα σβηστά.
Η ζωή του μοναστηριού συνεχίζεται βέβαια αλλά οι αδελφοί δεν μπορούν να δεχθούν προσκυνητές προς το παρόν και οι περίπου 150 φιλοξενούμενοι που παρέμεναν εκεί έπρεπε να φύγουν καθώς δεν μπορεί να λειτουργήσει ο εξοπλισμός που είναι απαραίτητος για την εξυπηρέτηση των προσκυνητών .
Η μονή υπέστη σοβαρό οικονομικό χτύπημα εξαιτίας της πυρκαγιάς, καθώς τα εργαστήρια του – η μεταλλουργία, η ξυλουργική, η συγκόλληση – απαιτούν ηλεκτρική ενέργεια, και στο καλύτερο σενάριο, σύμφωνα με τον Fr. Evlogy, θα χρειαστεί περίπου ένα μήνα για να ξαναρχίσει η δουλειά τους.Ο Π. Ευλόγιος τόνισε ιδιαίτερα ότι κανείς δεν τραυματίστηκε από τη φωτιά, ούτε υπέστησαν ζημιές τα ιερά λείψανα, σκεύη και ότι η λειτουργική ζωή της μονής συνεχίζεται αδιατάρακτη.
Περίπου 100 μοναχοί και ένας μικρός αριθμός εργαζομένων παραμένουν στο μοναστήρι. »Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν « , κατέληξε ο Π. Ευλόγιος αναφέροντας τα τελευταία λόγια του Ιεράρχη Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, που κοιμήθηκε στην εξορία.orthochristian 21/5.19
Το αντίπαλο στρατόπεδο έχει περιέλθει σε απόγνωση καθώς ο Μητροπολίτης Ονούφριος είναι ο μόνος εκ της Ορθοδοξίας της Ουκρανίας που μετά το σχίσμα πραγματοποίησε λειτουργία στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα και μάλιστα την Κυριακή μετά τη συνάντηση με πατριάρχη Θεόφιλο. Την 1η Ιούνη ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος επισκέπτεται το πατριαρχείο Αντιοχείας και θα λειτουργήσει στην μαρτυρική Δαμασκό. Η συσπείρωση της Ορθοδοξίας απέναντι στην πρωτοφανή κίνηση Βαρθολομαίου είναι αποστομωτική. Συν τοις άλλοις ο Ποροσένκο εμπνευστής της Αυτοκεφαλίας σε σχσισματική Εκκλησία καταποντίστηκε στις τελευταίες εκλογές το κλίμα αλλάζει και ο Ζελένσκι φαίνεται ως τώρα να τηρεί ίσες αποστάσεις .Η απομόνωση του Βαρθολομαίου είναι δεδομένη καθώς καμιά Τοπική εκκλησία ή Πατριαρχείο δεν αναγνώρισε το εγκάθετο μόρφωμά του στο Κίεβο. Αλληλοσπαραγμός μαίνεται στο εσωτερικό της νέας δομής μεταξύ Επιφάνειου και Φιλάρετου για πρωτοκαθεδρία….

Δεν υπάρχουν σχόλια: