Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Τα σημαντικότερα της εβδομάδας 9-14 Ιουλίου

Η ανεργία των νέων, η μαζική έξοδος τους και η προνομιακή μεταχείριση του δημοσίου τομέα – το τραπεζικό πρόβλημα της Κύπρου – οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στην περιοχή μας.
Επικαιρότητα
Κανένας δεν μπορεί να είναι τόσο ανόητος, ώστε να πιστεύει πως μειώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα μετά το 2015, παρά την πτώση του ΑΕΠ – αφού μία φυσιολογική θέση εργασίας απαιτεί περί τα 50.000 € ετήσιο ΑΕΠ, οπότε όταν μειώνεται το ΑΕΠ αυξάνεται νομοτελειακά η ανεργία. Αυτό που συνέβη λοιπόν ήταν η μείωση της ανεργίας μέσω της αύξησης της μερικής απασχόλησης – όπου μία φυσιολογική θέση εργασίας μοιράσθηκε τελικά σε δύο ή περισσότερα άτομα. Όσον αφορά τα 12-14 δις € έσοδα που μας λείπουν από τον τουρισμό, ασφαλώς τα εισπράττουν οι Γερμανοί, πριν από όλους η TUI και λιγότερο η TRIVAGO που διαφημίζεται στην Ελλάδα, αφού προηγουμένως έκλεισαν όλες σχεδόν οι ελληνικές εταιρείες,  όπως η Air tickets – ενώ είχαμε τη φαεινή ιδέα να ξεπουλήσουμε όλα τα κερδοφόρα αεροδρόμια μας στη γερμανική κρατική εταιρεία (ανάλυση).
Σε κάθε περίπτωση,  η κρίση που ξέσπασε το 2009 διόγκωσε τις στρεβλώσεις που ήδη υπήρχαν, με αποτέλεσμα να προκύπτουν σοκαριστικά στοιχεία, τόσο για την ανεργία όσο και για τη διαφορά αμοιβών ιδιωτικού-δημόσιου τομέα. Σύμφωνα δε με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, αν και η μεγαλύτερη μείωση απασχόλησης καταγράφεται στους εργαζόμενους με βασική ή υποχρεωτική εκπαίδευση, συνολικά το ποσοστό απασχόλησης μειώθηκε σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Η μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των ανέργων σημειώθηκε μεταξύ των αποφοίτων ανώτατης εκπαίδευσης (179,1%), ακολούθησαν εκείνοι με εκπαίδευση στο Λύκειο (138,4%), ενώ η μικρότερη αύξηση του αριθμού σημειώθηκε στους ανέργους με εκπαίδευση Δημοτικού (55,6%). Παρά την αύξηση όμως των ανέργων πτυχιούχων μετά την έναρξη της κρίσης, τα ποσοστά ανεργίας τους, αν και υπερδιπλασιάστηκαν (από 7% σε 17,1% το 2017), παραμένουν τα χαμηλότερα μεταξύ των επιπέδων εκπαίδευσης – λόγω κυρίως της φυγής πολλών στο εξωτερικό.
Από την άλλη, η πρόσβαση στην αγορά εργασίας είναι πιο εύκολη στα άτομα με μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές, καθώς το ποσοστό ανεργίας έχει διαμορφωθεί στο 10% περίπου το 2017, έναντι 7% το 2009.Το άλλο σημαντικό εύρημα της μελέτης είναι ότι ανοίγει η «ψαλίδα» των αμοιβών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε βάρος των ιδιωτικών υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, ο χαμηλότερος μέσος μισθός παρατηρείται διαχρονικά την περίοδο 2008-2016 στον ιδιωτικό τομέα και ο υψηλότερος στις δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (ΔΕΚΟ). Ακολουθεί η συνέντευξη του υπευθύνου της μελάτης του ΙΟΒΕ:
Περαιτέρω, σε σχέση με την κυπριακή κρίση, η οποία μαίνεται στον τομέα των τραπεζών, τα όσα διαδραματίστηκαν στη Κύπρο τις τελευταίες ημέρες με επίκεντρο την Συνεταιριστική Τράπεζα, είναι η επιτομή του εγχειρήματος να περάσουν όλα τα τραπεζικά ιδρύματα, από εθνικές διοικήσεις σε πολυεθνικά χέρια – ενώ η μετά μνημόνιο εποχή αποδεικνύεται όχι απλά εποχή πλήρους επιτήρησης, αλλά και επιβολής νέων μέτρων σε βάρος των πολιτών.
Υποστηρίζεται δε πως όσα συνέβησαν στη Κύπρο με επίκεντρο την «Συνεργατική Τράπεζα», αποδεικνύουν ότι η έξοδος από τα μνημόνια, όπως αυτή που έρχεται στην Ελλάδα, δεν σημαίνει τίποτα για την επιτροπεία και για τον αυστηρό έλεγχο που θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη οξύτητα, από θεσμούς όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (πηγή).
Τέλος, όσον αφορά την Τουρκία, η ελληνική εξωτερική πολιτική θα πρέπει να είναι προσεκτική και με λεπτές ισορροπίες – σε μία περίοδο που τα προβλήματα σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο πυκνώνουν, με μετωπικές αντιπαραθέσεις των μεγάλων παικτών ισχύος στη περιοχή μας.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, βλέποντας τα προβλήματα που δημιουργεί στην Ε.Ε. το μεταναστευτικό-προσφυγικό, δεν έχει λόγο να ρίξει τους τόνους έναντι της Ελλάδας. Σύμφωνα δε με τον κ. Μάζη, η Θράκη εισέρχεται σταδιακά στο κάδρο των θεμάτων της Τουρκίας – ενώ είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ δεν θα  αμβλύνει την επιρροή της Τουρκίας αλλά, αντίθετα, θα την ενδυναμώσει περαιτέρω. Ακολουθεί η συνέντευξη του.

Ολοκληρώνοντας την παρουσία των τριών πολύ σημαντικών θεμάτων της εβδομάδας που πέρασε, με τις αντίστοιχες συνεντεύξεις ανθρώπων που τα γνωρίζουν καλύτερα, θεωρούμε πως η χρονική περίοδος που θα ακολουθήσει θα είναι πολύ πιο επικίνδυνη για την Ελλάδα, από ότι η προηγούμενη. Οφείλουμε λοιπόν να είμαστε προετοιμασμένοι, λαμβάνοντας τα μέτρα μας – έτσι ώστε να μη βρεθούμε προ απροόπτου.

analyst

Δεν υπάρχουν σχόλια: