Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Τι θα πει δεν φταίμε εμείς, τι θα πει πως φταίγαν οι άλλοι;

Στέλιος Ορφανάκης

"Το ελληνικό κράτος αδυνατεί διαχρονικά να προστατεύσει αποτελεσματικά τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών του."
Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρόεδρος Ν.Δ – 24 Ιουνίου 2018

Συντηρούμε ένα μεγάλο Δημόσιο χωρίς οργάνωση, συντηρούμε πολλούς και πολύ καλοπληρωμένους μοιραίους και άβουλους πολιτικούς, οι οποίοι με τη σειρά τους συντηρούν ένα τεράστιο κομματικό στρατό, αλλά δεν έχουμε Κράτος. Tο κράτος που έχουμε εδώ και πολλά-πολλά χρόνια είναι βαριά άρρωστο, είτε βρέχει, είτε χιονίζει, είτε πνέει ο "στρατηγός" άνεμος. Παρ' όλα αυτά καμία πολιτική δύναμη που κυβέρνησε δεν έχει κάνει το παραμικρό να το αναδιαρθρώσει, έστω κι αν πρέπει να το κατεδαφίσει πρώτα. Τα κράτος, που το πολιτικό μας σύστημα ισχυρίζεται ότι λειτουργεί για τον πολίτη και την ασφάλειά του, ξέρει μόνο να τον ξεζουμίζει όταν δεν τον πνίγει ή δεν τον καίει.

Το ελληνικό κράτος αποτυγχάνει, όχι σε τίποτα ακραία φαινόμενα που βλέπουμε στις τηλεοράσεις μας να κτυπούν άλλες χώρες όπως π.χ. τυφώνες βαθμίδας 4 ή σε πλημμύρες τύπου Νέας Ορλεάνης ή σε σεισμούς που συναντιόνται στην Ιαπωνία. Ευτυχώς ο Θεός της Ελλάδος μας έχει προστατέψει από αυτά. Κι αυτό δεν είναι φαινόμενο της οικονομικής κρίσης, συνέβαινε και στις καλές εποχές, τότε που είχαμε χρήμα, έστω και με δανεικά. Δεν είναι μόνο θέμα υποδομών, που ακόμα και όταν υπάρχουν μπορεί να μη λειτουργούν διότι δεν συντηρούνται. Είναι θέμα ανικανότητας αυτών που διοίκησαν και διοικούν. Το πολιτικό σύστημα από επιλογή δεν ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα, έτσι δείχνουν εδώ και δεκαετίες τα αποτελέσματα. Οι περισσότεροι πολιτικοί ασχολούνται με την καρέκλα τους και πως θα βγάλουν κέρδη αλλά για δικό τους όφελος.

Κάθε φορά που αποδεικνύεται με ήχο, εικόνα και πολλές φορές με νεκρούς η ανυπαρξία του Κράτους και της κεντρικής οργάνωσης, οι εκάστοτε κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, με τους μοιραίους, άτολμους και άβουλους πολιτικούς που τις εκπροσωπούν, θα περιοριστούν σε διαπιστώσεις του τύπου: "Δεν εκτιμήθηκε σωστά ο κίνδυνος/κατάσταση". Προσέξτε το ρήμα και το πρόσωπο που χρησιμοποιούν. Λένε εκτιμήθηκε! Τρέχα γύρευε από ποιους. Δεν λένε εκτιμήσαμε. Μάλιστα αυτή η διαπίστωση γίνεται και από τους κατά το νόμο υπεύθυνους! Αν οι κυβερνώντες ή οι διορισμένοι σε θέσεις κλειδιά δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν σωστά τον κίνδυνο, η λύση είναι να ξηλωθούν από τις καλοπληρωμένες καρέκλες τους. Φυσικά κανένα κόμμα που άσκησε ή ασκεί εξουσία δεν τόλμησε κάτι τέτοιο.

Αντί εξαναγκασμένων παραιτήσεων, διότι αυτόβουλες σιγά μην υπάρξουν ποτέ, σε κάθε αποτυχία οι πιο πολλοί πολιτικοί κρύβονται πίσω από τις ευθύνες τους, ενώ λίγοι πιο "σοφοί" σιωπούν. Στο τέλος το πρόβλημα δεν θα αντιμετωπιστεί με όρους να δοθεί λύση αλλά θα αντιμετωπιστεί από επικοινωνιολόγους και ανθρώπους ειδικών αποστολών του πολιτικού συστήματος ή θα το στείλουν στις ελληνικές καλένδες.

Φυσικά δε φταίει μόνο το πολιτικό σύστημα και η νοοτροπία του. Φταίμε κι εμείς, που ως ελληνικός λαός, αν και βλέπαμε και συζητούσαμε μεταξύ μας τα χάλια του και την ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού, δεν ψηφίζαμε για ανανέωση, αλλά για μερική αναπαλαίωση. Το αποκορύφωμα της αναπαλαίωσης ήταν η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Αν κάποιος νομίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του λαϊκισμού και της "παροχολογίας” εκπροσωπεί το νέο, ας σταματήσει να διαβάζει στην πρώτη τελεία που θα βρει. Αν  κάποιος που σκοπεύει να ψηφίσει ΝΔ ή ό,τι έμεινε από το ΠΑΣΟΚ, πιστεύει ότι θα γίνουν τα πράγματα καλύτερα με τη διατήρηση της παλιάς νοοτροπίας, εμπλουτισμένης με λίγη αναπαλαίωση,  ας σταματήσει κι αυτός στην πρώτη τελεία που θα βρει.

Τις εθνικές τραγωδίες και καταστροφές τις φέρνει αυτό που οι πολιτικοί μας  αποκαλούν ελληνικό κράτος. Όλα τα πολιτικά κόμματα που κυβέρνησαν, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και τώρα ΣΥΡΙΖΑ, έχουν υποστηρίξει με τις πράξεις τους ή και τις παραλείψεις τους την ανοργανωσιά, την αδιαφορία και την ανοχή του κράτους σε οτιδήποτε είναι παράνομο ή μελλοντικά θα δημιουργήσει προβλήματα ακόμα και νεκρούς. Και όλα αυτά προκειμένου να μη θίξουν συγκεκριμένους "πελάτες" τους, οι οποίοι με τη σειρά τους τούς στηρίζουν με ψήφους ή και χρήμα. Αν το κράτος αυτό στο τέλος, καίει ή πνίγει ή καταστρέφει οικονομικά κόσμο, είναι μια λεπτομέρεια που δεν τους απασχολεί, γιατί πιστεύουν ότι αυτοί θα τη γλυτώσουν.

Έχουμε μεγάλο Δημόσιο, έχουμε καλοπληρωμένους πολιτικούς, δεν έχουμε κράτος και η χώρα από καιρό εις καιρό ζει εθνικές τραγωδίες μέσα στο έδαφος της. Η μόνη περίπτωση να μην ζήσει αυτή η χώρα κι άλλες τραγωδίες στο έδαφος της ή να μην παραλύει από ανεπάρκεια του Κράτους είναι να μην βρέχει λίγο παραπάνω, να μην χιονίζει (δεν έχει σημασία η ποσότητα εδώ), να μην πνέει ο "στρατηγός" άνεμος, να μην έχει καύσωνα. Έχουμε ένα κράτος που λειτουργεί χωρίς να δημιουργεί πολλά προβλήματα σε θερμοκρασίες από 13 έως 30 βαθμούς Κελσίου και μέχρι 5 Μποφόρ άνεμο. Φυσικά απέχουμε έτη φωτός από το να δημιουργήσουμε ένα Κράτος που να λύνει προβλήματα.

Στη χώρα μας έχουμε εγκαταστήσει μια εν δυνάμει κόλαση. Έχουμε ένα κράτος παντού και πάντα απροετοίμαστο και αυτή είναι η αιτία για όλα τα δεινά μας. Όπως μάλιστα είπε σε δήλωση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 24 Ιουλίου "Το ελληνικό κράτος αδυνατεί διαχρονικά να προστατεύσει αποτελεσματικά τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών του.". Και φταίμε όλοι, όχι βέβαια το ίδιο, όπως το είχε τραγουδήσει πριν αρκετές δεκαετίες ο αείμνηστος Λουκιανός Κηλαηδόνης:

Τι θα πει δε φταίμε εμείς
τι θα πει πως φταίγαν οι άλλοι
τι θα πει πως φταίνε αυτοί
τι θα πει ρε σεις τι θα πει;

Θα πει πως φταίμε κι εμείς,
φταίτε κι εσείς, ναι, φταίνε κι οι άλλοι.
Φταίμε κι εμείς, φταίτε κι εσείς,
φταίει κι ο Χατζηπετρής.


* Ο κ. Στέλιος Ορφανάκης είναι Καθηγητής (M.Sc) Φυσικών και Θετικών Επιστημών στη Δημόσια Εκπαίδευση, έχει εξειδικευθεί στην Τραπεζική Διοίκηση και σε Παράγωγα Προϊόντα, έχει εργαστεί ως Επενδυτικός Σύμβουλος στην Ιδιωτική Τραπεζική (Alpha Private Bank – Όμιλος ALPHA BANK). Είναι πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, που έχει περάσει τη διαδικασία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών ενώ μετέχει στις επιτροπές: I) Οικονομίας & Ανάπτυξης και II) Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων του κόμματος.

Πηγή: Capital.gr

vigla

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΔΕΝΔΡΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΥΡΑΧΤΑ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: