Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Τσίπρας: Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία - Live το υπουργικό συμβούλιο

gre1954298_32684553
Την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία στο Μάτι ανέλαβε με δηλώσεις του ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου που βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Οι νεκροί δεν μπορούν να μιλήσουν αλλά το λιγότερο που οφείλουμε στη μνήμη τους είναι σεβασμός τουλάχιστον ως προς την αλήθεια. Θέλω να αναλάβω ακέραια ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. Είναι αυτονόητο για τον πρωθυπουργό της χώρας, σας καλώ να την αναλάβετε κι εσείς γιατί είναι επίσης αυτονόητο για την κυβέρνηση της χώρας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Αρχίζοντας την ομιλία έκανε λόγο για μια δύσκολη στιγμή, ίσως την πιο βαριά όπως είπε της κυβερνητικής θητείας.
Επί λέξει, είπε, «ζήτησα σήμερα εκτάκτως να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο σε μια δύσκολη στιγμή, ίσως τη πιο βαριά της κυβερνητικής μας θητείας. Δε σας κρύβω ότι με διακατέχουν ανάμικτα αισθήματα τούτη την ώρα. Όπως φαντάζομαι και σε όλους σας. Πόνος, συντριβή, για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν απροσδόκητα, και άδικα. Αλλά και αγωνία. Αγωνία αν πράξαμε σωστά σε όσα έπρεπε να πράξουμε. Αν αντιδράσαμε σωστά τις κρίσιμες ώρες. Αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Αν μπορούσαμε να σώσουμε έστω και μια ψυχή παρά πάνω από όσους έφυγαν άδικα», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, που πρόσθεσε:
«Όπως επίσης δε θέλω να κρύψω ότι δεν αποφεύγω και τη σκέψη ή τον φόβο: Μήπως από κάποιο ένστικτο αυτοσυντήρησης, διαπράττουμε κι εμείς το ίδιο λάθος, που τόσες φορές έχουμε δει να διαπράττουν άλλοι. Να υπερβάλλουμε σε δικαιολογίες για να μειώσουμε τις ευθύνες».
Η συνεδρίαση έρχεται στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών με δεκάδες θύματα, την ώρα που συνεχίζονται οι αγωνιώδεις έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι χθες, η κυβέρνηση, μέσω της συνέντευξης Τύπου στην οποία συμμετείχαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργος Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, αλλά και οι αρχηγοί της Πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ, ουσιαστικά απέδωσε την τραγωδία στη δράση εμπρηστών και στις ακραίες καιρικές συνθήκες, αποφεύγοντας να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη για ολιγωρία ή ελλιπή σχεδιασμό.
ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: