Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Ένα "ιερό ΝΑΤΟ" δημιουργείται ενάντια στη Ρωσία

© AFP 2018 / Genya Savilov
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσενκο κατά τη διάρκεια μιας  προσευχής με την ευκαιρία της αναμενόμενης απόφασης για χορήγηση το  αυτοκέφαλο στην εκκλησία της Ουκρανίας. 14 Οκτωβρίου 2018[ Εις τύπον καί τόπον αντίχριστου]

Victor Marakhovsky

Η διάρρηξη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (ROC) με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης προκάλεσε μια σαφή αντίδραση και σχόλια.

Στην πραγματικότητα, οι «εκκλησιαστικές» εξηγήσεις για τις αιτίες και τις συνέπειες είναι ξεκάθαρες και χωρίς να  μας  τις δίνουν οι  εκπρόσωποι  της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Όσοι δεν είναι θεολόγοι, αλλά έχουν για τους προφανείς λόγους μια ιδέα για την σουπερνόβα της Ουκρανίας, ανησυχούν περισσότερο για την τύχη των Ουκρανών πιστών της κανονικής εκκλησίας. Θα μιλήσουμε για την πολιτική διάσταση του τι συμβαίνει. Επιπλέον, ο σημερινός πρόεδρος της Ουκρανίας έχει παρασκευάσει προσωπικά το σημερινό χυλό, χωρίς καμιά αξιοπρέπεια.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι μεμονωμένοι επίσκοποι της Ουκρανικής Ορθόδοξης εκκλησίας UOC διστάζουν και
κάνουν ενάντιες  δηλώσεις και οι ομάδες εθνικών ακτιβιστών περιμένουν μόνο ένα μήνυμα για την έναρξη των μαζικών κατασχέσεων - η πιθανή περαιτέρω εξέλιξη των γεγονότων είναι, δυστυχώς, περισσότερο ή λιγότερο σαφής.
Τι είναι πραγματικά σημαντικό εδώ; Πίσω από τον πατριάρχη  Βαρθολομαίο
καθώς και πίσω από την πρωτοβουλία των γεγονότων – με τον πρόεδρο του Κιέβου Poroshenko) είναι ειλικρινά η Αμερική  όπου συγκεντρώνεται στο μεγαλύτερο μέρος της εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης. Και το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ενεργούν στην κατάσχεση ξένων εδαφών είναι γνωστό.

Έτσι αρχικά, προφανώς, θα διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με τους υψηλότερους κληρικούς της κανονικής Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της UOC, αναμένοντας την επανάληψη"επιτυχίας στο Ιράκ", όπου η υψηλή διοίκηση του στρατού  χώρας που δέχθηκε επίθεση απλώς εξαγοράστηκε.

Στη συνέχεια -με πειθαρχημένη ξένοιαστη αδιαφορία για τα δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης- θα ασκήσει πιέσεις σε  ανυπότακτα μοναστήρια και εκκλησίες και  στην απέλαση ανυπάκουων  ιερέων και πιστών. Τότε (θα γίνει μαζί τους) και κάποια «δημοκρατική συμμαχία συνασπισμού με το  UOC», όπου όλες οι θρησκευτικές οργανώσεις που έχουν περάσει κάτω από τον Βαρθολομαίο θα συνυπάρχουν δημιουργικά.
Οι Ορθόδοξοι της Ουκρανίας, πιθανότατα, περιμένουν πολλά κακά και τρομερά. Αλλά τώρα το κύριο ζήτημα είναι το πώς οι τοπικές εκκλησίες του πλανήτη θα δουν τι συμβαίνει. Αυτό θα είναι ζωτικής σημασίας, συμπεριλαμβανομένης της τύχης των Ουκρανών Ορθοδόξων.

Το σημείο εδώ είναι αυτό. Στην πραγματικότητα, η απόφαση της Κωνσταντινούπολης έστειλε σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο (ή μάλλον στον κλήρο) ένα απλό και σαφές μήνυμα: μπορείτε να κάνετε Maidan (η χρωματιστή επανάσταση της Ουκρανίας). Οποιοσδήποτε διαχωρισμός έχει τώρα στέγη και αυτή η οροφή φωλιάζει τυπικά στην περιοχή του Φαναρίου  της Κωνσταντινούπολης και στην πραγματικότητα στην πρωτεύουσα, μια υπερδύναμη με φιλοδοξίες για παγκόσμια διακυβέρνηση.

Το μήνυμα αυτό απεστάλη όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Μακεδονία, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και ούτω καθεξής.

Και στην  Ρωσία.

Αποκαλύπτει ότι οι Ιεράρχες που έρχονται σε σύγκρουση με τους ανωτέρους τους, πηγαίνουν σε  σχίσμα, - ξέρετε τι να κάνετε, λέει αυτό το μήνυμα. Από εδώ και πέρα, το ανάθεμα δεν είναι καταδίκη, υπάρχει πάντα μια εναλλακτική λύση: αρπάξτε ό, τι μπορείτε να μεταφέρετε και φευγάτε κάτω από μια ομπρέλα που πιστοποιείται από το Capitol Hill. Παρεμπιπτόντως, μην ξεχνάτε ότι τα κράτη στα οποία κατοικείτε, με συντριπτική πλειοψηφία, δεν υποφέρουν από πολιτική κυριαρχία, υπακοής κάτω από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ως εκ τούτου, θα παρέχεται εκτεταμένη υποστήριξη.

Στην πραγματικότητα, όλα αυτά είναι ένα αποσταγμένο παράδειγμα του Maidan (εννοεί την στημένη χρωματιστή επανάσταση της Ουκρανίας) .
 Όλες οι "χρωματικές επαναστάσεις" της δεκαετίας του 2000 και του 2010, σημειώνουμε, δεν πραγματοποιήθηκαν σε κυρίαρχα κράτη. Υπήρχαν ήδη είτε φιλοαμερικανικές κυβερνήσεις ή τουλάχιστον κυβερνήσεις "πολλαπλών φορέων" - οι οποίες, σχεδόν χωρίς να παρουσιάσουν αντίσταση, κατεδαφίστηκαν από μαχητές πιστοποιούμενους από την  Δύση για πραγματική δημοκρατία και για καταπολέμηση της διαφθοράς. Η αντίσταση δεν αποδείχθηκε ακριβώς επειδή οι κυβερνήσεις δεν ήταν κυρίαρχες - όλοι προσπάθησαν να «καταλήξουν σε συμφωνία για να μην χάσουν τα πάντα». Και οι "επαναστάτες χρώματος", με τη σειρά τους, είχαν πρακτικά επίσημα πιστοποιητικά συμμόρφωσης των πογκρόμ τους με το πνεύμα της αληθινής δημοκρατίας "Tomos" της Ουάσινγκτον -  Τα πιστοποιητικά της Ουάσινγκτον για συμμόρφωση με το πνεύμα της πραγματικής δημοκρατίας.      .

Δηλαδή, στην περίπτωση αυτή, η Κωνσταντινούπολη λειτουργεί ως μηχανισμός, σε λειτουργίες ανάλογες με τη Βικτώρια Nuland  "πως να...... μαμήσουμε την Ευρώπη".

Με την ευκαιρία, από την επίσκεψη του Nuland στο Κίεβο, έχουν περάσει αρκετά χρόνια για να απαντήσει το ερώτημα εάν η Αμερική σχεδιάζει όχι μόνο να αποδυναμώσει τη Ρωσία με αυτόν τον τρόπο, αλλά και να ενισχύσει και να ωφελήσει την Ουκρανία. Η βαθμολογία στον πίνακα αποτελεσμάτων, στην  σημερινή κατάσταση της Ουκρανίας - είναι εύγλωττη. Ως εκ τούτου, η ιδέα ότι στην Ουκρανία μετά το  "εκκλησιαστικό  Maidan" ένα είδος " εκκλησιαστικής ειρήνης" έρχεται μαζί και η βελτίωση της κατάστασης είναι τουλάχιστον ανόητη. Η "ειρήνη" δεν είναι απλά ο στόχος για αυτό που  συμβαίνει.

Σε γενικές γραμμές, οι τοπικές εκκλησίες του πλανήτη αντιμετωπίζουν μια δύσκολη επιλογή. Ή καταδικάζουν  σαφώς τις πράξεις της Κωνσταντινούπολης και προκαλεί δυσαρέσκεια στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις δικές της φιλοαμερικανικές κυβερνήσεις.
Χωρίς  να κάνουν  τίποτα και αφηρημένα  για να ζητήσουν  μια ειρηνική επίλυση των  αντιφάσεων - με μια λέξη, να σύρουν τον  χρόνο στο άπειρο, το οποίο ισοδυναμεί με παράδοση. Είτε πρόκειται να διαπραγματευτούν  και θα  λάβουν άχρηστες εγγυήσεις, κάτι που ισοδυναμεί πάλι με  την παράδοση (με αυτό τον τρόπο φάνηκαν στον Τύπο φήμες ότι ο σκοπός της  Κωνσταντινούπολης είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τοπική εκκλησία - αυτή της Ρουμανίας -το Φανάρι  σκοπεύει να αγοράσει μια  απόφαση για το "τμήμα" της Μολδαβίας).

Ή απλά απλώς συνειδητοποιούν , ότι πρέπει να υποστηρίζουν  τον Βαρθολομαίο. Έτσι, ανοίγουν τυχόν επιθέσεις επιδρομών, νομιμοποιούν στο μέλλον τα «εκκλησιαστικά maidan» στα δικά τους εδάφη. Και αν κοιτάξουν πώς συμπεριφέρεται η Αμερική τώρα με τους συμμάχους της, μπορούν να προβλέψουν  με ασφάλεια: θα υπάρξουν Maidans.

Επομένως, εξακολουθεί να υπάρχει ελπίδα ότι οι τοπικές εκκλησίες θα ανακαλύψουν τη θέληση για ενότητα. Η επιλογή αυτή υποστηρίζεται όχι μόνο από λόγους αυτοσυντήρησης αλλά και από το γεγονός ότι η Μόσχα, σε αντίθεση με την Κωνσταντινούπολη, δεν πάσχει από παπισμό και δεν κόπτεται για  παγκόσμια εξουσία έναντι των χριστιανών. Και τι σκέφτονται στη Ρωσία για το Maidan - όλοι το γνωρίζουν.

 Αναφορές

  1. https://www.youtube.com/watch?v=CL_GShyGv3o

το είδα
oimaskespeftoun

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

'Περιορισμένος' στο ΄μικρό' Φανάρι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, φαντασιώθηκε την εξουσία απέναντι σε άλλους, μακρινούς λαούς, με το πρόσχημα μιας δήθεν 'εκκλησιαστικής' κανονικότητας... Ταυτίστηκε έτσι με τις λογικές της υπερδύναμης, 'ξέχασε' τον λόγο του Χριστού: "Μη φοβού το μικρό ποίμνιο", και ξεχύθηκε με πολεμικές μεθόδους στις 'κατακτήσεις'... Μπορεί άραγες κανείς απ' αυτούς στην πάλαι ποτέ Κωνσταντινούπολη να 'συνέλθη'; - Βέβαια, υπάρχει μακρά προιστορία, και ο απόλυτος διαχωρισμός κλήρου και λαού... Και η δήλωση: "Πρώτος δίχως ίσον"... Πρώτος! Και ο Κύριος; "Προσέξτε να μη γίνεστε όπως οι άρχοντες των λαών που διαφεντεύουν, αλλά εσείς να είστε ως διάκονοι... Και οι έσχατοι έσονται πρώτοι, και οι πρώτοι έσχατοι"...