Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Του Οσίου πατρός ημών Λουκά αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως της Κριμαίας – λόγος περί της κλοπής.

πηγή : Αναβάσεις

Πολλά χρόνια κήρυττα το Ευαγγέλιο του Χριστού σε πολλούς και διάφορους ανθρώπους, και τώρα κηρύττω σε σας, το αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσπάθησα με όλες τις δυνάμεις μου να σας μάθω τις ανώτερες χριστιανικές αρετές.
Ήθελα πολύ να κατανοήσετε καλά το νόμο του Χριστού και να τον εφαρμόζετε στην ζωή σας. Ακούραστα σας καλούσα προς την χριστιανική τελειότητα, διότι ο Κύριος ζητά από μας: «Έσεσθε ούν υμείς τέλειοι, ώσπερ ο Πατήρ υμών ο εν τοις ουρανοίς τέλειος εστίν» (Μτθ. 5, 48).

Εγώ πάντα ενεργούσα κατ’ αυτό τον τρόπο. Το ίδιο, όμως, έκανε και ο άγιος απόστολος Παύλος, ο φορέας του αγίου Πνεύματος, ο οποίος είχε το νου του Χριστού και είχε αποκτήσει την ανώτατη σοφία, μπροστά στην οποία η δική μου είναι πολύ ασθενής. Ακούστε τί λέει: «Και εγώ, αδελφοί, ουκ ηδυνήθην λαλήσαι υμίν ως πνευματικοίς, αλλ’ ως νηπίοις εν Χριστώ. γάλα υμάς επότισα και ου βρώμα ούπω γαρ ηδύνασθε. αλλ’ ούτε έτι νυν δύνασθε έτι γαρ σαρκικοί εστέ. όπου γαρ εν υμίν ζήλος και ερις και διχοστασίαι, ουχί σαρκικοί εστέ και κατά άνθρωπον περιπατείτε;» (Α’ Κορ. 3, 13).

Άλλα δεν έκανα το ίδιο και εγώ. Εγώ, σχεδόν πάντα, σας έδινα μόνο την στερεά τροφή και πολύ σπάνια ενθυμόμουν το γάλα, που είναι απαραίτητο για τους νηπίους εν Χριστώ. Σας θεωρούσα χριστια¬νούς που δεν απέχουν μακριά από το να εκπληρώ¬σουν όλο το νόμο του Χριστού.
Ήταν λάθος μου αυτό; Δεν το έκανα σωστά; Όχι, δεν μετανοώ, επειδή και ο ίδιος ο απόστολος Παύλος δεν έτρεφε πάντα το ποίμνιο του με γάλα, σαν τα νήπια. Έγραψε δεκατέσσερεις επιστολές, με πολύ βαθύ περιεχόμενο, όπου εξέθεσε τα πράγματα με πολύ υψηλά νοήματα, που αφορούν την πίστη μας.
Δεν τους έτρεφε πάντα με γάλα, αλλά τους έδινε και στερεά τροφή. Αν μιλούσα συχνά για την τελειότητα και σπάνια στα κη¬ρύγματα μου έστρεφα την προσοχή σας στα «χοντρά» αμαρτήματα, για να σας προφυλάξω απ’ αυτά, αυτό το έκανα διότι νόμιζα ότι οι περισσότεροι από σας δεν είναι πια νήπια και είναι σε θέση να δέχονται και στερεά τροφή.

Δύο φορές ο Κύριος, ο Θεός αποκάλυψε στους ανθρώπους το θέλημα του, το νόμο του. Την πρώτη φορά αυτό έγινε στους πολύ αρχαίους χρόνους δια του προφήτου Μωυσέως, στο όρος Σινά, όπου ο Θεός οδήγησε τον εκλεκτό λαό του, όταν τον απελευθέρωσε από τη δουλεία της Αιγύπτου.
Τότε τους έδωσε το νόμο, το σπουδαιότατο μέρος του οποίου αποτελούσε ο δεκάλογος, δηλαδή οι δέκα πιο βασικές εντολές, τις οποίες και εσείς πρέπει να τις γνωρίζετε πολύ καλά.
Όλες αυτές οι εντολές του νόμου του Σινά, απαγορεύουν τα πιο «χοντρά» αμαρτήματα: όπως για παράδειγμα την ειδωλολατρεία, την λατρεία δηλαδή άλλων θεών εκτός από τον Ένα και Αληθινό Θεό. Απαγορεύουν επίσης την ορκωμοσία στο όνομα του Θεού, και άλλα τέτοια «χοντρά» αμαρτήματα, όπως ο φόνος, η κλοπή, η μοιχεία, η συκοφαντία, οι ψευδομαρτυρίες κατά του πλησίον μας και ο φθόνος γι’ όσα έχει ο πλησίον μας.

Περί της κλοπής.

Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός όταν ήρθε στη γη μας έδωσε ένα καινούριο νόμο και καινούριες εντολές, τους μακαρισμούς. Στις παραβολές του μας δίδασκε την τελειότητα και τις ανώτατες αρετές. Γι’ αυτό σας έτρεφα με στερεά τροφή και σπάνια τα κηρύγματα μου έμοιαζαν με το γάλα, την τροφή των νηπίων.
Αλλά τώρα πρόσφατα ο Κύριος με διόρθωσε δια μιας γυναίκας, η οποία πάντοτε παρακολουθεί τα κηρύγματα μου. Έλαβα απ’ αυτήν ένα γράμμα, το οποίο έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία και με έβαλε σε πολλές σκέψεις και με έκανε να θυμηθώ εκείνους τους ανθρώπους που έχουν ακόμη ανάγκη από γάλα.

Η γυναίκα αυτή στο γράμμα της με παρακαλούσε να μιλήσω σ’ ένα από τα κηρύγματα μου για την κλοπή, διότι συνέβη ένα δυσάρεστο γεγονός. Αυτή είχε μία γνωστή, την οποία έβλεπε συχνά στο ναό και την θεωρούσε αληθινή χριστιανή. Ένα βράδυ την κάλεσε στο σπίτι της και την άφησε να κοιμηθεί εκεί. Πρέπει να πούμε ότι την ημέρα εκείνη, η γυναίκα που μου έγραψε το γράμμα, πήρε την σύνταξη της, με την οποία ζούσε.
Το βράδυ, επειδή ήταν πολύ κουρασμένη, ξέχασε το τσαντάκι της, οπού είχε όλα τα χρήματα, πάνω στο τραπέζι. Το πρωί, όταν έφυγε η γνωστή της, η γυναίκα αυτή είδε ότι μερικά από τα χρήματα έλειπαν. Δεν της πήρε η γνωστή της όλα τα χρήματα, μόνο εκατό από τα διακόσια ρούβλια. Αλλά δεν έχει σημασία πόσο πήρε, σημασία έχει η δύσοσμη αυτή αμαρτία, η κλοπή.

Για την αμαρτία αυτή ο απόστολος Παύλος στην επιστολή του προς Κορινθίους είπε: «Μη πλανάσθε» ούτε πόρνοι, ούτε ειδωλολάτραι, ούτε μοιχοί, ούτε μαλακοί, ούτε αρσενοκοίται, ούτε πλεονέκται, ούτε κλέπται, ούτε μέθυσοι, ου λοίδοροι, ούχ άρπαγες βασιλείαν Θεού ού κληρονομήσουσι» (Α’ Κορ. 6, 910).
Ακούτε, ακούς και εσύ που πήρες τα χρήματα, δεν θα κληρονομήσεις την Βασιλεία του Θεού, εξ αιτίας της κλοπής που έκανες! Θεωρώ αναγκαίο να συμπληρώσω αυτά που είπε ο απόστολος Παύλος με το ότι και οι ψευδομάρτυρες, που ψευδομαρτυρούν κατά του πλησίον τους, δεν θα κληρονομήσουν, βέβαια, και αυτοί την Βασιλεία του Θεού.
Ω, πόσο αισχρή είναι αυτή η αμαρτία, η κλοπή, που μας την απαγορεύει η όγδοη εντολή του νόμου του Σινά!
Ω, πόσο πληγώνει ο κλέφτης την καρδιά των ανθρώπων τους οποίους ληστεύει! Πόσο δύσκολο είναι για έναν άνθρωπο φτωχό να χάσει σχεδόν όλη την περιουσία του. Δεν σκέφτεται ο κλέφτης πόσο βαθιά πληγώνει την ψυχή του ανθρώπου μ’ αυτό, ενώ κάνει Να ξεσπάσει πάνω τους η οργή του Θεού, και το στίγμα του κλέφτη να είναι πάνω τους και η περιφρόνηση των ανθρώπων. Αυτά Ισχύουν για την κλοπή γενικά.

Υπάρχει όμως και το χειρότερο είδος κλοπής, η Ιεροσυλία, όταν δηλαδή κλέβει κανείς αυτά που ανήκουν στην Εκκλησία. η Ιεροσυλία πρώτα είναι κλοπή των λειτουργικών σκευών που χρησιμοποιούνται στην Εκκλησία και δεύτερο η κλοπή των χρημάτων της Εκκλησίας. Τα χρήματα αυτά τα φέρνετε εσείς, πολλές φορές από το υστέρημά σας, και όμως τα κλέβουν οι αθεόφοβοι Ιερόσυλοι. Στα παλαιά τα χρόνια, επίτροποι μιας Εκκλησίας γίνονταν άνθρωποι πλούσιοι, οι οποίοι μπορούσαν από το περίσσευμά τους να ευεργετούν την Εκκλησία και να κτίζουν ακόμα και καινούριους ναούς.

Δεν υπάρχουν σήμερα τέτοιοι επίτροποι. Δύο φορές αναγκάστηκα στην επαρχία μου να διώξω τους επιτρόπους, και μάλιστα ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας, εξ αιτίας της κλοπής των χρημάτων της Εκκλησίας. και γνωρίζω καλά ότι πολλοί απ’ αυτούς, που επιδιώκουν την θέση του εκκλησιαστικού επιτρόπου, θέλουν πρώτ’ απ’ όλα να έχουν πρόσβαση στο εκκλησιαστικό ταμείο. Αλλοίμονό σας, Ιερόσυλοι!

Θα αγγίξω και τις άλλες αμαρτίες και τα παραπτώματα που έχουν μεγάλη διάδοση στην εποχή μας, μεταξύ αυτών που αποτελούν το μικρό ποίμνιο του Χριστού, ή ακόμα και μεταξύ των ποιμένων του.
Ξέρετε πόσο υποφέρουν οι άνθρωποι από ψευδομαρτυρίες; Ξέρετε πόσοι αθώοι άνθρωποι υπέφεραν πολλές θλίψεις, εξ αιτίας μιας ψευδομαρτυρίας που κάποιοι κατέθεσαν εναντίον τους; Μου είχε γράψει ένας σεβάσμιος πρωθιερέας πόσα υποφέρει εξ αιτίας μιας ψευδομαρτυρίας εναντίον του, των Ιερέων της ενορίας του που τον ζήλευαν εξ αιτίας της προσοδοφόρας θέσης που κατείχε. Πολλά χρόνια υπέφερε ο άξιος αυτός ιερέας εξ αιτίας αυτής της ψευδομαρτυρίας.

Ξέρετε πόση διάδοση έχει και μία άλλη πολύ βαριά αμαρτία για την οποία μιλάει στην προς Εφεσίους επιστολή του ο άγιος απόστολος Παύλος: «Πορνεία δε και πάσα ακαθαρσία ή πλεονεξία μηδέ ονομαζέσθω εν υμίν, καθώς πρέπει αγίοις» (Εφ. 5, 3). Πολλά άλλα θα μπορούσα ακόμα να πω. η μοιχεία, οι ψευδομαρτυρίες, οι συκοφαντίες, η ζήλια, όλα αυτά πρέπει να εξαφανιστούν από τη ζωή μας και ούτε να ακούγεται το όνομα τους μεταξύ των χριστιανών.
Όμως πόσο διαδεδομένη είναι σήμερα η μοιχεία! Γνωρίζω ότι ένας από σας, ο οποίος μαζί με την ευλαβή σύζυγό του ερχόταν τακτικά στην εκκλησία, ξαφνικά άφησε τη γυναίκα του επειδή βρή¬κε μία άλλη. Δεν σκέφτηκε αυτός ο δυστυχής πόσο πληγώνει μ’ αυτό την γυναίκα του.

Εσείς, μοιχοί, ψευδομάρτυρες και κλέφτες! Τρομάξτε και σπεύσετε να μετανοήσετε ενώπιον του πνευματικού σας πατέρα, διότι οι βαριές αυτές αμαρτίες μπορούν να συγχωρηθούν μόνο αν μετανοήσετε ειλικρινά και με όλη την καρδιά σας.
Σπεύστε, λοιπόν, διότι η ζωή μας είναι μικρή και πρέπει να προλάβουμε μέχρι το θάνατό μας να μετανοήσουμε για όλες τις ακαθαρσίες μας, Ιδιαίτερα για τις βαριές αμαρτίες μας. Αμήν.

Από την συλλογή: Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Κριμαίας, Λόγοι και ομιλίες που εκφωνήθηκαν στην Συμφερούπολη κατά την περίοδο 1955-1957. τόμος Α: Σελ. 209 – 214.
Μετάφραση από τα ρωσικά.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ» Θεσσαλονίκη.

Επιμέλεια: Μοναχής Θεοδοσίας, Κωνσταντίνας Κυριακούλη.

orp.gr

24 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

poios klebei?

Ανώνυμος είπε...

" Γνωρίζω ότι ένας από σας, ο οποίος μαζί με την ευλαβή σύζυγό του ερχόταν τακτικά στην εκκλησία, ξαφνικά άφησε τη γυναίκα του επειδή βρή¬κε μία άλλη. Δεν σκέφτηκε αυτός ο δυστυχής πόσο πληγώνει μ’ αυτό την γυναίκα του".
................
Με όλο το σεβασμό αλλά την ακούω πολύ αφελή αυτή τη διατύπωση.Δε σκέφτηκε, λέει, "πόσο ο δυστυχής αυτός πληγώνει τη γυναίκα του";
Μάλιστα. Και η γυναίκα δε σκέφτηκε ποτέ ότι του είχε αλλάξει τον αδόξαστο τόσα χρόνια στην κρεβατομουρμούρα και στην παγωμάρα τη σεξουαλική, που έπρεπε ο δύσμοιρος να κάνει αίτηση με πέντε χαρτόσημα, μαζί και ένα αγόρασμα γούνας, για λίγο συζυγικό σεξ;
Μα πάτερ μου! Ελεοσ δηλαδή, έλεοσσσ!
Την ξέρετε ΟΛΗ την ιστορία και ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΜΕΡΙΕΣ, ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ;
Πώς αποφαίνεσθε έτσι, με τόση βεβαιότητα;
Βλέπετε τη ΦΑΝΕΡΗ, ΤΕΛΙΚΗ ΑΜΑΡΤΙΑ του ενός και δεν ζυγιάζετε την ΚΡΥΦΗ, ΧΡΟΝΙΑ, ΣΠΑΖΟΤέΤΟΙΑ ΑΜΑΡΤΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ;
Τι πράγματα άδικα είναι αυτά;
Απορώ και εξίσταμαι!

Ειλήθυια

Ανώνυμος είπε...

Το ξέρω ότι δεν εισαι τόσο ηλίθια,ΟΣΟ δείχνεις, αλλά χωρίς να θέλω να σου κάνω τον έξυπνο
(χαχαχα έμεινε ιστορική αυτή η φράση, πάει!) πρέπει να είπω ότι η λέξη Ειλήθεια γράφεται ή με Ει- η- ει, ή με Ει- ει- υια, τουτέστιν θα έπρεπε να γράψεις, ρε όρνιο, ή Ειλήθεια ή Ειλείθυια!

Εσύ το τυρογάλιασες το θέμα στο κεφάλι σου, εντελώς!

;-(

(Ευτυχώς που είμαι και γω να σε επαναφέρω στην τάξη της Ορθογραφίας!)

Τέλος πάντων, ποια ήταν αυτή η Ειλείθυια που δεν ήταν καθόλου ηλίθια;
Ήταν η μαμή των θεών,η προστάτις των επιτόκων, η θεά των τοκετών.

Αυτή που ερχόταν( από τη μετοχή παρακειμένου θηλ.γένους, ΕΛΗΛΥΘΥΊΑ, του ρηματος έρχομαι- οριστική παρακειμένου ελήλυθα)

ΑΥΤΗ Η ΟΠΟΙΑ ΕΡΧΟΤΑΝ να βοηθήσει τις γυναίκες στον τοκετό,οι Ρωμαίοι την έλεγαν Lucina, οι Έλληνες την ταύτισαν με την Άρτεμη.

amethystos είπε...

@ Ειλήθυια 19/11/11 10:51 πμ

Υψώνετε τό κεφάλι στόν Άγιο μέ εντελώς κοσμικό φρόνημα, από άγνοια!
Ο χριστιανικός γάμος ουδεμία σχέση έχει μέ τόν κοσμικό γάμο.
Όπως γιά τήν εκκλησία δέν υφίσταται καλός άνθρωπος, έτσι γιά τήν εκκλησία δέν υφίσταται καί ένας καλός γάμος.
Ο χριστιανός πολεμά τή σάρκα, τά παθη τής ψυχής, καί τό σέξ ή η σεξουαλική επανάσταση τρέφει τή σάρκα.
Η ερωτική ζωή τού ανθρώπου διέπεται από κανόνες τής φύσεως.
Τό σέξ είναι παρά φύσιν δραστηριότης.
Μάλλον αγνοείτε παντελώς καί τόν σκοπό τής χριστιανικής ζωής καί τήν αγιότητα.
Η χριστιανική ζωή δέν είναι χαζοχαρούμενη.
Γιά νά έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, άς πούμε πώς τό μοναστήρι δέν είναι κοινόβιο τών παιδιών τών λουλουδιών.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στην "Ειλήθυια" για το σχόλιο.
+1000
Και παρεμπιπτόντως, το σεξ είναι ευλογία του Θεού.
Αν εσύ το βλέπεις σαν παρά φύσιν, πρόβλημά σου!

amethystos είπε...

Τά πάθη τής ψυχής δέν είναι ευλογία τού Θεού, είναι ευλογία τού διαβόλου.
Στήν πραγματικότητα είναι μιά εκτόνωση, τό σέξ έχει ανάγκη από αδρεναλίνη καί επομένως βασίζεται στό μίσος, στήν αρνητικότητα, στήν υποτίμηση.
Βεβαίως ένας κοσμικός άνθρωπος αυτά δέν μπορεί νά τά καταλάβει.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Ο όρος ''κλεπτοκρατία'' δε σε διευκολύνει;Δε σου είναι ικανοποιητικός και επαρκής;

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Έχω 'βρή τα κάτωθι για το απτόμενο ζήτημα:

http://agioritis.pblogs.gr/2011/02/theios-kai-anthrwpinos-erwtas.html

www.scribd.com/doc/60651026/43/The-Nature-of-Eros

http://www.ellopos.gr/symeon/default.asp

http://www.intellectum.org/articles/issues/intellectum5/ITL05P097107_Erwtas.pdf

http://www.ellopos.gr/literature-rilke.asp

http://www.ellopos.gr/mystics/maximus/16.asp

http://hellenism.byzantinewalls.org/archives/494

http://hellenism.byzantinewalls.org/archives/318

http://www.ellopos.gr/index.asp

Ανώνυμος είπε...

Είσαι με τα καλά σου που το σεξ βασίζεται στο μίσος, χριστιανέ μου;

Από πού την κατέβασες ΠΆΛΙ, αυτή τη σοφία;
Εγώ όποτε έκανα σεξ(εντός του γάμου, βεβαίως, βεβαίως,) μετά...ΛΑΤΡΕΥΑ τη μισητή(κατά τα άλλα) πεθερά μου.

-πωπω τι παίδαρο μου 'δωσε αυτή η γυναίκα, τι παιδί, παιδί μου, παίδαρε!ανεφώνουν.

-Να είναι συχωρεμένη η στρίγκλα που μου ψησε το οψάριον εις τα χείλη, αρκεί που μου φτιασε τέτοιο κελεπούρι για την αγκαλιά μου ανεφώνουν again, ΜΕΤΑ...(με εννοείτε σας εξομολογούμαι με το γνωστό ύφος..ξέρετε εσείς...να μην τα κάνω πιο λιανά, διαβάζουν και αθώαι παρθένοι, αυτήν την σελίδα, ως ή φίλη Πηνελόπη, "γεια σου Πηνελοπάρα, με τα κλαρίνα σου"! )
.......................

Μάλιστα!
Αύται ήσαν αι αντιδράσεις μου, όσον έζη η μακαρίτισσα.

Και έρχεστε εσείς να με είπητε ότι το σεξ θρέφει το μίσος;

ΑΔΥΝΑΤΩ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΩ!

;-Ο

Ειλήθεια

amethystos είπε...

Δεν γεννά το μίσος. Όπως πολύ σωστά το διακρίνατε και όπως γράψαμε το προυποθέτει, χρειάζεται αδρεναλίνη.
Αν ξέραμε να διαβάζαμε καλύτερα.
Αν δεν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι έχουμε δίκαιο, θα συνεχίζαμε να υπάρχουμε σαν κοινωνία τουλάχιστον.

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Αμέθυστε νομίζω πώς το sex δεν αποτελεί τραγωδία ή πτώση του ανθρώπου, αλλά μέσο αναστολής στην αυτομονωτική αυτοκαταστροφικότητα του γιατί ο καλός Θεος πού μας έπλασε για να ζούμε παρθενικά έβαλε και το σεξ προγνωρίζοντας την πτώση μας, για την ψυχοσωματική κοινωνία με το άλλο φύλο και φυσικά για την αναπαραγωγή.Το σεξ βεβαια υπαγεται στον νόμο και είναι κάτι ουδέτερο. Η διαχείρση του μετράει.Και είναι τόσο καλό πού δεν αναπαραγόμαστε με αναβολάδες ή παραφυάδες αλλά με sex. Το σεξ εκτός γάμου ή για τους ορκισμένους στην παρθενική ζωή είναι η διαστροφή. Καμία έξη από μόνη της δεν είναι κακή. Εμείς διαστρέφουμε τις έξεις μας και χρησιμοποιούμε συχνά το σεξ ως όπλο για να κακοποιήσουμε τον έτερον. Φαντάσου πόσο διαστροφικά και καταστροφικά όπλα μπορεί να είναι και ο νους ή η πείνα ή ο ζήλος αν δεν τα διαχειριστούμε κατά φύση και όμως κακά δεν τα λές. Επίσης το sex είναι καλό γιατί μας ταπεινώνει. Να μας θυμίζει πώς ναι μεν είμαστε ξεχωριστά πλάσματα του καλού Θεού και κέντρο της δημιουργίας, αλλά βιολογικά ίσως δεν διαφέρουμε από τα συμπλάσματα ζώα.

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Ναί ,έτσι το δέχομαι. Όντως έτσι είναι.

amethystos είπε...

Πάτερ Παντελεήμων εμείς αναφερόμαστε στήν εξέλιξη τού κακού. Σέ αυτό πού συνέβη στόν πολιτισμό μας μετά τήν σεξουαλική απελευθέρωση.
Η ερωτική επαφή ή τό σμίξιμο τών ανθρώπων δέν είναι αναγκαίως σέξ.
Η ερωτική επαφή ανήκει στό μυστήριο, στό μυστικό, στό απόκρυφο μέρος τής ζωής μας.
Σήμερα τό σέξ είναι δημόσιο αγαθό. Υπάρχουν άνθρωποι πού υπερηφανεύονται γιά τίς επιδόσεις τους, δημόσια καί τό θεωρούν υγιεινό.
Όταν, στήν ιστορία τού γεροντικού, η πόρνη πειραγμένη από τόν πονηρό, έκανε προτάσεις στόν γέροντα, καί ο γέροντας τής πρότεινε νά σμίξουν στήν πλατεία δημόσια, ο δαίμονας έφυγε.
Σήμερα σμίγουμε δημόσια διότι ο δαίμονας δέν μάς πειράζει πλέον, είμαστε εμείς οι ίδιοι δαίμονες.
Τό σέξ σήμερα παρέσσυρε στά γρανάζια του τόν σύγχρονο γάμο, τήν σύγχρονη ιδέα τής ευτυχίας, τήν σύγχρονη ιδέα τού παραδείσου επί τής γής, διέφθειρε ακόμη καί τό μυστήριο τής εκκλησίας.
Μέσα σέ μιά αναρχική κοινωνία ο Ντοστογιέφσκι είχε αντιληφθεί πώς ένασ άνδρας ερωτεύεται μιά γυναίκα γιά τίς αρετές της.
Σήμερα γιά τίς επιδόσεις της.
Δέν γεννιούνται κάν ίδιας ποιότητος παιδιά, διότι δέν υπάρχει ψυχή.
Τό σέξ είναι τό σημείο τής απόλυτης απιστίας, τής απόλυτης απόστασης τού ανθρώπου από τόν Θεό.
Εάν ακούσετε τό βίντεο μέ τίς αποκαλύψεις ενός μασόνου, θά τόν ακούσετε νά λέει πώς η μασονία είναι η θρησκεία τού σέξ.
Ο σημερινός κοσμικός άνθρωπος είναι επαναστατημένος καί έφτασε τήν σεξουαλική απελευθέρωση στά άκρα, περνώντας στήν αντίπερα όχθη.
Οι αγγλοσάξωνες διδάσκουν στά σχολεία ήδη ότι η ομοφυλοφιλία είναι φυσιολογική.
Η φύσις τού ανθρώπου τής πτώσεως σήμερα είναι παραφύσιν.
Μέ τήν ευχή σου.

Ανώνυμος είπε...

Τελικά συμφωνώ και με π. Παντελεήμονα κα με τελευταία τοποθέτηση Αμέθυστου.
Μάλλον είμαι...Ειλήθεια!
;-)

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Πώς θα 'μπορούσε να είναι και διαφορετικά τα πράγματα,να είναι ιδιωτικό,δηλαδή,όταν και καθ'ην ώραν και στιγμήν τα π ά ν τ α 'σε αυτόν τον κόσμο ε κ τ ί θ ε ν τ α ι,είναι α π ρ ό σ ω π α και ψ υ χ ρ ά;

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Η συνεύρεση,η συνουσία δεν είναι ιερή,όμως;Υπάρχει κάποια,κατά κάποιο τρόπο,ιερότητα 'σε αυτή για το έγγαμο ζεύγος;Ήθελα να μάθω.Έπειτα,η στιγμιαία φλόγα του πάθους δεν είναι που κυριαρχεί 'σε αυτόν το μεταπτωτικό,άχαρι άνθρωπο και που τον κατευθύνει 'σε απόλυτο,συντριπτικό βαθμό;Δεν είναι αυτός ο ορισμός του κοσμικού φρονήματος,άλλωστε,που τόσο μας ταλανίζει;

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Αμέθυστε και π.Παντελεήμονα,θα 'μπορούσα κατά σειρά να έχω μία απόκριση και μία κρίση σας 'σε αυτό,'σε αυτά που ερωτώ;Υπάρχει κάτι που θα 'μπορούσαμε να 'πούμε,να συμπληρώσουμε εδώ;

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Σταχυολογώντας από την ''Κλίμακα'' των θείων αρετών του Ιωάννου του Σινα'ί'του καθώς και από την ''Έκδοση ακριβή της ορθοδόξου πίστεως'' του Ιωάννου του Δαμασκηνού,θα 'μπορούσα να σας παραθέσω τα ακόλουθα περί ηδονής 'στο/από το πρωτότυπο κείμενο* εξαιτίας της έλλειψης,πάλι,πολυτονικού συστήματος γραφής και 'σε μεγαλογράμματη γραφή:

13(27).ΠΕΡΙ ΗΔΟΝΩΝ

''ΤΩΝ ΗΔΟΝΩΝ ΑΙ ΜΕΝ ΕΙΣΙ ΨΥΧΙΚΑΙ,ΑΙ ΔΕ ΣΩΜΑΤΙΚΑΙ.ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΑΙ ΜΕΝ,ΟΣΑΙ ΜΟΝΗΣ ΕΙΣΙ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΑΥΤΗΣ ΚΑΘ'ΑΥΤΗΝ ΩΣ ΑΙ ΠΕΡΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑΝ.ΣΩΜΑΤΙΚΑΙ ΔΕ ΑΙ ΜΕΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΓΙΝΟΜΕΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑ ΤΟΥΤΟ ΣΩΜΑΤΙΚΑΙ ΚΑΛΟΥΜΕΝΑΙ ΩΣ ΑΙ ΠΕΡΙ ΤΑΣ ΤΡΟΦΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΙΑΥΤΑ.ΜΟΝΟΥ ΔΕ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΟΥΚ ΑΝ ΕΥΡΟΙ ΤΙΣ ΗΔΟΝΑΣ.

ΠΑΛΙΝ ΤΩΝ ΗΔΟΝΩΝ ΑΙ ΜΕΝ ΕΙΣΙΝ ΑΛΗΘΕΙΣ,ΑΙ ΔΕ ΨΕΥΔΕΙΣ,ΚΑΙ ΑΙ ΜΕΝ ΤΗΣ ΔΙΑΝΟΙΑΣ ΜΟΝΗΣ ΚΑΤ'ΕΠΙΣΤΗΜΗΝ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑΝ,ΑΙ ΔΕ ΜΕΤΑ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΤ'ΑΙΣΘΗΣΙΝ.ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑ ΣΩΜΑΤΟΣ ΗΔΟΝΩΝ ΑΙ ΜΕΝ ΕΙΣΙ ΦΥΣΙΚΑΙ ΑΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑΙ,ΩΝ ΧΩΡΙΣ ΖΗΝ ΑΔΥΝΑΤΟΝ,ΩΣ ΑΙ ΤΡΟΦΑΙ ΤΗΣ ΕΝΔΕΙΑΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΙΚΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΔΥΜΑΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ,ΑΙ ΔΕ ΦΥΣΙΚΑΙ ΜΕΝ,ΟΥΚ ΑΝΑΓΚΑΙΑΙ ΔΕ,ΩΣ ΑΙ ΚΑΤΑ ΦΥΣΙΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΝΟΜΟΝ ΜΙΞΕΙΣ (ΑΥΤΑΙ ΓΑΡ ΕΙΣ ΜΕΝ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΝΗΝ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΣ ΓΕΝΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΟΥΣΙ,ΔΥΝΑΤΟΝ ΔΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΩΝ ΕΝ ΠΑΡΘΕΝΙΑΙ ΖΗΝ),ΑΙ ΔΕ ΟΥΤΕ ΑΝΑΓΚΑΙΑΙ ΟΥΤΕ ΦΥΣΙΚΑΙ ΩΣ ΜΕΘΗ ΚΑΙ ΛΑΓΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΣΜΟΝΑΙ ΤΗΝ ΧΡΕΙΑΝ ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΥΣΑΙ·ΟΥΤΕ ΓΑΡ ΕΙΣ ΣΥΣΤΑΣΙΝ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΗΜΩΝ ΣΥΝΤΕΛΟΥΣΙΝ ΟΥΤΕ ΕΙΣ ΔΙΑΔΟΧΗΝ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΛΑΠΤΟΥΣΙΝ.ΤΟΝ ΤΟΙΝΥΝ ΚΑΤΑ ΘΕΟΝ ΖΩΝΤΑ ΔΕΙ ΜΕΤΕΡΧΕΣΘΑΙ ΤΑΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑΣ ΑΜΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑΣ,ΕΝ ΔΕΥΤΕΡΑΙ ΔΕ ΤΑΞΕΙ ΤΑΣ ΦΥΣΙΚΑΣ ΚΑΙ ΟΥΚ ΑΝΑΓΚΑΙΑΣ ΤΙΘΕΣΘΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΗΚΟΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΡΟΥ ΓΙΝΟΜΕΝΑΣ,ΤΑΣ ΔΕ ΑΛΛΑΣ ΧΡΗ ΠΑΝΤΩΣ ΠΑΡΑΙΤΕΙΣΘΑΙ.
ΚΑΛΑΣ ΔΕ ΗΔΟΝΑΣ ΧΡΗ ΗΓΕΙΣΘΑΙ ΤΑΣ ΜΗ ΣΥΜΠΕΠΛΕΓΜΕΝΑΣ ΛΥΠΗΙ ΜΗΤΕ ΜΕΤΑΜΕΛΕΙΑΝ ΕΜΠΟΙΟΥΣΑΣ ΜΗΔΕ ΕΤΕΡΑΣ ΒΛΑΒΗΣ ΓΕΝΝΗΤΙΚΑΣ,ΜΗΤΕ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΠΕΡΑ ΧΩΡΟΥΣΑΣ ΜΗΤΕ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΗΜΑΣ ΑΦΕΛΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙ ΠΟΛΥ Ή ΚΑΤΑΔΟΥΛΟΥΣΑΣ.''

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

ΠΕΡΙ ΑΦΘΑΡΤΟΥ ΕΝ ΦΘΑΡΤΟΙΣ ΕΚ ΚΑΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΙΔΡΩΤΩΝ ΑΓΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΩΦΡΟΣΥΝΗΣ

β'.ΑΓΝΕΙΑ ΕΣΤΙΝ,ΑΣΩΜΑΤΟΥ ΦΥΣΕΩΣ ΟΙΚΕΙΩΣΙΣ.ΑΓΝΕΙΑ ΕΣΤΙΝ,ΟΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΠΕΡΑΣΤΟΣ,ΚΑΙ ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΕΠΙΓΕΙΟΣ.ΑΓΝΕΙΑ ΕΣΤΙ,ΦΥΣΕΩΣ ΥΠΕΡΦΥΗΣ ΑΡΝΗΣΙΣ,ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΟΣ ΘΝΗΤΟΥ ΚΑΙ ΦΘΑΡΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΞΟΣ ΟΝΤΩΣ ΠΡΟΣ ΑΣΩΜΑΤΟΥΣ ΑΜΙΛΛΑ.ΑΓΝΟΣ ΕΣΤΙΝ,Ο ΕΡΩΤΙ ΕΡΩΤΑ ΔΙΑΚΡΟΥΣΑΜΕΝΟΣ,ΚΑΙ ΠΥΡ ΠΥΡΙ ΑΥΛΩΙ ΑΠΟΣΒΕΣΑΣ.

δ'.ΜΗΔΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΝΕΙΑΝ ΕΞΗΣΚΗΚΟΤΩΝ ΕΑΥΤΩΙ ΤΗΝ ΤΑΥΤΗΣ ΚΤΗΣΙΝ ΛΟΓΙΖΕΣΘΩ·ΤΗΝ ΓΑΡ ΦΥΣΙΝ ΕΑΥΤΟΥ ΝΙΚΗΣΑΙ ΤΙΝΑ ΤΩΝ OYΚ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΣΤΙΝ.ΟΠΟΥ ΦΥΣΕΩΣ ΗΤΤΑ ΓΕΓΟΝΕΝ,ΕΚΕΙ ΤΟΥ ΥΠΕΡ ΦΥΣΙΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΠΕΓΝΩΣΤΑΙ·ΧΩΡΙΣ ΓΑΡ ΠΑΣΗΣ ΑΝΤΙΛΟΓΙΑΣ ΤΟ ΕΛΑΤΤΟΝ ΥΠΟ ΤΟΥ ΚΡΕΙΤΤΟΝΟΣ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ.
ΑΡΧΗ ΜΕΝ ΑΓΝΕΙΑΣ,ΑΣΥΓΚΑΤΑΘΕΤΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΙΔΩΛΟΙ ΔΙΑ ΧΡΟΝΩΝ ΕΚΚΡΙΣΕΙΣ·ΜΕΣΟΤΗΣ ΔΕ,ΦΥΣΙΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΠΛΗΘΕΙ ΒΡΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ,ΑΝΕΙΔΩΛΩΣ ΣΥΝΙΣΤΑΜΕΝΑΙ ΚΑΙ ΡΕΥΣΕΩΣ ΑΠΗΛΛΑΓΜΕΝΑΙ·ΤΕΛΟΣ ΔΕ,ΝΕΚΡΩΣΙΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΘΑΝΟΝΤΩΝ ΛΟΓΙΣΜΩΝ.

ε'.ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΑΛΗΘΩΣ,ΟΣ ΕΝ ΠΑΝΤΙ ΣΩΜΑΤΙ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΙ ΚΑΙ ΩΡΑΙ ΤΕΛΕΙΑΝ ΤΕΛΕΙΑΝ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑΝ ΕΚΤΗΣΑΤΟ.

ς'.ΟΥΧ Ο ΤΗΝ ΠΗΛΟΝ ΑΡΡΥΠΟΝ ΦΥΛΑΞΑΣ,ΟΥΤΟΣ ΑΓΝΟΣ·ΑΛΛ'Ο ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΑΥΤΗΣ ΤΗΙ ΨΥΧΗΙ ΥΠΟΤΑΞΑΣ,ΤΕΛΕΙΟΣ.

ζ'.ΜΕΓΑΣ ΜΕΝ Ο ΕΠ'ΑΦΗΙ ΔΙΑΜΕΙΝΑΣ ΑΠΑΘΗΣ·ΜΕΙΖΩΝ ΔΕ Ο ΕΚ ΘΕΑΣ ΜΕΙΝΑΣ ΑΤΡΩΤΟΣ,ΚΑΙ ΝΙΚΗΣΑΣ ΘΕΑΝ ΠΥΡΟΣ ΕΝΝΟΙΑΙ ΚΑΛΛΟΥΣ ΤΩΝ ΑΝΩ.

θ'.ΕΙ ΤΟΥΤΟ ΑΛΗΘΟΥΣ ΑΓΝΕΙΑΣ ΤΕΚΜΗΡΙΟΝ,ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝ ΤΟΙΣ ΚΑΘ'ΥΠΝΟΝ ΦΑΝΤΑΣΜΑΣΙ,ΤΟΥΤΟ ΠΑΝΤΩΣ ΟΡΟΣ ΛΑΓΝΕΙΑΣ,ΤΟ ΡΥΣΙΝ ΥΠΟΜΕΝΕΙΝ ΓΡΗΓΟΡΟΥΝΤΑ ΤΟΙΣ ΕΝΘΥΜΗΜΑΣΙΝ.

ιβ'.ΥΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΜΕΝ ΑΛΩΠΗΞ ΥΠΝΟΝ,ΣΩΜΑ ΔΕ ΚΑΙ ΔΑΙΜΩΝ ΣΩΦΡΟΣΥΝΗΝ·ΑΛΛ'Η ΜΕΝ,ΙΝΑ ΟΡΝΙΝ ΑΠΑΤΗΣΗΙ·Ο ΔΕ,ΙΝΑ ΨΥΧΗΝ ΑΠΟΛΕΣΗΙ.

ιγ'.ΜΗ ΠΙΣΤΕΥΣΗΙΣ ΤΗΙ ΠΗΛΩΙ ΕΝ ΤΗΙ ΖΩΗΙ ΣΟΥ·ΚΑΙ ΜΗ ΘΑΡΡΗΣΗΙΣ ΑΥΤΗΙ,ΑΧΡΙΣ ΟΥ ΧΡΙΣΤΩΙ ΥΠΑΝΤΗΣΗΙΣ.

ιδ'.ΜΗ ΘΑΡΣΕΙ ΕΞ ΕΓΚΡΑΤΕΙΑΣ ΜΗ ΠΙΠΤΩΝ·ΜΗΔΕΝ ΓΑΡ ΕΣΘΙΩΝ ΤΙΣ,ΕΞ ΟΥΡΑΝΟΥ ΑΠΕΡΡΙΦΗ.

ιε'.ΑΠΟΤΑΓΗΝ ΤΙΝΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟΙ,ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΖΟΜΕΝΟΙ,ΛΕΓΟΥΣΙ ΤΑΥΤΗΝ·ΕΧΘΡΑΝ ΠΡΟΣ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΜΑΧΗΝ ΠΡΟΣ ΚΟΙΛΙΑΝ.

ις'.ΕΝ ΜΕΝ ΤΟΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΙΣ ΕΚ ΤΡΥΦΗΣ ΤΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΩΣ ΕΠΙΠΑΝ ΠΕΦΥΚΑΣΙ ΓΙΝΕΣΘΑΙ·ΕΝ ΔΕ ΜΕΣΟΙΣ,ΚΑΙ ΕΞ ΥΨΗΛΟΦΡΟΣΥΝΗΣ·ΠΛΗΝ ΟΤΙ ΚΑΙ ΕΝ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟΙΣ·ΕΝ ΔΕ ΤΟΙΣ ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΥΣΙΝ,ΕΚ ΤΟΥ ΚΑΤΑΚΡΙΝΕΙΝ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΟΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ.

ιη'.ΕΩΡΑΚΑ ΑΚΟΥΣΙΩΣ ΠΕΣΟΝΤΑΣ ΤΙΝΑΣ,ΚΑΙ ΕΩΡΑΚΑ ΕΚΟΥΣΙΩΣ ΠΙΠΤΕΙΝ ΒΟΥΛΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕΝ,ΜΗ ΔΥΝΑΜΕΝΟΥΣ ΔΕ·ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘ'ΗΜΕΡΑΝ ΠΙΠΤΟΝΤΩΝ ΜΑΛΛΟΝ ΑΥΤΟΥΣ ΕΤΑΛΑΝΙΣΑ,ΩΣ ΚΑΙ ΜΗ ΔΥΝΑΜΕΝΟΥΣ,ΤΗΣ ΔΥΣΩΔΙΑΣ ΕΦΙΕΣΘΑΙ.

ιθ'.ΕΛΕΕΙΝΟΣ Ο ΠΙΠΤΩΝ·ΕΛΕΕΙΝΟΤΕΡΟΣ ΔΕ Ο ΚΑΙ ΕΤΕΡΩΙ ΤΟΥΤΟ ΠΡΟΞΕΝΩΝ·ΔΙΟΤΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΤΩΜΑΤΩΝ,ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΤΕΡΟΥ ΗΔΟΝΗΣ ΑΥΤΟΣ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ.

κγ'.ΕΣΤΙΝ ΕΝ ΤΟΙΣ ΗΔΥΠΑΘΕΣΙΝ,ΩΣΠΕΡ ΜΟΙ ΤΙΣ ΑΥΤΩΝ ΕΝ ΠΕΙΡΑΙ ΓΕΓΟΝΩΣ,ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΝΗΨΙΝ ΔΙΗΓΗΣΑΤΟ,ΑΙΣΘΗΣΙΣ ΤΙΝΟΣ ΣΩΜΑΤΩΝ ΕΡΩΤΟΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑ ΑΝΑΙΔΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΝ,ΑΥΤΗΙ ΤΗΙ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙ ΕΝΑΡΓΩΣ ΕΓΚΑΘΗΜΕΝΟΝ,ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΡΔΙΑΣ ΠΟΝΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΟΝ ΑΙΣΘΑΝΕΣΘΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟΥΜΕΝΟΝ,ΔΙΚΗΝ ΚΑΜΙΝΟΥ ΠΥΡΟΣ·ΘΕΟΝ ΜΕΝ ΜΗ ΦΟΒΟΥΜΕΝΟΝ,ΜΝΗΜΗΣ ΔΕ ΚΟΛΑΣΕΩΣ ΩΣ ΟΥΔΕΝΟΣ ΚΑΤΑΦΡΟΝΟΥΝ,ΕΥΧΗΝ ΒΔΕΛΥΣΣΟΜΕΝΟΝ,ΚΑΙ ΕΠ'ΑΥΤΗΙ ΤΗΙ ΠΡΑΞΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΜΕΝΗΙ,ΝΕΚΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ,ΩΣ ΑΨΥΧΩΝ ΛΙΘΩΝ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑΝ ΛΟΓΙΖΟΜΕΝΟΝ·ΕΚΝΟΥΝ ΤΙΝΑ ΚΑΙ ΕΞΕΣΤΗΚΟΤΑ ΤΟΝ ΠΑΣΧΟΝΤΑ ΑΠΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΝ,ΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΟΓΟΥ ΟΥΣΙΑΣ ΕΝ ΕΦΕΣΕΙ ΔΙΗΝΕΚΕΙ ΜΕΜΕΘΥΣΜΕΝΟΝ·ΟΥ,ΕΙ ΜΗ ΕΚΟΛΟΒΩΘΗΣΑΝ ΑΙ ΗΜΕΡΑΙ,ΟΥΚ ΑΝ ΕΣΩΘΗ ΠΑΣΑ ΨΥΧΗ,ΤΗΝ ΠΗΛΟΝ ΤΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΙΜΑΤΙ ΚΑΙ ΧΥΜΩΙ ΡΥΠΑΡΩΙ ΣΥΓΚΕΚΡΑΜΕΝΗΝ ΗΜΦΙΕΣΜΕΝΗ·ΠΏΣ ΓΑΡ;ΔΙΟΤΙ ΠΑΝ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ,ΤΗΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΑΥΤΟΥ ΑΠΛΗΣΤΩΣ ΕΦΙΕΤΑΙ·ΤΟ ΑΙΜΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΚΩΛΗΞ ΣΚΩΛΗΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΗΛΟΣ ΠΗΛΟΥ·ΟΥΚΟΥΝ ΚΑΙ Η ΣΑΡΞ ΣΑΡΚΟΣ,ΚΑΝ ΜΕΘΟΔΕΙΑΙΣ ΤΙΣΙ ΤΗΝ ΑΠΑΤΕΩΝΑ ΑΠΑΤΑΝ ΔΟΚΙΜΑΖΩΜΕΝ,ΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΒΙΑΣΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΗΤΑΙ.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

λς'.ΛΑΚΚΟΣ ΚΑΙ ΚΥΗΜΑ ΤΥΦΟΥ,ΠΤΩΜΑ·ΠΤΩΜΑ ΔΕ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΕΝ ΤΟΙΣ ΒΟΥΛΟΜΕΝΟΙΣ,ΤΑΠΕΙΝΟΦΡΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΘΕΣΙΣ.

λζ'.Ο ΜΕΤΑ ΓΑΣΤΡΙΜΑΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΡΟΥ ΤΟΝ ΤΗΣ ΠΟΡΝΕΙΑΣ ΒΟΥΛΟΜΕΝΟΣ ΝΙΚΗΣΑΙ ΔΑΙΜΟΝΑ,ΟΜΟΙΟΣ ΕΣΤΙ ΤΩΙ ΜΕΤΑ ΕΛΑΙΟΥ ΣΒΕΝΝΥΟΝΤΙ ΕΜΠΡΗΣΜΟΝ.

μβ'.ΟΤΑΝ ΠΡΟΣ ΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΙΝΑΣ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΑΙΣΧΡΩΙ ΔΕΣΜΩΙ ΔΗΣΑΙ ΒΟΥΛΗΘΗΙ,ΕΚΑΤΕΡΑ ΤΑ ΜΕΡΗ ΔΟΚΙΜΑΣΑΣ,ΕΚΕΙΘΕΝ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΑΡΧΕΤΑΙ.

μγ'.ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΟ ΦΙΛΗΔΟΝΟΝ ΡΕΠΟΝΤΕΣ,ΣΥΜΠΑΘΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΕΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΥΚΑΤΑΝΥΚΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΟΚΟΥΣΙΝ·ΟΙ ΔΕ ΑΓΝΕΙΑΣ ΕΠΙΜΕΛΟΥΜΕΝΟΙ,ΟΥΧ ΟΥΤΩ ΤΑ ΤΟΙΑΔΕ ΚΕΚΤΗΝΤΑΙ.

μδ'.ΓΝΩΣΤΙΚΟΣ ΜΕ ΑΝΗΡ ΦΟΒΕΡΟΝ ΕΠΗΡΩΤΗΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ·ΠΟΙΑ,ΦΗΣΑΣ,ΑΜΑΡΤΙΑ,ΦΟΝΟΥ ΚΑΙ ΑΡΝΗΣΕΩΣ ΧΩΡΙΣ,ΒΑΡΥΤΕΡΑ ΚΑΘΕΣΤΗΚΕΝ ΑΠΑΣΩΝ;ΚΑΜΟΥ ΤΟ ΕΙΣ ΑΙΡΕΣΙΝ ΠΕΣΕΙΝ ΕΙΡΗΚΟΤΟΣ,ΚΑΙ ΠΏΣ,ΦΗΣΙΝ ΕΚΕΙΝΟΣ,ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΜΕΝ Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΔΕΧΟΜΕΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ,ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΓΝΗΣΙΟΝ ΤΗΣ ΟΙΚΕΙΑΣ ΑΙΡΕΣΕΩΣ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΝ,ΤΗΣ ΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ ΑΥΤΟΥΣ ΑΞΙΟΙ ΜΕΤΑΛΗΨΕΩΣ,ΤΟΝ ΔΕ ΠΕΠΟΡΝΕΥΚΟΤΑ,ΕΞΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ ΠΑΥΟΜΕΝΟΝ ΕΙΣΔΕΧΟΜΕΝΗ,ΕΠΙ ΧΡΟΝΟΥΣ ΑΥΤΟΝ ΑΦΟΡΙΖΕΙΝ ΤΩΝ ΑΧΡΑΝΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ ΠΑΡΑ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΚΑΝΟΝΩΝ;ΚΑΜΟΥ ΤΗΙ ΑΠΟΡΙΑΙ ΚΑΤΑΠΛΑΓΕΝΤΟΣ,ΤΟ ΑΠΟΡΟΝ ΜΕΜΕΝΗΚΕΝ ΑΠΟΡΟΝ.

μς'.ΜΗ ΛΑΘΗΙΣ,Ω ΝΕΕ,ΣΕΑΥΤΟΝ·ΕΙΔΟΝ ΓΑΡ ΤΙΝΑΣ ΕΚ ΨΥΧΗΣ ΤΟΙΣ ΕΑΥΤΩΝ ΠΡΟΣΦΙΛΕΣΙ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΕΝΟΥΣ,ΟΙ,ΕΚ ΠΟΡΝΕΙΑΣ ΚΙΝΟΥΜΕΝΟΙ,ΕΔΟΚΟΥΝ ΑΓΑΠΗΣ ΘΕΣΜΟΝ ΕΚΤΕΛΕΙΝ.

νζ'.ΤΟ ΑΥΤΟ ΠΤΩΜΑ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΛΑΣΙΟΝ ΤΟΥ ΕΤΕΡΩΙ ΠΡΑΧΘΕΝΤΟΣ ΚΡΙΜΑ ΚΕΚΤΗΤΑΙ·ΕΚ ΤΡΟΠΟΥ,ΕΚ ΤΟΠΟΥ,ΕΚ ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΚΑΙ ΕΞ ΑΛΛΩΝ ΠΟΛΛΩΝ.

ξβ'.ΟΠΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥΜΕΘΑ,ΕΚΕΙ ΠΑΝΤΩΝ ΤΩΙ ΕΧΘΡΩΙ ΧΑΛΕΠΩΣ ΠΟΛΕΜΟΥΜΕΝ·ΜΗ ΠΟΛΕΜΟΥΜΕΝΟΣ ΓΑΡ ΕΞ ΗΜΩΝ,ΦΙΛΟΣ ΗΜΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΥΡΙΣΚΕΤΑΙ.

ξς'.ΤΙΝΕΣ ΦΑΣΙΝ ΑΜΗΧΑΝΟΝ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕΤΑ ΓΕΥΣΙΝ ΑΜΑΡΤΙΑΣ ΑΓΝΟΝ ΟΝΟΜΑΖΕΣΘΑΙ·ΕΓΩ ΔΕ ΤΟΥΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΠΩΝ ΟΡΙΖΟΜΑΙ·ΔΥΝΑΤΟΝ ΚΑΙ ΡΑΙΔΙΟΝ ΤΩΙ ΒΟΥΛΟΜΕΝΩΙ ΑΓΡΙΕΛΑΙΟΝ ΜΕΤΕΓΚΕΝΤΡΙΖΕΙΝ ΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΛΑΙΟΝ.ΕΙ ΜΕΝ ΠΑΡΘΕΝΩΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΑΙ ΚΛΕΙΣ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ ΕΠΙΣΤΕΥΘΗΣΑΝ,ΔΙΚΑΙΑ ΙΣΩΣ ΟΙ ΠΡΟΛΕΧΘΕΝΤΕΣ ΕΔΟΓΜΑΤΙΖΟΝ·ΕΙ ΔΕ ΜΗ,ΑΙΣΧΥΝΕΤΩ ΑΥΤΟΥΣ Ο ΠΕΝΘΕΡΑΝ ΚΤΗΣΑΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΓΝΟΣ ΓΕΝΟΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΤΑΣ ΚΛΕΙΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΕΠΙΦΕΡΟΜΕΝΟΣ.

ξζ'.ΠΟΛΥΜΟΡΦΟΣ Ο ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΟΦΙΣ·ΤΟΙΣ ΜΕΝ ΑΠΕΙΡΟΙΣ ΕΝΣΠΕΙΡΩΝ ΤΟ ΕΝ ΠΕΙΡΑΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ ΜΟΝΗΙ,ΚΑΙ ΠΑΥΣΑΣΘΑΙ·ΤΟΥΣ ΔΕ ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ,ΕΚ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΝ ΑΥΘΙΣ ΕΡΕΘΙΖΕΙ Ο ΔΕΙΛΑΙΟΣ.ΠΟΛΛΟΙ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΕΚ ΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ ΑΓΝΩΣΙΑΣ ΑΠΟΛΕΜΗΤΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΣΙΝ·ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΔΕ,ΩΣ ΕΝ ΠΕΙΡΑΙ ΤΟΥ ΜΥΣΟΥΣ ΤΟΥΤΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΓΕΓΟΝΟΤΕΣ,ΟΧΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ·ΠΛΗΝ ΚΑΙ ΤΟΥΝΑΝΤΙΟΝ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΕΣΤΙΝ.

ο'.ΟΣΤΙΣ ΣΩΜΑ ΕΝΙΚΗΣΕΝ,ΟΥΤΟΣ ΦΗΣΙΝ ΕΝΙΚΗΣΕΝ·Ο ΔΕ ΤΗΝ ΦΥΣΙΝ ΝΙΚΗΣΑΣ,ΠΑΝΤΩΣ ΥΠΕΡ ΦΥΣΙΝ ΕΓΕΝΕΤΟ·Ο ΔΕ ΤΟΥΤΟ ΓΕΝΟΜΕΝΟΣ,ΗΛΑΤΤΩΤΑΙ ΒΡΑΧΥ ΤΙ ΠΑΡ'ΑΓΓΕΛΟΥΣ,ΙΝΑ ΜΗ ΛΕΓΩ ΟΥΔΕΝ.



*Ελπίζω και ευελπιστώ ότι δε θα συναντήσετε ιδιαίτερη δυσκολία 'στη γλώσσα,'στη μορφή της γλώσσας,'στην κατανόηση της ουσίας και του περιεχομένου των ιεροπρεπών λόγων των Αγίων και Θεοφόρων μας αυτών Πατέρων.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Για να 'δούμε και να συνειδητοποιήσουμε απαξάπαντες,'θέλω να εκτιμώ και να ελπίζω,π ό σ ο απέχουμε (παρασάγγας και όχι μόνον!),την απόσταση που μας χωρίζει από εκείνη την πραγματικότητα των πρώτων χριστιανικών αιώνων,παραθέτω ακόμη ένα κείμενο που έχω 'βρή,αυτή τη φορά από τον Άγιο Γρηγόριο το Θεολόγο,το Ναζιανζηνό*,από το πρωτότυπο αρχαίο κείμενο,κάπως και κατά τι δυσχερέστερο,δυσκολότερο καθότι 'σε αρχαιότερη,παλαιότερη μορφή της ελληνικής γλώσσας:


ΜΗ ΚΕΦΑΛΑΣ ΠΥΡΓΟΥΤΕ ΝΟΘΟΙΣ ΠΛΟΚΑΜΟΙΣΙ,ΓΥΝΑΙΚΕΣ,
ΘΡΥΠΤΟΥΣΑΙ ΜΑΛΑΚΟΥΣ ΑΥΧΕΝΑΣ ΕΚ ΣΚΟΠΕΛΩΝ,
ΜΗΔΕ ΘΕΟΥ ΜΟΡΦΑΣ ΕΠΑΛΕΙΦΕΤΕ ΧΡΩΜΑΣΙΝ ΑΙΣΧΡΟΙΣ,
ΩΣΤΕ ΠΡΟΣΩΠΕΙΟΝ,ΚΟΥΧΙ ΠΡΟΣΩΠΑ,ΦΕΡΕΙΝ·
5 ΟΥΔΕ ΓΑΡ ΑΣΚΕΠΕΑ ΚΕΦΑΛΗΝ ΘΕΜΙΣ ΑΝΔΡΙ ΓΥΝΑΙΚΑ
ΦΑΙΝΕΙΝ,Ή ΧΡΥΣΩΙ ΣΦΙΓΓΟΜΕΝΩΝ ΠΛΟΚΑΜΩΝ,
ΗΕ ΚΟΜΗΣ ΑΔΕΤΟΙΟ ΚΑΤΩΜΑΔΟΝ ΕΝΘΑ ΚΑΙ ΕΝΘΑ
ΣΚΙΡΤΩΣΗΣ ΑΠΑΛΩΝ ΜΑΙΝΑΔΟΣ ΕΞ ΑΝΕΜΩΝ·
ΟΥΔΕ ΛΟΦΟΝ ΚΑΘΥΠΕΡΘΕ ΦΕΡΕΙΝ ΚΟΡΥΘΕΣΣΙΝ ΟΜΟΙΟΝ,
10ΤΗΛΕΦΑΝΗ ΣΚΟΠΙΗΝ ΑΝΔΡΑΣΙ ΛΑΜΠΟΜΕΝΗΝ,
ΗΕ ΛΙΝΟΥ ΜΑΛΑΚΟΙΟ ΔΙΑΥΓΑΖΟΥΣΑΝ ΕΘΕΙΡΑΝ
ΚΡΥΠΤΗΝ ΑΜΦΑΔΙΗΝ,ΤΗΝ ΔΕ ΜΕΤΩΠΙΔΙΗΝ,
ΞΑΝΘΟΝ ΑΠΑΣΤΡΑΠΤΟΥΣΑΝ,ΟΣΗ ΚΡΗΔΕΜΝΟΝ ΑΛΥΞΕΝ,
ΩΣ ΔΟΚΕΕΙΝ ΠΑΛΑΜΗΣ ΕΡΓΑ ΠΟΝΗΣΑΜΕΝΗΣ·
15ΕΥΤΕ ΤΟΝ ΟΥΧ ΟΡΟΩΝΤΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΝ,ΑΠΝΟΟΝ ΕΙΚΩΝ
ΜΟΡΦΗΣ ΣΤΑΣΑΜΕΝΗ,ΚΑΛΛΟΣ ΕΚΕΙΘΕ ΓΡΑΦΕΙΣ.

ΚΑΛΛΟΣ Δ'ΕΙ ΜΕΝ ΕΔΩΚΕ ΦΥΣΙΣ,ΜΗ ΚΡΥΠΤΕΤ'ΑΛΟΙΦΗΙ,
ΑΛΛ'ΟΙΟΙΣ ΚΑΘΑΡΟΝ ΑΝΔΡΑΣΙΝ ΥΜΕΤΕΡΟΙΣ
ΣΩΙΖΕΤΕ,ΚΑΛΛΟΤΡΙΩΙ ΜΗΔ'ΟΜΜΑΤΑ ΛΙΧΝΑ ΦΕΡΟΥΣΑΙ·
20ΟΜΜΑΣΙ ΓΑΡ ΚΡΑΔΙΗ ΕΣΠΕΤΑΙ ΟΥΧ ΟΣΙΟΙΣ·
ΕΙ Δ'ΟΥ ΓΕΙΝΟΜΕΝΗΙΣΙ ΣΥΝΕΣΠΕΤΟ,ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΑΙΣΧΟΣ
ΦΕΥΓΕΤΕ,ΕΚ ΧΕΙΡΩΝ ΚΑΛΛΟΣ ΕΦΕΛΚΟΜΕΝΑΙ·
ΚΑΛΛΟΣ,Ο ΓΑΙΑ ΦΕΡΕΙ,ΚΑΙ ΩΝΙΟΝ ΕΣΤΙ ΓΥΝΑΙΞΙ
ΠΑΝΔΗΜΟΙΣ,ΟΒΟΛΩΝ ΠΕΡΝΟΜΕΝΑΙΣ ΟΛΙΓΩΝ
25ΚΑΛΛΟΣ Ο ΡΥΠΤΟΜΕΝΟΝ ΧΑΜΑΔΙΣ ΡΕΕΙ·ΟΥΔΕ ΓΕΛΩΤΙ
ΙΣΤΑΤ',ΕΠΗΝ ΛΥΣΗΙ ΧΑΡΜΑ ΠΑΡΕΙΑΝ ΟΛΗΝ,
ΚΑΙ ΔΑΚΡΥΩΝ ΟΧΕΤΟΙΣΙΝ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ,ΙΚΜΑΛΕΩΙ ΤΕ
ΔΕΙΓΜΑΤΙ,ΚΑΙ ΨΕΚΑΔΟΣ ΛΥΕΤΑΙ ΕΞ ΟΛΙΓΗΣ.


*Ποίημά του 'γραμμένο 'σε αττικίζουσα γλώσσα,'σε 334 στίχους 'σε ελεγειακό μέτρο(ελεγειακά δίστιχα)και έχει παραινετικό χαρακτήρα,το οποίο ακολουθεί αυστηρά την αρχαία μετρική και παρουσιάζει,επιπλέον,όλα τα αρνητικά γνωρίσματα της σύγχρονής της('βρισκόμαστε μεταξύ και 'στο 329/30-390 μ.Χ.)ρητορικής με το περιεχόμενό της,ωστόσο,καινοφανές.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Υ.Γ.Το ποίημα,δε,ονομάζεται,τιτλοφορείται ''ΚΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΛΛΩΠΙΖΟΜΕΝΩΝ''(μου...διέφυγε αυτό...εκ παραδρομής και εξ αβλεψίας και απροσεξίας!).

amethystos είπε...

Φίλε Αρχαίε η γλώσσα είναι δύσκολη, στο μέλλον σε τόσο εκτενή κείμενα χρειάζεται μετάφραση ή βοήθεια ανάμεσα στις γραμμές. Όταν η πρόταση είναι μικρή η αρχαία γίνεται κατανοητή, όταν το κείμενο όμως πλαταίνει μας κουράζει και παραιτούμαστε.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Επειδή δε μου βρίσκονται τα ποιητικά κείμενα του Αγίου Γρηγορίου από τα Άπαντά του,σπεύδω να παραθέσω τη μετάφρασή του για τους αδελφούς του ιστολογίου:

Με ψεύτικες πλεξούδες τα κεφάλια μην πυργώνετε*,γυναίκες,
τσακίζοντας τους μαλακούς τραχήλους πάνω στους σκοπέλους**.
Και μην αλείβετε τις θε'ι'κές μορφές μ'άσχημα χρώματα,
έτσι που να μην έχετε πια πρόσωπο μα προσωπείο***.
5Ούτε κεφάλι ξέσκεπο στον άντρα είναι σωστό η γυναίκα
να δείχνει**** ούτε πλεξούδες με χρυσόνημα δεμένες
ή και μαλλιά στους ώμους της χυμένα δώθε κείθε,
-μαλλιά μαινάδας που σκιρτούν σε αύρα απαλά·
ούτε και στην κορφή λοφίο να φτιάχνει περικεφαλαίας*****,
10βίγλα που αστράφτει για τους άντρες από πέρα·
ούτε μαλλιά που σαν λινάρι απαλό γιαλίζουν
κρυφά και φανερά,στο μέτωπο στρωμένα,
φλόγες ξανθές πετούν όσα την μπόλια ξέφυγαν,
15ώστε χεριού που κόπιασε να φαίνονται έργα,
όταν τον που δε βλέπει δάσκαλο,άπνοη εικόνα
στήνοντας μορφής,την ομορφιά από κει αντιγράφεις******.


Η φύση αν σου 'δωσε ομορφιά μ'αλοιφές μην την κρύβεις
αλλά για τους δικούς σας άνδρες μόνο καθαρή
κρατήστε την,και πόθου βλέμματα μη ρίχνετε σε ξένο
20γιατί τ'ανόσια μάτια ακολουθεί η ψυχή.
Μ'αν όμορφη δεν έχεις γεννηθεί,την άλλη ν'αποφεύγεις
ντροπή,την ομορφιά να πλάθεις με τα χέρια σου.
Την ομορφιά που δίνει η γη,κι αγοράζουν οι κοινές
γυναίκες,που για λίγες δεκάρες μοναχά πουλιούνται.
25Την ομορφιά που όταν πλυθεί χάμω κυλά κι ούτε στο γέλιο
δε μένει,όταν τα μάγουλα χαλαρώνει η χαρά
και των δακρύων τ'αυλάκια τ'ασχημίζουν κι απ'του φόβου
τον ιδρώτα και με σταγόνες λίγες λιώνει.

(μετάφραση Ιγνάτιος Σακαλής)


Σημειώσεις
*Όπως προκύπτει από αρχαιολογικά ευρήματα,κατά τον 4ο αι.μ.Χ. ήταν δημοφιλής πυργόμορφη γυναικεία κόμμωση(τα μαλλιά σχημάτιζαν 'πύργο' στο μπροστινό μέρος της κεφαλής).
**Η λέξη σ κ ο π έ λ ω ν είναι πιθανότατα αθεράπευτα φθαρμένη,όπως δέχεται ο νεότερος εκδότης (A.Knecht).
***Πβ./Πρβλ.Κείμενο 197,σχόλ.2~.
****Προς Κορινθίους Α' 11,5:'κάθε γυναίκα που προσεύχεται ή προφητεύει με ακάλυπτη την κεφαλή,ντροπιάζει την κεφαλή της'.
*****Αναφέρεται σε περίτεχνη γυναικεία κόμμωση,η οποία έμοιαζε με περικεφαλαία.Η κόμμωση αυτή είχε εμφανιστεί αρχικά τον 3ο αι.μ.Χ. και επανήλθε την εποχή του Γρηγορίου.
******Στους στ.16-17 περιγράφεται μέσα από μια προσωποποίηση ο καθρέφτης (για την ακρίβεια:το κατοπτριζόμενο είδωλο) ως δάσκαλος που δίνει οδηγίες καλλωπισμού.Ο Γρηγόριος αποδοκιμάζει προφανώς τη χρήση του καθρέφτη και θεωρεί ότι 'δάσκαλος' πρέπει να είναι η ίδια η φύση.

~**Καλλυντικό με τη βοήθεια του οποίου οι γυναίκες εξασφάλιζαν την επιθυμητή λευκότητα του προσώπου#.

#Σας θυμίζει κάτι αυτό για τις σημερινές...λεγάμενες,για τις...πρακτικές των τωρινών...θηλέων (αλλά) και...μυξοθηλέων;