Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Εσωτερική έκθεση του ΔΝΤ έμμεσα αναφέρει επιστροφή της Ελλάδας σε εθνικό νόμισμα τον Ιούνιο!


ΤΙ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΟΤΑΝ ΤΟΥ ΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Εσωτερική έκθεση του ΔΝΤ προβλέπει έμμεσα την πιθανότητα επιστροφής της Ελλάδας σε εθνικό νόμισμα εάν οι δανειστές συνεχίσουν την αδιαλλαξία τους απέναντι στην χώρα και συνεχίσουν να καθυστερούν το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα το Ανεξάρτητο Γραφείο στη Διοίκηση του Ταμείου που εκδίδει την εσωτερική έκθεση ζήτησε συγκεκριμένες διευκρινίσεις και οδηγίες για το πώς πρέπει να σχεδιάζονται προγράμματα που εφαρμόζονται σε μέλη νομισματικών ενώσεων για να λάβει την απάντηση ότι θα απαντήσει για τον σχεδιασμό προγραμμάτων που θα εφαρμόζονται σε χώρες μέλη «νομισματικών ενώσεων» τον Ιούνιο!

Δηλαδή αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ότι οι χώρες που είναι σήμερα μέλη της ευρωζώνης δεν θα είναι οι ίδιες και τον Ιούνιο και επειδή το άμεσο «αγκάθι» είναι το κλείσιμο της δεύτερης ελληνικής αξιολόγησης είναι σαφές ότι αναφέρεται στην Ελλάδα.

Μία αξιολόγηση στην οποία το ΔΝΤ με την στάση του αυτή σαφώς και δεν βοηθάει για να κλείσει. Βέβαια η κυβέρνηση γνωστοποιεί ότι τις δανειακές υποχρεώσεις που έχει να εκπληρώσει το καλοκαίρι θα το κάνει με ιδίους πόρους αλλά αυτό θα σημάνει το οριστικό «στέγνωμα» της αγοράς.

Το ΔΝΤ δεν θα είχε κανενα λόγο να μην απαντήσει στην έκθεσή του και σε αυτό που ερωτάται τον Μάϊο, το ότι όμως επιλέγει να το αφήσει «καλύτερα» για τον Ιούνιο σημαίνει ότι δεν νιώθει σιγουριά για το τελικό αποτέλεσμα της νομισματικής πορείας της χώρας και εκφράζει και την απροθυμία του να συμμετάσχει σε ένα ελληνικό πρόγραμμα με μη σαφώς προκαθορισμένες παραμέτρους.

Κάτι που δεν θέλουν οι Γερμανοί διότι ενόψει εκλογών θα πρεπει η Α.Μέρκελ να εξηγήσει πολλά πράγματα στους ψηφοφόρους της.

Το ερώτημα του Ανεξάρτητου Γραφείου του Ταμείου προέκυψε από το γεγονός ότι η συμμετοχή του σε προγράμματα τριών χωρών της ευρωζώνης έδειξε ακαταλληλότητα των οικονομικών μοντέλλων που ακολουθήθηκαν ενώ λόγω πολιτικών αναμείξεων από ευρωπαϊκά όργανα π.χ Κομισιόν αλλοιώθηκε ο «πετυχημένος» τεχνοκρατικός χαρακτήρας τους.

Το ΔΝΤ είχε προ μηνών παραδεχθεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα είχε ως βασικό στόχο να δοθεί χρόνος στους Ευρωπαίους να προστατέψουν τις δικές τους τράπεζες και να αποφύγουν την διαδοση της οικονομικής κρίσης και αναγνώριζε την ακαταλληλότητα των συνταγών που ακολουθήθηκαν.

Απλά ακολουθήθηκαν όπως όπως για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες εις βάρος βέβαια του ελληνικού λαού που καταδικάστηκε σε οικονομική δουλεία για τουλάχιστον… μισό αιώνα.

Τώρα που αυτό έχει γίνει παραδέχεται ότι τον Ιούνιο μπορεί να έχουμε αλλαγή στην σύσταση της ευρωζώνης, δηλαδή δεν θα αποτελείται από τις ίδιες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: