Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

H... ρήξη οδηγεί στο θάνατο

H... ρήξη οδηγεί στο θάνατοΕιλικρινά, κανείς δεν μπορεί να καταλάβει γιατί ο Τσίπρας δεν κλείνει την αξιολόγηση. Όλες οι πληροφορίες λένε ότι έχει συμφωνήσει σε όλα και είναι απορίας άξιον γιατί παίζει παιχνίδια με το χρόνο ενώ ξέρει ότι και στην οικονομία κάνει ζημιά και θέτει σε κίνδυνο όλο το πρόγραμμα αφού μπορεί να προκύψει μια κρίση σαν αυτή του 2015.
«Βάλτο αγόρι μου», θα λέγαμε αν έπαιζε μπάσκετ ο Τσίπρας, όμως, ούτε γι’ αυτό είναι ικανός. Γιατί τα κάνει λοιπόν όλα αυτά;
Ο πρώτος λόγος είναι γιατί δεν έχει καμιά πατριωτική διάθεση, δεν ενδιαφέρεται ουδόλως για την πατρίδα του και για το τι μπορεί να προκαλέσει όλη αυτή η καθυστέρηση. Ένας άνθρωπος που επί δύο χρόνια απέδειξε ότι δεν σκέφτεται τίποτε άλλο παρά πώς να σώσει το τομάρι του, γιατί να κάνει τώρα αυτό που πρέπει;
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν υπογράφει γιατί φοβάται το πολιτικό κόστος. Η υπογραφή δεύτερου στη σειρά μνημονίου από την Αριστερά είναι σίγουρο ότι θα διαλύσει τον χώρο αυτό για πολλά χρόνια. Θα κάνει πολύ καιρό, αν όχι ποτέ, να ανακάμψει η αριστερά. Όσο για τον Τσίπρα, δεν θα έπρεπε να σκέφτεται το πολιτικό κόστος απλά και μόνο γιατί πόσο πιο κάτω θα πάει; Στο 10%; Έτσι κι αλλιώς ο κόσμος τον έχει αποδοκιμάσει και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να ξαναγίνει ο δημοφιλής Αλέξης που ξέραμε.
Ο τρίτος λόγος είναι και ο… χειρότερος. Μετά τις τόσες... διπλωματικές επιτυχίες, ο Τσίπρας ετοιμάζεται για την τελευταία ζαριά. Για σκεφτείτε το νέο μεγάλο του Βατερλό. Απείλησε ότι δεν θα υπογράψει τη Συνθήκη της Ρώμης για τα 60 χρόνια της ΕΕ, οι Ευρωπαίοι τον έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια, για να μην πούμε τίποτε πιο… σόκιν και τελικά ο Αλέξης υπέγραψε στα… τέσσερα όπως μόνον αυτός ξέρει.
Το νέο μεγάλο όραμα του αποτυχημένου αυτού παίκτη πόκερ λέγεται… γερμανικές εκλογές. Φαίνεται ότι θα το τραβήξει όσο πάει πιστεύοντας ότι ο Σουλτς θα κερδίσει τη Μέρκελ και θα αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί. Πιστεύει ότι ο Μακρόν στη Γαλλία θα νικήσει και θα επιλέξει πιο μετριοπαθή στάση στην οικονομία. Σε συνδυασμό με πιθανή νίκη των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας, ο Τσίπρας με το τόσο πολιτικό μυαλό που κουβαλά νομίζει ότι θα αλλάξουν τα πάντα. Άμα φύγει ο Σόιμπλε και η Μέρκελ πιστεύει ότι θα μας τα χαρίσουν όλα οι Ευρωπαίοι και ο Τσίπρας θα φέρει την ανάπτυξη λύνοντας και το θέμα του χρέους.
Όμως, και ο Μακρόν να κερδίσει σε καμιά περίπτωση δεν έχει τη δύναμη ή τη θέληση να πιέσει για αλλαγές στο ελληνικό πρόβλημα. Όσο για τον Σουλτς είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα νικήσει, οι εκλογές στο κρατίδιο Ζάαρ απέδειξαν ότι η Μέρκελ είναι σκληρό καρύδι. Αλλά και να νικήσει ποιος λέει ότι θα αλλάξει η πολιτική της Γερμανίας; Ο Γκάμπριελ το διεμήνυσε στον Τσίπρα την προηγούμενη εβδομάδα, ελπίζουμε να το έχει καταλάβει.
Όμως, φαίνεται ότι η καθυστέρηση θα πάρει πολύ καιρό. Σε 20 μέρες είναι το Πάσχα, πρόοδος ουσιαστική δεν υπάρχει, εκτός κι αν η κυβέρνηση υποκύψει σε όλα και φέρει νομοσχέδια τη Μεγάλη Εβδομάδα. Είναι σίγουρο ότι θα τα περάσει από τους βουλευτές του; Ο Δ. Καμμένος των ΑΝΕΛ είπε ότι δεν περνά η μείωση του αφορολόγητου, θα περάσουν μήπως οι συντάξεις με «τυράκι» την αύξηση των συσσιτίων στα σχολεία;
Αν περάσει και το Πάσχα οδεύουμε στον Μάιο, αν χαθεί και το Γιούρογκρουπ της 22ης Μαΐου πάμε για καλοκαίρι περιμένοντας πότε θα σχηματιστεί νέα γερμανική κυβέρνηση, πιθανότατα μέχρι το τέλος του έτους. Μέχρι τότε η κυβέρνηση μαζεύει χρήμα στραγγίζοντας την αγορά, δεν πληρώνει κανέναν, δεν εκδίδει νέες συντάξεις, η αγορά έχει παγώσει, οι καταθέσεις ξαναμπαίνουν στα στρώματα ή στέλνονται χιλιάρικο – χιλιάρικο στο εξωτερικό. Θα πληρώσει μεν τα οφειλόμενα του Ιουλίου, αλλά μετά τι; Η ΕΚΤ θα επιτρέψει να αγοράζουν οι ελληνικές τράπεζες ομόλογα του ελληνικού δημοσίου; Ή ο Ντράγκι θα τραβήξει την πρίζα και όποιον πάρει ο χάρος;
Συμπέρασμα; Αν δεν κλείσει η συμφωνία τις επόμενες τρεις εβδομάδες και ο Τσίπρας επιλέξει τη ρήξη περιμένοντας τους… Γερμανούς τότε ο εφιάλτης του 2015 θα είναι πολύ μικρός μπροστά στην καταστροφή που θα έρθει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: