Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

ΙΓΝΑΤΙΟΥ: ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΤΡΑΜΠ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ: Πως θα αντιμετωπίσει τους Τούρκους


Μία δυσάρεστη “έκπληξη” επεφύλασσε στην τουρκική αντιπολίτευση η χθεσινή ενημέρωση ανωτέρων στελεχών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους δημοσιογράφους, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρεξ Τίλερσον.

Οπως γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου στην ιστοσελίδα του, συμμετείχε στην ενημέρωση, κατά την οποία έγινε επίσης γνωστό ότι από τις αμερικανοτουρκικές συζητήσεις αν και δεν αποκλείστηκε το θέμα του Αιγαίου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν θα επιδιώξει επί τούτου συζήτηση.

Αντίθετα θα αναφερθεί στο Κυπριακό.

Παρά το γεγονός ότι όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, είχαν επαφές με την τουρκική αντιπολίτευση και με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο σημερινός επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν θα συναντηθεί με μέλη των κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης, όπως συνέβαινε πάντα.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε απογοήτευση.

Ο κ. Τίλερσον θα πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψή στην Άγκυρα, για να συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και άλλους αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης. Με τη δικαιολογία της έλλειψης χρόνου, δεν θα συναντηθεί με τους αντιπάλους του κ. Ερντογάν.

Χθες κυκλοφορούσαν φήμες ότι αυτό ήταν απαίτηση του Τούρκου προέδρου, ο οποίος ισχυρίζεται ότι οι επαφές με την αντιπολίτευση θα αποτελούσαν αμερικανική παρέμβαση στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της χώρας του.

Για τον ISIS

Σύμφωνα με τα ανώτερα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι συνομιλίες του Αμερικανού υπουργού θα εστιαστούν στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, στο Κυπριακό, και άλλα θέματα.

Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά η μεθαυριανή επίσκεψη διεξάγεται σε μία πολύ ευαίσθητη εποχή για τα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Εν μέσω μίας απίστευτης πόλωσης, η Τουρκία προετοιμάζεται για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την αλλαγή του Συντάγματος.

Εάν κερδίσει ο Ερντογάν θα διευρυνθούν οι δικαιοδοσίες του και θα καταστεί απόλυτα αυταρχικός ηγέτης της χώρας.Εάν χάσει ο σημερινός πρόεδρος, η Τουρκία θα εισέλθει σε περίοδο αντιπαραθέσεων και μεγάλης αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με τα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, η ρευστή πολιτική κατάσταση “είναι ασφαλώς κάτι για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα ενήμεροι και ο υπουργός θα το έχει υπ” όψιν του όσο βρίσκεται εκεί”.

Τα στελέχη ρωτήθηκαν από τους δημοσιογράφους για τις φυλακίσεις δημοσιογράφων, όπως και για τις πολιτικές ευαισθησίες πριν από το δημοψήφισμα.

Οι ίδιοι τόνισαν ότι κ. Ερντογάν θα θέσει ξανά το θέμα της απέλασης του Ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στην Πενσλιλβάνια.

Ο Ερντογάν τον κατηγορεί ότι οργάνωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα πέρσι τον Ιούλιο, κάτι το οποίο δεν έχει αποδειχθεί μέχρι της στιγμής.

Επίσης, ο Τούρκος ηγέτης θα ζητήσει να σταματήσει η συνεργασία των Αμερικανών με τους Κούρδους της Συρίας, κάτι το οποίο αναμένεται να αρνηθεί ο κ. Τίλερσον.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς διπλωμάτες οι συνομιλίες του κ. Τίλερσον στην τουρκική πρωτεύουσα θα εστιαστούν στην επιχείρηση των συμμάχων εναντίον της τρομοκρατίας, που οργανώνεται υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και στοχεύει στην ανακατάληψη της Ράκα από τους τζιχανιστές.

Στη συμμαχία συμμετέχουν και οι Κούρδοι της Συρίας.

Οι Αμερικανοί στοχεύουν επίσης να επιβάλουν σταθερότητα σε περιοχές που έχασε το Ισλαμικό Κράτος, ώστε να επιστρέψουν οι πρόσφυγες.

Στα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τέθηκε το ερώτημα και για τις επιθέσεις του Ερντογάν εναντίον των Ευρωπαίων όπως και για τις εντάσεις που δημιουργεί εναντίον της Ελλάδας, και αν προτίθεται να μεσολαβήσει.

Ο δημοσιογράφος ρώτησε: Βλέπουμε Έλληνες αξιωματούχοι να λένε τώρα ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν σε οποιαδήποτε πρόκληση από την τουρκική πλευρά.

Ένας εκ των τριών αξιωματούχων που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, δήλωσε:

“Η θέση μας ήταν και παραμένει ότι οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ πρέπει να βρουν τρόπους για να εργαστούν από κοινού για να μειώσουν τις εντάσεις.

Ο σκοπός αυτού του ταξιδιού δεν είναι ειδικά να αναμειχθεί ο υπουργός σ” αυτό.

Αλλά προφανώς ότι μπορεί να κάνει για να βοηθήσει να κινηθούν τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση, θα ήταν κάτι που θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξή του.

Δεν είναι κάτι όμως που έχει πρόθεση να κάνει σε αυτό το ταξίδι”.

ΠΗΓΗ: mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: