Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

"ΘΗΛΕΙΣ ΑΓΓΕΛΟΙ" ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΑΠΟ ΤΟ "ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ"


ΕΜΦΥΛΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ - ΘΗΛΕΙΣ ΑΓΓΕΛΟΙ 
Από τα Συναξάρια Αγίων γυναικών που μόνασαν σε αντρικά μοναστήρια 
Μουσικές του 20ού και 21ου αιώνα 
Αγγελίνα Τκάτσεβα, τσίμπελ 
Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, τραγούδι – αφήγηση 
Δάφνη Πανουργιά, τραγούδι 
ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018, 8μ.μ. 
AN ART ARTISTRY - Μονής Αστερίου 4, Πλάκα 
Παραγωγή: Καλλιτεχνικό Σύνολο ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ
Artwork: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας

ΣΧΟΛΙΟ: Θήλεις άγγελοι φυσικά δέν υπάρχουν. Αρσεν καί θήλυ στήν εκκλησία δέν υπάρχουν. Ο παραλληλισμός τών έμφυλων ταυτοτήτων μέ τήν άσκηση καί τήν αγιότητα τής αρχαίας εκκλησίας υπονοεί τήν αλλαγή φύλου σάν θεάρεστη πρακτική στήν ιστορία τής εκκλησίας. Ενα παράδειγμα τού νοήματος αυτού είναι καί η ακόλουθη ανάρτηση.


ΟΙ ΣΥΝΑΣΚΗΤΕΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΟΥ ΗΣΑΝ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΚΑΙ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Το άγιο ζεύγος Ανδρόνικος και Αθανασία στο ναό τους στην κατεχόμενη  Κυθρέα  

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Tη ενάτη του μηνός Οκτωβρίου μνήμη του Oσίου Πατρός ημών Aνδρονίκου, και Aθανασίας της συμβίας αυτού. 
Σύσκηνον Aνδρόνικος Aθανασίαν, 
Kόσμω τ’ εν ασκήσει τε καν πόλω έχει. 
Ο Ανδρόνικος και η Αθανασία ήταν ανδρόγυνο στην Μεγάλη Αντιόχεια των μέσων του 6ου αιώνα μ.Χ. 
 Ήταν πιστοί και φιλόχριστοι και ελεήμονες. Απέκτησαν δύο παιδιά τα οποία πέθαναν ταυτόχρονα σε μία μέρα σαν είχαν φτάσει στην ηλικία των 12 χρόνων. 
Αποφασίζουν οι γονείς να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να φύγουν για τους Αγίους Τόπους. Κατέληξαν στην Αίγυπτο, ο Ανδρόνικος σε ανδρικό μοναστήρι και η Αθανασία σε γυναικείο. 
Κάποια στιγμή συναντήθηκαν τυχαία. Η Αθανασία αναγνώρισε τον άνδρα της, αλλά όχι εκείνος την γυναίκα του, «επειδή και εμαράνθη το κάλλος αυτής από την πολλήν άσκησιν, και εφαίνετο ωσάν αράπης», όπως λέγει ο Συναξαριστής. 
Τελικά ο Ανδρόνικος αποφασίζει με την ευχή του Γέροντά του να συνασκητέψει με τον Αθανάσιο, δηλ. την γυναίκα του Αθανασία, η οποία του είχε παρουσιαστεί ως άνδρας μοναχός. Ασκήτεψαν μαζί δώδεκα χρόνια. 
Και όταν εκοιμήθη ο αββάς Αθανάσιος, βρέθηκε ένα πινακίδιο κατά την ώρα της ταφής, που έλεγε ότι «ήτον η γυναίκα του Aνδρονίκου, η αοίδιμος Aθανασία. Eπληροφορήθησαν δε τούτο, και όταν εκήδευον αυτήν. Eυρέθη γαρ, ουχί ανήρ, αλλά γυνή.» 
Ένας παντελώς παράδοξος βίος ενός αγίου ανδρογύνου, που τινάζει στον αέρα κάθε «λογική» ευσεβείας όπως την γνωρίζουμε στις μέρες μας. 
Γιατί να μη μείνουν στην αρχική «φυσιολογική» κατάσταση; Ο Ανδρόνικος στο ανδρικό και η Αθανασία στο γυναικείο μοναστήρι; 
Γιατί να συναντηθούν και να αποφασίσουν να ασκητέψουν μαζί, όταν μάλιστα η Αθανασία γνώριζε ότι αυτός ήταν ο άνδρας της, ενώ απέκρυπτε, με την ανδρική μεταμόρφωσή της, από τον άνδρα της την αλήθεια; Ποιο άραγε είναι το νόημα αυτής της ακραίας ξενιτείας; 
Ο Συναξαριστής λέει πως ήδη από τότε που γέννησαν τα παιδιά τους «ο ένας εις τον άλλον δεν ήγγισαν. Aλλ’ επέρνων την ζωήν τους και οι δύω με σωφροσύνην και με προσευχάς». Τι τους εμπόδιζε να περάσουν κατ’ αυτόν τον σεμνό τρόπο και το υπόλοιπο του βίου τους; 
Γιατί η Αθανασία να αποκρύπτει όχι μόνο την ταυτότητά της, αλλά και το φύλο της από τον ίδιο της τον άνδρα και να φροντίσει να αποκαλυφθεί το φύλο της μετά το θάνατό της; 
Κι ακόμα κάτι παράδοξο. Έγινε φιλονικία μεταξύ των μοναχών για το πού θα ταφεί ο Ανδρόνικος. «Mόλις δε και μετά βίας κατέπαυσεν ο Aββάς Δανιήλ την φιλονεικίαν αυτών, ειπών, ότι πρέπει να ενταφιασθή εκεί εις το Oκτωκαιδέκατον μαζί με τον συναγωνιστήν του, την Oσίαν Aθανασίαν λέγω. Kαι ούτως ενταφίασαν αυτό εκεί, δοξάζοντες τον επί πάντων Θεόν.» 
Πώς μπορεί να ερμηνεύσει η σύγχρονη θεολογία αυτά τα ακραία ασκητικά φαινόμενα; 
Πάντως σε καμία περίπτωση με κραυγές ιεραρχών που είναι πιο βέβαιοι κι απ’ τον Δημιουργό για την κρίση Του!
Δείτε το κείμενο και στα mikropragmata του Άρη Δημοκίδη
Κατά πάσαν πιθανότητα υπάρχουν αναβιώσεις τού Γνωστικισμού. Ενός ανατολίτικου μηδενιστικού ρεύματος πού ταλαιπώρησε τήν εκκλησία τών  πρώτων χρόνων καί επικράτησε στήν Δύση σάν Μανιχαισμός.
Αμέθυστος

4 σχόλια:

χαλαρωσε είπε...

ΠΑΛΑΙ ΑΡΡΕΝΕΣ ΑΓΓΕΛΟΙ

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 32018, 8μ.μ. ΕΣΟΜΕΝΩΝ ΕΣΧΑΤΩΝ

AN ART ARTISTRY - Μονής Αστερίου 4, Πλάκα-Τούφα

Παραγωγή: Καλλιτεχνικό Σύνολο ΠΟΛΥΤΡΥΠΟΝ

Artwork: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας

Αρχιεκτελεστης Παναγιωτης Γεωργιος-Κωνσταντινος Μαυρομιχαλης

χαλαρωσε είπε...

δες και αυτο αμεθυστε. Δεν εννοουν τιποτε. Τι κριμα. Τι κριμα.

https://averoph.wordpress.com/2018/10/18/%ce%b1%cf%83%ce%ba%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%83-%ce%b1%ce%b3%ce%b1%cf%80%ce%b7%cf%83-%ce%ae-%ce%b1%cf%83%ce%ba%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b8%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%ba%ce%b5/

Καλημερα σε αμεθυστο φιλους και αναγνωστες και σε εκεινον τον Ν. οπου φοβαται τα κακαλοια.

Μαρία Π. είπε...

Αυτός ο παραλληλισμός που κάνει ο συγκεκριμένος άνθρωπος, είναι τόσο παράλογος και παρανοϊκός, που πραγματικά δεν ξέρω πως να τον σχολιάσω... Πως είναι δυνατόν να προσπαθεί να εξομοιώσει την συμπεριφορά των ομοφυλόφιλων, την γυναικεία τους εμφάνιση, και την αλλαγή φύλου, με την απόκρυψη από κάποιους ασκητές του φύλου τους, ή την μεταμφίεσή τους για κάποιους λόγους.. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω αν ο άνθρωπος είναι μειωμένης αντίληψης, ή αν παριστάνει το χαζό για να δικαιολογήσει την «αλλαγή φύλου», και να μας πει ακόμα μια φορά ότι «με τις κραυγές μας απέναντι στην ομοφυλοφιλία και την αλλαγή φύλου, υπερβαίνουμε τον Θεό και την Κρίση Του» (!).. Τα έλεγε και το διάστημα που ψηφιζόταν το σχετικό Νομοσχέδιο.. Πραγματικά δεν ξέρω τι να πω... Το θέμα αγγίζει την παράνοια...

amethystos είπε...

Αγγίζει τήν παράνοια καί τήν ξεπερνάει. Περιστρεφόμενη γύρω από τό περιβάλλον τού Πατριάρχη.