Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019

Ιδρυτικό Συνέδριο της Διεθνούς Ορθόδοξης Θεολογικής Ένωσης (IOTA)

Με τη συμμετοχή του Διευθυντή, Μέλους του Δ.Σ. και συνεργατών της επιστημονικής ομάδας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Από τις 9 έως τις 12 Ιανουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο Ιάσιο της Ρουμανίας το εναρκτήριο συνέδριο της Διεθνούς Ορθόδοξης Θεολογικής Ένωσης (IOTA), το οποίο φιλοξενήθηκε και υποστηρίχθηκε από την τοπική Αρχιεπισκοπή Ιασίου και τις Εκδόσεις «Δοξολογία». Η Ένωση ιδρύθηκε το 2016 από τον Δρ. Paul Gavrilyuk και μία ομάδα κορυφαίων ερευνητών. Πρωταρχική αποστολή της IOTA είναι η προώθηση της διεθνούς ανταλλαγής γνώσεων στο πλαίσιο της ορθόδοξης παράδοσης.

Το γενικό θέμα του συνεδρίου ήταν «Παν-Ορθόδοξη Ενότητα και Συνοδικότητα» (Pan-Orthodox Unity and Conciliarity). Η κεντρική εισήγηση πραγματοποιήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Διοκλείας Κάλλιστο (Ware), ο οποίος αναφέρθηκε στις δυσκολίες και τις μελλοντικές προοπτικές της ενότητας και της συνοδικότητας στην Ορθοδοξία (η ομιλία είναι διαθέσιμη στο κανάλι του youtube). 

Η IOTA ανταποκρίθηκε σε αυτήν την πρόκληση, προσφέροντας μία ζωντανή εμπειρία «συνοδικότητας εκ των κάτω». Με σχεδόν 300 ερευνητές προερχομένων από τις έξι ηπείρους και περισσότερες από 40 χώρες, το εναρκτήριο αυτό συνέδριο υπήρξε η πιο μεγάλη και αντιπροσωπευτική συγκέντρωση ορθόδοξων εκκλησιαστικών ηγετών, ακαδημαϊκών ερευνητών και ειδικών της σύγχρονης ιστορίας.

Στο συνέδριο συμμετείχαν καθηγητές πανεπιστημίου, παλαιότεροι ή νεώτεροι επιστήμονες, ερευνητές και ειδικοί διαφόρων κλάδων όπως η θεολογία, οι φυσικές επιστήμες, η ιστορία, η φιλοσοφία, οι πολιτικές επιστήμες, η ιατρική, η γλωσσολογία και οι τέχνες. Μία ευρεία ποικιλία θεμάτων συζητήθηκε σε πάνω από 70 ξεχωριστές συνεδρίες, ξεκινώντας από θεμελιώδη φιλοσοφικά και θεολογικά θέματα και φτάνοντας μέχρι τα επείγοντα ερωτήματα της εποχής μας. Τα κλασικά ζητήματα περιέλαβαν θέματα όπως οι ορθόδοξες προσεγγίσεις της Αγίας Γραφής, το δόγμα της Αγίας Τριάδος και η πνευματικότητα της Φιλοκαλίας. Τα σύγχρονα ζητήματα περιέλαβαν, μεταξύ άλλων, την αμφιλεγόμενη εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία, τις οικολογικές προκλήσεις και τον ρόλο των γυναικών στην εκκλησιαστική ζωή.

Το συνέδριο ξεκίνησε με την τέλεση Δοξολογίας (Te Deum) από τον Μητροπολίτη Ιασίου, Θεοφάνη. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου υπήρξαν αρκετές ευκαιρίες για συμμετοχή σε ιερές ακολουθίες, δύο εκθέσεις αγιογραφίας, προσκύνημα σε τοπικά μοναστήρια και έκθεση βιβλίων τα έσοδα από την πώληση των οποίων θα διατεθούν για την υποστήριξη των νέων ορθόδοξων ερευνητών. Το συνέδριο εμπλουτίστηκε επίσης από τη συμμετοχή ομιλητών και παρατηρητών διαφόρων χριστιανικών παραδόσεων.   
Η IOTA σχεδιάζει την οργάνωση διεθνών συνεδρίων κάθε τέσσερα χρόνια, σε διάφορα μέρη ανά τον κόσμο.
Την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου εκπροσώπησαν οι: α) Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης, Διευθυντής, Διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Ερευνητικός Εταίρος στο KU Leuven, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Θρησκευτικών Επιστημών, ο οποίος έλαβε μέρος σε στρόγγυλη τράπεζα με θέμα «Η Ορθόδοξη Πολιτική Θεολογία ανάμεσα στον ατομικισμό και τον κοινοτισμό» (Orthodox Political Theology between Individualism and Communitarianism) και σε ειδική συνεδρία με τίτλο «Παρουσίαση των Ορθόδοξων Χριστιανικών Οργανισμών» (Showcase of Orthodox Christian Organizations), όπου παρουσίασε το έργο και τις εκδόσεις της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, β) Δρ. Δημήτριος Μόσχος, Αναπληρωτής Καθηγητής Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, ο οποίος συμμετείχε στην Ομάδα Μελέτης Εκκλησιολογίας με θέμα «Κριτική εκκλησιολογία», παρουσιάζοντας εισήγηση με τίτλο «“Η σύνθεση του εκκλησιάσματος”: Έλεγχοι και ισορροπίες στην Πρώιμη Εκκλησία και η Συμβολή τους στην Σύγχρονη Ορθόδοξη Εκκλησιολογία» (“The composition of the congregation”: Checks and Balances in the Early Church and Their Contribution to Contemporary Orthodox Ecclesiology), γ) Δρ. Νικόλαος Ασπρούλης, Αναπληρωτής Διευθυντής, Διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ο οποίος μίλησε ως προσκεκλημένος ομιλητής στην κοινή Ομάδα Μελέτης Δογματικής Θεολογίας και Φιλοσοφίας της Θρησκείας με γενικό θέμα «Το Τριαδικό Δόγμα» (The Doctrine of the Trinity), όπου και παρουσίασε εισήγηση με τίτλο «Ατομικότητα και “Αιτιολογική Τριαδικότητα”: Το “Εύλογο Ζήτημα της Τριδικότητας”, ο Ελληνο-Λατινικός Διαχωρισμός και η Διέξοδος» (Personhood and “Causal Trinitarianism”: The “Logical Problem of the Trinity”, the Greek-Latin Divide and a Way Out), δ) Δρ. Νίκος Κουρεμένος, Ερευνητικός Εταίρος της Fondazione per le scienze religiose Giovanni XXIII (Ιταλία) και επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, ο οποίος συμμετείχε στη στρόγγυλη τράπεζα με θέμα «Ο Διάλογος μεταξύ των Ανατολικών Ορθόδοξων και των Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών» (The Dialogue between the Eastern Orthodox and Oriental Orthodox Churches), παρουσιάζοντας εισήγηση με τίτλο «Ο Διάλογος μεταξύ Ορθόδοξης και Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησίων στο σύγχρονο Ελληνικό Θεολογικό Πλαίσιο» (The Dialogue between the Eastern and Oriental Orthodox Churches in the Modern Greek Theological and Ecclesiastical Context), και ε) κ. Κατερίνα Πεκρίδου, ΜTh, Γραμματέας Θεολογικού Διαλόγου στη Συνέλευση Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (ΚΕΚ) και συνεργάτης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών.

Για να διαβάσετε το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου πατήστε εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αποστολή της IOTA ο/η ενδιαφερόμενος/η μπορεί να επισκεφθεί την επίσημη ιστοσελίδα της Ένωσης

Φωτογραφίες της συνάντησης αναρτώνται διαρκώς στον ιστότοπο της  IOATA

Το παρόν δελτίο τύπου στηρίζεται κατά βάση στο επίσημο δελτίο της IOTA, το οποίο είναι διαθέσιμο στην επίσημη ιστοσελίδα της Ένωσης.
Επαναλαμβάνονται δεκαετίες τώρα τά ίδια καί τά ίδια. Πνευματικοπαίδια τού Ζηζιούλα τά οποία ομιλούν τήν ξένη γλώσσα τής ευχαριστιακής εκκλησιολογίας  τού αρχηγού, ο οποίος όμως τούς φροντίζει καί ως πρός τό ζείν  αφού τούς έχει εξασφαλίσει τό εύ ζείν. Θέλουν νά μάς τιμωρήσουν επιβάλλοντάς μας μιά αφόρητη βαρεμάρα. Η ορθοδοξία στά χέρια τους κατάντησε τό ζαχαρωτό τής Κυριακής.

Αμέθυστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: