Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

H ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΖΩΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΤΟΠΟΣ ΟΥΤΕ ΤΡΟΠΟΣ. ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΠΟΣ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΣΤΑΡΙ ΤΟΥΣ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ

Μας διηγήθηκαν κι αυτό ως εξής: «Υπήρχε συνήθεια να έρχονται εδώ οι φτωχοί κι οι ορφανοί αυτής της περιοχής κάθε αγία Μεγάλη Πέμπτη και να παίρνουν από μισό μόδιο στάρι κι από πέντε πρόσφορα κι από πέντε φολερά (χάλκινα νομίσματα…) κι ένα ξέστιο κρασί και μισό ξέστιο μέλι. Πριν απ’ αυτά, είχε παρουσιαστή έλλειψη σταριού για τρία χρόνια και πουλιόταν το στάρι στη χώρα αυτή ένα χρυσό νόμισμα οι δυό μόδιοι.

  Μόλις λοιπόν ήρθαν οι νηστείες, λένε μερικοί απ’ τους πατέρες στον ηγούμενό τους: «Κύριε αββά, να μη δώσης φέτος τα κατά καιρό συνηθισμένα στους φτωχούς, για να μην παρουσιαστή έλλειψη στο μοναστήρι σε βάρος των αδελφών, γιατί στάρι δεν βρίσκεται». Ο αββάς όμως άρχισε να λέη στους αδελφούς: «Ας μην κόψουμε, παιδιά μου, την ευλογία του Πατέρα μας. Βλέπετε είναι εντολή τού Γέροντα, δεν μας συμφέρει. Αναμφισβήτητα αυτός είναι που φροντίζει». Οι αδελφοί όμως συνέχισαν να πιέζουν τον αββά λέγοντας: «Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε και δεν δίνουμε». Τότε λέει λυπημένος ο ηγούμενος: «Πηγαίνετε και κάνετε ό,τι θέλετε». Δεν έδωσαν λοιπόν την ευλογία τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή.

Πήγε λοιπόν ο δοχειάρης, άνοιξε την αποθήκη και βλέπει ότι αυτό το στάρι βλάστησε κι έτσι αναγκάστηκαν να το ρίξουν στη θάλασσα. Τότε ο αββάς άρχισε να λέη στους αδελφούς: « Όποιος αθετεί τις παραγγελίες του Πατέρα του, αυτά παθαίνει∙ τρυγήστε τους καρπούς της παρακοής. Θα φεύγανε πεντακόσιοι μόδιοι αλλά και τον Πατέρα μας Θεοδόσιο θα υπηρετούσαμε με την υπακοή και τους αδελφούς μας τους φτωχούς θα ανακουφίζαμε. Νά όμως που χάσαμε στάρι γύρω στους πέντε χιλιάδες μόδιους. Τί ωφεληθήκαμε, παιδιά μου; Στην πραγματικότητα κάναμε αυτά τα δυό κακά: ‘Ένα ότι παραβήκαμε την εντολή του Πατέρα μας ∙ και δεύτερο ότι δεν είχαμε την ελπίδα μας στον Θεό, αλλά στο κελάρι  μας.  ʼΑπό  αυτό λοιπόν, αδελφοί, ας μάθουμε ότι ο Θεός είναι αυτός που διοικεί όλη την ανθρωπότητα κι ο άγιος Θεοδόσιος φροντίζει αόρατα για μας , τα παιδιά του». 
                (  Από το «Λειμωνάριον» του Ιωάννου Μόσχου, σε μετάφραση του μοναχού Θεολόγου Σταυρονικητιανού  )


         ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ ΣΩΦΡΟΝΙΟΥ (ΣΑΧΑΡΩΦ) – ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ…
( … )
Είναι ανεπαρκές να πεισθώμεν δια του νοός περί της θεότητος του Χριστού, ούτως ώστε ήδη να εννοώμεν τα πάντα, ως ώφειλεν. Είναι απαραίτητον να καταβάλωμεν προσπαθείας εις τον υπέρτατον βαθμόν, όπως ζήσωμεν συμφώνως προς τον λόγον Αυτού. Έχοντες γνώσιν των κοσμικών διαστάσεων της πτώσεως ημών εν τη διαδικασία του αγώνος τούτου, είναι αναγκαίον να διέλθωμεν δια παρατεταμένης προσευχής μετανοίας. Τότε μόνον δίδεται εις ημάς να βιώσωμεν εκείνο, όπερ βλέπομεν εν των Χριστώ, την άκραν αυτοσμίκρυνσιν (βλ. Φιλ. 2,6 κ.ε.), και εν συνεχεία πλέον αξιούμεθα της ελεύσεως της «δυνάμεως εξ ύψους» (Λουκ. 24, 29), είτε εν πυρίναις γλώσσαις, είτε εν τη επιλάμψει του Θαβωρίου Φωτός. Τότε αποκαλύπτεται εις ημάς το αυθεντικόν νόημα του Ευαγγελίου.

  Τα διανυθέντα υπ’ εμού επτά έτη εν τη ερήμω υπήρξαν ο πλέον ευνοϊκός καιρός δια την προσευχήν. Ενθυμούμαι: ήρχισα την Κυριακήν προσευχήν, «Πάτερ ημών», και η ψυχή μου παρεδόθη εις μακάριον δέος. Δεν ηδυνάμην να πορευθώ πέραν τούτου. Ο νους μου έπαυσε να λειτουργή∙ το παν εν εμοί εσίγα. Νυν δε είναι λυπηρόν εις εμέ να γράφω περί του θαύματος τούτου του απολεσθέντος υπ’ εμού. Μετά τοιαύτης δυνάμεως συνέβη τούτο άπαξ εις εμέ. Δεν είναι άρα γε, διότι η σωματική σύστασις ημών δεν δύναται να φέρη την πυρίνην επαφήν της Θείας δόξης;
                    Μετά παρέλευσιν χρόνου τινός, μάλλον μακρού, παρόμοιόν τι συνέβη εις εμέ κατά την επίκλησιν του Ονόματος του Ιησού Χριστού. Κατ’ εκείνην την ώραν ηναγκάσθην να διακόψω την επίκλησιν του Ονόματος: Η ενέργεια αυτού ήτο καθ’ υπερβολήν ισχυρά. Η ψυχή άνευ λόγων, άνευ σκέψεων, ετέλει εν τρόμω εκ της εγγύτητος του Θεού. Τότε διηνοίχθη εις εμέ εν μέρει το μυστήριον της ιερουργίας.
                      Την επομένην ημέραν ετέλουν την Λειτουργίαν και ο Χριστός-Θεός ήτο εντός μου και μετ’ εμού, και εκτός εμού και εν τοις αγίοις μυστηρίοις του Σώματος και του Αίματος Αυτού. Το δε Όνομα του Θεού και οι λόγοι των λειτουργικών κειμένων εξήρχοντο εκ του στόματός μου ως πυρ. Εν τοιαύτη καταστάσει παρέμεινα επί τρεις ημέρας, εν συνεχεία δε εμειώθη η έντασις του βιώματος τούτου. Την μνήμην όμως περί αυτού ενεχάραξεν ο Κύριος ως δια σμίλης εις τον νουν και την καρδίαν μου. Και δέομαι Αυτού, όπως μη απορρίψη με «εις καιρόν γήρως» μου, ουδέ εις ημέραν θανάτου μου (Ψαλμ. 70, 9).

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ερώτηση:
Αμέθυστε, σε πάρα πολλές περιπτώσεις επικρίνεις πρόσωπα που εκτρέπονται στον ΕΓΩκεντρισμό, όπως υπονοείς, της ΑΥΤΟΑΝΑΦΟΡΙΚΌΤΗΤΑΣ.
Εδώ πώς δέχεσαι την ΑΥΤΟΑΝΑΦΟΡΙΚΟΤΗΤΑ του π. Σωφρονίου, ότι υπάρχει εκ Θεού, και δεν σου περνάει από το μυαλό μια άλλη, σκέψη,ότι δηλαδή, θα μπορούσε να είναι εκ του πονηρού, δηλαδή, μια διάθεση ΑΥΤΟΠΡΟΒΟΛΗΣ του;
Πραγματικά, θα ήθελα να ακούσω το συλλογισμό σου.
Παρακαλώ, να μη με αντιμετωπίσεις με ειρωνεία.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, με ενδιαφέρει ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ.

Ανώνυμος είπε...

ΣΚΟΠΟΣ της Χριστιανικής ζωής κατά τον Άγιο Σεραφείμ του Σαρώφ (στο διάλογό του με τον Μοτοβίλωφ) είναι η ΑΠΟΚΤΗΣΗ της Χάρης του Αγίου Πνεύματος, κάτι που οι περισσότεροι "χριστιανοί"ούτε που το φανταζόμαστε ότι μπορεί και πρέπει να γίνει...
Υπάρχουν ΤΡΟΠΟΙ που ΔΙΩΧΝΟΥΝ τη Χάρη και ΤΡΟΠΟΙ που ΑΥΞΑΝΟΥΝ τη Χάρη.
Όταν η Χάρη αυξηθεί ΑΙΣΘΗΤΑ, ΤΟΤΕ ΓΙΝΟΝΤΑΙ και ΣΗΜΕΙΑ
ΔΙΑ (ΚΑΙ ΕΠΙ) ΤΟΥ Σ Ω Μ Α Τ Ο Σ
ΤΩΝ μακαρίων δοχείων του Αγίου Πνεύματος, που συναποτελούν οι σε ΚΑΘΕ εποχή ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΤΟΥ.

amethystos είπε...

Κανένας δέν εκτρέπεται στόν εγωκεντρισμό. Είναι η φυσική μας κατάσταση.
Η διάκριση αληθινού ανθρώπου καί ψεύτικου είναι θέμα πείρας, καί τήν δίνει ο ίδιος ο Κύριος.
Φυσικά θά μπορούσαμε νά δώσουμε κάποια λογική πρόταση τής διακρίσεως αλλά συνήθως δέν δίνεται επειδή είναι εκμεταλλεύσιμη από τόν πονηρό καί τούς ανθρώπους του.
Υπάρχουν πρωταθλητές τού είδους : Ο Χριστοδουλίδης, ο Σωτηρόπουλος.
Ο π.Σωφρόνιος μάς έδωσε ένα μικρό, ένα ελάχιστο περιεχόμενο στόν λόγο τού Παύλου : Δέν ζώ εγώ, ζεί εν εμοί Χριστός.

χαλαρωσε είπε...

σας εχει φαει ο υπολογισμος. Ο Μοτοβιλωφ αφεθηκε και ο Αγιος του εδειξε τι γινεται περα απο τα ορατα. Εσυ πας και βλεπεις τον γεροντα ή τα γραπτα του και αρχιζεις και μπουρδοκλωνεις την αυτοαναφορα με την χαρη και ποιος την χαρη σου αδερφε μου. Ετσι μην περιμενεις να δεις, οχι την ενεργεια του Αγιου Πνευματος αλλα ουτε το προσωπο σου στον καθρεπτη. Αφηνεσαι στα χερια του Χριστου και ολα γινονται ως θελει.
--Απιστος-- Θωμας να εισαι αλλα οχι απιστος.

Ανώνυμος είπε...

Εκ-τρέπ-ομαι από το φως στο σκοτάδι, από το σκοτάδι στο φως.
Και ο εωσφόρος ήταν τρεπ-τός, κάποτε.
Οι θνητοί οι αγωνιζόμενοι είναι τρεπ-τοί, άρα μέχρι να πεθάνουν υπάρχει ΠΑΝΤΟΤΕ είτε ο κίνδυνος, είτε η δυνατότητα της εκ-τροπής.

Εντός πλουσίας Χάριτος ολιγοστεύει ο ανθρώπινος ΕΓΩκεντρισμός.
Όταν φυγαδεύεται η Χάρις, ο ΕΓΩκεντρισμός, γιγαντώνεται.

amethystos είπε...

Υπάρχουν πολλά χέρια πού περιμένουν,χρειάζεται προσοχή καί μετάνοια,γιά νά μήν καταλήξουμε [φωτισμένοι].Δέν είμαστε Αγγελοι.Αυτό διδάσκει ο Γιανναράς.