Η πιο σοβαρή και άκρως σημαντική είδηση για την Ελλάδα ήταν η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για την ύφεση το 2016. Ήταν η επιβεβαίωση ότι η παρατεταμένη αβεβαιότητα γύρω από την αξιολόγηση πλήττει καίρια την οικονομία και γυρίζει πίσω τη χώρα.
Η κυβέρνηση λειτουργεί χωρίς να δείχνει ότι έχει αίσθηση της πραγματικότητας. Αδιαφορεί για τον χρόνο, για τις συνέπειες, για τη ζημιά που προκαλεί στην Ελλάδα όσο κάνει ότι διαπραγματεύεται. Αφού έχει κλείσει η συμφωνία γιατί παίζει αυτό το παιχνίδι;
Έχοντας παντελή έλλειψη ευαισθησίας για την πραγματική οικονομία τρενάρει μια διαπραγμάτευση ρισκάροντας επιδείνωση της κατάστασης και τελικά ακόμη πιο «φουσκωμένο» λογαριασμό.
Τα στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων δείχνουν ότι και το πρώτο τρίμηνο το 2017 έχει χαθεί. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες θα δείχνουν ότι η οικονομία αντί να έχει μπει σε ανάπτυξη συνεχίζει να βολοδέρνει. Η κατανάλωση δεν μπορεί να πάρει μπροστά, τα στοιχεία από τη βιομηχανία, το εμπόριο, τις τράπεζες είναι απελπιστικά. Το γεγονός ότι έφυγαν πάνω από 2 δις ευρώ καταθέσεις δείχνει αφενός ότι οι πολίτες δεν εμπιστεύονται την οικονομία και βάζουν ξανά τα λεφτά στα στρώματα κι αφετέρου παίρνουν ό,τι έχουν για να πληρώσουν φόρους. Επίσης, το γεγονός ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι τουριστοκεντρική ο χειμώνας δεν ευνοεί καλύτερα αποτελέσματα. Χωρίς τουριστικό συνάλλαγμα, χωρίς αύξηση των θέσεων εργασίας και κυρίως χωρίς επενδύσεις δεν μπορεί να γράψει θετικό πρόσημο μπροστά από το ΑΕΠ.
Να θυμίσουμε ότι η πρόβλεψη για το 2017 είναι ανάπτυξη 2,5% - 2,7% με την ΤτΕ να είναι υπερβολικά αισιόδοξη ότι θα πιαστεί ο στόχος αν κλείσει η αξιολόγηση. Κι αυτό το λέει διότι πιστεύει ότι με μηδενικές επενδύσεις αυτή την περίοδο, λίγη βελτίωση του κλίματος θα δώσει την ώθηση που χρειάζεται η χώρα.
Πρόσφατα η Eurobank εκτίμησε ότι η ανάπτυξη φέτος θα πέσει κάτω από 2%, ίσως και στο 1,5%. Υπάρχουν και κάποιοι πολύ απαισιόδοξοι αναλυτές που μιλούν για ανάπτυξη μόλις 0,5%, δηλαδή 2% μικρότερη από την πρόβλεψη. Αυτό θα είναι καταστροφικό και θα αλλάξει τα πάντα στην πορεία της χώρας.
Αναρωτιέται κανείς αν η κυβέρνηση κάνει όσα κάνει από άγνοια κινδύνου ή έχει κάποιο σχέδιο. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το να οδηγήσει την οικονομία στο έσχατο σημείο και ένα βήμα από τη δραχμή. Δεν εξηγείται αλλιώς ο «ιός Βαρουφάκη» που έχει χτυπήσει τον πρωθυπουργό και τα βασικά στελέχη τους. Το παιχνίδι της καθυστέρησης με την ελπίδα να χάσει η Μέρκελ και να έρθει ο Σουλτς είναι άκρως επικίνδυνο. Είναι μια ακόμη λανθασμένη εκτίμηση των ευρωπαϊκών δεδομένων. Ακόμη και να φύγει η Μέρκελ (η οποία να θυμίσουμε έχει άριστες σχέσεις με τον Τσίπρα) και ο κακός Σόιμπλε, η γερμανική πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει. Ο νέος καγκελάριος, που πιθανότατα θα βγει μέσα από μεγάλο συνασπισμό, δεν πρόκειται να ελαττώσει την πίεση προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες. Σε καμιά περίπτωση δεν θα ρίξει τους τόνους και ποτέ δεν θα θελήσει να δείξει στους ψηφοφόρους του ότι μαλάκωσε. Άλλωστε, από την εξαθλίωση των άλλων έγινε η Γερμανία πανίσχυρη οικονομικά, το συμφέρον της θα κοιτάξει επομένως κάθε νέα κυβέρνηση.
Όσο καθυστερεί η Ελλάδα να κλείσει τις εκκρεμότητες με την τρόικα, όσο τα μέτρα που παίρνει είναι όλο και πιο σκληρά και οδηγούν σε μεγαλύτερη φτωχοποίηση, τόσο η οικονομία θα βουλιάζει. Αλλά και τόσο η κοινωνία θα είναι στα κάγκελα στοχοποιώντας την Ευρώπη και υποκύπτοντας στον άκρατο λαϊκισμό.
Αν αυτό είναι το σχέδιο του Τσίπρα και της παρέας του τότε το τηρεί πιστά. Μόνο μια μεγάλη αλλαγή στην Ελλάδα θα αποτρέψει την καταστροφή που έχει αποφευχθεί με αίμα τα τελευταία χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου