Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Αποκάλυψη ΑΝΤ1 για 4 ελευθερίες: Λονδίνο καλεί Λευκωσία να υποχωρήσει με δέλεαρ θετική στάση για Εγγυήσεις-Ασφάλεια

Ωστόσο η Λευκωσία ξεκαθαρίζει ότι το αίτημα δεν είναι προς συζήτηση

 Παύλος Ξανθούλης
Το Λονδίνο καλεί τη Λευκωσία να προβεί σε εκπτώσεις και να ικανοποιήσει το αίτημα Ερντογάν για την ελεύθερη διακίνηση των 75 εκατομμυρίων Τούρκων πολιτών στη Κύπρο, μετά από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού.
Πληροφορίες του ΑΝΤ1 αναφέρουν ότι η Βρετανία επιχειρεί να δελεάσει τη Λευκωσία, υποστηρίζοντας ότι "ενδεχόμενη ικανοποίηση του αιτήματος Ερντογάν για τις τέσσερις ελευθερίες 'θα ξεκλειδώσει' τα ζητήματα ασφάλειας-εγγυήσεων, δημιουργώντας δήθεν, συνθήκες, για μια θετικότερη στάση εκ μέρους της Τουρκίας".
Η Λευκωσία, πάντως, απορρίπτει τις παραινέσεις του Λονδίνου και καθιστά σαφές ότι: 
"Δεν πρόκειται να συναινέσει στην ικανοποίηση του τουρκικού αιτήματος, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε δημογραφική παραμόρφωση της νήσου και θα καθιστούσε την οικονομία της όμηρο της Άγκυρας, θέση που διατύπωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ".

Ανάλογα μηνύματα πέρασε, όπως πληροφορούμαστε, και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης προς τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον.

Το Λονδίνο, πάντως, συνεχίζει το βιολί του, ενώ η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών δεν αφορά αποκλειστικά τη Κύπρο, αλλά όλη την Ευρώπη.

Αν και η τοποθέτηση της Κομισιόν ικανοποιεί καταρχήν τη Λευκωσία, οι υπηρεσίες του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη και, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΝΤ1, συνεχίζουν να εξετάζουν το τουρκικό αίτημα και από νομικής σκοπιάς.

Παράλληλα, σημαίνοντες κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η Βρετανία, επιστρατεύουν το προηγούμενο της Πορτογαλίας που εξασφάλισε παρεκκλίσεις για τους πολίτες της Βραζιλίας, εκδίδοντας άδειες παραμονής και εργασίας και θεωρούν ότι ανάλογες ρυθμίσεις μπορούν να γίνουν και για τους Τούρκους πολίτες στη Κύπρο.

Η Βρετανία, μάλιστα, έχει έναν ακόμη λόγο που επιθυμεί να ικανοποιηθεί το αίτημα Ερντογάν για τις τέσσερις ελευθερίες.

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα ζητήσει να ισχύσουν ανάλογες ρυθμίσεις για διατήρηση της απόλαυσης των τεσσάρων ελευθεριών για όλους τους Βρετανούς πολίτες, μετά την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όλα αυτά είναι σε γνώση της Κυπριακής Κυβέρνησης, η οποία διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το τουρκικό αίτημα για τις τέσσερις ελευθερίες, δεν είναι καν προς συζήτηση.

infognomonpolitics.

Δεν υπάρχουν σχόλια: