Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Mητροπολίτης Geevarghese Coorilos - ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ (9)

Mητροπολίτης Geevarghese Coorilos


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ: ΜΕΡΙΚΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ


Συνέχεια από Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2018

Οικονομία του Αγίου Πνεύματος: Προς μια Τριαδική Πνευματολογία-3

Δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος των δυτικών «αυτοκρατορικών» προγραμμάτων της αποστολής στο παρελθόν αποδείχθηκε συχνά καταστρεπτικό για την τοπική σοφία και τις τοπικές πνευματικότητες των γηγενών, δεδομένου ότι οι ιεραπόστολοι έμπλεοι μιας αποικιοκρατικής νοοτροπίας, τους προσέγγιζαν με απόλυτη περιφρόνηση, έφταναν δε στο βαθμό να τους έχουν δαιμονοποιήσει. Η Τριαδική οικονομία, το Άγιο Πνεύμα προσφέρει μια διορθωτική κατεύθυνση[1] σε τέτοιες αρνητικές και αποθαρρυντικές θέσεις και μας προμηθεύει μ΄ένα περιεκτικό και απελευθερωτικό όραμα για ζητήματα της αποστολής και του διαλόγου. Καθώς το Πνεύμα λειτουργεί με μυστηριώδη τρόπο, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως τις λειτουργίες του Πνεύματος σε άλλες θρησκείες και πολιτισμούς. Δεδομένου ότι το Πνεύμα του Θεού φέρνει την πληρότητα της Ζωής, το ίδιο Πνεύμα του Θεού μπορεί να συναντηθεί σε άλλες παραδόσεις και θρησκείες που οδηγούν τη ζωή στο πλήρωμά της. Επομένως, η νέα Επιβεβαίωση Αποστολής του WCC θα έλεγε με πεποίθηση: «Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει εγγενής αξία και σοφία σε διαφορετικέςζωοδότρες πνευματικότητες. Επομένως, η αυθεντική αποστολή καθιστά τον «άλλο» συνεργάτη, όχι ένα «αντικείμενο» αποστολής».

Αυτό καθιστά σαφές και δείχνει ότι αυτή είναι η πληρότητα της Ζωής —ζωής στο Άγιο Πνεύμα— Τριαδική Ζωή, αυτός είναι ο στόχος και ο σκοπός όλων των αποστολών και των διαλόγων. Η θεολογική θεμελιώδης αρχή της Ζωής μπορεί τότε να φέρει στην ίδια πλευρά, μαζί, την αποστολή και το διαθρησκειακό διάλογο, επειδή στόχος της αποστολής είναι ουσιαστικά να επιβεβαιώσει τη Ζωή και του διάλογου στόχος είναι να μοιραστεί αυτή τη Ζωή. Το Άγιο Πνεύμα μπορεί να διακριθεί σε περιβάλλοντα όπου επιβεβαιώνεται η πληρότητα της ζωής, όπου οι καταπιεσμένοι απελευθερώνονται, όπου οι σπασμένες κοινότητες βρίσκουν συμφιλίωση και επούλωση και όπου αποκαθίσταται η ακεραιότητα της δημιουργίας[2]. Συνεπώς, η αποστολή του Αγίου Πνεύματος, «η οικονομία του Αγίου Πνεύματος», δεν μπορεί να είναι περιορισμένη μόνο στις εκκλησίες, αλλά μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε οι άνθρωποι αγωνίζονται για την πληρότητα της ζωής, της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σημειώσεις
[1]ΣτΜ: Εδώ, οι αιρέσεις (οι δυτικές αιρέσεις στο σύνολό τους) ευρισκόμενες σε αποστολή κατακρεούργησαν τους αυτόχθονες στην Κεντρική και Νότιο Αμερική και στην Αφρική, ιδίως στην υποσαχάρια Αφρική. Αντίστοιχα παρατηρήθηκαν και στην καθ΄ημάς ανατολή αλλά τα ξεχάσαμε. Τώρα είμαστε στο μέλι. Κι όμως με μια διαβολική αντιστροφή των πραγμάτων κατηγορείται γι΄αυτό ο Κύριος. Την καταστροφή την φορτώνουν στον Κύριο και επιχειρούν με όχημα το ανυπόστατο (για τη σύνολη Δύση, αλλά και για όλους τους πνευματολάτρες παντός πνεύματος πονηρίας) Άγιο Πνεύμα το οποίο , όπως είπαμε επέχει γι αυτούς την θέση άγραφου πίνακα, να επανακάμψουν και να κάνουν πάλι τα ίδια και χειρότερα. Διότι ενώ με τον Κύριο, διαστρεβλωμένο και ακρωτηριασμένο εν πρώτοις επέβαλλαν καθεστώς κοσμοκρατορίας κολλάζ (τα υπό εξουσία μέρη υπηρετούσαν την πηγή αλλά δεν είχαν λειτουργική, εσωτερική συνάφεια), τώρα με όχημα το Άγιο Πνεύμα επιχειρούν την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας. Το τραγικό είναι ότι συντελείται οικεία βουλήσει. Όλοι έχουμε μέρος της αλήθειας του πνεύματος. Απίστευτη πλάνη. Ο Κύριος καθίσταται περίπου ένοχος, και αποσυνάγωγος. Το Άγιο Πνεύμα εξορίζει εν τέλει την ιδέα του Κυρίου. Στην ουσία η Αγιοπνευματική αίρεση εξαφανίζει τον Κύριο. Η οικονομία εννοείται ως Τριαδική οικονομία. Μια αόριστη τριαδική οικονομία. Ταυτόχρονα όμως εκδιπλώνεται και η ανθρώπινη οικονομία της σωτηρίας (διότι η οικονομία του Αγίου Πνεύματος δεν είναι τίποτε άλλο από την ενθρόνιση του αυτονομημένου υποκειμένου, το οποίο έχει αυτοσυνειδησία της πνευματικής αποστολής του, στο θρόνο του Κυρίου), η οποία προβάλλεται στην Τριάδα. Έτσι η αόριστη Τριαδική οικονομία, είναι η οικονομία του Αγίου Πνεύματος. Ένας αντίστροφος μονοφυσιτισμός εξυπηρετείται από την νέα αίρεση. Η θεία φύση του Κυρίου απορροφάται από την ανθρώπινη με τη συνέργεια του Αγίου Πνεύματος και των πνευμάτων. Η προβολή καθίσταται απαραίτητη για να επικυρωθεί η δαιμονική αίρεση με το αγιοτριαδικό βάρος. Και το βάρος το σηκώνει το Άγιο Πνεύμα πλέον διότι η οικονομία του Κυρίου έχει ιμπεριαλιστικό υπόβαθρο και εν μέρει και απάνθρωπο. Η ενοχοποίηση του Κυρίου είναι θέμα χρόνου. Θα φορτώσουν και ήδη το κάνουν, όλο το χριστιανικό και πολιτιστικό προηγούμενο στον Κύριο.

[2]ΣτΜ: Τι σημαίνει αποκαθίσταται η ακεραιότητα; Προφανώς έχουμε να κάνουμε με μανιφέστο. Μάλλον η διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου είναι έργο του Αγίου Πνεύματος.


Γ. Μπόρας

ΧΤΕΣ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΑΓΙΑΖΕ ΤΑ ΜΕΣΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΑΓΙΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: