Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Η παρεξηγημένη “Αγιότητα” - Του Σεβ. Μητροπολίτη Περγάμου κ. Ιωάννου (Ζηζιούλα) -ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ-

agioi_pantes 
Αν ρωτήσει κανείς τυχαία τους ανθρώπους στον δρόμο τι αποτελεί κατά τη γνώμη τους «αγιότητα», η απάντηση που θα λάβει κατά κανόνα είναι περίπου η εξής: άγιος είναι εκείνος που δεν κάνει αμαρτίες, που τηρεί τον νόμο του Θεού, είναι ηθικός από κάθε άποψη, με μια φράση: «δεν αμαρτάνει». Σε ορισμένες περιπτώσεις στην έννοια της αγιότητας προστίθεται ένα στοιχείο και με χροιά μυστικισμού, σύμφωνα με την όποια άγιος είναι εκείνος που έχει εσωτερικά βιώματα, επικοινωνεί με το «θείον», περιέρχεται σε έκσταση και βλέπει πράγματα που δεν τα βλέπουν οι άλλοι άνθρωποι, με λίγα λόγια ζει υπερφυσικές καταστάσεις και ενεργεί υπερφυσικές πράξεις.
Έτσι η έννοια της αγιότητας φαίνεται να συνδέεται στη σκέψη των ανθρώπων με κριτήρια ηθικολογικά και ψυχολογικά. Όσο πιο ενάρετος είναι κανείς, τόσο πιο άγιος είναι. Και όσο πιο χαρισματικός είναι κάποιος και επιδεικνύει ικανότητες που δεν τις έχουν συνήθως οι άνθρωποι (όπως να διαβάζει τη σκέψη μας, να προβλέπει το μέλλον μας κ.λπ.), τόσο περισσότερο μας κάνει να τον θεωρούμε «άγιο». Το ίδιο ισχύει και αντίστροφα: όταν διαπιστώσουμε κάποιο ελάττωμα στον χαρακτήρα ή τη συμπεριφορά κάποιου (ότι τρώει πολύ, θυμώνει κ.λπ.), τότε τον διαγράφουμε από τους «αγίους». Ή αν δεν εκδηλώσει υπερφυσικές ικανότητες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μας ξενίζει και η σκέψη ακόμη ότι θα μπορούσε κάποιος να είναι άγιος.
Η κοινή και διαδεδομένη αυτή αντίληψη για την αγιότητα δημιουργεί ορισμένα βασικά ερωτηματικά, όταν τη θέσουμε στο φως του Ευαγγελίου, της πίστεως και της παραδόσεώς μας. Ας αναφέρουμε μερικά από αυτά:
1. Αν η αγιότητα συνίσταται κυρίως στην τήρηση των ηθικών αρχών, τότε γιατί ο Φαρισαίος κατακρίθηκε από τον Κύριο, ενώ δικαιώθηκε ο Τελώνης  στη γνωστή σε όλους μας παραβολή; Συνηθίζουμε να αποκαλούμε τον Φαρισαίο «υποκριτή», αλλά στην πραγματικότητα δεν έλεγε ψέματα, όταν ισχυριζόταν ότι τηρούσε πιστά τον Νόμο, ότι έδινε το 1/10 της περιουσίας του στους πτωχούς και ότι τίποτε από όσα του ζητούσε ο Θεός ως πιστός Ιουδαίος δεν παρέλειπε να εφαρμόσει. Όπως επίσης δεν έλεγε ψέματα όταν χαρακτήριζε τον τελώνη αμαρτωλό – όπως και ο τελώνης τον εαυτό του – γιατί πράγματι ο τελώνης ήταν άδικος και παραβάτης των ηθικών κανόνων.
2. Παρόμοιο ερώτημα προκύπτει και από τη χρήση του όρου «άγιος» από τον Απόστολο Παύλο στις επιστολές του. Απευθυνόμενος στους χριστιανούς της Κορίνθου, της Θεσσαλονίκης, της Γαλατίας κ.λπ., ο Παύλος τους καλεί «αγίους». Στη συνέχεια όμως των επιστολών αυτών κατονομάζει μύρια όσα ηθικά ελαττώματα των χριστιανών αυτών, τα οποία και επικρίνει δριμύτατα. Στην προς Γαλάτας μάλιστα επιστολή φαίνεται ότι η ηθική κατάσταση των εκεί «αγίων» ήταν τόσο απογοητευτική, ώστε να αναγκάζεται ο Παύλος να τους γράψει: «ει γαρ αλλήλους δάκνετε και κατεσθίετε, βλέπετε μη υπ’ αλλήλων αναλωθείτε»! Πώς συμβαίνει να καλούνται οι πρώτοι χριστιανοί «άγιοι», όταν είναι βέβαιο ότι η καθημερινή τους ζωή δεν ήταν σύμφωνη με τις επιταγές της ίδιας της πίστεώς τους; Θα διανοείτο άραγε κανείς στις μέρες μας να καλούσε «άγιον» έναν από τους χριστιανούς;
3. Αν η αγιότητα συνδέεται με υπερφυσικά χαρίσματα, τότε θα μπορούσε να την αναζητήσει και να τη βρει κανείς και έξω από την Εκκλησία. Είναι γνωστό ότι και τα πονηρά πνεύματα ενεργούν υπερφυσικές πράξεις. Οι άγιοι δεν είναι μάντεις και φακίρηδες, ούτε κρίνεται η αγιότητα τους από τέτοια «χαρίσματα». Υπάρχουν άγιοι της Εκκλησίας μας για τους οποίους δεν αναφέρονται θαύματα, ενώ υπήρξαν θαυματοποιοί, οι οποίοι ποτέ δεν αναγνωρίστηκαν ως άγιοι. Είναι, σχετικά, πολύ ενδιαφέροντα όσα γράφει ο Απόστολος Παύλος στην Α’ επιστολή του προς τους Κορινθίους, οι οποίοι, όπως πολλοί σήμερα, εντυπωσιάζονταν από υπερφυσικές ενέργειες: «και εάν έχω πίστιν ώστε όρη μεθιστάνειν, αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί». Το να διατάξεις ένα βουνό να μετακινηθεί, είχε πει ο Κύριος ότι είναι δυνατόν, αν έχεις πίστη «ως κόκκον σινάπεως». Δεν είναι όμως από μόνο του δείγμα αγιότητας, δεν είναι τίποτα «ουδέν», αν δεν υπάρχει η προϋπόθεση της αγάπης, κάτι δηλαδή που οποιοσδήποτε άνθρωπος χωρίς θαυματουργικές ικανότητες μπορεί να έχει. Θαυματουργία και αγιότητα δεν ταυτίζονται, ούτε συνυπάρχουν κατ’ ανάγκη.
4. Παρόμοια ερωτηματικά δημιουργούνται από τη σύνδεση της αγιότητας με ασυνήθεις και «μυστικές» ψυχολογικές εμπειρίες. Πολλοί ανατρέχουν σήμερα στις ανατολικές θρησκείες για να συναντήσουν εξαϋλωμένους «γκουρού», ανθρώπους εξαίρετης αυτοπειθαρχίας, ασκήσεως και προσευχής. Η Εκκλησία μας δεν τους θεωρεί αυτούς αγίους, όσο βαθιές και υπερφυσικές και αν είναι οι εμπειρίες τους, και όσο σπουδαία και αν είναι η αρετή τους.
Έτσι τελικά τίθεται το ερώτημα: υπάρχουν άγιοι εκτός της Εκκλησίας; Αν η λέξη «άγιος» σημαίνει αυτό που γενικά ο κόσμος νομίζει και που περιγράφουμε πιο πάνω (δηλαδή ηθικός βίος, υπερφυσικά χαρίσματα και υπερφυσικές εμπειρίες), τότε πρέπει να ομολογήσουμε ότι υπάρχουν άγιοι και εκτός της Εκκλησίας (Ίσως μάλιστα συχνότερα εκτός παρά εντός). Αν πάλι θελήσουμε να πούμε ότι η αγιότητα είναι δυνατή μόνο στην Εκκλησία, τότε πρέπει να αναζητήσουμε το νόημα της αγιότητας πέρα από τα κριτήρια που αναφέρουμε πιο πάνω, πέρα δηλαδή από την ηθική τελειότητα και τις υπερφυσικές δυνάμεις και εμπειρίες.
Ας δούμε, λοιπόν, πώς αντιλαμβάνεται ή Εκκλησία μας την αγιότητα.
Ο όρος «άγιος» έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Η ρίζα της λέξεως στην ελληνική γλώσσα είναι το αγ-, από το οποίο παράγονται μια σειρά από όρους, όπως το αγνός, το άγος κ.λπ. Τη βαθύτερη σημασία της ρίζας αυτής την κρατάει το ρήμα άζεσθαι, που σημαίνει το δέος σε μια απόκρυφη και φοβερή δύναμη (Αισχύλου, Ευμ. 384 κ. έ.), το σέβας προς τον φορέα της Δύναμης (Ομήρου, Οδύσ. 9,200 κ. έ.) κ.λπ. Έτσι στον αρχαίο ελληνισμό η αγιότητα συνδέεται με τη δύναμη, με αυτό που ο Otto αποκαλεί mysterium fascinosum et tremendum – αυτό που προκαλεί ταυτόχρονα έλξη και φόβο.

Στην Παλαιά Διαθήκη η σημιτική λέξη, που μεταφράζεται από τους Εβδομήκοντα με το «άγιος» είναι το godes, που συγγενεύει με την ασσυριακή kuddushu, και που δηλώνει «κόβω, χωρίζω», διακρίνω ριζικά, καθαιρώ (εξ ου και η σύνδεση με την καθαρότητα και αγνότητα). Τα άγια πράγματα είναι αυτά που τα ξεχωρίζει κανείς από τα υπόλοιπα – κυρίως στη λατρεία – και τα αφιερώνει στον Θεό.
Έτσι η Αγία Γραφή προχωρεί πέρα από την ψυχολογική σημασία που συναντούμε στους αρχαίους Έλληνες (το δέος, τον φόβο, τον σεβασμό προς μια ανώτερη δύναμη) και συνδέει την έννοια του «αγίου» με την απόλυτη ετερότητα, το απολύτως Άλλο, πράγμα που τελικά οδηγεί την Αγία Γραφή στην ταύτιση του «αγίου» με τον ίδιο τον Θεό, στην απόλυτη υπερβατικότητα σε σχέση με τον κόσμο. Άγιος είναι μόνο ο Θεός, και απ’ Αυτόν και μόνο και τη σχέση μαζί Του πηγάζει κάθε αγιότητα. Για να δηλωθεί μάλιστα με έμφαση η πίστη αυτή στην Παλαιά Διαθήκη (Ησαΐας, ο προφήτης της αγιότητας του Θεού) καλεί τον Θεό τρεις φορές άγιο: «Άγιος, άγιος, άγιος Κύριος Σαβαώθ, που σημαίνει στη μορφή του εβραϊσμού, της τριπλής επαναλήψεως, απείρως άγιος (πρβ. το 777 και το αντίθετό του 666, για το οποίο τόσος λόγος και τόσος τρόμος γίνεται σήμερα).
Συνεπώς για την Αγία Γραφή η αγιότητα ταυτίζεται με τον Θεό και όχι με τον άνθρωπο ή τα ιερά πράγματα, όπως στον αρχαίο Ελληνισμό, γίνεται πρόσωπο, και μάλιστα στους Πατέρες της Εκκλησίας ταυτίζεται με την Αγία Τριάδα, με την οποία οι Πατέρες ταυτίζονται και το τρεις φορές άγιος τού Προφήτη Ησαΐα.Η αγιότητα, συνεπώς, για τη χριστιανική πίστη δεν είναι ανθρωποκεντρική, αλλά θεοκεντρική, και δεν εξαρτάται από τα ηθικά επιτεύγματα του ανθρώπου, όσο σπουδαία και αν είναι αυτά, αλλά από τη δόξα και τη χάρη του Θεού, από τον βαθμό της προσωπικής σχέσεώς μας με τον προσωπικό Θεό. (Για τον λόγο αυτό και η Θεοτόκος ονομάζεται «Παναγία» ή και «Υπεραγία» - όχι για τις αρετές Της, αλλά γιατί αυτή, περισσότερο από κάθε άλλον άνθρωπο, ενώθηκε προσωπικά με τον άγιο Θεό δίνοντας σάρκα και αίμα στον Υιό του Θεού).
Η αγιότητα λοιπόν δεν είναι για την Εκκλησία ατομικό κτήμα κανενός, όσο «άγιος» κι αν είναι κανείς στη ζωή του, αλλά θέμα σχέσεως προσωπικής με τον Θεό. Ο Θεός κατά την ελεύθερη βούλησή Του αγιάζει όποιον Εκείνος θέλει, χωρίς να εξαρτάται ο αγιασμός από κάτι άλλο, παρά μόνο από την ελεύθερη θέληση του αγιασμένου. Όπως τονίζει ο άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής, οι άνθρωποι δεν συνεισφέρουμε τίποτε άλλο εκτός από την προαίρεσή μας, χωρίς την οποία ο Θεός δεν ενεργεί, ο δε κόπος και η άσκησή μας δεν παράγει ως αποτέλεσμα την αγιότητά μας, αφού μπορούν να αποδειχθούν σκύβαλο χωρίς καμιά αξία.
Αυτή η ταύτιση της αγιότητας με τον ίδιο τον Θεό, στη χριστιανική πίστη οδηγεί στη σύνδεσή της με την ίδια τη δόξα του Θεού. Αγιότητα σημαίνει πλέον το να δοξασθεί ο Θεός από όλο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι ως πρώτο αίτημα της Κυριακάτικης προσευχής δεν είναι άλλο από το «αγιασθήτω το όνομά Σου». Αν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι η προσευχή αυτή είναι εσχατολογική, δηλαδή αναφέρεται στην τελική κατάσταση του κόσμου, είναι σαφές ότι αυτό που ζητούμε στο «Πάτερ ημών» είναι να δοξασθεί ο Θεός από όλο τον κόσμο, να έλθει η στιγμή που όλος ο κόσμος  θα πει μαζί με τα Χερουβείμ αυτό που είδε και άκουσε ο Ησαΐας στο όραμά του: «Άγιος, άγιος, άγιος Κύριος Σαβαώθ, πλήρης ο ουρανός και η γη της δόξης σου! ωσαννά εν τοις υψίστοις».
Οι άγιοι δεν επιζητούν τη δική τους δόξα, αλλά τη δόξα του Θεού. Ο Θεός δοξάζει τους αγίους, όχι με τη δική τους δόξα, αλλά με την ίδια Του τη δόξα. Οι άγιοι αγιάζονται και δοξάζονται όχι με μια αγιότητα και μια δόξα που πηγάζει από μέσα τους, αλλά με την αγιότητα και τη δόξα του ίδιου του Θεού (πρβ. βυζαντινή αγιογραφία – χρήση φωτός απ’ έξω προς τα έσω κ.λπ.). Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τη θέωση των αγίων.
Όπως αποσαφηνίστηκε κατά τις ησυχαστικές έριδες του 14ου αιώνα, σε αντίθεση προς τη δυτική θεολογία, η οποία έκανε λόγο για «κτιστή» χάρη, δηλαδή χάρη και δόξα που ανήκει στην ίδια τη φύση των ανθρώπων δοσμένη από τον Θεό κατά τη δημιουργία, η Ορθόδοξη θεολογία, όπως την ανέπτυξε ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς και οι άλλοι ησυχαστές των χρόνων εκείνων, αντιλαμβάνεται το φως που βλέπουν οι άγιοι και τη δόξα που τους περιβάλλει ως «άκτιστες» ενέργειες του Θεού, δηλαδή ως το φως και τη δόξα αυτού του ίδιου τού Θεού. Ο πραγματικός άγιος, είναι εκείνος που δεν επιζητεί με κανένα τρόπο τη δική του δόξα, αλλά μόνο τη δόξα του Θεού. Όταν επιζητεί κανείς τη δική του δόξα, χάνει την αγιότητά του, γιατί σε τελική ανάλυση δεν υπάρχει άλλος άγιος εκτός από τον Θεό. Αγιότητα σημαίνει μετοχή και κοινωνία στην αγιότητα του Θεού – αυτό σημαίνει άλλωστε θέωση. Κάθε αγιότητα που στηρίζεται στις αρετές μας, στην ηθική μας, στα προσόντα μας, στην άσκησή μας κ.λπ. είναι δαιμονική, και δεν έχει καμιά σχέση με την αγιότητα της Εκκλησίας μας. Από τις παρατηρήσεις αυτές γίνεται φανερό γιατί η κατ’ εξοχήν πηγή της αγιότητας βρίσκεται στη Θεία Ευχαριστία. Ας αναλύσουμε κάπως τη θέση αυτή.
Είπαμε ότι δεν υπάρχει άλλη αγιότητα από εκείνη του Θεού, και ότι οι άγιοι δεν διαθέτουν δική τους αγιότητα, αλλά μετέχουν στην αγιότητα του Θεού. Αυτό σημαίνει ότι στην Εκκλησία δεν έχουμε αγίους, παρά μόνον με την έννοια των ηγιασμένων.
Όταν τον 4ο αιώνα μ.Χ. γίνονταν συζητήσεις σχετικά με τη θεότητα του Αγίου Πνεύματος, το κύριο επιχείρημα του αγίου Αθανασίου, για να αποδείξει ότι το Άγιο Πνεύμα είναι Θεός και όχι κτίσμα, ήταν ότι το Άγιο Πνεύμα δεν αγιάζεται, αλλά μόνον αγιάζει. Αν αγιαζόταν, θα ήταν κτίσμα, διότι τα κτίσματα, και συνεπώς και οι άνθρωποι, δεν αγιάζουν, αλλά αγιάζονται. Ο Χριστός στην αρχιερατική προσευχή Του, που διασώζεται στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο και την ακούμε στο πρώτο από τα «δώδεκα Ευαγγέλια» της Μ. Πέμπτης, λέγει τη βαρυσήμαντη φράση προς τον Πατέρα: «υπέρ αυτών (των μαθητών και των ανθρώπων, κατ’ επέκταση) εγώ αγιάζω εμαυτόν, ίνα και αυτοί ώσιν ηγιασμένοι εν αληθεία». Τα λόγια αυτά λέγονται λίγο πριν από το Πάθος και σε σχέση με τον Μυστικό Δείπνο, έχουν δε ευχαριστιακό νόημα: ο Χριστός με τη θυσία Του αγιάζει ο ίδιος (ως Θεός) τον εαυτό Του (ως άνθρωπος) για ν’ αγιασθούμε εμείς κοινωνώντας το σώμα και το αίμα Του. Με τη συμμετοχή μας στη Θεία Ευχαριστία αγιαζόμεθα, δηλαδή γινόμαστε άγιοι κοινωνώντας με τον έναν και μόνον άγιο, τον Χριστό.
Ίσως δεν υπάρχει πιο αποκαλυπτικό σημείο της ζωής του χριστιανού του τι είναι αγιότητα, από την εκφώνηση του ιερέως, όταν υψώνει το Τίμιο Σώμα λίγο πριν από τη Θ. Κοινωνία: «τα άγια τοις αγίοις», δηλαδή το Σώμα του Χριστού και το Αίμα Του είναι άγια και προσφέρονται στους «άγιους», τα μέλη της Εκκλησίας προς κοινωνίαν. Η απάντηση του λαού στην εκφώνηση αυτή είναι συγκλονιστική, και συνοψίζει όσα είπαμε πιο πάνω: «εις άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός». Ένας είναι μόνον άγιος, ο Χριστός – εμείς είμαστε αμαρτωλοί – και η αγιότητά Του, στην οποία καλούμεθα να συμμετάσχουμε και εμείς οι αμαρτωλοί, δεν αποβλέπει σε τίποτε άλλο από τη δόξα τού Θεού (εις δόξαν Θεού Πατρός). Την ώρα εκείνη η Εκκλησία βιώνει την αγιότητα στο αποκορύφωμά της. Με την ομολογία «εις άγιος», κάθε αρετή μας και κάθε αξία μας εκμηδενίζονται μπροστά στην αγιότητα του μόνου άγιου. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να προσερχώμεθα στη Θ. Κοινωνία χωρίς προπαρασκευή και αγώνα για την άξια προσέλευσή μας. Σημαίνει όμως ότι όσο και αν προετοιμαστούμε, δεν γινόμαστε άγιοι προτού κοινωνήσουμε. Η αγιότητα δεν προηγείται της ευχαριστιακής κοινωνίας, αλλ’ έπεται. Αν είμαστε άγιοι πριν κοινωνήσουμε, τότε προς τι η Θ. Κοινωνία; Μόνον η μετοχή στην αγιότητα του Θεού μας αγιάζει, και αυτό είναι που μας προσφέρει η Θ. Κοινωνία. Από την παρατήρηση αυτή πηγάζει μια σειρά από αλήθειες που έχουν σχέση με το θέμα μας.
Η πρώτη είναι ότι κατανοούμε με τον τρόπο αυτό γιατί, όπως αναφέραμε στην αρχή της ομιλίας μας, στις επιστολές του Αποστόλου Παύλου όλα τα μέλη της Εκκλησίας καλούνται «άγιοι», παρά το ότι δεν χαρακτηρίζονται από ηθική τελειότητα. Εφ’ όσον αγιότητα για τους ανθρώπους σημαίνει μετοχή στην αγιότητα του Θεού, όπως αυτή προσφέρεται από τον Χριστό, ο Οποίος υπέρ ημών αγιάζει εαυτόν με τη θυσία Του, όλα τα μέλη της Εκκλησίας, που μετέχουν στον αγιασμό αυτό μπορούν να καλούνται «άγιοι».
Με την ίδια «λογική», στη γλώσσα της Εκκλησίας ήδη από τους πρώτους αιώνες και τα στοιχεία της Ευχαριστίας έλαβαν το όνομα «τα άγια» (πρβ. τα άγια τοις αγίοις»), παρά το ότι από τη φύση τους δεν είναι άγια. Και με την ίδια αιτιολογία η Εκκλησία πολύ νωρίς επίσης απένειμε τον τίτλο «άγιος» στους επισκόπους. Πολλοί σκανδαλίζονται σήμερα όταν λέμε «ο άγιος δείνα» (ένας δημοσιογράφος που είχε ως κύριο έργο του να προβάλλει σκάνδαλα επισκόπων, είχε καθιερώσει τη γραφή ο άγιος – εντός εισαγωγικών – δείνα. Πλήρης άγνοια της σημασίας του όρου άγιος).Ο Επίσκοπος  καλείται κατ’ αυτόν τον τρόπο όχι για τις αρετές του, αλλά γιατί εικονίζει στη Θ. Ευχαριστία τον μόνον άγιο, ως εικών του Χριστού και ως καθήμενος εις τόπον και τύπον Θεού, κατά τον άγιο Ιγνάτιο. Η θέση του επισκόπου στη Θ. Ευχαριστία είναι εκείνη που δικαιολογεί τον τίτλο «άγιος». Ο Ορθόδοξος λαός, πριν υποστεί τη διάβρωση του ευσεβισμού   δεν είχε καμία δυσκολία να χρησιμοποιεί τη γλώσσα του εικονισμού, και βλέπει τον ίδιο τον Χριστό στο πρόσωπο εκείνου, που τον εικονίζει μέσα στη Θ. Λειτουργία, δηλαδή στον επίσκοπο.
Έτσι η Θ. Ευχαριστία είναι η κατ’ εξοχήν «κοινωνία αγίων». Σ’ αυτήν αποβλέπει η άσκηση των οσίων, η οποία δεν είναι ποτέ σκοπός, αλλά μέσο προς τον σκοπό, που είναι η ευχαριστιακή κοινωνία. Το σημείο αυτό λησμονείται και παραβλέπεται από πολλούς σύγχρονους θεολόγους, ακόμα και Ορθοδόξους, οι οποίοι, ιδιαίτερα στις μέρες μας, τείνουν να ταυτίσουν την αγιότητα με την άσκηση.
Η περίπτωση της οσίας Μαρίας της Αιγύπτιας όμως είναι εύγλωττη. Επί σαράντα χρόνια ασκήθηκε σκληρά για να καθαρθεί από τα πάθη, αλλά όταν κοινώνησε των αχράντων Μυστηρίων από τον άγιο, τότε ετελεύτησε τον βίο έχοντας αγιασθεί. Ο σκοπός της ασκήσεώς της ήταν η ευχαριστιακή κοινωνία. Θα ήταν αγία η οσία Μαρία, αν είχε καθαρθεί από τα πάθη αλλά δεν είχε κοινωνήσει; Η απάντηση είναι μάλλον αρνητική.
Αλλά η Θ. Ευχαριστία είναι το αποκορύφωμα του αγιασμού, όχι μόνο γιατί αυτή προσφέρει στον άνθρωπο την τελειότερη και πληρέστερη ένωση (σωματική και πνευματική) με τον μόνον άγιο, αλλά και διότι αποτελεί τον πιο τέλειο εικονισμό της Βασιλείας τού Θεού, δηλαδή της καταστάσεως εκείνης, στην οποία θα αγιάζεται και θα δοξάζεται από όλη την κτίση αιώνια και αδιάκοπα ο «άγιος, άγιος, άγιος, Κύριος Σαβαώθ».
Από το βιβλίο «Αγιότητα, ένα λησμονημένο όραμα», εκδ. Ακρίτας.



ΣΧΟΛΙΟ : Άς προσέξουμε τήν κακοποίηση τού κειμένου τού Ευαγγελίου, προκειμένου νά οδηγήσει τό νόημα εκεί πού θέλει. Άς δούμε πού θέλει νά τό πάει.

Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο:
14 ἐγὼ δέδωκα αὐτοῖς τὸν λόγον σου, καὶ ὁ κόσμος ἐμίσησεν αὐτούς, ὅτι οὐκ εἰσὶν ἐκ τοῦ κόσμου, καθὼς ἐγὼ οὐκ εἰμὶ ἐκ τοῦ κόσμου. 15 οὐκ ἐρωτῶ ἵνα ἄρῃς αὐτοὺς ἐκ τοῦ κόσμου, ἀλλ' ἵνα τηρήσῃς αὐτοὺς ἐκ τοῦ πονηροῦ. 16 ἐκ τοῦ κόσμου οὐκ εἰσὶν καθὼς ἐγὼ ἐκ τοῦ κόσμου οὐκ εἰμὶ. 17 ἁγίασον αὐτοὺς ἐν τῇ ἀληθείᾳ σου· ὁ λόγος ὁ σὸς ἀλήθειά ἐστι. 18 καθὼς ἐμὲ ἀπέστειλας εἰς τὸν κόσμον, κἀγὼ ἀπέστειλα αὐτοὺς εἰς τὸν κόσμον· 19 καὶ ὑπὲρ αὐτῶν ἐγὼ ἁγιάζω ἐμαυτόν, ἵνα καὶ αὐτοὶ ὦσιν ἡγιασμένοι ἐν ἀληθείᾳ. 20 Οὐ περὶ τούτων δὲ ἐρωτῶ μόνον, ἀλλὰ καὶ περὶ τῶν πιστευόντων διὰ τοῦ λόγου αὐτῶν εἰς ἐμέ

Άς προσέξουμε ιδιαιτέρως αυτή τήν φράση: "«υπέρ αυτών (των μαθητών και των ανθρώπων, κατ’ επέκταση) εγώ αγιάζω εμαυτόν"

"Έτσι η Θ. Ευχαριστία είναι η κατ’ εξοχήν «κοινωνία αγίων». Σ’ αυτήν αποβλέπει η άσκηση των οσίων, η οποία δεν είναι ποτέ σκοπός, αλλά μέσο προς τον σκοπό, που είναι η ευχαριστιακή κοινωνία."

Μάς λέει σχεδόν ότι ο Κύριος κοινώνησε καί αγιάστηκε! 
Καί τί λέει τό ευαγγέλιο χωρίς τήν κακοποίηση του Ζηζιούλα;
"ἁγίασον αὐτοὺς ἐν τῇ ἀληθείᾳ σου· ὁ λόγος ὁ σὸς ἀλήθειά ἐστι."
 Η ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΟΦΟΡΗ. ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ, ΔΙΟΤΙ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟ ΡΑΣΣΟ, ΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ. 
ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΠΕΙΘΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ.
Αμέθυστος

ΣΧΟΛΙΟ ΑΓΑΠΗΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΦΩΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΚΟΔΟΞΙΑ ΤΟΥ ΖΗΖΙΟΥΛΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΑΚΟΔΟΞΙΕΣ ΠΕΡΙ ΜΝΗΜΟΝΕΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΜΙΑΣΜΟΥ, ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΒΟΗΘΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΠΟΥ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΗΡΟ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙΑ, ΠΑΡΟΜΟΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥ ΖΗΖΙΟΥΛΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΚΟΠΤΕΙ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ:

Ζηζιούλας αγνοεί πως μοναδικός Κύριος των Μυστηρίων είναι ο Χριστός. Αυτός αποφασίζει σε ποιον θα δώσει τον αγιασμό Του. Και τίποτα δεν τον δεσμεύει σχετικά με τον τρόπο που θα δώσει τον αγιασμό αυτό.

Τα όσα δε γράφει περί της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας είναι παντελώς αστοιχείωτα. Ο αγιασμός της Θείας Κοινωνίας δίδεται υπό προϋποθέσεις ακόμα και σε αυτούς που δεν είναι παρόντες σωματικά στη Θεία Λειτουργία. Ο Καβάσιλας μας λέει πως ο Χριστός δίδει τον αγιασμό της Θείας Κοινωνίας και στους εν μετανοία κεκοιμημένους. Τον ίδιο αγιασμό που παίρνουν και οι εν μετανοία ζώντες όταν μεταλαμβάνουν μέσω της λαβίδας του ιερέως. Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης στο "Περί Συνεχούς Θείας Μεταλήψεως" αναφέρει πως, εκτός από τους κεκοιμημένους, ο Χριστός δίδει αοράτως τον αγιασμό της Θείας Κοινωνίας στους ενάρετους ερημίτες, στυλίτες κλπ, στους πιστούς δηλαδή που για εύλογη αιτία δεν μπορούν να παραβρεθούν στην εκκλησία ή στο θυσιαστήριο όπου τελείται η Θεία Λειτουργία.

Άραγε τι εμπόδιζε τον Κύριο να δίδει τον αγιασμό της Θείας Κοινωνίας στην Οσία Μαρία, για όσο διάστημα αυτή βρισκόταν στην έρημο;

Γεώργιος

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε για την ανάρτηση.

Ανώνυμος είπε...

Το σχόλιο του αδελφού Γεώργιου άκρως διαφωτιστικό.
Θα θυμίσουμε όμως το παράδειγμα του αγίου Ιωάννου Ρουμάνου του Χοζεβίτου, του τελειωθέντος και αγιασθέντος στην ιερά Μονή Χοζεβά.
Οσο ζούσε ο άγιος Ιωάννης, που ήταν ιερέας, ΔΕΝ συλλειτουργούσε με ΚΑΝΕΝΑΝ από τους πατριαρχικούς ή τους Οικουμενιστές, διότι ΕΦΟΒΕΙΤΟ τον ΜΟΛΥΣΜΟ με την ΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ, που ήδη είχε αρχίσει να δείχνει το εωσφορικό πρόσωπό της.

Μετά το θάνατό του , ο Κϋριος ΕΤΙΜΗΣΕ την Ομολογιακή του στάση με πολλά σημεία και θαύματα και αφθαρσία του Αγίου του λειψάνου.

amethystos είπε...

Εν τώ οικω τού Πατρός μου πολλαί μοναί εισίν.Σέ θέματα πίστεως όμως όπως είναι η ενότης μέ τόν επίσκοπο στήν Θ. Ευχαριστία, όπως διδάσκει ο Ζηζιούλας καί τόν μιμείται ο Τρικαμηνάς,δέν χωρούν παρεκκλίσεις.Η σύγχρονη Αποτείχιση,τό παλαιό ημερολόγιο δηλ.,αλλοιώνουν τό δόγμα.Αλλο η αγάπη πρός τόν Κύριο,άλλο η εξουσία.Ποτέ ο Κύριος δέν ξαφνιάζει τούς πιστούς τιμώντας τούς αγίους Του μόνον μετά θάνατον. Δίνει σημεία καί πρίν, ώστε όλοι νά γνωρίζουν πώς τηρεί τίς υποσχέσεις Του,καί δωρίζει σέ όσους τόν αγαπούν Ζωή αιώνιο.Δηλ.πρίν καί μετά,διότι η πίστη στον Κύριο νικά τόν θάνατο.

Ανώνυμος είπε...

Δεν διαφωνούμε ότι δίνονται στους Αγίους σημεία και ΠΡΙΝ το θάνατο, αλλά, ποιος θα είναι αυτός που θα τα πιστέψει όταν τα δει ή τα ακούσει όταν δεν διαθέτει διάκριση και καθαρότητα προαίρεσης;

Η πλάνη καιροφυλακτεί ανά πάν δεύτερον...

Έκαστος αναγορεύει -αλαζονικώς- εαυτόν πάπα και υπέρτατον κριτή της Οικουμένης ενώ ο οίκος ημών αφίεται έρημος.

Το βλέπουμε.
Χάσαμε τη ΓΕΥΣΗ της Χάρης του Αγιου Πνεύματος, αγαπητέ.

Εξηγήστε μας! ΠΟΙΟ δόγμα αλλοιώνουν οι αποτειχιζόμενοι από τους κραγμένους αιρετικούς Οικουμενιστές του Πατριάρχη Βαρθομαίου;

Εν τοιαύτη περιπτώσει, αποτειχισμένο και σφάλλοντα περί το δόγμα να θεωρήσουμε και τον Αγιώτατο Γρηγόριο το Θεολόγο, που ήταν αυτός και μόνο μια δράκα (χούφτα) άνθρωποι όλοι κι όλοι στην Κωσταντινούπουλη του καιρού του, όταν ΑΠΑΝΤΕΣ οι ναοί της Πόλης είχαν ΔΙΑ ΡΟΠΑΛΩΝ πέσει στα χέρια των Αρειανών; Οι Αρειανοί έγιναν τότε η Επίσημη Κρατική Εκκλησία.

Σήμερα Επίσημη Κρατική Εκκλησία είναι οι Σχίστες της Παράδοσης, οι νεωτεριστές και μοντερνιστές Νεοημερολογίτες.

Δυστυχώς δεν διδασκόμεθα τίποτε από την Εκκλησιαστική Ιστορία περασμένων αιώνων, επειδή ΔΕΝ επιθυμούμε να διδαχτούμε.

Αδικα κόπηκε το δεξί χέρι και η γλώσσα του Μάξιμου του Ομολογητή;

Ἀδικα πήγε ο Άγιος Παλαμάς φυλακή, από τους διώκτες του, Βαρλααμίτες;

Πώς θα τον κοιτάξουμε αύριο τον Άγιο Γρηγόριο στα μάτια όταν δεν ξεκουνιόμαστε από τη βολή μας; Όταν αρνούμαστε να μιμηθούμε το παράδειγμά του;




amethystos είπε...

Δέν τήν χάσαμε,δέν τήν είχαμε καί τήν χάσαμε.Δέν τήν αιτούμεθα. Δίνονται σημεία γιά τούς αγίους. Οχι στούς αγίους. Καί όταν δίνονται δέν είναι δυνατόν νά λαθέψουν οι πιστοί στούς οποίους δίνονται.ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΖΩΗ. Απλώς έχουμε βαφτίσει τήν γνώμη μας πίστη.Αλλο η υπεράσπιση τού δόγματος καί άλλο η παλαιοημερολογίτικη αποτείχιση. Ο Αγιος υπερασπίστηκε τήν αλήθεια τής σωτηρίας μας, κράτησε μέ μιά χούφτα πολεμιστές τίς θερμοπύλες καί νίκησε.Δέν ήταν αυτή η φούχτα όλοι οι πιστοί.Μόνον ο Κύριος γνωρίζει τούς πιστούς Του.Δέν υπερασπιζόμαστε τήν αλήθεια γιά μάς καί τούς φίλους μας αλλά κυρίως γι'αυτούς πού θά συνεχίσουν τόν αγώνα τής πίστεως.Αλλο ο αμυντικός πόλεμος καί άλλο ο επιθετικός. οι Βυζαντινοί καί οι Ελληνες έκαναν αμυντικούς πολέμους,γιά τό μέλλον. Καί μόνον αυτοί σ'ολόκληρη τήν ιστορία. Οι βάρβαροι κάνουν μόνον επιθετικούς πολέμους.Ετσι διακρίνονται. Αυτά πού γράφεις είναι λόγοι αυθυποβολής, γιά νά φτιάχνεσαι στήν άγνοια.

χαλαρωσε είπε...

Διαβαζουμε: Και οι σαράντα αυτοί Άγιοι ήταν στρατιώτες στο πιο επίλεκτο τάγμα του στρατού του Λικινίου. Όταν αυτός εξαπέλυσε διωγμό κατά των χριστιανών, οι Άγιοι σαράντα συλλαμβάνονται αμέσως από τον έπαρχο Αγρικόλα (στη Σεβάστεια). Στην αρχή τους επαινεί και τους υπόσχεται αμοιβές και αξιώματα, για να αρνηθούν την πίστη τους. Τότε ένας από τους σαράντα, ο Κάνδιδος, απαντά: «Ευχαριστούμε για τους επαίνους της ανδρείας μας. Άλλ' ο Χριστός, στον όποιο πιστεύουμε, μας διδάσκει ότι στον καθένα άρχοντα πρέπει να του προσφέρουμε ό,τι του ανήκει. Και γι' αυτό στο βασιλέα προσφέρουμε τη στρατιωτική υπακοή. Αν, όμως, ενώ ακολουθούμε το Ευαγγέλιο, δεν ζημιώνουμε το κράτος, αλλά μάλλον το ωφελούμε με την υπηρεσία μας, γιατί μας ανακρίνεις για την πίστη πού μορφώνει τέτοιους χαρακτήρες και οδηγεί σε τέτοια έργα;» Ο Αγρικόλας κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να τους επιβληθεί με ήρεμο τρόπο και διέταξε να τους βασανίσουν. Οπότε, μια παγωμένη χειμωνιάτικη νύχτα, τους ρίχνουν στα κρύα νερά μιας λίμνης. Το μαρτύριο ήταν φρικτό. Τα σώματα άρχισαν να μελανιάζουν. Αλλα αυτοί ενθάρρυναν ο ένας τον άλλο, λέγοντας: «Δριμύς ο χειμών, αλλά γλυκύς ο παράδεισος. Λίγο ας υπομείνουμε και σε μια νύχτα θα κερδίσουμε ολόκληρη την αιωνιότητα».

Ενώ προχωρούσε το μαρτύριο, ένας μόνο λιποψύχησε και βγήκε από τη λίμνη. Τον αντικατέστησε όμως ο φρουρός (Αγλάϊος), που είδε τα στεφάνια πάνω από τα κεφάλια τους. Ομολόγησε το Χριστό, μπήκε στη λίμνη και μαζί με τους 39 παίρνει και αυτός το στεφάνι του μαρτυρίου, αφού μισοπεθαμένους τους έβγαλαν το πρωί από τη λίμνη και τους συνέτριψαν τα σκέλη. Τα μαρτυρικά λείψανα ευρέθησαν από τους Χριστιανούς σε κάποιο γκρεμό, όπου είχαν συναχθεί κατά θεία οικονομία και ενταφιάσθηκαν με ευλάβεια.

Αν υποθεσουμε οτι οι 39 ειχαν λαβει των μυστηριων, οποτε το μοντελο αγιοτητας του Περγαμου ερμηνευει, ας υποθεσουμε, τα πραγματα, ο 40ος, της τελευταιας στιγμης σιγουρα δεν ελαβε των μυστηριων. Επειδη ομως ο Κυριος λεει οτι η Βασιλεια Του, ειναι Βασιλεια των Αγιων, αρα η ο τελευταιος ειναι ελλειματικος ως Αγιος μιας και δεν εχει κοινωνησει --η παπικη ερμηνεια ειναι οτι δεν μνημονευει τον παπα--, και αρα ο Κυριος ψευδεται διοτι στην Βασιλεια Του δεχεται και ελλειματικους Αγιους ή η Εκκλησια του Κυριου δεν καταλαβε τι ηθελε να πει ο Κυριος, οποτε μαλλον ο Κυριος ειναι διχασμενος και μας αποκαλυπτει εναν διαστροφικο νεστοριανισμο ή ο 40ος ειναι αγιασμενος και αρα ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΛΗΘΗΣ, και ολα τα κατ' επινοια αντιχριστα ανθρωπογενη συστηματα του φουκαρα του Περγαμου ειναι για πεταμα.

χαλαρωσε είπε...

υ.σ φυσικα μπορεις να ανακαλεσεις απο την Εκκλησιαστικη ζωη απειρα τετοια γεγονοτα.

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά και δίνονται σημεία ΚΑΙ στους Αγἰους. Π.χ. Στον Άγιο Συμεών το Νέο Θεολόγο φάνηκε ο Θεός ως άκτιστο Φως και ήταν μόνο 20 ετών νέος αγωνιζόμενος. Το μαρτύρησε ο ίδιος για τον εαυτόν του. Στον άγιο Σεραφείμ του Σαρώφ φανερώθηκε δώδεκα φορές η Παναγία. Στον άγιο Ιωνά του Κιέβου, τρείς φορές η ιδια η Παναγία φανερώθηκε και του έδωσε εντολή να χτίσει το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος. Ο άγιος στην αρχή αρνιόταν στην εντολή της Παναγίας να υπακούσει, διότι ένιωθε αδύναμος και ανάξιος.

Και μυριάδες άλλα παραδείγματα, δεν θα επεκταθούμε διότι είναι γνωστά...

Εχουμε τελικά μια εντύπωση ότι φτιάχνετε μια sui generis(ιδίου τύπου, ιδιόμορφη ) εκκλησιολογία και αναρωτιόμαστε:Το πράττετε εν αγνοία σας ή εν γνώσει σας άραγε;

amethystos είπε...

Ισως έχουμε δυσκολίες στήν κατανόηση.Δέν ασχοληθήκαμε μέ τό αυτονόητο πού προτιμάτε. Είπαμε ότι κανείς δέν γίνεται άγιος από μόνος του, Ο Κύριος δίνει σημεία γιά τούς αγίους του,δέν μάς ξαφνιάζει.Δές τήν σχέση τού αγίου Συμεών μέ τόν γέροντά του. Η γνώμη δέν είναι σοφία,γνώση, ή πίστη. Είναι γιά τά σκουπίδια.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ ο καθένας έχει τη γνώμη του.
Και σεις τη γνώμη σας προωθείτε μέσα από αυτές τις σελίδες σας.

"Εκαστος έχει ΚΑΙ μια γνώμη όπως έχει και μια ...τρυπίδα" λένε οι Άγγλοι, σας το θυμίζουμε, σίγουρα την παροιμία την γνωρίζετε.

Με ποια λογική η δική σας γνώμη είναι ανώτερη από τη γνώμη του Τρικαμηνά;

Δεν μας πείθετε.

Γνωρίζουμε την πνευματική σχέση του Αγίου Συμεών με τον γέροντά του. Απλώς αδυνατούμε να κατανοήσουμε το περίπλοκο σκεπτικό σας.

amethystos είπε...

Ο Αγιος Συμεών αναγνώρισε τήν αγιότητα τού Γέροντα. Δέν προσπαθώ νά πείσω καί είναι φανερό, εύκολα κατανοητό.Καί δέν είμαι καί αεροπόρος. Δέν έχω παρακολουθήσει πάρα πολλά μαθήματα οδηγήσεως αεροπλάνου.Είναι πανάκριβα.

Ανώνυμος είπε...

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα τι απαντάει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, στηριζόμενος εκτός των άλλων και στον Καβάσιλα, στις κακοδοξίες του Περγάμου αλλά και σε όλους αυτούς που μετρούν την Πίστη με γνώμονα την τήρηση των κανόνων:

"Κάποιοι πάλι προβάλλουν την άποψη και λένε: "Ιδού η οσία Μαρία και πολλοί άλλοι ερημίτες και ασκητές που μία φορά κοινώνησαν σε όλη τους τη ζωή. Η βραδύτητα δεν τους εμπόδισε να αγιάσουν".

Σε αυτούς αποκρινόμαστε ότι ούτε οι ερημίτες κυβερνούν την Εκκλησία, ούτε η Εκκλησία έκανε για τους ερημίτες τους κανόνες, όπως ο Απόστολος λέει: "Ο νόμος και η εντολή δεν προορίζονται για τον δίκαιο, γιατί εκείνος από μόνος του κάνει το αγαθό". Ο θείος Χρυσόστομος προσθέτει "όλοι όσοι είχαν ζήλο για τη φιλοσοφία και πολιτεία της καινής διαθήκης του Ευαγγελίου, δεν την μεταχειρίσθηκαν εξαιτίας του φόβου της κολάσεως ή κάποιας απειλής ή τιμωρίας αλλά μόνο λόγω της αγάπης και του θεϊκού έρωτα. Επειδή αυτοί δε χρειάστηκαν προσταγές ούτε εντολές ούτε νόμους για να αγαπήσουν την αρετή και να μισήσουν την κακία. Αλλά σαν ευγενείς υιοί και ελεύθεροι, επειδή αναγνώρισαν την ευγένεια της φύσεως τους, χωρίς κανένα φόβο και κολάση, όρμησαν από μόνοι τους στην αρετή και την απέκτησαν".

Όμως και αυτοί οι ερημίτες, εάν είχαν τη δυνατότητα και δεν κοινωνούσαν, κατακρίνονταν ως παραβάτες των ιερών Κανόνων και ως καταφρονητές των θείων Μυστηρίων. Εάν όμως δεν μπορούσαν, τότε ήταν ανεύθυνοι όπως λέει και ο ιερός Καβάσιλας: "Αν οι ψυχές των κεκοιμημένων είναι έτοιμες να κοινωνήσουν, ποιο πράγμα μπορεί να τις χωρίσει από τη θεία Κοινωνία, αφού ο Κύριος πάντοτε θέλει και αγαπά να αγιάζει και να μεταδίδει τον εαυτό του στον καθένα; Κανένα βέβαια. Αλλά θα μπορούσε να πει κάποιος, αν ένας ζωντανός Χριστιανός έχοντας προετοιμάσει την ψυχή του δεν πάει να μεταλάβει, άραγε μπορεί και εκείνος να απολαύσει τον αγιασμό από τα Μυστήρια, όπως και οι κοιμηθέντες; Όχι, δεν μπορεί ο καθένας να τον απολαύσει, παρά μόνο εκείνος που δεν μπορεί να πάει σωματικά να μεταλάβει. Λόγου χάρη οι ψυχές των κεκοιμημένων και όσοι κατοικούσαν και περιπλανιόντουσαν στις ερημιές, στα βουνά, στα σπήλαια και στις οπές της γης, στους οποίους δεν υπήρχε κοντά θυσιαστήριο ή εκκλησία, ούτε ήταν δυνατόν να δουν ιερέα. ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΧΩΡΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΗΜΙΤΕΣ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥΣ ΑΓΙΑΖΕ ΑΟΡΑΤΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ".

Γεώργιος

amethystos είπε...

Αγαπητέ φίλε υπάρχει καί η εξής ιστορία στό Γεροντικό. Μιά νεαρή κόρη πήγαινε καθημερινώς νερό σέ κάποιους γέροντες ασκητές στήν έρημο. Κάποια στιγμή όμως σταμάτησε καί χάθηκε. Μαθαίνουν όμως οι γέροντες ότι η κόρη είχε πέσει σέ πειρασμό καί είχε καταλήξει πόρνη στήν Αλεξάνδρεια. Ρίχνουν μεταξύ τους κλήρο λοιπόν καί ένας εξ'αυτών μεταβαίνει στήν Αλεξάνδρεια.Συναντά τήν κόρη καί τής λέει μέ βαθύτατη συντριβή, κόρη μου τί σού έφταιξε ο Κύριος; Η κόρη έρχεται εις εαυτόν καί πνιγμένη στά δάκρυα τής μετανοίας αναχωρεί μέ τόν γέροντα γιά τήν έρημο. Στήν διάρκεια τής νύχτας ο γέροντας ξυπνάει καί βλέπει τόν ίδιο τόν Κύριο νά παίρνει τήν ψυχή τής κόρης καί νά ανεβαίνουν στά ουράνια. Τι συμβαίνει λοιπόν; Ο Κύριος παραβαίνει τους κανόνες; Δεν υπάρχουν κανόνες φίλε, μόνον η γνώση της αληθείας. Οι αιρετικοί όπως και ο σύγχρονος κλήρος επιδιώκουν να μας κλέψουν την ελευθερία. Κάτι που δεν αφαιρείται από τον άνθρωπο ούτε από τον Θεό ούτε από τον εωσφόρο. Και είναι το θεμέλιο της πνευματικής ζωής. Γι' αυτό πιστεύουμε ότι οι Οικουμενιστές και οι αντι-οικουμενιστές είναι το ίδιο νόμισμα. Ανήκουν στην εξουσιαστική αίρεση του Κληρικαλισμού ο οποίος από διακόνημα ταυτίστηκε με την Εκκλησία, αγνοώντας ξανά τον Κύριο και το θέλημά Του. Σήμερα οι αποτειχισμένοι νομίζουν ότι βρίσκονται σε συμφωνία με τους Πατέρες ερμηνεύοντας την έκφραση των Πατέρων, φεύγετε τούς αιρετικούς, σαν εντολή υποχρεωτικής αποτειχισεως. Από όλη την Εκκλησία. Η οποία μνημονεύει δηλ. εύχεται στον Κύριο υπερ του Επισκόπου και των Εκκλησιών του διότι και αυτοί με την σειρά τους, παιδιά του Κληρικαλισμού και του πάθους της εξουσίας, ταυτίζουν τον Επίσκοπο με την Εκκλησία και μερικοί ακόμη και με τον Κύριο, όπως ο Ζηζιούλας.Ο Παλαμάς αποτειχίστηκε καί άρα είναι δικός τους, ξεχνώντας ότι ο Παλαμάς κατ' αρχάς καθάρισε τήν αλήθεια τής πίστεως καί νίκησε, όπως είχε κάνει μέ τήν σειρά του ο Φώτιος. Οτι ο Μάρκος ο Ευγενικός στηρίχθηκε σ'αυτούς γιά νά σώσει τελευταία στιγμή τήν πίστη μας. Δέν καταλαβαίνουν ότι ο οκουμενισμός στηρίζεται σέ μιά σειρά κακοδοξίες στίς οποίες μπορεί νά μετέχουν καί οι ίδιοι. ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΕΤΟΙ ΚΑΙ ΑΣΧΗΜΟΙ ΑΥΤΟΚΛΗΤΟΙ ΣΩΤΗΡΕΣ.

χαλαρωσε είπε...

τι να πουμε αμεθυστε για τον αρχιπαραβατη ολων των εντολων επιγειων και ουρανιων, γραφτων και αγραφων, τον ληστη του Σταυρού. ΜΕΤΑΝΟΙΑ, αδερφοι. Ο ανθρωπος μετενοησε, ειπε ημαρτον και κοινωνησε των μυστηριων. Τι κοινωνησε; Μα τον λογο του Λογου. Ειναι ο πρωτος που εισαγεται στην Βασιλεια. Οι κανονες επονται της σωτηριωδους μετανοιας. Λογικα θα επρεπε οι κανονες να τον βγαλουν απο την Βασιλεια. Αλλα εις ματην.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε σε τρεις σειρές με βοήθησες να καταλάβω ποιο είναι το θέμα σου.Ευχαριστώ.