Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Η Ιαπωνία νομιμοποιεί τα πρώτα πειράματα με έμβρυα υβρίδια ανθρώπου-ζώου

Η Ιαπωνία νομιμοποιεί τα πρώτα πειράματα με έμβρυα υβρίδια ανθρώπου-ζώου
Nature News, 26.7.2019 του David Cyranoski
Από την ερευνητική αυτή δραστηριότητα μπορεί εν τέλει να προκύψει μια πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση. Κατ’ αρχάς όμως πρέπει να υπερβαθούν ηθικά και τεχνικά εμπόδια.

Ένας Ιάπωνας ερευνητής στον τομέα των βλαστικών κυττάρων είναι ο πρώτος που λαμβάνει κρατική στήριξη (οικονομική), ώστε να δημιουργήσει έμβρυα ζώων που περιέχουν ανθρώπινα κύτταρα, και να εμφυτεύσει τα έμβρυα αυτά σε παρένθετη μητέρα, καθώς άρθηκε η απαγόρευση νωρίτερα φέτος.
Ο Hiromitsu Nakashi που ηγείται επιστημονικών ομάδων στα πανεπιστήμια το Τόκιο και του Stanford, σχεδιάζει να καλλιεργήσει ανθρώπινα κύτταρα σε έμβρυα ποντικιών και αρουραίων, και να εμφυτεύσει κατόπιν τα έμβρυα αυτά σε παρένθετα ζώα. Ο τελικός σκοπός του Nakauchi είναι νά παράξει ζώα με όργανα από ανθρώπινα κύτταρα, που θα μπορούν να μεταμοσχευθούν σε ανθρώπους.
Μέχρι τον Μάρτιο η Ιαπωνία απαγόρευε την καλλιέργεια ζωικών εμβρύων, που περιείχαν ανθρώπινα κύτταρα, πέραν της 14ης μέρας, όπως και την εμφύτευση των εμβρύων αυτών σε παρένθετες μήτρες. Αυτό τον μήνα, το υπουργείο παιδείας και επιστήμης της Ιαπωνίας  εξέδωσε νέες οδηγίες, επιτρέποντας την δημιουργία ανθρώπινων-ζωικών εμβρύων, που θα μπορούν να εμφυτευθούν και να γεννηθούν.
Έμβρυα υβρίδια ανθρώπου-ζώου παράγονταν σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, αλλά δεν έφταναν στο στάδιο να γεννηθούν. Αν και στις ΗΠΑ επιτρέπονται τέτοιου είδους πειράματα, το National Institute of Health επέβαλε όριο στην χρηματοδότηση τους από το 2015.
…Ο Nakauchi σχεδιάζει να επεκτείνει τα πειράματα του και στα γουρούνια…
Ηθικές ανησυχίες
Κάποιοι βιοηθικοί ανησυχούν μήπως τα ανθρώπινα κύτταρα διασπαρθούν πέραν του οργάνου για το οποίο προορίζονται, εγκατασταθούν στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των ζώων και επηρεάσουν έτσι την διανοητική τους ικανότητα.
Ο Nakauchi λέει πως οι ανησυχίες αυτές λήφθηκαν υπ’ όψιν στον σχεδιασμό των πειραμάτων. «Θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε στοχευμένη παραγωγή οργάνων, ώστε τα κύτταρα να πάνε μόνο στο πάγκρεας».
Η στρατηγική που θα ακολουθήσει είναι η εξής: θα εμφυτεύσει πολυδύναμα ανθρώπινα κύτταρα (εμβρυικά κυρίως κύτταρα, ικανά να διαφοροποιηθούν σε διάφορα είδη ιστών, αναλόγως των συνθηκών στις οποίες βρίσκονται) σε ζώα στα οποία λείπει κάποιο γονίδιο βασικό για τον σχηματισμό του παγκρέατος. Ευελπιστούν πως τα πολυδύναμα αυτά κύτταρα θα χρησιμοποιηθούν από το ζώο ώστε να οδηγηθούν στον σχηματισμό του οργάνου που δεν θα μπορούσε να σχηματίσει με τα δικά του κύτταρα.
Η νομιμοποίηση των ερευνών αυτών στην Ιαπωνία θα επιτρέψουν στον Nakauchi να ασχοληθεί με την επίλυση των διαφόρων τεχνικών προβλημάτων.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΖΩΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: