Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε σχεδιάσει το “φευγιό” του με κάθε λεπτομέρεια. Από το που θα ταφεί, ποιο γραφείο τελετών θα επιμεληθεί αυτή την ευαίσθητη διαδικασία μέχρι… το ταφικό του μνήμα. Είχε μάλιστα προνοήσει να εγκρίνει τη μακέτα του μνήματος, μία και πλέον δεκαετία πίσω.
Τι λέει ο αρχιτέκτονας του ταφικού μνήματος του Μίκη Θεοδωράκη
Το σχέδιο είναι του διακεκριμένου αρχιτέκτονα και προσωπικού του φίλου, Μάνου Περάκη που τελικά ανέλαβε κι κατασκεύασε τον τάφο του μουσικοσυνθέτη, στο νεκροταφείο του Γαλατά Χανίων. Τότε που ο ίδιος σκεφτόταν και ετοίμαζε τα πάντα όπως τα είχε στο μυαλό του. Τότε που έγραφε τη λέξη «εγκρίνω» πάνω από την υπογραφή του και την ημερομηνία «7 Σεπτεμβρίου του 2009».
Από τότε πέρασαν ακριβώς 12 χρόνια και ο Μάνος Περάκης αποκαλύπτει στο MEGA τις συζητήσεις και τα θέλω του μουσικοσυνθέτη για την τελευταία του κατοικία. «Λοιπόν, κοιτάξτε, ο Μίκης ήθελε πάντα να θαφτεί στον Γαλατά. Μάλιστα, υπάρχει και μια ιδιόχειρη διαθήκη του που την έχω και εγώ, μου την έχει δώσει δηλαδή εμένα. Ξεκίνησε το θέμα του τάφου, όταν ο ίδιος, γελώντας περισσότερο, έλεγε δε χωράει στον τάφο που είναι ο πατέρας του, η μάνα του και ο αδελφός του» σημείωσε ο κ. Περάκης.«Εκεί πάνω, το δημοτικό συμβούλιο των Χανίων, σε μια συνεδρίαση, παρχώρησε το οικόπεδο που είναι απέναντι από την είσοδο της Εκκλησίας, ένα διπλό μεγάλο οικόπεδο στον Μίκη για να κάνει εκεί το μνήμα του» συμπλήρωσε.
Στις αλλεπάλληλες συζητήσεις που έγιναν τότε, ο Μίκης Θεοδωράκης ζήτησε να μην υπάρχει σταυρός στο μνήμα και να προβλεφθεί ειδικός χώρος μόνο για την ταφή της γυναίκας του, αλλά όχι για κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς του.
«Ήταν κουβέντα πολλών συναντήσεων που είχαμε. Και με παρακάλεσε να του κάνω το σχέδιο του τάφου του. Με την εξής προϋπόθεση, ότι θα είναι δύο οι χώροι, ανεξάρτητοι ο ένας από τον άλλον και στον έναν θα θαφτεί αυτός και στον άλλον δίπλα η Μυρτώ. Δεν θα έχει δικαίωμα κανένας άλλος να χρησιμοποιήσει τον τάφο. Δεν θα γίνει οικογενειακός τάφος» πρόσθεσε ο αρχιτέκτονας.
«Κάνε ένα μνήμα που θα είναι μόνο για τους δύο. Σε περίπτωση που η Μυρτώ δεν θέλει να ταφεί στα Χανιά, θα μείνει κενός ο χώρος» είχε τονίσει ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης στον κ. Περάκη.
ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ: Το λάθος ενός μεγάλου… (trelogiannis.blogspot.com)
9 σχόλια:
ΤΟ ΝΕΟ ΕΙΔΩΛΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΝ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΜΙΚΗΣ , ΤΡΑΠ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΞΕΧΝΑΜΕ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ.
Μεγάλο χάρισμα (στή μουσική) ἀλλά καί μεγάλο μπέρδεμα ὁ μακαρίτης.Ματαιοπονῶν μέχρι τέλους.....Θεός σχωρέσ' τον!
Θεός σχωρέστον. Οπως τό λές.Μάς διδάσκει όμως τί συμβαίνει σήμερα στόν άνθρωπο υποκείμενο ο οποίος μετασχηματίζει τίς ποιότητές του σέ τέχνη. Τίς εκμεταλλεύεται γιά τόν εαυτό του κατά κάποιο τρόπο, παρότι νομίζει ότι τίς προσφέρει. Ομως έχουν άλλο σκοπό. Τήν αυτογνωσία καί όχι τήν αυτοσυνειδησία. Δέν ορέγεται τού ειδέναι σήμερα ο άνθρωπος τήν πηγή τής ζωής. Τήν βρίσκει τυχαία από τό τίποτα, τήν στίβει καί τήν επιστρέφει στο τίποτα. Δέν αναγνωρίζει ούτε γονείς. Διότι ο στόχος είναι η παράκαμψη τού Πατέρα. Ο Πατέρας μάς ενώνει σέ μιά αλυσσίδα διαιώνισης τού είδους καί όχι αθανασίας στήν ιστορία, τού ατόμου. Ο Πατέρας αναδύεται μέ τήν Ελληνική φιλοσοφία καί καθορίζει τήν δομή τής κοινωνίας μέ τόν Χριστιανισμό παρότι εμπλέκεται στήν έννοια τού Πατριάρχη μέ τόν παπισμό καί τόν μωαμεθανισμό καί χάνεται καί μέ τήν εξαφάνιση τής χριστιανικής πίστης αφήνοντας ατήν θέση του τόν πατριάρχη.
Η ἀγαθή του προαίρεση δέν ἦταν μᾶλλον ἀρκετή γιά νά τόν διατηρεῖ σέ ἰσσοροπία.Οἱ οἰκογενειακές του καταβολές (χριστιανικό περιβάλον τῆς μητέρας του καί τό ἐπαναστατικό τοῦ πατέρα του) δέν κατάφεραν νά κατισχύσουν μέσα του, ὅταν ἦρθε σε ἐπαφή μέ τίς ἰδέες τοῦ κομμουνισμοῦ.Κατάφερε ὅμως ὁ Μίκης νά τά συγχωνεύσει ὅλα αὐτά καί νά συνυπάρχουν μέσα του, καί νά δημιουργήσει τόν γνωστό Μίκη.Γιαυτό καί δέν κακιώνουμε μαζί του, γιατί δέν ἐργαλειοποίησε τίς ἰδέες καί τά πιστεύω του.Τά πίστευε καί πορεύθηκε μέ αὐτά, ἀσχέτως ἄν ὁ τρόπος πού τά μεταχειριζόταν δέν τόν βοήθησε νά βρεῖ τόν προσανατολισμό του!
Ξεχνάμε βεβαίως τό εγκληματικό κίνημα τών Λαμπράκηδων. Δέν πειράζει.
Γιαυτό καί τόν ἀναγνωρίζουμε, ὄχι διά ἀλλά παρά ταῦτα....
Επειδή είμαστε μεγαλόψυχοι αγαπολόγοι; Καί όμως μάς δίνει πολλά μαθήματα.Οι εικόνες στά δωμάτια τής γιαγιάς μάς δημιουργούν τό γνωστό θρησκευτικό συναίσθημα τό οποίο αντικατέστησε σήμερα τήν πίστη, τό οποίο ονομάζουμε καί κατάνυξη. Ομως οι εικόνες παραπέμπουν στούς Αγίους, είναι σημεία αναφοράς, δέν είναι σημεία λατρείας. Σήμερα όλη η εκκλησία μέ τήν ευκαρία τού ιού αποκάλυψε τήν λανθασμένη της σχέση μέ τίς εικόνες, η οποία όμως γεννά τήν εικονομαχία τών ατόμων τού κόσμου. Πίστη δέν υπάρχει όμως διότι τό συναίσθημα δέν γεννά πίστη. Είναι στείρο, χωρίς ουσία.
Ζητᾶμε ὅμως εὐχόμενοι, (τήν εὐχήν τοῦ ῾Αγίου Νεκταρίου) "δός πίστην ζῶσαν, ἐνεργόν, θερμήν, ἀγνήν ἁγίαν, ἐλπίδα ἀδιάσειστὀν βεβαίαν καί ὁσίαν"...
Για την Ιστορία. Δύο επιστολές που αντάλλαξαν οι: Τάκης Λαζαρίδης και Μίκης Θεοδωράκης μέσω της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας.
http://users.uoa.gr/~nektar/history/3contemporary/celebration_makronissos.htm
Δημοσίευση σχολίου