Στις 30 Ιανουαρίου 1948, ο Ναθουράμ Γκόντσε εμφανίστηκε μπροστά στον Μαχάτμα Γκάντι και τον πυροβόλησε τρεις φορές εξ επαφής. Ένθερμος υποστηρικτής του ινδουιστικού εθνικισμού, ο Γκόντσε πίστευε πως ο Γκάντι είχε προδώσει τους ινδουιστές της Ινδίας, συμφωνώντας στην κατάτμηση της χώρας που οδήγησε στη δημιουργία του Πακιστάν, αλλά και υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα των μουσουλμάνων. Το 1949, ο Γκόντσε απαγχονίστηκε για τον φόνο του Γκάντι.
Στη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών, ο Γκόντσε αντιμετωπιζόταν ευρέως ως τρομοκράτης και προδότης, φονιάς του «πατέρα της Ινδίας». Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, καθώς ο ινδουιστικός εθνικισμός έχει μετακομίσει από το περιθώριο του εξτρεμισμού στο επίκεντρο της πολιτικής στην Ινδία – στον πυρήνα του κυβερνώντος κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) υπάρχει μια ινδουιστική εθνικιστική ατζέντα – η δημόσια εικόνα του Γκόντσε αλλάζει σταθερά, με αποτέλεσμα αντί να κατηγορείται ως προδότης να γίνεται αντικείμενο σεβασμού, ως ένας παρεξηγημένος Ινδός πατριώτης.
Στο μεταξύ, το όραμα του Γκάντι για μια Ινδία κοσμική, με ίσα δικαιώματα για όλες τις θρησκείες, μοιάζει να έχει διαβρωθεί και εγκλωβιστεί από τη στιγμή που ανήλθε στην εξουσία το BJP, το 2014.
«Ο Γκόντσε έπραξε το σωστό σκοτώνοντας τον Γκάντι» λέει ο 53χρονος Ντεβέντρα Πράντεϊ, εθνικός γραμματέας της Hindu Mahasabha, της ινδουιστικής εθνικιστικής οργάνωσης που βρίσκεται πίσω από τη βιβλιοθήκη – «κέντρου γνώσης» – που ιδρύθηκε στη μνήμη του Γκόντσε στην πόλη Γκβαλιόρ, 200 μίλια νοτίως του Δελχί. Ήταν δε ξεκάθαρος στη γνώμη του ότι η Ινδία θα έπρεπε να ανακηρυχθεί «μια χώρα που ανήκει στους ινδουιστές», ενώ τα 200 εκατομμύρια των μουσουλμάνων που ζουν σε αυτήν πρέπει να μεταφερθούν στο Πακιστάν.
«Ο Γκόντσε θεωρούσε τον Γκάντι πατέρα του, κάτι που σημαίνει πως το γεγονός ότι τον σκότωσε θα πρέπει να του προκάλεσε μεγάλο πόνο. Ομως είχε έναν πολύ καλό λόγο για να το κάνει» είπε επίσης ο Πράντεϊ. «Ο Γκόντσε ανέλαβε δράση επειδή ο Γκάντι πρόδωσε την Ινδία – αυτή η βιβλιοθήκη θα διδάξει στις επόμενες γενιές ότι ο Γκόντσε ήταν ένας πραγματικός εθνικιστής μάρτυρας» πρόσθεσε.
Προς τιμήν του
Σημειώνεται ότι η βιβλιοθήκη είναι μία από τις πολλές προσπάθειες να τιμηθεί η μνήμη του Γκόντσε. Η δε Hindu Mahasabha (με 750.000 μέλη σήμερα σε όλη τη χώρα) γιορτάζει την ημέρα γέννησής του, τον Μάιο, ως ιερή.
Ο Ραματσάντρα Γκούχα, ιστορικός ο οποίος έχει συγγράψει μια βιογραφία του Γκάντι, ισχυρίζεται πως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι, καθώς το BJP προωθούσε την ινδουιστική εθνικιστική του ατζέντα, συμπεριλαμβανομένου ενός νόμου ο οποίος θεωρείται ότι εισάγει ευθέως διακρίσεις εις βάρος των μουσουλμάνων, η κληρονομιά του Γκόντσε αναβίωνε στην Ινδία.
Ο ίδιος, άλλωστε, υπήρξε μέλος του RSS, μιας εξτρεμιστικής ινδουιστικής εθνικιστικής πολιτιστικής οργάνωσης, η οποία θεωρείται ως «ομπρέλα» του BJP. Τα περισσότερα πρόσωπα στην κυβέρνηση του BJP, μαζί και ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, κατείχαν σημαντικές θέσεις στο RSS.
«Σε ιδιωτικό επίπεδο, το BJP ποτέ δεν συμπαθούσε τον Γκάντι και ήταν διαρκώς καχύποπτο απέναντί του, ενώ πάντα υπήρχε ένας κάποιος θαυμασμός για τον Γκόντσε ανάμεσα στα μέλη του» σημειώνει ο Γκούχα. Ισχυρίζεται δε πως η συζήτηση γύρω από τον Γκόντσε «μάς μεταφέρει στην καρδιά όσων συμβαίνουν σήμερα στην Ινδία». « Η λατρεία στο πρόσωπό του αποτελεί σύμπτωμα μιας πραγματικά επικίνδυνης μετάλλαξης στην πολιτική μας ζωή, στον δημόσιο βίο μας, σε θεσμικό και πολιτιστικό επίπεδο. Εγείρει ένα ερώτημα αναφορικά με το μέλλον της Ινδίας: Είμαστε σήμερα η χώρα της ινδουιστικής πλειοψηφίας, τη δημιουργία της οποίας επεδίωκε πάντα ο Γκόντσε;».
ΝΕΑ
1 σχόλιο:
Αυτοί ζουν ακόμα στον προχριστιανικό κόσμο https://www.scmp.com/week-asia/society/article/2141250/indias-killer-godmen-and-their-sacrificial-children
Δημοσίευση σχολίου