Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στις 05/07/2021, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υπουργείου Οικονομικών: «Κύρωση της Συμφωνίας για την τροποποίηση της Συμφωνίας για τη μεταφορά και την αμοιβαιοποίηση των εισφορών στο Ευρωζώνημεταξύ του Βασιλείου του Βελγίου, της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, του Βασιλείου της Δανίας, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, της Δημοκρατίας της Εσθονίας, της Ιρλανδίας, της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Βασιλείου της Ισπανίας, της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Κροατίας, της Ιταλικής Δημοκρατίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Λετονίας, της Δημοκρατίας της Λιθουανίας, του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, της Ουγγαρίας, της Δημοκρατίας της Μάλτας, του Βασιλείου των Κάτω Χωρών, της Δημοκρατίας της Αυστρίας, της Δημοκρατίας της Πολωνίας, της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, της Ρουμανίας, της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, της Σλοβακικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Φινλανδίας».
Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:
- Θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη αντίθεση και διαμαρτυρία μας για την απαράδεκτη διαδικασία που ακολουθείται, με το άρθρο 108, και για τις δύο συμφωνίες οι οποίες κατά την άποψή μας είναι εξαιρετικά σημαντικές για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για το δικό μας εντός της, οπότε οι συζητήσεις θα έπρεπε να είναι, όσο το δυνατόν, πιο λεπτομερείς.
- Όσον αφορά τη συγκεκριμένη συμφωνία, αν και φαίνεται να είναι θετική η δημιουργία μιας γραμμής υποστήριξης, τα ποσά του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης, του Ε.Τ.ΕΞ., είναι πολύ χαμηλά για να καλύψουν τυχόν προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ως αντάλλαγμα παραδίδεται, ξανά, η δημοσιονομική πολιτική της χώρας πολύ περισσότερο στη σύμβαση για τον ESM. Εν προκειμένω, αυτό που μας ενδιαφέρει ως κράτος δεν είναι οι συστημικές τράπεζες που ανήκουν στο Υπερταμείο των ξένων, μέσω του ΤΧΣ, ενώ μας έχουν κοστίσει τεράστια ποσά, άνω των 45 δισεκατομμυρίων, περί τα 60 δισεκατομμύρια μαζί με τον αναβαλλόμενο φόρο, αλλά το πακέτο εξυγίανσης και διάσωσης εκ των έσω, το bail in, ειδικά όσον αφορά το κούνημα καταθέσεων, τους πλειστηριασμούς παγίων και κόκκινων δανείων και λοιπά, που δεν περιγράφεται, ενώ, ενδεχομένως, θα προηγηθεί της στήριξης από το Ε.Τ.ΕΞ..
- Όλα είναι ψευδεπίγραφα για να παραδώσουν οι χώρες εθνική κυριαρχία σε μη εκλεγμένους τεχνοκράτες με ένα προσχηματικό χρηματικό αντάλλαγμα.
- Δεν έχουμε καμία διάθεση να καθορίσουμε τους όρους ενός νέου μνημονίου εντός του πλαισίου των σημερινών δύο Συμβάσεων. Ειδικά επειδή η οικονομική κατάσταση της χώρας μας είναι τόσο άσχημη που μάλλον θα συμβεί πολύ σύντομα.
- Το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης συστήθηκε με στόχο να χρησιμοποιηθεί για την εξυγίανση των προβληματικών τραπεζών, αφού όμως εξαντληθούν προηγουμένως οι άλλες επιλογές, όπως η διάσωσή τους με ίδια μέσα. Χρηματοδοτείται από συνεισφορές των τραπεζών με στόχο να φτάσει τουλάχιστον στο 1% του ποσού των καλυπτόμενων καταθέσεων όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν άδεια λειτουργίας σε όλα τα Κράτη Μέλη της εν λόγω τραπεζικής ένωσης.
- Η ουσία των τροποποιήσεων της παρούσας Σύμβασης έγκειται στο ότι, ενώ η αρχική προέβλεπε τη σταδιακή αμοιβαιοποίηση μόνο των εκ προτέρων εισαχθέντων συνεισφορών προς το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, πλέον προβλέπεται η αμοιβαιοποίηση και των εκ των υστέρων συνεισφορών. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δηλαδή, θα μπορούν πλέον να αντλούνται οι εκ των υστέρων συνεισφορές από το σύνολο των πιστωτικών ιδρυμάτων των συμβεβλημένων χωρών, όχι μόνο από τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην επικράτεια του Κράτους Μέλους που είναι εγκατεστημένο το πιστωτικό ίδρυμα, προς όφελος του οποίου θα ενεργοποιούνταν ο κοινός μηχανισμός.
- Ενδεχομένως θα υπάρξει μία έμμεση επιβάρυνση του δημοσίου με δεδομένη την άσχημη κατάσταση των τραπεζών.
- Εκκρεμεί, επίσης, το θέμα της διαγραφής του αναβαλλόμενου φόρου κάποια στιγμή, έχει συμβεί ήδη στην Τράπεζα Αττικής, ενώ έχουν εξαντληθεί τα κεφάλαια του Τ.Χ.Σ. Όπου αν και έχουμε ρωτήσει στο παρελθόν, από πού θα προέλθουν τα νέα κεφάλαια, δεν πήραμε καμία απάντηση. Θα μπορούσε αλήθεια να συνδράμει το Ε.Τ.ΕΞ; Εάν ναι, θα πρέπει να προηγηθεί η εξυγίανσή τους και με ποιον τρόπο; Θα μπορούσε να τη στηρίξει το Ε.Τ.ΕΞ. προληπτικά ή μόνο μετά την εξυγίανσή τους;
- Οι μέτοχοι τώρα του (SRF) είναι τα μέλη της Ευρωζώνης την 31/12/2020, εκτός από τη Λιθουανία και τη Λετονία, όπως θα καταθέσουμε στα Πρακτικά, μαζί με τις οικονομικές τους καταστάσεις. Μία άλλη ερώτησή μας εδώ είναι, γιατί έχει εξαιρεθεί η Λιθουανία και η Λετονία.
- Στο άρθρο 5, είναι ακατανόητη η ύπαρξη της παραγράφου 2. Από πού και ως πού αλήθεια, η εφαρμογή ευρωπαϊκών συμφωνιών βρίσκεται υπό αίρεση, εκτός από την κύρωση και από την ενημέρωση ότι υπάρχει επαρκής πρόοδος στη μείωση του κινδύνου, όπως γράφει; #ΒΙΛΙΑΡΔΟΣ#SRF#Ευρωζώνη#ΕνιαίοΤαμείοΕξυγίανσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου