Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Σερρών: «Απόδοτε τα των ιατρών τοις ιατροίς και τα του Θεού τω Θεώ!» (ΦΩΤΟ)

eorti ag paraskevi serron 123

Σέρρες | Χρήστος Καναρόπουλος

Με την προσήκουσα λαμπρότητα και την προβλεπόμενη τήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας, τελέσθηκε, το διήμερο 25 και 26 Ιουλίου 2021, η ιερά μνήμη της αγίας οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής της αθληφόρου, η οποία ως κραταιά προστάτης και έφορος τιμάται όλως ιδιαιτέρως τόσο στον ομώνυμο ιερό Μητροπολιτικό Ναό της πόλεως του Λαγκαδά, όσο και στην εορτάζουσα ανδρώα ιερά Μονή των Σερρών.

Συγκεκριμένως, αφ’ εσπέρας της εορτής, Κυριακή 25 Ιουλίου, τελέσθηκε ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Παρασκευής Λαγκαδά, χοροστατούντος του Σεβ. Τοποτηρητού Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, ο οποίος απευθυνόμενος στο ευλαβές εκκλησίασμα ωμίλησε επικαίρως αναπτύσσοντας εποικοδομητικές σκέψεις που πηγάζουν από τον βίο και το μαρτύριο της τιμωμένης Αγίας Παρασκευής, σημειώνοντας την σημασία που έχει για τον κάθε άνθρωπο, το φωτεινό παράδειγμα των αγίων και αναλύοντας τρία χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ζωής τους.

Πρώτον, η ιστορικότητα των προσώπων των αγίων, αποτελεί την πιο ηχηρή απάντηση σε όλους εκείνους που ισχυρίζονται ότι οι άγιοι μας υπήρξαν φανταστικά πρόσωπα.

Ο ίδιος όμως ο θεάνθρωπος Κύριός μας Ιησούς Χριστός, σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο προσέλαβε την ανθρωπίνη φύση, την οποία εθέωσε, μεταμορφώνοντας παραλλήλως ολόκληρο το ρου της ανθρώπινης ιστορίας.

Δεύτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα των αγίων είναι ότι αποτελούν γεννήματα της Εκκλησίας μας. Ανατράφηκαν πνευματικώς μέσα στην Εκκλησία, ισχυροποιήθηκαν, χαριτώθηκαν, αγιάσθηκαν και τέλος αντλώντας δύναμη, χάρι και έμπνευση από την Εκκλησία, που είναι θεότευκτο εργαστήριο αγιότητος και αειθαλές φυτώριο αγίων και μαρτύρων, θυσιάσθηκαν για την αγάπη τους προς το Νυμφίο Χριστό.

Γι' αυτό και η αγία μας Εκκλησία, μπορεί με σεμνοπρεπή καύχηση να λέγει προς τον ουρανό ότι οι άγιοι είναι δικά Της παιδιά και αναθρέμματα.

Τέλος, οι άγιοι μας δείχνουν σε όλους μας τον δρόμο του χρέους, του καθήκοντος και της ευθύνης μας, καθώς λειτουργούν στην ζωή μας ως ολόφωτοι οδοδείκτες, ζωής, μαρτυρίας και πνευματικού αγώνος. Οι δε πανσεβάσμιες μνήμες τους αποτελούν για εμάς, αφορμές πνευματικού αναβαπτισμού και ευλογίας πολλής.

Την αγιώνυμο ημέρα, Δευτέρα 26 Ιουλίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ιερούργησε στην θεία Λειτουργία, που τελέσθηκε στην πανηγυρίζουσα ανδρώα ιερά Μονή Αγ. Παρασκευής Σερρών.

Προ της απολύσεως της θ. ιερουργίας, ο Σεβ. Ποιμενάρχης της Εκκλησίας των Σερρών κ. Θεολόγος, ετέλεσε την ακολουθία του Αγιασμού στην φιάλη της ιεράς Μονής, ανέπεμψε ευχές υπέρ υγείας των ασθενούντων αδελφών μας και απηύθυνε λόγους επιστηρικτούς προς το φιλάγιο πλήρωμα της Εκκλησίας.

Μεταξύ άλλων ο Σεβ. κ. Θεολόγος ανέφερε ότι, «Η πανσεβάσμιος ιερά μνήμη της αγίας Παρασκευής, μας συνεκάλεσε σήμερον, στον ιερό αυτό παρθενώνα της προσευχής και της εν Χριστώ ασκήσεως, ώστε να στερεωθούμε στην πίστη, τον πνευματικό μας αγώνα, να εμπνευσθούμε στην καθημερινή μας προσπάθεια προκειμένου, κατά τον Απόστολο Παύλο, να μορφωθεί εν ημιν ο Χριστός.

Ιδίως σ’ αυτές τις πικρές ημέρες, οι μνήμες των αγίων μας διδάσκουν όλους μας με έναν ιδιαίτερο και δυνατό τρόπο τι είναι το χριστιανικό ήθος και η ποιότητα της εν Χριστώ ζωής.

Είναι ανάγκη ιδίως σήμερα να διατηρήσουμε αλώβητη την ενότητα της πίστεως και το πολυτίμητο αγαθό της κοινωνικής ευστάθειας και ειρήνης.

Ο Θεός έπλασε από αγάπη τον άνθρωπο και του έδωσε την δυνατότητα να επιλέγει ελευθέρως την ζωήν ή τον θάνατον.

Τούτη η ελευθερία δεν είναι μόνο ανθρώπινη κατάκτηση αλλά πρωτίστως θείο δώρημα, διά τούτο και απαιτεί απόλυτο σεβασμό από όλους.

Η ελευθερία βεβαίως ως ύψιστο πνευματικό και κοινωνικό αγαθό και κατάκτηση προϋποθέτει υγιά γνώση, ωριμότητα, έμφρονα κρίση, σύνεση, ταπείνωση, διότι άλλως μπορεί να μεταβληθεί σε ασυδοσία, ελευθεριότητα και αναρχία».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ενσκηψάσης πανδημίας υπεγράμμισε μεταξύ άλλων ο Σεβ., «Ο λόγος περί ελευθερίας της βουλήσεως κάθε ανθρώπου είναι πράγματι ιδιαιτέρως επίκαιρος στις πικρές αυτές ημέρες της επικίνδυνης πανδημίας, τις οποίες διανύει ο τόπος μας αλλά και ολόκληρος ο κόσμος.

Καθώς αρχίζει πλέον να διαφαίνεται μία ελπιδοφόρα λύσις και μία έξοδος από αυτήν την θλιβερή πραγματικότητα, χάρις στο μέγα έλεος του Θεού και στις προόδους της ιατρικής επιστήμης, θα πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι ως κοινωνία και πατρίδα να διασφαλίσουμε το ύψιστο αγαθό της ελευθέρας βουλήσεως και επιλογής.

Ο άνθρωπος πρέπει ενημερωμένος σωστά και υπεύθυνα από τους ειδήμονες επιστήμονες και ενεργώντας ως μέλος της ανθρώπινης κοινωνίας και όχι ως ατομικότητα να διατηρήσει ακέραιο το αναφαίρετο δικαίωμα της έμφρονος επιλογής.

Η αγία Εκκλησία μας υπενθυμίζει μέσα από τις μνήμες των αγίων μας ότι σε καιρούς δυσκόλους, ως οι σημερινοί, η πίστη στον Θεό είναι ασφαλές καταφύγιο και πηγή δυνάμεως και ελπίδος.

Γι' αυτό και προστρέχουμε με ελπίδα και πίστη δυνατή στην χάρη των αγίων μας και δι’ αυτών στον μεγάλο Σωτήρα και ιατρό των ψυχών και των σωμάτων μας Ιησού Χριστό.

Ήκουσε ο Θεός των στεναγμών των καρδιών μας και είδε τα πικρά δάκρυά μας, αυτής της σκληράς περιόδου και εφώτισε τους θεράποντες της ιατρικής επιστήμης να ανοίξουν δρόμους εξόδου από την υγειονομική κρίση που μαστίζει την οικουμένη.

Οφείλουμε πραγματική ευγνωμοσύνη στους ιατρούς επιστήμονες και τους υγειονομικούς εργάτες εν γένει διότι ξαναέφεραν στην ζωή μας την ελπίδα.

Στο θέμα δε της αντιμετωπίσεως της πικρής πανδημίας Covid-19, τον πρώτο και κύριο λόγο θα πρέπει να έχουν οι επιστήμονες ιατροί, οι οποίοι και θα υποδείξουν υπευθύνως το τι δέον γενέσθαι.

Συμβουλευτείτε λοιπόν τους ιατρούς. Το θέμα του εμβολιασμού σας είναι καθαρώς ιατρικό θέμα και καθόλου θεολογικό ή εκκλησιαστικό. 'Οτι πρέπει για την δική μας ωφέλεια και ενότητα να παραμένει ξεκάθαρο και σαφώς διακεκριμένο.

Είναι γνωστόν από την εμπειρία της Εκκλησίας μας ότι ο διάβολος αρέσκεται να ψαρεύει σε θολά και ταραγμένα νερά!

Να μείνουμε λοιπόν ζέοντες κατά την πίστη, νηφάλιοι, προσεκτικοί στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων, ενωμένοι και αποφασισμένοι όλοι μαζί να αγωνισθούμε, με την χάρι του Θεού και τα φώτα της ιατρικής επιστήμης, να εξέλθουμε υγιείς, σοφότεροι και αγιότεροι από αυτήν την κρίση.

Απόδοτε, λοιπόν, τα των ιατρών τοις ιατροίς και τα του Θεού τω Θεώ! Χρόνια πολλά και ευλογημένα!».

Σερρών: «Απόδοτε τα των ιατρών τοις ιατροίς και τα του Θεού τω Θεώ!» (ΦΩΤΟ) (romfea.gr)

ΔΗΛ. ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ; Η ΑΥΤΟΥ ΜΕΤΡΙΟΤΗΣ. ΠΑΡΑΓΙΝΕ ΤΟ ΚΑΚΟ ΜΕ ΤΑ ΧΡΥΣΟΚΕΝΤΗΜΕΝΑ ΡΟΜΠΟΤ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΣΑΙ ΚΑΙ ΣΥ ΑΓΙΟΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ;

Ἡ Ἐκκλησία εἶναι Ἐκκλησία τοῦ Χριστοῦ καὶ Αὐτός τὴν κυβερνάει. Δὲν εἶναι Ναός ποὺ κτίζεται μὲ πέτρες, ἄμμο καὶ ἀσβέστη ἀπὸ εὐσεβεῖς καὶ καταστρέφεται μὲ φωτιά βαρβάρων, ἀλλὰ εἶναι ὁ ἴδιος ὁ Χριστός».

Ἁγ. Παϊσίου Ἁγιορείτου: ΛΟΓΟΙ Α’ «ΜὲΠόνο καὶἈγάπη»-156-

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

''«Η Εκκλησία δεν πρέπει να παίζει παιχνίδια με τους εμβολιασμούς»
Σχετικά με την πρόσφατη δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου «εδώ είναι το εμβόλιο, εκεί είναι ο τάφος, διάλεξε και πάρε», ο Δημήτρης Κούβελας επισημαίνει: «Η Εκκλησία δεν θα πρέπει να παίζει τέτοιο παιχνίδι. Κακώς ασχολήθηκε με το θέμα τον εμβολιασμών. Αυτές οι δηλώσεις ακούγονται ως απειλή». Εξαιρετική και η συνέντευξη
https://www.zougla.gr/greece/article/ta-ipe-ola-o-kouvelas

Ανώνυμος είπε...

χεχεχε η εκδίκηση του αντιεμβολιαστή https://www.ieidiseis.gr/ellada/103415/adonis-georgiadis-spania-periptosi-me-koronoio-gia-2i-fora-kai-emvoliasmenos