Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

"εχθροί" της Εκκλησίας - Χρ. Σταμούλης

"Η εικόνα που διαμορφώνεται σήμερα στη δημόσια πλατεία για την Εκκλησία δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Μια εικόνα, για την οποία δεν ευθύνονται πάντα οι εκτός των τειχών, αυτοί που συχνά και με απίστευτη ευκολία ονομάζονται "εχθροί" της Εκκλησίας. Αυτό, βέβαια, δεν αφαιρεί τις ευθύνες από τους πονηρούς της ιστορίας, οι οποίοι παραμονεύουν πάντα την Εκκλησία. Ξέρουμε, όμως, πως τα κάστρα πέφτουν από μέσα, από τους αλλοτριωμένους φρουρούς τους, από τους υπερασπιστές μιας τσαλακωμένης ή και ανύπαρκτης ιδεολογίας, τους μαχητές μιας χυδαίας ιδιοτέλειας, που μάχεται μετά μανίας την προφητεία. Εκείνη δηλαδή τη φλόγα, η οποία με οδηγό την κριτική τους διάθεση δεν διστάζει να κάψει βεβαιότητες και ασφάλειες που οδηγούν σε καθεστωτική νοοτροπία και στάση. Γι αυτό και ο Απόστολος Παύλος, όταν μιλάει, δεν μιλάει για τους εκτός, αλλά για τις αμαρτάδες των εντός, τις αμαρτάδες των μελών της κοινότητας. Συνεπώς, η επίρριψη όλων των κακών στις πλάτες των "εχθρών" της Εκκλησίας θα ήταν μια εύκολη, αλλά μαζί και υποκριτική λύση. Μια λύση, η οποία θα έσωζε μια ψευδή ενότητα, αλλά θα ακινητοποιούσε το πλοίο της Εκκλησίας στο λιμάνι της απόλυτης εσωστρέφειας.
Φονταμεταλισμοί άγριοι, ρητορική μίσους και αναξιοπρέπειας, κυνήγι μαγισσών, μαχαιρώματα αδελφών, απόδοση προθέσεων, μανικός εξευτελισμός προσώπων και αγώνων μιας ζωής, διαπόμπευση της διαφορετικότητας, συνωμοσιολογίες και απόλυτη ιδιωτικοποίηση και ως εκ τούτου στραγγαλισμός της Ορθοδοξίας, αποτελούν σήμερα λίγα από εκείνα τα φερτά υλικά που φτιάχνουν το σχοινί που κρατά το πλοίο της Εκκλησίας δεμένο στο λιμάνι της παρακμής και της σταδιακής νέκρωσης"
Χρ. Σταμούλης
 Φάγαμε ήττα, Αρμός, σ. 19-20

ΑΣ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΛΙΜΑΝΙ κ. ΣΤΑΜΟΥΛΗ. ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ; ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΦΑΝΤΑΖΕΙ ΤΟ ΠΟΙΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΑΝΕΛΕΗΤΗΣ ΦΘΟΡΑΣ ΠΟΥ ΕΠΕΦΕΡΕ Η ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΑΙΩΝΩΝ. Η ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. 
ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΟΙΝΟ, ΕΝΑ ΠΑΡΑΚΛΑΔΙ ΤΟΥ ΚΑΘΟΛΙΚΙΣΜΟΥ. 
ΑΣ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΟ ΓΥΑΛΙ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: