Σάββατο 2 Απριλίου 2022

Ι.Μάζης: «Ο Β.Πούτιν δεν μπλοφάρει με τα πυρηνικά»


«Πάμε για συνδιαχείριση του πλούτου στο Αιγαίο με την Τουρκία»


Την άποψη ότι «ο Πούτιν θα το πατήσει το κουμπί και θα κάνει χρήση πυρηνικών όπλων υπό συγκεκριμένες συνθήκες» εξέφρασε ο καθηγητής Oικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Μάζης, μιλώντας σε εκπομπή.

«Δεν μπλοφάρει και δεν έχει και την πολυτέλεια να μπλοφάρει. Αν υπάρξει υπαρξιακός κίνδυνος για τη διάλυση της Ομοσπονδίας, ναι θα το πατήσει. Είναι προφανές. Ξέρω ότι είναι ανατριχιαστικό αλλά έχει γίνει αναφορά στα πυρηνικά με συγκεκριμένο τρόπο. Και είδατε ότι η Δύση το έλαβε σοβαρά υπόψη και κατέληξαν στο ότι δεν μπαίνει αρβύλα αμερικάνικη ή ΝΑΤΟϊκή στην Ουκρανία», προσθέτει.

«Ο πόλεμος θα συνεχιστεί»

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο γνωστός καθηγητής αναφέρθηκε εκτεταμένα στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως «οι μάχες θα συνεχιστούν και πως οι διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη δεν πρόκειται να καταλήξουν σε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα».

«Η Τουρκία ξεπλένει χρόνο στη Ρωσία»

Σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η γειτονική χώρα ξεπλένει χρόνο στη Ρωσία».

«Αυτή τη στιγμή γίνεται ένα ενδιαφέρον ξέπλυμα από την Τουρκία. Δίνει ένα σόου ειρηνοποιού ενώ τη σοβαρή δουλειά την κάνουν το Ισραήλ, η Γαλλία και η Κίνα. Και η παράσταση αυτή είναι επικίνδυνη για την Ελλάδα», διευκρινίζει.

«Πάμε για συνδιαχείριση του πλούτου στο Αιγαίο με την Τουρκία»

Σε ερώτημα για το εάν αυτή την περίοδο η Ελλάδα θα πρέπει να ανησυχεί για στρατιωτική εμπλοκή με την Τουρκία ο καθηγητής είναι σαφής: «Όλα δείχνουν πως πάμε για συνδιαχείριση του πλούτου στο Αιγαίο, οπότε δεν με ανησυχεί καμία στρατιωτική εμπλοκή».

«Μεγάλο λάθος που στείλαμε πολεμικό υλικό στην Ουκρανία»

Ο Ιωάννης Μάζης αναφέρεται ακόμα στην επιλογή της Ελληνικής Κυβέρνησης να στείλει πολεμικό υλικό στην Ουκρανία τονίζοντας πως «ήταν μεγάλο λάθος», εξηγώντας αναλυτικά τους λόγους της άποψής του.

«Το κύμα ακρίβειας θα συνεχιστεί»

Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στη χώρα μας, υποστήριξε πως «το μεγάλο πρόβλημα με την ενέργεια και την ακρίβεια στο καύσιμο θα μας απασχολεί για πολύ καιρό ακόμα».

Ο καθηγητής γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Κύπρο, εξηγώντας του λόγους του γιατί θα πρέπει άμεσα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας να γίνουν στην Ελλάδα»

Κλείνοντας, προχωρά σε μια προσωπική του πρόταση επισημαίνοντας πως «η χώρα μας θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλία για να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αντί να το κάνει η Τουρκία. Και οι διαπραγματεύσεις αυτές να γίνουν στους Δελφούς».

Ι.Μάζης: «Ο Β.Πούτιν δεν μπλοφάρει με τα πυρηνικά» – Pronews.gr

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Oi diapragmateyseis Rosias Oukranias na ginoun se ena slaviko kratos. Tosa yparxoun. Opos itan lathos pou anakateytike to Fanari sta endosovietika ekklisiastika themata tha einai thanasimo lathos na anakateytei me opoiodipote tropo I Ellada stis endosovietikes dienexeis. Me tous Slavous isxyei oti me tous Araves. Apo makria kai agapimenoi. AM

Ανώνυμος είπε...

Έχει σχηματιστεί η αντίληψη ότι η Ρωσία μάχεται ενάντια στη ''νέα τάξη πραγμάτων'' κλπ. Η Ρωσία, όπως κάθε άλλη χώρα, μάχεται μόνον για την επιβίωσή της. Ιππότες της στρογγυλής τραπέζης δεν υπάρχουν στην γεωπολιτική.Και είναι φυσικό να μην υπάρχουν, διότι ο κάθε ηγέτης είναι υπεύθυνος για τις ζωές εκατομμυρίων πολιτών,και δεν μπορεί να κάνει αυτό που ίσως θα έκανε σε ατομικό επίπεδο, δηλαδή τον ήρωα. Ο Πούτιν, πριν την εισβολή, έκανε μια ομιλία και μια ιστορική ανασκόπηση. Φαίνεται ότι δεν συγκρατήσαμε κάποια σημαντικά πράγματα που είπε:Α)Η Ρωσία είχε ζητήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά οι ΗΠΑ δεν το δέχτηκαν. Εάν λοιπόν την είχαν δεχτεί, σήμερα η Ρωσια θα ήταν μέλος του ΝΑΤΟ και θα συμμετείχε στην αγγλοσαξονική τάξη. Β)Όταν ο Πούτιν ρώτησε τον Κλίντον γιατί το ΝΑΤΟ κυκλώνει την Ρωσία, ο Κλίντον απάντησε ότι αυτό γίνεται διότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν η Ρωσία να έχει στενές σχέσεις με την Ευρώπη. Αυτή είναι και η αιτία του πολέμου στην Ουκρανία.'Ετσι λοιπόν, η Ρωσία μάχεται σήμερα ενάντια στη νέα τάξη πραγμάτων, όχι γιατί το ήθελε, αλλά γιατί αναγκάστηκε. Και όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά, διότι, όπως είπαμε, κάθε χώρα αγωνίζεται για την επιβίωση.

amethystos είπε...

Δύσκολα γενικεύσιμος ορισμός.Μιά υπερδύναμη δέν μάχεται γιά τήν επιβίωση.Σήμερα γιά τήν επιβίωσή τους μάχοντααι οι ΗΠΑ καί η ΕΕ. Εάν δέν προσαρτήσει τήν Ουκρανία τότε θά αναγκαστεί νά πολεμήσει γιά τήν επιβίωσή της.Ιστορικά η ορθοδοξία θάπρεπε νά γνωρίζει ότι η ένωσή της μέ τόν πάπα σημαίνει τήν καταστροφή της.Καί όμως σήμερα κυριαρχούν ξανά οι ενωτικοί διότι καί οι ορθόδοξοι λιγόστεψαν. Ενα ωραίο ερώτημα είναι:γιατί αρνήθηκαν νά τήν δεχθούν στό ΝΑΤΟ; Ή ΓΙΑΤΊ ΣΥΝΕΧΊΖΕΙ ΝΆ ΥΠΆΡΧΕΙ ΤΌ ΝΑΤΟ ΜΕΤΆ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΣΣΔ; Εάν δέν υπάρχει συλλογικά ή ατομικά τό μαύρο πρόβατο δέν μπορεί νά υπάρξει η φαντασία τού καλού η οποία μάς δίνει τήν φαντασίωση τής θεώσεως καί μάς καθιστά "σάν θεούς". Διότι μόνο αυτό πού μισούμε πράττουμε.

Ανώνυμος είπε...

Α)Αρνήθηκαν να την δεχτούν στο ΝΑΤΟ γιατί εαν εντασσόταν δεν θα μπορουσαν να εμποδίσουν την συνεργασία της με την Γερμανία και την Ευρώπη . Πράγμα που οικονομικά δεν συμφέρει τις ΗΠΑ.Β)Όσον αφορά την επιβίωση, δεν το λέω εγώ, ο Πούτιν είπε ότι εαν ατομικοί πύραυλοι του ΝΑΤΟ εγκατασταθούν στα σύνορα με την Ουκρανία, τα ρωσικά συστήματα δεν προλαβαίνουν να τους αναχαιτήσουν, οπότε η Ρωσία θα ήταν υπό συνεχή απειλή.
Γ)Το ΝΑΤΟ υπάρχει επειδή υπάρχει η Κίνα και η Ρωσία.
Η γεωπολιτική είναι κατάρα . Ο ένας σκέφτεται ότι ο άλλος, όχι τώρα, αλλά σε 50 ή 60 χρόνια, μπορεί να επεκταθεί εις βάρος του, και πάει λέγοντας. Ο δυνατός σκέφτεται, γιατί να αφήσω τον αδύναμο να γίνει δυνατός; Και ο αδύναμος θέλει να γίνει δυνατός.Κατάρα.