Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Patrushev: Η Δύση έχει δημιουργήσει μια αυτοκρατορία ψεμάτων, που περιλαμβάνει την καταστροφή της Ρωσίας

Ο Νικολάι Πατρούσεφ, Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μίλησε για τα καθήκοντα της ρωσικής ειδικής επιχείρησης και τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στην υποστήριξη των νεοναζί σε συνέντευξή του στη Rossiyskaya Gazeta. Και επίσης - για το εγγύς μέλλον της Ευρώπης, τα ρωσικά αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος και τις κυρώσεις. Και επίσης για το ποιες αλλαγές περιμένουν τη χώρα μας στο άμεσο μέλλον.
Nikolai Patrushev: Η Δύση έχει δημιουργήσει μια αυτοκρατορία ψεμάτων που προϋποθέτει την ταπείνωση και την καταστροφή της Ρωσίας.  Φωτογραφία: Mikhail Sinitsyn / RG
Nikolai Patrushev: Η Δύση έχει δημιουργήσει μια αυτοκρατορία ψεμάτων που προϋποθέτει την ταπείνωση και την καταστροφή της Ρωσίας. Φωτογραφία: Mikhail Sinitsyn / RG
Νικολάι Πλατόνοβιτς, σήμερα, ίσως, ο όρος «δεύτερος ψυχρός πόλεμος» δεν φαίνεται πλέον να είναι υπερβολή. Οι Αμερικανοί δεν διστάζουν να πουν ότι κέρδισαν την αναμέτρηση με την ΕΣΣΔ και τώρα θα κερδίσουν και αυτοί. Πώς αξιολογείτε αυτές τις απόψεις;

Nikolai Patrushev: Τα τραγικά σενάρια παγκόσμιων κρίσεων, τόσο τα προηγούμενα χρόνια όσο και σήμερα, επιβάλλονται από την Ουάσιγκτον στην επιθυμία της να εδραιώσει την ηγεμονία της, αντιστεκόμενη στην κατάρρευση του μονοπολικού κόσμου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν τα πάντα για να διασφαλίσουν ότι άλλα κέντρα του πολυπολικού κόσμου δεν τολμούν καν να σηκώσουν κεφάλι και η χώρα μας όχι μόνο τολμά, αλλά δηλώνει δημόσια ότι δεν θα παίξει με τους επιβαλλόμενους κανόνες. Προσπάθησαν να αναγκάσουν τη Ρωσία να παραιτηθεί από την κυριαρχία, την αυτοσυνείδηση, τον πολιτισμό, την ανεξάρτητη εξωτερική και εσωτερική της πολιτική. Δεν έχουμε δικαίωμα να συμφωνήσουμε με μια τέτοια προσέγγιση.

Σε μια προσπάθεια να καταστείλουν τη Ρωσία, οι Αμερικανοί, χρησιμοποιώντας τους προστατευόμενους τους στο Κίεβο, αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν αντίποδα για τη χώρα μας, επιλέγοντας κυνικά την Ουκρανία για αυτό, προσπαθώντας να διχάσουν έναν ουσιαστικά ενιαίο λαό. Μη βρίσκοντας καμία θετική βάση για να κερδίσει τους Ουκρανούς στο πλευρό της, η Ουάσιγκτον, πολύ πριν από το πραξικόπημα του 2014, ενστάλαξε στους Ουκρανούς την αποκλειστικότητα του έθνους τους και το μίσος για οτιδήποτε ρωσικό. Ωστόσο, η ιστορία διδάσκει ότι το μίσος δεν μπορεί ποτέ να γίνει αξιόπιστος παράγοντας εθνικής ενότητας. Αν κάτι ενώνει σήμερα τους λαούς που ζουν στην Ουκρανία, είναι μόνο ο φόβος για τις θηριωδίες των εθνικιστικών ταγμάτων. Επομένως, το αποτέλεσμα της πολιτικής της Δύσης και του καθεστώτος του Κιέβου υπό τον έλεγχό της δεν μπορεί παρά να είναι η διάσπαση της Ουκρανίας σε πολλά κράτη.

Η Ευρώπη, όπως προειδοποιήσατε πριν από ένα χρόνο, τελικά αντιμετώπισε μια άνευ προηγουμένου κρίση, συμπεριλαμβανομένης μιας κρίσης που προκλήθηκε από τη ροή Ουκρανών προσφύγων. Πώς μπορεί αυτό να επηρεάσει την εσωτερική κατάσταση στις ίδιες τις ευρωπαϊκές χώρες;


Nikolai Patrushev: Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια βαθιά οικονομική και πολιτική κρίση για τις χώρες της. Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η πτώση του βιοτικού επιπέδου ήδη επηρεάζουν τα πορτοφόλια και τις διαθέσεις των Ευρωπαίων. Επιπλέον, η μεγάλης κλίμακας μετανάστευση προσθέτει νέες προκλήσεις σε παλιές απειλές για την ασφάλεια, όπως η διακίνηση ναρκωτικών και το διακρατικό έγκλημα. Σχεδόν πέντε εκατομμύρια Ουκρανοί μετανάστες έχουν ήδη φτάσει στην Ευρώπη. Στο εγγύς μέλλον, ο αριθμός τους θα αυξηθεί στα δέκα εκατομμύρια. Η πλειοψηφία των Ουκρανών που ήρθαν στη Δύση πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να τους υποστηρίζουν και να τους παρέχουν και όταν αναγκάζονται να εργαστούν, αρχίζουν να επαναστατούν.

Οι εκπρόσωποι της εγκληματικής κοινότητας που διέφυγαν από την Ουκρανία θα προσπαθήσουν να καταλάβουν κερδοφόρες θέσεις για αυτούς, να θέσουν υπό έλεγχο τοπικές εγκληματικές ομάδες, κάτι που αναμφίβολα θα συνοδεύεται από μια επιπλοκή της εγκληματικής κατάστασης στην Ευρώπη. Μια τόσο διαδεδομένη επιχείρηση όπως η πώληση ορφανών που βγήκαν από την Ουκρανία για μεταγενέστερη παράνομη υιοθεσία στην Ευρώπη θα λάβει επίσης μια «νέα πνοή». Η Δύση έχει ήδη αντιμετωπίσει την αναβίωση της σκιώδης αγοράς για την αγορά ανθρώπινων οργάνων από τα κοινωνικά ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού της Ουκρανίας για παράνομες μεταμοσχεύσεις σε Ευρωπαίους ασθενείς.

Η ροή των μεταναστών από την Ουκρανία ξεκίνησε πολύ πριν από το 2022 και τώρα θύμισε στην Ευρώπη ξεχασμένες ασθένειες. Άλλωστε, μόνο το ένα δέκατο των προσφύγων από την Ουκρανία έχει εμβολιαστεί κατά της μόλυνσης από τον κορωνοϊό, την ιογενή ηπατίτιδα, τη φυματίωση, την ερυθρά και την ιλαρά. Διότι σε αυτήν την πρώην ευημερούσα δημοκρατία της Σοβιετικής Ένωσης, το σύστημα υγειονομικού και επιδημιολογικού ελέγχου και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχει σχεδόν καταστραφεί εντελώς.

Στόχος της αποναζοποίησης είναι να καταστραφεί η βάση του νεοναζισμού που δημιουργήθηκε από τις προσπάθειες της Δύσης στα σύνορά μας

Αλλά είναι, προφανώς, μόνο λουλούδια;

Nikolay Patrushev: Έχετε δίκιο. Αυτό είναι μόνο η αρχή. Στο πλαίσιο των αντιρωσικών κυρώσεων, ο κόσμος σταδιακά βυθίζεται σε μια άνευ προηγουμένου επισιτιστική κρίση. Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική ή τη Μέση Ανατολή, με υπαιτιότητα της Δύσης, θα βρεθούν στα πρόθυρα της πείνας. Για να επιβιώσουν, θα σπεύσουν στην Ευρώπη. Δεν είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα επιβιώσει από την κρίση. Οι πολιτικοί θεσμοί, οι υπερεθνικές ενώσεις, η οικονομία, ο πολιτισμός και οι παραδόσεις μπορεί να γίνουν παρελθόν. Η Ευρώπη θα εξακολουθεί να δαγκώνει τους αγκώνες της και η Αμερική θα απελευθερωθεί από τον κύριο γεωπολιτικό της φόβο - την πολιτική και οικονομική ένωση Ρωσίας και Ευρώπης.
Η Αμερική έχει από καιρό χωρίσει ολόκληρο τον κόσμο σε υποτελείς και εχθρούς. Είμαστε ένα πεδίο δοκιμών για αυτούς. Φωτογραφία: Getty Images

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους αγνοούν ανεπιφύλακτα τους νεοναζί και ανοίγουν τη φασιστική ιδεολογία στην Ουκρανία, αντλώντας την με τα πιο σύγχρονα όπλα. Δεν είναι καιρός να αναγνωρίσουμε μια σειρά από μη φιλικές χώρες ως χώρες - υποστηρικτές του φασισμού με όλες τις επακόλουθες συνέπειες;

Nikolai Patrushev:
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ήδη την εντατικοποίηση των επίσημα απαγορευμένων εκδηλώσεων φασισμού και νεοναζισμού, καθώς, μαζί με μετανάστες από την Ουκρανία, εγκληματίες που τρέφονται από τον Bandera με νεοναζιστικές απόψεις δραπετεύουν από την αναπόφευκτη ποινική δίωξη. Αυτό θα οδηγήσει σε αναβίωση των ναζιστικών ιδεών στην Ευρώπη, σε εκδηλώσεις που όχι πολύ καιρό πριν θεωρούνταν αδύνατες. Δεν αποκλείεται η ανάπτυξη ακροδεξιών συναισθημάτων, που τροφοδοτούνται από δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευμένους και έμπειρους Ουκρανούς ριζοσπάστες, που έχουν ήδη βρει μια κοινή γλώσσα με τους Ευρωπαίους θαυμαστές του Χίτλερ.

Η ιστορία εξελίσσεται σε μια σπείρα. Άλλωστε, η Δύση σχεδόν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1939 αρνιόταν τον κίνδυνο του ναζιστικού καθεστώτος. Το 1938, το περιοδικό Time αναγνώρισε τον Χίτλερ ως τον Άνθρωπο της Χρονιάς.

Nikolai Patrushev:
Στη δεκαετία του 1930, η Δύση όχι μόνο δεν αρνήθηκε, αλλά συνέβαλε ενεργά στη διαμόρφωση και ανάπτυξη της δύναμης του φασισμού στη Γερμανία. Οι μεγάλες επιχειρήσεις ήταν ιδιαίτερα εμφανείς. Αργότερα, μετά τον πόλεμο, δυτικοί ιστορικοί δημιούργησαν έναν μύθο για τους Γερμανούς βιομήχανους, οι οποίοι φέρεται να συνέβαλαν κυρίως στη δημιουργία της πολεμικής οικονομίας του Χίτλερ. Μερικές αμερικανικές εταιρείες γενικά συνεργάστηκαν με τους Ναζί μέχρι το 1943, δηλαδή μέχρι την αποφασιστική καμπή στον πόλεμο.


Υπάρχει ακόμη και μια εκδοχή ότι το αέριο Zyklon B, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι Ναζί για να σκοτώνουν ανθρώπους στα στρατόπεδα θανάτου, δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας δυτική τεχνολογία.

Nikolai Patrushev: Και διαβάσατε για το πώς οι Ναζί έχτισαν όλη αυτή τη διαδικασία. Όλοι γνωρίζουν, για παράδειγμα, την IBM. Ήταν στα υπολογιστικά της μηχανήματα που οι Ναζί κρατούσαν αρχεία και σχεδίαζαν τις διαδικασίες εξόντωσης ανθρώπων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Γουότσον έλαβε εντολή από τον Χίτλερ. Και αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά παραδείγματα. Τώρα η ιστορία επαναλαμβάνεται. Η Δύση εξακολουθεί να παρέχει την πιο ενεργή υποστήριξη στους Ουκρανούς νεοναζί, συνεχίζοντας να αντλεί όπλα στην Ουκρανία.

Το αμερικανικό και ευρωπαϊκό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα χαίρεται, γιατί χάρη στην κρίση στην Ουκρανία δεν έχει τέλος στις παραγγελίες. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι, σε αντίθεση με τη Ρωσία, η οποία ενδιαφέρεται για την ταχεία ολοκλήρωση μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης και την ελαχιστοποίηση των απωλειών από όλες τις πλευρές, η Δύση είναι αποφασισμένη να την παρασύρει ακόμη και στον τελευταίο Ουκρανό. Για κάποιο λόγο, ο κόσμος εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι στρατιωτικοί και οι επιτιθέμενοι πρέπει να φορούν στολές. Αλλά μην παραπλανηθείτε από την αγγλοσαξονική αξιοπρέπεια. Κανένα ολοκαίνουργιο κοστούμι δεν μπορεί να συγκαλύψει το μίσος, τον θυμό και την απανθρωπιά.
Εάν όλες οι οδηγίες του αρχηγού του κράτους στον τομέα της υποκατάστασης εισαγωγών εκπληρώνονταν εγκαίρως, τότε θα μπορούσαμε να αποφύγουμε πολλά προβλήματα στην οικονομία

Πολλοί από τους αντιπάλους μας στον κόσμο λένε ότι δεν κατανοούν ή δεν αναγνωρίζουν τους στόχους της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, πιστεύοντας ότι είναι τραβηγμένοι.

Nikolai Patrushev: Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση έχει συγκεκριμένους στόχους, η επίτευξη των οποίων εξαρτάται όχι μόνο από την ευημερία, αλλά από τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, σώζοντας τον πληθυσμό των LPR και DPR από τη γενοκτονία που έχουν οι Ουκρανοί νεοναζί κάνει εδώ και 8 χρόνια. Κάποτε, ο χιτλερικός φασισμός ονειρευόταν να καταστρέψει ολόκληρο τον ρωσικό πληθυσμό και σήμερα οι οπαδοί του, σύμφωνα με τις επιταγές του Χίτλερ, προσπαθούν βλάσφημα να το κάνουν αυτό με τα χέρια των Σλάβων. Η Ρωσία δεν θα το αφήσει να συμβεί.

Μιλώντας για αποναζισμό, στόχος μας είναι να καταστρέψουμε το έδαφος του νεοναζισμού που δημιουργήθηκε από τις προσπάθειες της Δύσης στα σύνορά μας. Η ανάγκη αποστρατικοποίησης οφείλεται στο γεγονός ότι η Ουκρανία, κορεσμένη με όπλα, αποτελεί απειλή για τη Ρωσία, μεταξύ άλλων από την άποψη της ανάπτυξης και χρήσης πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων.

Πιστεύετε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν πραγματικά να ενορχηστρώσουν τέτοιες προκλήσεις στην Ουκρανία;


Nikolai Patrushev:
Μιλάτε για μια χώρα της οποίας η ελίτ δεν είναι ικανή να εκτιμήσει τις ζωές των άλλων. Οι Αμερικανοί έχουν συνηθίσει να περπατούν σε καμένη γη. Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ολόκληρες πόλεις έχουν εξαφανιστεί από προσώπου γης από βομβαρδισμούς, συμπεριλαμβανομένων και των πυρηνικών. Πλημμύρισαν τη βιετναμέζικη ζούγκλα με δηλητήριο, βομβάρδισαν τους Σέρβους με ραδιενεργά πυρομαχικά, έκαψαν ζωντανούς τους Ιρακινούς με λευκό φώσφορο και βοήθησαν τους τρομοκράτες να δηλητηριάσουν τους Σύρους με χλώριο. Δεν νομίζω ότι οι ζωές των Ουκρανών ανησυχούν τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν επανειλημμένα αποδείξει τον επιθετικό αντιανθρώπινο χαρακτήρα τους. Όπως δείχνει η ιστορία, το ΝΑΤΟ επίσης δεν υπήρξε ποτέ αμυντική συμμαχία, αλλά μόνο επιθετική.

Γιατί οι αμερικανικές ελίτ τα χρειάζονται όλα αυτά;


Νικολάι Πατρούσεφ:
Η Αμερική έχει από καιρό χωρίσει ολόκληρο τον κόσμο σε υποτελείς και εχθρούς. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, από την παιδική ηλικία, οι άνθρωποι κρύβονται στο κεφάλι τους ότι η Αμερική είναι μια λαμπερή πόλη σε έναν λόφο και η υπόλοιπη ανθρωπότητα είναι απλώς ένα πεδίο δοκιμών για πειράματα και ένα εξάρτημα πόρων. Πριν από τετρακόσια χρόνια, μετανάστες από την Αγγλία λήστεψαν και σκότωσαν Ινδούς επειδή τους θεωρούσαν απολίτιστους άγριους. Τώρα όλα αυτά έχουν αντικατασταθεί από τον εκδημοκρατισμό και τη ρητορική για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η πειρατεία συνεχίζεται σε παγκόσμια κλίμακα. Οι αμερικανικές ελίτ θυμούνται πώς οι ΗΠΑ κατάφεραν να γίνουν υπερδύναμη μετά από δύο παγκόσμιους πολέμους, και τώρα δεν θέλουν να αποδεχτούν το γεγονός ότι η αμερικανική παγκόσμια αυτοκρατορία βρίσκεται στο θάνατο.

Είναι κατά τη γνώμη σας πραγματικότητα η κατάρρευση του αμερικανοκεντρικού κόσμου;

Nikolai Patrushev:
Αυτή είναι μια πραγματικότητα στην οποία πρέπει κανείς να ζήσει και να χτίσει μια βέλτιστη γραμμή συμπεριφοράς. Από αυτή την άποψη, η Ρωσία επέλεξε τον δρόμο για την πλήρη υπεράσπιση της κυριαρχίας της, τη σταθερή υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, της πολιτιστικής και πνευματικής ταυτότητας, των παραδοσιακών αξιών και της ιστορικής μνήμης.

Οι πνευματικές και ηθικές μας αξίες μας επιτρέπουν να παραμείνουμε οι ίδιοι, να είμαστε ειλικρινείς με τους προγόνους μας, να διαφυλάξουμε το άτομο, την κοινωνία και το κράτος. Οι Ευρωπαίοι, για παράδειγμα, έκαναν μια διαφορετική επιλογή. Υιοθέτησε τις λεγόμενες φιλελεύθερες αξίες, αν και στην πραγματικότητα είναι νεοφιλελευθερισμός. Προωθεί την προτεραιότητα του ιδιωτικού έναντι του δημόσιου, τον ατομικισμό που καταστέλλει την αγάπη για την Πατρίδα και τον σταδιακό μαρασμό του κράτους. Είναι πλέον προφανές ότι με ένα τέτοιο δόγμα η Ευρώπη και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός δεν έχουν μέλλον. Προφανώς, τα αμαθήτα μαθήματα θα επαναληφθούν ξανά.

Τι ακριβώς?


Nikolay Patrushev:
Υπάρχουν πολλοί από αυτούς. Θυμηθείτε ότι όλες οι ιστορικές ανατροπές ξεκινούν με τη διάδοση λαϊκών αλλά δυνητικά καταστροφικών ιδεών. Θυμηθείτε τη Γαλλική Επανάσταση. Από τα παρερμηνευμένα συνθήματά του προέκυψε η τυραννία του Ναπολέοντα, που έπνιξε τη μισή Ευρώπη στο αίμα, αλλά έσπασε τα δόντια του κατά της Ρωσίας.

Τι έχει κάνει η χώρα μας; Διαμελίστηκε η Γαλλία, έκαψε το Παρίσι; Όχι, ο αυτοκράτορας Αλέξανδρος Α' αποκατέστησε τη γαλλική πολιτεία και το 1815 ξεκίνησε τη δημιουργία της Ιεράς Συμμαχίας στην Ευρώπη. Η Ένωση στόχευε στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, στην καταστολή των εθνικιστικών κινημάτων και παρείχε στην Ευρώπη σαράντα χρόνια ειρηνικής ύπαρξης.

Εκατό χρόνια αργότερα εμφανίστηκε η ιδεολογία του ναζισμού. Η Σοβιετική Ένωση έκανε τα πάντα για να την καταστρέψει, αλλά ταυτόχρονα έγινε ο εμπνευστής της αναβίωσης ενός ανεξάρτητου γερμανικού κράτους. Ο Στάλιν στη Διάσκεψη της Γιάλτας επέμεινε σε αυτό. Η ΕΣΣΔ ήταν η πρώτη που υποστήριξε την ενοποίηση της Γερμανίας στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Η χώρα μας ιστορικά διαδραμάτισε ιδιαίτερο ρόλο στη διαμόρφωση όχι μόνο του γεωπολιτικού αλλά και του ηθικού κλίματος στον κόσμο.

Περιγράψατε μεταφορικά το αγγλοαμερικανικό στυλ επικοινωνίας με τον κόσμο ως πειρατεία. Τώρα η Δύση κάνει την ίδια πειρατική επιδρομή εναντίον της Ρωσίας. Και ως προς αυτό τίθεται το ερώτημα πόσο δικαιολογημένη ήταν η απόφαση για τοποθέτηση αποθεμάτων χρυσού και συναλλάγματος στο εξωτερικό;

Nikolai Patrushev: Αυτή η απόφαση αποδείχθηκε αδικαιολόγητη από την άποψη της οικονομικής ασφάλειας του κράτους. Ένα άλλο πράγμα είναι ότι με αυτόν τον τρόπο η Δύση πλήττει όχι μόνο τη Ρωσία, αλλά και την ίδια. Το υπάρχον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα βασίζεται αποκλειστικά στην εμπιστοσύνη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών ως εκδότη του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος. Πριν από μισό αιώνα, υπήρχε ένας παράγοντας χρυσού, αλλά το 1971 τα κράτη αποδέσμευσαν το νόμισμά τους από τις τιμές του, γεγονός που κατέστησε δυνατή την έκδοση χρημάτων ουσιαστικά χωρίς έλεγχο.
Προσπαθώντας να στηρίξουν την οικονομία τους σε μια συνεχή κατάσταση πριν από την κρίση, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντλούν ενεργά τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις και τον πληθυσμό τους με χρήματα που εξασφαλίζονται από κρατικές υποχρεώσεις. Το αποτέλεσμα ήταν υψηλά ποσοστά πληθωρισμού στην Αμερική και την Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, το εξωτερικό χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε τα 30 τρισεκατομμύρια δολάρια. Και για κάποιο λόγο οι Αμερικανοί συζητούν πιθανή χρεοκοπία από τη Ρωσία. Ήρθε η ώρα να χρεοκοπήσουν. Για να ξεπεράσουν τις αρνητικές συνέπειες και τον νέο εμπλουτισμό, οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργούν μια ανθρωπογενή παγκόσμια κρίση. Δηλαδή θέλουν να λύσουν τα προβλήματά τους σε βάρος των χωρών του υπόλοιπου κόσμου, παρεμπιπτόντως, πρωτίστως της Ευρώπης.

Οι Ευρωπαίοι δεν ντρέπονται, κατά τη γνώμη μου.


Nikolai Patrushev:
Επιπλέον, περπατούν χαρούμενοι προς την κατεύθυνση της άβυσσο που έχουν σκάψει για αυτούς οι Ηνωμένες Πολιτείες. Υπό αυτή την έννοια, πολλά έχουν αλλάξει από τον Ψυχρό Πόλεμο. Τότε οι Ευρωπαίοι αντιστάθηκαν στην Ουάσιγκτον με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Προφανώς, λόγω του γεγονότος ότι οι παλιές γενιές των ρεαλιστών πολιτικών δεν έχουν περάσει ακόμη στο παρελθόν. Εκείνη την εποχή, το τείχος ήταν στο Βερολίνο και η σημερινή ευρωπαϊκή ελίτ έχει ένα τείχος στο κεφάλι της.

Δεν νομίζω ότι οι ζωές των Ουκρανών ανησυχούν τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν επανειλημμένα αποδείξει τον επιθετικό αντιανθρώπινο χαρακτήρα τους. Το ΝΑΤΟ επίσης δεν υπήρξε ποτέ αμυντική συμμαχία, παρά μόνο επιθετική.

Στη δεκαετία του 1980, σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσουν τη σοβιετική οικονομία, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να απαγορεύσουν στις ευρωπαϊκές εταιρείες να αγοράζουν υδρογονάνθρακες από τη Μόσχα. Τότε η Ευρώπη δεν ακολούθησε το παράδειγμα της Ουάσιγκτον. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν στις δικές τους εταιρείες να πωλούν τεχνολογίες για παράκτιες γεωτρήσεις στην ΕΣΣΔ, με αποτέλεσμα δεκάδες αμερικανικές και ιαπωνικές εταιρείες να υποφέρουν. Για να καθυστερήσει την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από τη Σοβιετική Ένωση, η Ουάσιγκτον χρησιμοποίησε παραπληροφόρηση. Δεν σου θυμίζει τίποτα;

Και τι πρέπει να κάνουμε για να διασφαλίσουμε την κυριαρχία του ρουβλίου;

Nikolai Patrushev:
Για την κυριαρχία κάθε εθνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, τα μέσα πληρωμής του πρέπει να έχουν εγγενή αξία και σταθερότητα τιμών, χωρίς να συνδέονται με το δολάριο. Τώρα οι ειδικοί εργάζονται σε ένα έργο που προτείνεται από την επιστημονική κοινότητα για τη δημιουργία ενός νομισματικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος διπλού βρόχου. Ειδικότερα, προτείνεται να καθοριστεί η αξία του ρουβλίου, η οποία θα πρέπει να υποστηρίζεται τόσο από χρυσό όσο και από μια ομάδα αγαθών που είναι νομισματικές αξίες, ώστε η συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου να ευθυγραμμίζεται με την πραγματική ισοτιμία αγοραστικής δύναμης.

Παρόμοιες ιδέες έχουν διατυπωθεί και στο παρελθόν. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί δήλωσαν ότι έρχονται σε αντίθεση με τα συμπεράσματα της οικονομικής θεωρίας ...


Nikolai Patrushev: Δεν έρχονται σε αντίθεση με τα συμπεράσματα της οικονομικής επιστήμης, αλλά αντιτίθενται στα συμπεράσματα των δυτικών οικονομικών εγχειριδίων. Η Δύση έχει επικυρώσει μονομερώς στον εαυτό της ένα πνευματικό μονοπώλιο στη βέλτιστη οργάνωση της κοινωνίας, και το χρησιμοποιεί αυτό για περισσότερο από μια δεκαετία. Να θυμίσω ότι οι μεταρρυθμίσεις σοκ της δεκαετίας του 1990 στη χώρα μας έγιναν αυστηρά σύμφωνα με αμερικανικά εγχειρίδια.

Η γοητεία των επιχειρηματιών μας, που βγήκαν από εκείνη την εποχή, μόνο με τους μηχανισμούς της αγοράς, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της χώρας μας, αποτελεί παράγοντα κινδύνου. Δεν είμαστε αντίθετοι στην οικονομία της αγοράς και τη συμμετοχή σε παγκόσμιες αλυσίδες παραγωγής, αλλά γνωρίζουμε ξεκάθαρα ότι η Δύση επιτρέπει σε άλλες χώρες να είναι εταίροι της μόνο όταν είναι επωφελής για αυτήν. Ως εκ τούτου, η πιο σημαντική προϋπόθεση για τη διασφάλιση της οικονομικής ασφάλειας της Ρωσίας είναι η εξάρτηση από το εσωτερικό δυναμικό της χώρας, η διαρθρωτική αναδιάρθρωση της εθνικής οικονομίας σε σύγχρονη τεχνολογική βάση.
Πόσο επιτυχώς επιλύεται αυτό το έργο σήμερα; Τώρα γίνεται και πάλι πολύς λόγος για την υποκατάσταση των εισαγωγών, αλλά δεν είναι μυστικό για κανέναν ότι δεν έχει ακόμη επιτευχθεί μια αποφασιστική ανακάλυψη.
Nikolay Patrushev: Τα καθήκοντα και οι προτεραιότητες έχουν τεθεί απολύτως σωστά και θα συνεχίσουμε να τα εφαρμόζουμε. Ένα άλλο πράγμα είναι ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί σημαντικά η πειθαρχία της εφαρμογής τους, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ των αρμόδιων τμημάτων.

Εάν όλες οι οδηγίες του αρχηγού του κράτους στον τομέα της υποκατάστασης των εισαγωγών εκπληρώνονταν εγκαίρως, τότε θα μπορούσαμε να αποφύγουμε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ρωσική οικονομία.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Η δημιουργία εργοστασίου στην Αγία Πετρούπολη για την παραγωγή ινσουλίνης υψηλής ποιότητας αντιτάχθηκε από μια σειρά δομών. Σήμερα είναι μια σοβαρή επιχείρηση, η παραγωγή φαρμάκων στην οποία είναι εντελώς ανεξάρτητη από τις εισαγωγές, με εξαίρεση τη συσκευασία. Ωστόσο, πρέπει επίσης να παράγεται από εμάς, μας λένε για αυτό, για παράδειγμα, από κατασκευαστές τροφίμων. Φυσικά, δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια σε σημαντικά επιτεύγματα. Σημαντικές επιτυχίες στην υποκατάσταση των εισαγωγών έχουν επιτύχει οι επιχειρήσεις της εταιρείας Rostec, κυρίως εκείνες που παράγουν προϊόντα αμυντικής βιομηχανίας.

Ενα άλλο παράδειγμα. Χάρη στο Δόγμα Επισιτιστικής Ασφάλειας που αναπτύχθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας κατέστη δυνατό να γίνουν ακριβείς υπολογισμοί και να αυξηθεί η αυτάρκεια της χώρας μας με βασικά είδη τροφίμων. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό επίτευγμα, το οποίο η χώρα μας δεν κατάφερε να πετύχει πλήρως καθ' όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Επομένως, όλες οι προσπάθειες των Δυτικών να μεταθέσουν την ευθύνη για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση που προκάλεσαν στη Ρωσία είναι προφανώς καταδικασμένες σε αποτυχία.

Η Ρωσία θα πρέπει να επεκτείνει τη γκάμα των εγχώριων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Είναι σημαντικό να προωθηθούν οι εγχώριες εξελίξεις στην παραγωγή το συντομότερο δυνατό. Θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στις ποιοτικές αλλαγές στην επιλογή του επιστημονικού προσωπικού και στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των δραστηριοτήτων τους. Η ρωσική επιστήμη πρέπει να γίνει η κορυφαία παραγωγική δύναμη, μια από τις κινητήριες δυνάμεις για την ανάπτυξη της χώρας μας.

Είμαι βέβαιος ότι θα λύσουμε όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα των περιορισμών των κυρώσεων. Σήμερα η Ρωσία προσανατολίζεται εκ νέου από την ευρωπαϊκή αγορά στις αγορές της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Δίνουμε προτεραιότητα στην EAEU, η σημασία της οποίας στις σημερινές συνθήκες αυξάνεται πολλαπλάσια. Οικοδομούμε συνεργασία με τις χώρες BRICS και SCO, οι οποίες ενώνουν περίπου τρεισήμισι δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη.

Αναφερθήκατε στην επιστήμη, αλλά στις σύγχρονες συνθήκες, φαίνεται ότι είναι απαραίτητο να αναδιαρθρωθεί όχι μόνο αυτή, αλλά και η τριτοβάθμια εκπαίδευση και η σχολική εκπαίδευση.

Nikolai Patrushev: Είμαι ειλικρινά πεπεισμένος ότι δεν μπορούμε να αναπτυχθούμε με επιτυχία χωρίς σαφή κατανόηση από ολόκληρη την κοινωνία των εθνικών μας στόχων και στόχων, του πλήρους βάθους της πνευματικής και ιστορικής μας ταυτότητας. Επομένως, κάθε κάτοικος της χώρας μας, κάθε Ρώσος από την παιδική ηλικία πρέπει να γνωρίζει και να κατανοεί γιατί όλοι ζούμε και εργαζόμαστε ως ενιαίος λαός, τι προσπαθούμε.

Η Δύση, ωστόσο, συνεχίζει να ενεργεί σύμφωνα με το απάνθρωπο δόγμα του «χρυσού δισεκατομμυρίου», που συνεπάγεται σημαντική μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού με διάφορους τρόπους. Για να το κάνει αυτό, η Δύση έχει δημιουργήσει βδελυρά μια αυτοκρατορία ψεμάτων, που περιλαμβάνει τον εξευτελισμό και την καταστροφή της Ρωσίας και άλλων απαράδεκτων κρατών. Μας φτύνουν στα μάτια, αλλά ισχυρίζονται ότι είναι η δροσιά του Θεού.


Η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες δεν κρύβουν το γεγονός ότι οι κυρώσεις τους στοχεύουν τόσο στην υλική όσο και στην πνευματική εξαθλίωση των Ρώσων. Το να καταστρέψουν την εκπαίδευσή μας επιβάλλοντάς μας τα λεγόμενα προοδευτικά μοντέλα εκπαίδευσης είναι για τους Δυτικούς εξίσου στρατηγικό καθήκον όπως, για παράδειγμα, να φέρουν το ΝΑΤΟ πιο κοντά στα σύνορά μας.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει τίποτα προοδευτικό εκεί. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, πολλοί λένε ήδη ότι στα μαθήματα μαθηματικών πρέπει κανείς να τραγουδάει και να χορεύει, γιατί η επίλυση προβλημάτων και εξισώσεων καταθλίβει και κάνει διακρίσεις. Δεν χρειαζόμαστε τέτοια «πρόοδο». Η τρέχουσα κατάσταση αποδεικνύει την ανάγκη να τηρηθούν οι παραδοσιακές ρωσικές πνευματικές και ηθικές αξίες, η μεταρρύθμιση του συστήματος εκπαίδευσης και διαφώτισης με την επιστροφή των ιστορικά δικαιολογημένων πλεονεκτημάτων του εθνικού σχολείου. Είμαι ακόμα πεπεισμένος ότι η σοβιετική σχολή εκπαίδευσης ήταν ιστορικά η πιο προηγμένη και προοδευτική στον κόσμο και πρέπει να σημειωθεί πρόοδος έχοντας αυτό κατά νου.

Τι ακριβώς πρέπει να γίνει;

Nikolai Patrushev:
Είναι απαραίτητο να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στην ανάπτυξη της λογικής σκέψης, να διαμορφώσουμε σταθερή γνώση και την ικανότητα λήψης ανεξάρτητων αποφάσεων και όχι απλώς να βάζουμε σταυρούς σε δοκιμές. Να αναπτύξει εφαρμοσμένη εφαρμογή των θεμελιωδών επιστημών.

Είναι αδύνατο να βασιστούμε αποκλειστικά στην ψηφιοποίηση της εκπαίδευσης, αφού το Διαδίκτυο μπορεί να είναι όχι μόνο πηγή εγκυκλοπαιδικής πληροφόρησης, αλλά και πολιτικοποιημένης παραπληροφόρησης. Στο επίκεντρο των πάντων βρίσκεται η ανάπτυξη των προσωπικών πνευματικών και πνευματικών ιδιοτήτων. Με σωστή ανατροφή, ολοκληρωμένα μορφωμένα, σωματικά και ηθικά υγιή παιδιά, που γνωρίζουν και κατανοούν την ιστορία και τον πολιτισμό της πατρίδας τους, αυτός είναι ο πλούτος μας και η εγγύηση της εγγυημένης επιτυχημένης ανάπτυξης της Ρωσίας. Για χάρη του μέλλοντος των παιδιών μας, για χάρη μιας  ευημερούσας χώρας στην οποία θα ζουν, εργαζόμαστε σήμερα.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Telika oi Slavoi den einai aplos oi xanthoi negroi tis Eyropis. Einai akomi xeirotera. Eno prokeitai gia anthropous me ipsilo IQ ostoso i legomeni pneymatiki tous igesia me kapoies exaireseis opos oi Solzenitsyn kai Tolstoy tous vlepoun tous idious tous omoethneis tous os mouzikous. Prota epi paradeigmati eidan oi kommounistes tous Rosous os peiramatozoa kai meta oi Nazi os ypanthropous. Etsi kai simera. Oi Putin kai Zelensky vlepoun tous Rosous kai Oukranous os aplo kreas gia ta kanonia opos evlepan oi Dytikes elit tous Agglous Gallous kai Germanous prin 110 xronia. Simera kanenas Amerikanos kai Dytikoeyropaios den tha anexotan na skotonontai oi anthropoi san tis myges se polemo. Enoeitai oti den tha to dexotan gia Amerikanous kai Dytikoeyropaious. Stin Anatoliki Eyropi einai san to roloi na kolise sto 1944. Dystyxos kai to enoo to dystyxos eno sysomi I pagosmia koini gnomi gia alites opos oi Rodney King kai George Floyd xalase ton kosmo gia tous Slavous akomi kai oi ypotithemenoi Antidytikoi Slavofiloi theoroun fysiko to gegonos na skotonontai kata xiliades. Telika stin xrimatagora tou aimatos akomi kai to aima ton negron exei en tois pragmasi megalyteri axia apo to Slaviko aima. AM

Ανώνυμος είπε...

Opoios diafonei me to sxolio as paratirisei posa arthra antidytikon dimosiografon asxolithikan me ton thanato tou narkomanous George Floyd kai itan ametrita kai poso oi idioi aytoi anthropoi exthroi ypotithetai tis Dysis vlepoun tous Rosous kai Oukranous pou skotonontai kata xiliades san apla pionia tis ideolipsias tous. AM

Ανώνυμος είπε...

Vevaia ti psaxneis na vreis tora. Edo oi en Elladi antidytikoi ypotithetai opos o megas kai polys Natsios kakizoun tin Tourkia akomi kai gia ayta pou den tha eprepe. Opos oti paremeine oudeteri ston B Pagosmio. Les kai eprepe eno den tis epitethike kanenas na eperne meros sto sfageio. Oi idioi anthropoi yperifanevontai gia tin teleios anofeli thysia dekadon xiliadon Ellinon pou ektelestikan apo ta nazistika ktini logo ton teleios anofelon dithen ethnikon sabotage tou kata vasi agglokinitou EAM. Itan mia thysia teleios anofelis. Exoun loipon oi dikoi mas as poume pneymatikoi anthropoi kai to elliniko aima teleios ftino. AM

amethystos είπε...

Μετά τούς καταστροφικούς πολέμους τού Ομπάμα καί τής Κλίντον φτάσαμε φίλε σέ έναν αναπόφευκτο πόλεμο.

Ανώνυμος είπε...

Na mou to thymitheis Amethyste. O Putin den tha xtypisei kanenan Dytiko stoxo. San palios tis KGB xerei to thaymasio mathima tou ontos terastiou politikou Stalin. Oti boreis na xyneis oso anatoliko aima theleis. Mia stagona Dytikou aimatos borei na se steilei stin kremala. Alloste ekei tin patise o Hitler. Oxi gia ta ekkatomyria ton Ellinon kai slavon. Alla gia to oti xythike dytiko aima. Gia ayto alloste oi diafores aristeres diktatories vastane ateleiotes dekaeties px Kina Voreia Korea Kuva klp. Giati katapiezoun tous so sostous anthropous pou thelei I Dytiki dianoisi. AM

amethystos είπε...

Eίναι καί τό οικονομικό στή μέση αδελφέ. Είναι καί η Κίνα. Είναι λεπτές οι ισορροπίες. Θά δούμε. Γιά τήν ώρα ξεπουλάει η αμερική. Νά δούμε γιά πόσο ακόμη.Δυστυχώς ο λαός δέν υπάρχει.Δέν υπάρχουν πνευματικοί αρχηγοί στό λαό, στρατηγοί. Ολοι εκπαιδεύονται στό ίδιο σύστημα. Η Εκκλησία τών Αγίων δέν έχει λόγο.Ερμαια τού τέλους τής αυτοκρατορίας.