Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΚΟΣΜΟ: ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Συνέδριο στο Regensburg της Βαυαρίας
 
Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΚΟΣΜΟ:
ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Από 20 έως και 22 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο Regensburg της Βαυαρίας συνέδριο με θέμα «Η χριστιανική μαρτυρία στον σημερινό κόσμο: Όψεις της σύγχρονης Ορθόδοξης θεολογίας στην Ελλάδα», το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Ανατολικών Εκκλησιών της Ρωμαιοκαθολικής Επισκοπής του Regensburg και την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

Το συνέδριο ξεκίνησε το απόγευμα της 20ης Οκτωβρίου με επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο τοπικός ρωμαιοκαθολικός επίσκοπος Rudolf Voderholzer, ο οποίος καλωσόρισε εγκάρδια τους συνέδρους. Στο πλαίσιο της οικουμενικής αυτής συνάντησης ο επίσκοπος ανακοίνωσε την παράταση της θητείας του διευθυντή του Ινστιτούτου Ανατολικών Εκκλησιών, Δομηνικανού ιερομόναχου υφηγητή π. Dietmar Schon, για μια ακόμη εξαετία και του επέδωσε το σχετικό έγγραφο, συγχαίροντάς τον π. Schon για την καρποφόρα και εντατική δραστηριότητα του Ινστιτούτου κατά την πρώτη εξαετία της λειτουργίας του (ιδρύθηκε το 2016). Στα έργα του πολυγράφου π. Schon, συγκαταλέγεται η πρώτη διεθνώς μονογραφία για το κείμενο του Οικουμενικού Πατριαρχείου «Υπέρ της του κόσμου ζωής», ενώ μία δεύτερη, αφιερωμένη στη σημασία του κειμένου αυτού για τον οικουμενικό διάλογο, βρίσκεται υπό έκδοση.
Στον χαιρετισμό του, το πρωί της 21ης Οκτωβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, πρόσφερε μια συνοπτική σκιαγράφηση των εξελίξεων της νεοελληνικής θεολογίας, οι οποίες επρόκειτο να εξεταστούν στη συνάντηση στο Regensburg. «Στόχος του συνεδρίου», επισήμανε ο Σεβασμιώτατος, «είναι να παράσχει μια επικαιροποιημένη αξιολόγηση αυτών των εξελίξεων, εστιάζοντας σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που κυμαίνονται από το κανονικό δίκαιο, την πολιτική θεολογία, την πατερική σκέψη, τις βιβλικές σπουδές έως τον οικουμενικό διάλογο και την ανάδειξη των προοπτικών της σύγχρονης ελληνικής θεολογίας στο πλαίσιο της ύστερης νεωτερικότητας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής μας».

Στον δικό του χαιρετισμό, ο διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Δρ. Παντελής Καλϊτζίδης, αφού επισήμανε ότι η Ακαδημία του Βόλου είναι διεθνώς γνωστή για την εστίασή της στη συζήτηση για τη σχέση Ορθοδοξίας και Νεωτερικότητας, υπογράμμισε το γεγονός ότι μέρος αυτού του προγράμματος είναι και η συζήτηση για την ανανέωση της ορθόδοξης θεολογίας στον 20ό αιώνα, την θεολογική γενιά του '60 στην Ελλάδα, αλλά και τη συνάντηση μεταξύ ανατολικής και δυτικής θεολογίας, ενώ ανέδειξε τη σημασία της συνδιοργάνωσης του συνεδρίου για την κατανόηση σε διεθνές επίπεδο των νέων ή αναδυόμενων τάσεων που λαμβάνουν χώρα στην ελληνική ή ελληνόφωνη θεολογία.

Ο Επίσκοπος Rudolf Voderholzer εκφώνησε την πρώτη κεντρική ομιλία με θέμα «Σύγχρονες προκλήσεις για την Καθολική Εκκλησία». Αφορμώμενος από τη συζήτηση που διεξάγεται στη Γερμανία για τον λεγόμενο «Συνοδικό δρόμο», ο επίσκοπος εξέθεσε τον τρόπο που η ρωμαιοκαθολική θεολογία κατανοεί το ζήτημα της συνοδικότητας και επικεντρώθηκε στις θεολογικές προκλήσεις που προκύπτουν από αιτήματα ανανέωσης στην Εκκλησία.

Την κεντρική ομιλία εκ μέρους της ορθόδοξης παράδοσης ανέλαβε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Καμερούν κ. Γρηγόριος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) με θέμα «Η ορθόδοξη ιεραποστολή στην Αφρική μέσα από το παράδειγμα της Ιεράς Μητροπόλεως Καμερούν. Ποιμαντικά προβλήματα αρχαίων κοινωνιών υπό το φως της νεωτερικότητας».
Στην επόμενη συνεδρία ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και του Ινστιτούτου του Αγίου Σεργίου Παρισίων, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, εισηγήθηκε το θέμα «Σύγχρονες (1872-2022) συμβολές του Κανονικού Δικαίου της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη μετανεωτερική εποχή». Ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτριος Μόσχος, επίσης μέλος του ΔΣ της ΑΘΣ, μίλησε για τη σχέση πολιτικής θεωρίας και ορθόδοξης θεολογίας στη σύγχρονη Ελλάδα. Η Kristina Stoeckl, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Innsbruck, εισηγήθηκε το θέμα «Ορθοδοξία και ανθρώπινα δικαιώματα». Το απόγευμα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ερφούρτης Βασίλειος Μακρίδης παρουσίασε εισήγηση με θέμα «Η ελληνορθόδοξη θεολογία και η ενασχόλησή της με τις προκλήσεις της νεωτερικότητας», ενώ η Άννα-Θεοδώρα Βαλσάμου (Βαλκανιολόγος, MΤh), επιστημονική συνεργάτις της Ακαδημίας, ανέλυσε τη σχέση Εκκλησίας και έθνους στην ελληνική θεολογία μετά το 2000.

Το πρωί της 22ας Οκτωβρίου ο π. Dietmar Schon OP μίλησε με θέμα «Το κείμενο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την κοινωνική ηθική». Ακολούθως ο Δρ. Νικόλαος Ασπρούλης, αναπληρωτής διευθυντής της ΑΘΣ, εκφώνησε εισήγηση με τίτλο «Από τη νεοπατερική στη μεταπατερική θεολογία: Η θέση και ο ρόλος των Πατέρων στη σύγχρονη ελληνορθόδοξη θεολογία». Ο Γεώργιος Βλαντής, MΤh, διευθυντής του Συμβουλίου των Εκκλησιών της Βαυαρίας και επιστημονικός συνεργάτης της ΑΘΣ, ανέπτυξε το θέμα «Οικουμενισμός και ελληνόφωνη Ορθοδοξία». Η τελευταία εισήγηση παρουσιάστηκε από την Αικατερίνη Τσαλαμπούνη, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος του ΔΣ της ΑΘΣ με θέμα «Η θέση των γυναικών στην Εκκλησία: Ερεθίσματα από τη σύγχρονη ελληνική θεολογία».

Οι εισηγήσεις θα εκδοθούν προσεχώς, στην αγγλική γλώσσα. Η Ακαδημία και το Ινστιτούτο Ανατολικών Εκκλησιών του Regensburg σχεδιάζουν μια δεύτερη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στον Βόλο το 2024.
 
Οι φωτογραφίες της ανάρτησης είναι του Γιώργου Βλαντή.

ΠΟΙΟΣ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ; 
ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΣΥΡΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΔΙΟΤΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΤΥΠΟ.
ΑΣ ΘΕΣΟΥΜΕ ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ.
 ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ;

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ολοι αυτοι οι εκκλησιαστικοι λαικοι και κληρικοι οικουμενιστες και αντιοικουμενιστες που ανεξαρτητως της στασης τους στα διαφορα θεματα μοστραρουν ολοι επειδεικτικα ολο υπερηφανεια τα πτυχια και μαστερς και διδακτορικα που πηραν απο θεολογικες σχολες της Εσπεριας και φυσικα σνομπαρουν αυτους που πηραν εν Ελλαδι πτυχιο μου θυμιζουν ενα περιστατικο που εγινε πριν 60 περιπου χρονια στην Καλαμαρια .Τοτε που στις συνοικιες οι μονοι που ειχαν τηλεφωνο μονο οι διαφοροι περιπτεραδες και μπακαληδες . Παει λοιπον η συζυγος ενος που εργαζοταν στο κεντρο τον παιρνει τηλεφωνο απο το συνοικιακο μπακαλικο στην δουλεια του και αρχιζει .Τωρα που θα γυρνας απο την δουλεια οπως θα περνας απο το Καπανι παρε τοσο τυρι τοσο κρεας το ταδε απορυπαντικο παρε και λουκανια κλπ . Την ψωνιζει και ο μπακαλης που ακουγε την συνομιλια και της λεει εκνευρισμενος .Και εμεις τι πουλαμε εδω ακριβως κυρια μου ? Τα αρχιδια μας ? ΑΜ

BM είπε...

Δέν μάς έμειναν ούτε αυτά τώρα πλέον φίλε.Δέν έχουμε πιά ούτε τά ελληνικά σχολεία ούτε τίς εκκλησιές πού μάς παρήγγειλε ο Αγιος Κοσμάς. Ακόμη καί ο Κολοκοτρώνης στόν Κοραή αναφέρθηκε σάν αφυπνιστή τού γένους. Δέν μάς τρέφουν ούτε οι αρχαίοι σοφοί ούτε οι ΣΟΦΟΊ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

Epi tou piestiriou. Ayti i anartisi anaferetai stin douloprepeia ton oikoumeniston Orthodoxon stous Papikous kai Protestantes. Aytous fysika tous LGBT friendly tou PSE. Alla kai ta antioikoumenistika blogs polles fores exoun filoxenisei anartiseis Protestanton alla ayton pou den anikoun sto Pagosmio Symvoulio Ekklision. Idios to Voanerges tis Esfigmenou. Oloi aytoi oi antioikoumenistes Protestantes einai yper tis xoris kamenan elenxo oplokatoxis. Baino stis selides tous. E loipon liges ores prin stin Virgini eixame allo ena peristatiko mazikon fonin. Se ena Wall mart o proistamenos anoixe pyr kai skotose 10 atoma. Na tous xairontai kai oi antioikoumenistes tous neous synaiterous tous. Oi Oikoumenistes me tous LGBT kai oi antioikoumenistes me tous daimonismenous. AM

BM είπε...

Νομίζω φίλε ότι τελικά ο αντιοικουμενισμός όπως περιορίστηκε στήν παράβαση τών κανόνων κατήντησε καί αυτός αίρεση. Εχουμε τρείς εκκλησίες οι οποίες σκοτώνονται μεταξύ τους στό προαύλιο τής Μιάς Εκκλησίας τών Αγίων. Είμαστε μιά ωραία κωμωδία.