Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Η άποψη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για το Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο

πηγή : ΑΚΤΙΝΕΣ
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε στη δεύτερη συνεδρία της για το μήνα Σεπτέμβριο 2010, να αποστείλει εκπρόσωπο στη Βιέννη, στο Διάλογο με τους Παπικούς, το Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο.

Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται ποια είναι η θέση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στις ενστάσεις τόσο του Μητροπολίτη Κυθήρων όσο και άλλων θεολόγων και πανεπιστημιακών, όπως του κ. Τσελεγγίδη. Την απάντηση δίνουν τα λεγόμενα του ίδιου του Αρχιεπισκόπου στην αντιφώνησή του στο Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας. Χρυσόστομο κατά την υποδοχή του (22/3/2008) στο Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής Μεσσηνίας.

22/3/2008

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Μεσσηνίας κύριε Χρυσόστομε,
Σεβασμιώτατοι άγιοι αρχιερείς,
Ευλαβέστατοι κληρικοί και μοναχοί,
Εξοχότατε κύριε υπουργέ,
Κύριοι Βουλευτές,
Κύριε Νομάρχα,
Κύριε Δήμαρχε,
Εντιμότατοι Άρχοντες,
Λαέ του Θεού,
Ύμνον και ευχαριστία αναπέμπομε προς τον εν Τριάδι θεώ για το πως οικονομεί τα πράγματα του καθενός μας, ώστε σήμερον να ευρισκόμεθα ανάμεσα σας, σε τόπο ιδιαιτέρως δι’ εμέ προσφιλή κατά την πρώτη επίσημο, εκτός της Αρχιεπισκοπής Αθηνών έξοδόν μας, αφότου ανέλαβα ψήφω και δοκιμασία των αδελφών επισκόπων την διαποίμανση της εν Αθήναις Εκκλησίας και την προεδρία του Συνόδου των επισκόπων της Ελλάδος.

Και είναι ιδιαιτέρως προσφιλής ο τόπος σας, γιατί είναι ο πρώτος εκκλησιαστικός χώρος που διερευνήσαμε, για να διακονήσομε την Εκκλησία, κοντά στον μακαριστό Μητροπολίτη Χρυσόστομο Θέμελη, που διακόνησε την κατά Μεσσηνίαν Εκκλησία, με αυταπάρνηση και εκκλησιαστικό ήθος για 40 και πλέον έτη.

Χάρις στην πρόσκληση του, βρεθήκαμε κατά το τέλος των φοιτητικών μας χρόνων στην Καλαμάτα και μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσομε από κοντά, την ιστορία της εν Μεσσηνία Εκκλησίας, να επισκεφθούμε και να θαυμάσουμε τα κλασικά και βυζαντινά της μνημεία. Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

Αλλά είχα και μια άλλη ευκαιρία να συνδεθώ με την Μεσσηνιακή γη, όταν στα μέσα της δεκαετίας του 1960, ως φοιτητής του αρχαιολογικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετείχα στις ανασκαφές στο αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης, στο σημερινό Μαυρομάτι Ιθώμης.

Σεβασμιώτατε άγιε Μεσσηνίας, Σας ευχαριστώ Θερμά για την πρόσκληση σας να βρίσκομε σήμερα ανάμεσά σας , για τα καλά σας λόγια, καθώς και για την ευκαιρία να αναμνησθώμε παλαιών ημερών. Στο πρόσωπο σας χαιρετίζω τους κληρικούς και μοναχούς, τους άρχοντες και τον ευσεβή λαό της Μεσσηνίας.

Χαίρομαι ιδιαιτέρως για την παρουσία των ενταύθα παριστάμενων λίαν αγαπητών εν Χριστώ αδελφών αρχιερέων, εν τω προσώπω των οποίων χαιρετίζω τους πιστούς των κατά τόπους Εκκλησιών τους.

«Ιδού δη τι καλόν ή το τερπνόν αλλ’ ή το κατοικείν αδελφούς επί το αυτό». Τι πιο ευχάριστο από το να συνατιώμαστε μεταξύ μας. Με την αυριανή Θεία Λειτουργία, η συνάντησή μας εν Χριστώ θα ανοιχθεί στο παρελθόν και στο μέλλον. Ή μάλλον τα έσχατα θα εισέλθουν μέσα στην ιστορία. Δεν θα είναι μια απλώς ιστορική συνάντηση που παρήλθε και ουκ ήν. Ἦλθα, λοιπόν, κυρίως για νὰ λειτουργήσουμε καὶ νὰ λειτουργηθοῦμε καὶ νὰ ζήσουμε τὸ μυστήριο τῆς Ἐκκλησίας, ὅπου καὶ θὰ μνημονεύσουμε τοῦ κόπου τῶν Πατέρων μας, των Προγόνων μας, των ονομάτων των αγωνιστών της Πίστεως και της Ελευθερίας, τοῦ ἡρωϊσμοῦ και της αγωνιστηκότητάς των.

Σεβασμιώτατε άγιε Μεσσηνίας,

Έχετε την ευλογία να είστε Προεστώς μιας Εκκλησίας ιστορικής όχι μόνο εκ του γεγονότος ότι έχομε την πρώτη σημαντική απελευθερωτική κίνηση των αγωνιστών του 21, αλλά και για την πλούσια εκκλησιαστική της μαρτυρία και ιστορία.

Γνωρίζετε πολύ καλά την αλλοίωση που έχει υποστεί σε πολλές περιπτώσεις το εκκλησιαστικό γεγονός, κατά τους νεότερους χρόνους. Ιδίως από την Ανεξαρτησία με την εκοσμίκευση, τον πιετισμό, τον ηθικισμό και τον ψυχολογισμό. Συχνά η ορθοδοξία ταυτίζεται με μια ξενάγηση σε ένδοξο παρελθόν, ή αντιμετωπίζεται ως ένα απαραίτητο φολκλορικό στοιχείο. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη η Ορθοδοξία να διαλεχθεί με τον κόσμο και να απαντήσει στις προκλήσεις των καιρών και τα προβλήματα με βάση το αυθεντικό εκκλησιαστικό πνεύμα των αγίων Πατέρων. Θεολογία καλείται να απαντά στα υπαρξιακά ζητήματα του ανθρώπου με τρόπο σαφή και άμεσο.

Ο δυναμισμός σας, η κατάρτισή σας η θεολογική και εκκλησιαστική, η ακαδημαϊκή και συγγραφική σας εμπειρία, η συμμετοχή σας σε διορθόδοξα, σε διαχριστιανικά συνέδρια και στον διάλογο με την δυτική εκκλησία, εγγυώνται ότι θα κατορθώσετε να δώσετε το πραγματικό μήνυμα του ευαγγελίου που δεν είναι άλλο από την νίκη του θανάτου, την απελευθέρωση του ανθρώπου από τα περιοριστικά δεσμά της φύσης. Αυτό το μήνυμα του ευαγγελίου που ουσιαστικά καταργεί την θρησκεία, αφού η Εκκλησία είναι το τέλος κάθε θρησκείας.

Αυτά τα προσόντα σας σε συνδυασμό και με την βιολογική σας νεότητα, ενισχύουν την εγγύηση και την ελπίδα τόσο την δική μου όσο πιστεύω και των αγίων αδελφών μας, ότι θα συμβάλλετε αποφασιστικά σε όλα αυτά τα καίρια ζητήματα, ότι ο λαός της Μεσσηνίας με εσάς επίσκοπο έχει την ελπίδα του επαν- ευαγγελισμού και ενός ευλογημένου και ειρηνικού μέλλοντος εν αναμονή των Εσχάτων.

Εις βεβαίωση του εν Χριστώ συνδέσμου, επιτρέψτε μου να σας προσφέρω το παρόν Ευαγγέλιον, αντίγραφον ευαγγελίου της Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά, πάνω στο οποίο ορκίσθηκαν οι αγωνιστές του 21 της περιοχής της Ρούμελης. Αυτό που έφερε επάνω του ο επίσκοπος Σαλώνων Ησαίας, όταν σκοτώθηκε στη μάχη της Χαλκωμάτας στην Ρούμελη.

Ευχαριστώ.

ΣΧΟΛΙΟ : Δέν χωρά νούς ανθρώπου τήν παραδοχή πώς αυτή η γλώσσα είναι χριστιανική. Πώς αυτοί ο άνθρωποι είναι χριστιανοί, ότι ο Μεσσηνίας νίκησε τό θάνατο!!! Αφήσαμε τήν Εκκλησία στά χέρια τών επιτηδείων και κατήντησε ανέκδοτο. Ευτυχώς πού ο Ιερώνυμος παρακολουθεί θεολογικά μαθήματα στού Γιανναρά, διαφορετικά αμφιβάλλουμε άν θα μπορούσε να ανοίξει το στόμα του.
ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΚΑΤΑΝΤΙΑ.
Καί ο Θεός γιά να μάς τιμωρήσει γιά τίς αμαρτίες μας, γιά την παθητικότητά μας, μάς υποχρεώνει να τούς ακούμε.

Αμέθυστος

1 σχόλιο:

amethystos είπε...

Ο "χριστιανός" είναι ένα πλάσμα πολλαπλώς λεγόμενον.