Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Ιωαννουπόλεως Σεραφείμ μιλάει στο Amen.gr από την Βιέννη για την πορεία του Διαλόγου Ορθοδόξων-Ρωμαιοκαθολικών

Πρέπει να έχουμε σοβαρά υπόψιν μας ότι ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για να εξετάσει διαφορές και αποστάσεις που δημιουργήθησαν ύστερα από αποξένωση αιώνων, σχεδόν δώδεκα αιώνων, αν θεωρήσουμε ότι πριν το Σχίσμα του 1054, είχε προηγηθεί η πρώτη απομάκρυνση των Ρωμαιοκαθολικών από την Ορθόδοξη Εκκλησία επί Πατριάρχου Φωτίου.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει συνείδηση ότι ως η μία, αγία, καθολική και αποστολική Εκκλησία έχει χρέος να γνωστοποιήσει τη διδασκαλία της στους Ρωμαιοκαθολικούς και ταυτόχρονα να τονίσει γιατί απορρίπτει το φιλιόκβε, το αλάθητον του Πάπα και την Ουνία. Έτσι το θέμα της εξετάσεως της θέσεως του Επισκόπου στην Εκκλησία από εκκλησιολογικής, βιβλικής, ιστορικής, δογματικής και πατερικής πλευράς είναι η μόνη οδός για να εντοπισθούν όσα σχετίζονται με όσα απορρίπτουν οι Ορθόδοξοι. Και επειδή συγκεκριμένα αναφερόμαστε στον Επίσκοπο της Ρώμης, εξετάζουμε ποιά ήταν η θέση του Επισκόπου της Ρώμης κατά την πρώτη χιλιετία σε συνδυασμό φυσικά και με τη θέση των Επισκόπων στα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία της Ανατολής, στην Κωνσταντινούπολη, Αλεξάνδρεια, Αντιόχεια και Ιεροσόλυμα.

Ν.Π.: Σε προηγούμενο κύκλο διαλόγου φάνηκε να μην υπάρχει απόλυτη σύμπνοια και ενότητα των Ορθοδόξων. Αυτή την φορά πως είναι το κλίμα;

Οι Ορθόδοξοι εκπρόσωποι έχουν και σύμπνοια και ενότητα διότι δεν προσπαθούν να παραθέσουν προσωπικές ή ατομικές θέσεις αλλά τη διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το ίδιο κάνουν κι οι Ρωμαιοκαθολικοί από τη δική τους πλευρά. Μια διαφορετική άποψη πάνω σε θέματα μεθοδολογίας και κατάρτισης του θεματολογίου δεν σημαίνει απουσία σύμπνοιας και ενότητας των Ορθοδόξων. Ίσως παλαιότερα επειδή συμμετείχαν περισσότεροι ακαδημαϊκοί Καθηγητές της Θεολογίας κι ολιγότεροι κληρικοί, εδινόταν η εντύπωση ότι οι έντονες συζητήσεις σε θέματα μεθοδολογίας και κατάρτισης του θεματολογίου να εσήμαιναν για πολλούς και απουσία σύμπνοιας και ενότητας. Σήμερα συμμετέχουν μόνο δύο λαϊκοί, η μεγάλη πλειοψηφία της Διορθόδοξης Επιτροπής σήμερα είναι Αρχιερείς (δεκαεννέα).

ΣΧΟΛΙΟ :

Πώς είναι δυνατόν άνθρωποι οι οποίοι στερούνται στοιχειώδους λογικής (όπως φαίνεται καθαρά από τήν απομάκρυνση τών εκκλησιών από την εποχή τού Μ.Φώτιου) να γνωρίζουν να υπερασπισθούν τήν ορθοδοξία.
Πώς είναι δυνατόν άνθρωποι μέ τέτοια εμπάθεια εναντίον τών πιστών λαϊκών, μέ τέτοια υποτίμηση, μέ τέτοια εξουσιομανία να νομίζουν πώς είναι χριστιανοί; !!!
Ο Κύριος στούς Φαρισαίους είπε μόνον έναν Λόγο: ΟΥΑΙ, ΟΥΑΙ !

ΥΓ.
Ο Ιωαννουπόλεως ο υπερασπιστής τής παραδόσεως, δέν υποστηρίζει μέ πάθος τήν χειροτονία τών γυναικών;

Αμέθυστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: