Είναι μαραθώνιος και όποιος αντέξει, δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος , σχολιάζοντας την ελληνοτουρκική ένταση, στον Alpha 9,89 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή.
Σχολιάζοντας το χθεσινό περιβόητο tweet του Γενς Στόλτενμπεργκ, στο οποίο ανέφερε ότι Τουρκία και Ελλάδα συμφώνησαν σε διάλογο για αποκλιμάκωση, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Αθήνας, ο κ. Συρίγος τόνισε: «Ήταν μια παγιδούλα, που εξυπηρετεί την Τουρκία. Εάν απαντούσαμε ότι δεν ισχύουν οις προτάσεις του ΝΑΤΟ, θα μας έλεγαν δεν θέλετε τον ειρηνικό διάλογο. Εάν μέναμε σιωπηλοί θα μας οδηγούσαν σε ένα διάλογο χωρίς να έχουν αποσυρθεί τα τουρκικά πλοία από την περιοχή».
Ερωτηθείς αν κάποιοι επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα blame game μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, ο καθηγητής επισήμανε: «Σε πολλές χώρες κυριαρχεί η αντίληψη, ‘’εντάξει, βρείτε τα, μην τα ψάχνουμε πολύ, να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία’’. Κανείς δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες».
«Αυτό που συμβαίνει τώρα με την Ελλάδα και την Τουρκία, είναι κάτι που συμβαίνει πολλά χρόνια με την Κύπρο», σχολιάζει, επισημαίνοντας ότι στη δεύτερη περίπτωση δεν υπήρξε… κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντα: «Τώρα, επεμβαίνουν, γιατί έχουμε ισχυρό στόλο και υπάρχει δυνατότητα πολεμικών κινήσεων. Υπάρχει πιθανότητα να γίνει σοβαρό πολεμικό επεισόδιο. Αν δεν είχαμε ισχυρό στρατό που θα ‘απειλούσε’, η διεθνής κοινότητα θα συνέχιζε τον δρόμο της, κάνοντας καμιά παρατήρηση στην Τουρκία, ‘βρε παιδί μου, πρόσεχε κ.λπ.».
«Η Ελλάδα έχει πει ότι θα πάμε σε συνομιλίες, αλλά πρώτα να απομακρυνθούν τα τουρκικά πλοία από την περιοχή», τονίζει και εκτιμά ότι ο Ταγίπ Ερντογάν αναζητεί κάτι για να ισοφαρίσει την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία. «Μια σκέψη μου είναι ότι θα δώσει άδεια στην τουρκική εταιρεία πετρελαίου για να μεταβεί στην περιοχή που ορίζει το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Δεν θα στείλει ερευνητικό. Στα χαρτιά θα βγάλει μία απόφαση για να πιέσει». Μάλιστα, εκτιμά ότι αυτό πιθανόν να συμβεί και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, στις 24-25 Σεπτεμβρίου.
Ασκώντας κριτική στην ΕΕ, υπογράμμισε ότι «κινείται εξαιρετικά αργά. Από την ώρα που θα αποφασίσει μέχρι την ώρα που εφαρμοστούν, θα περάσουν 1-2 μήνες, στην καλύτερη περίπτωση».
Τόνισε ότι η Τουρκία έχει καταπονήσει τον στόλο της, καθώς κάποιες από τις φρεγάτες της τις έχει στείλει εδώ και δύο μήνες στη Λιβύη: «Η καταπόνησή της είναι εξαιρετικά μεγάλη. Πλησιάζει στο σημείο ότι μια μικρή κίνηση μπορεί να καταρρεύσει το σύμπαν του».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου