Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών Παγκόσμια Συνέλευση: Τι να περιμένουμε;

Του Μάρτιν Χέγκερ

Ποιες είναι οι προσδοκίες του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών και των τοπικών αρχών για τη Γενική Συνέλευση στην Καρλσρούη που ανοίγει σήμερα, 31 Αυγούστου, και θα διαρκέσει έως τις 8 Σεπτεμβρίου; Ιδού οι απαντήσεις κάποιων προσωπικοτήτων στην πρώτη συνέντευξη Τύπου. Τρεις λέξεις μου φαίνεται να τις συνοψίζουν: συνάντηση, διάλογος και συμφιλίωση.

Η Agnes Abuom, συντονιστής της Κεντρικής Επιτροπής του WCC, αναμένει ότι η συνεδρίαση της Καρλσρούης θα επιτρέψει τον «εορτασμό του Δημιουργού και της Ζωής». Μακάρι οι άνθρωποι να υποδεχτούν ο ένας τον άλλον ακούγοντας ο ένας τον άλλον και μακάρι αυτό που θα ζήσει εδώ να τη βοηθήσει να ζήσει καλύτερα στην εκκλησία της και στη χώρα της! Τόνισε τη σημασία της ακρόασης των ανθρώπων των αυτόχθονων πληθυσμών. Πράγματι σημαδεύτηκε από την προπαρασκευαστική συνέλευση που ήταν αφιερωμένη σε αυτούς.

Ο επίσκοπος Mary Ann Swenson της Λουθηρανικής Εκκλησίας των Η.Π.Α., αντιπρόεδρος της ίδιας επιτροπής, ελπίζει ότι αυτή η συνέλευση θα μας επιτρέψει να είμαστε πιο τέλειοι στην αγάπη και να μεγαλώσουμε ως μαθητεία. «Θέλουμε να ζήσουμε έναν οικουμενισμό της καρδιάς, ώστε οι άνθρωποι να λένε, όπως οι πρώτοι Χριστιανοί, «κοίτα πώς αγαπιούνται», γιατί υπάρχει τόση βία στον κόσμο».

Για τον Ρουμάνο Ορθόδοξο Μητροπολίτη Nifon, έναν άλλο αντισυντονιστή, μια συνέλευση είναι μια ευκαιρία να μοιραστούν τις χαρές και τις λύπες της χριστιανικής πίστης. Η πρόοδος της ορατής χριστιανικής ενότητας είναι η κύρια προσδοκία του, αλλά τα βάσανα αυτού του κόσμου δεν πρέπει να παραμεληθούν. «Για να τους ανακουφίσουμε πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Τα ανθρώπινα στοιχεία μπορεί να χωρίζουν τις εκκλησίες, αλλά οι εκκλησίες πρέπει να εργαστούν για να εκφράσουν την πίστη που τις ενώνει, όχι μόνο αυτό που τις διακρίνει η μία από την άλλη».

Ο Ορθόδοξος θεολόγος Ioan Sauca, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του WCC, είναι πεπεισμένος ότι η συνάντηση μεταξύ των Χριστιανών είναι απαραίτητη. «Δεν χρειάζεται να περιμένουμε μέχρι να συμφωνήσουμε σε όλα τα σημεία του δόγματος για να δράσουμε μαζί στα φλέγοντα ζητήματα του σήμερα και στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα. Οι εκκλησίες είναι μέρος αυτού του διαιρεμένου κόσμου. Πρέπει να μαρτυρήσουν τη συμφιλίωση και την ενότητα. Όταν ο κόσμος μας κοιτάζει, δεν κοιτάζει τη θεολογία μας, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε μαζί για να πιστέψει».

Ερωτηθείς για τη σχέση του ΠΣΕ με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία υποστήριξε τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπενθυμίζει ότι το ΠΣΕ είναι μια πλατφόρμα διαλόγου. Γι' αυτό η κεντρική επιτροπή της, στη συνεδρίασή της τον περασμένο Ιούνιο, αποφάσισε να μην την αναστείλει. (διαβάστε το άρθρο μου εδώ: https://www.reformes.ch/blog/martin-hoegger/2022/06/why-did-world-council-churches-refuse-suspend-russian-orthodox-church) Χάρηκε που νεαροί Ουκρανοί και Ρώσοι που συμμετείχαν στη συνέλευση των νέων έτρωγαν μαζί, παρά τις πολιτικές και κοινωνικές διαιρέσεις.

Σε μια άλλη ερώτηση σχετικά με την αδυναμία λήψης του Δείπνου του Κυρίου (ή της Ευχαριστίας) μαζί, τόνισε τη σημασία της ύπαρξης κοινής χριστολογικής και τριαδικής πίστης –όπως υποδεικνύεται από τη θεολογική βάση του ΠΣΕ– και επέκρινε τον θεολογικό σχετικισμό.

Ο επίσκοπος Petra Bosse-Huber της Προτεσταντικής Εκκλησίας στη Γερμανία (EKD) και πρόεδρος της τοπικής επιτροπής ελπίζει ότι το μήνυμα της συνέλευσης θα είναι «Ο Θεός αγαπά τη ζωή, άρα μας χρειάζεται». Θυμάται ότι οι γερμανικές εκκλησίες προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στην πρώτη συνέλευση του ΠΣΕ το 1948, στον απόηχο του πολέμου που προκάλεσε η χώρα της. Σήμερα, τι γίνεται με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία;

Ο επίσκοπος Heike Springhart της Προτεσταντικής Εκκλησίας του Baden καλεί σε διάλογο για τα τρέχοντα ζητήματα, όχι μόνο στη σκηνή, αλλά και στο δρόμο. «Μακάρι να μοιραστούμε ιστορίες συμφιλίωσης όπως έκαναν οι γονείς μας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος της περιοχής, Stefan Burger, ελπίζει ότι αυτή η συνέλευση θα οδηγήσει σε σχέσεις εμπιστοσύνης, που αποτελούν προϋπόθεση για καλές οικουμενικές σχέσεις.

Τέλος, για τον δήμαρχο της Καρλσρούης Frank Mentrup, είναι μεγάλη τιμή να φιλοξενεί αυτή τη συνέλευση. «Είθε να είναι μια γιορτή της χριστιανικής πίστης στην παγκόσμια ποικιλομορφία! Είθε ο διάλογος που θα βιωθεί σε αυτή τη συνέλευση να είναι παράδειγμα για άλλες θρησκείες και ολόκληρη την κοινωνία και είθε αυτή η συνάντηση να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε μια πνευματική κατανόηση της ανάγκης για διάλογο», είπε.

Αυτή η πρώτη πλούσια μέρα είδε την επίσκεψη του Προέδρου της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, καθώς και αξιόλογες συνομιλίες του Προέδρου Abuom και του Γενικού Γραμματέα Sauca, και παρεμβάσεις εκπροσώπων της εβραϊκής και της μουσουλμανικής κοινότητας. Τελείωσε με χαρμόσυνη οικουμενική γιορτή. Θα επανέλθω σε αυτό στο επόμενο άρθρο.

Μάρτιν Χέγκερ – martin.hoegger@gmail.com

Εικόνα: Εναρκτήρια προσευχή της Συνέλευσης - Πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Απλά μαθηματικά
Π.Σ.Ε.=WCC=WC²